Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dijsselbloem: geen verhoging EU- begroting

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 november 2012 12:43
    @Joost358
    Wat is hier stuk genuanceerder aan dan de opstelling en uitlatingen van JKdJ? Overigens eens met de stellingname van beide heren op zich.
    Zelfs al zou het volgens de "eurofielen" noodzakelijk zijn voor een verdere eenwording of integratie dat de begroting (enigszins) verruimd moet worden, dan zou in ieder geval het signaal naar de bevolking moeten zijn, dat grote megalomane gebouwen en projecten drastisch ingedamd worden.
    Zuinig en efficiënt met belastinggelden is nu niet bepaald het beeld wat er over Brussel rond gaat en alles wat daarmee verband houdt (incl. vergoedingen...)
  2. Joost358 9 november 2012 12:47
    @Pamplona, dit bijvoorbeeld. Is genuanceerd, want NL kan het niet alleen tegenhouden, en bovendien erg concreet/constructief met ´herprioritering´:

    De Europese Commissie zal als het aan Nederland ligt, opnieuw moeten kijken naar de besteding van het geld. ,,Herprioritering'' noemde Dijsselbloem dit.

  3. [verwijderd] 9 november 2012 13:04
    @Joost358
    Lees je reactie, maar zie niet veel licht tussen dat wat wat beide heren stellen. Citaat JKdJ:

    In de Tweede Kamer noemde De Jager de verhoging onbegrijpelijk. "Dat kan niet en Nederland zal er tegen stemmen", zei hij. Hij zal proberen zoveel mogelijk andere Europese landen achter het Nederlandse standpunt te krijgen, waardoor een zogenoemde 'blokkerende minderheid' kan ontstaan.

    Vetorecht
    Nederland kan de verhoging niet op eigen houtje tegenhouden. Dat kan wel bij de meerjarenbegroting en misschien zal Nederland dan zijn vetorecht gebruiken.
    De Jager zei dat hij het ook onacceptabel vindt dat alle tegenvallers bij de lidstaten terechtkomen.

    Ik houd het dus maar even op politieke voorkeur :)
  4. [verwijderd] 9 november 2012 13:14
    Onze excellentie mag hoger inzetten: Brussel dient te bezuinigen net als Europa, dat wil zeggen Brussel moet binnen 2 maanden met voorstellen daartoe in een overzicht komen; de punten waarop flink bezuinigd kan worden zoals de 'heiligehuisjes' : de schijnvergaderingen te Straatsburg en het beperken van declaratiegedrag van de graaiende europarlementariërs (ik kan het woord nauwelijks zonder negatief gevoel over mijn lippen krijgen) mogen daarin niet ongenoemd blijven.
    Dan pas verwoord dhr Dijsselbloem de stem van het volk......
  5. Joost358 9 november 2012 14:24
    @Pamplona,

    Ik neem even aan dat je niet al bent vergeten hoe verdraaiend en onduidelijk hij is geweest omtrent Griekenland? Sorry, ik ga daar niet voor googlen. Want als ik een representatief onderzoek wil erover, dan duurt dat even. Altijd probeerde De jager zo algemeen mogelijk te praten om zo veel mogelijk ruimte te laten voor koerswijziging.

    Dijsselbloem verwoordt in 2-3 zinnen duidelijk zijn inzet (0 % verhoging "Dan is het niet uit te leggen, en wil ik niet uitleggen, dat in Europa het budget verder zou stijgen''.) en geeft aan dat het niet alleen aan hem ligt. Hij geeft ook duidelijk aan wat zijn plan is, en dat is ´Herprioritering´, dat is in mijn ogen constructiever dan ´het onacceptabel vinden´ van De Jager.

    De Jager daarentegen heeft hier meer zinnen nodig om te zeggen dat hij het er niet mee eens met ´deze verhoging´. Dat wil zeggen dat er wat hem betreft nog een marge is om te onderhandelen. Tenminste, die ruimte laat hij, gewild of ongewild.

    En for the record, PvdA is zeker niet mijn voorkeur. Maar je kan ze niet echt draaikonten noemen. Dat vind ik dus genuanceerder dan De Jager.

    groet,
  6. [verwijderd] 9 november 2012 15:07
    @Joost358
    Je 1e alinea heeft niets met dit bovenstaande artikel te maken.
    (overigens, wil je dat er wel bij betrekken, dan verwijs ik even naar PvdA-er Ronald Plasterk. Die sloot eerder niet uit dat de PvdA een nieuwe hulppakket voor Griekenland zou steunen, ook al kost het tientallen miljarden meer dan de Kamer eerder werd voorgehouden.)

    Terug naar het onderwerp. Hij zegr letterlijk: "De Ned. positie is helder, is ook helder geweest en die wordt voortgezet dat wij echt geen ruimte zien voor extra budget" nos.nl/video/438758-dijsselbloem-goed...
    Artikel Dijsselbloem eindigt met:
    "maar er is waarschijnlijk onvoldoende steun van andere landen om een verhoging van het EU- budget tegen te houden"

    Ik zie nog geen substantieel verschil in deze.
    Maar waar hebben we het verder over. We wachten wel af en zien wel hoe het budget uitpakt ondanks de (hier in ieder geval) heldere Ned. lijn.
  7. forum rang 4 s.lin 18 augustus 2013 11:21
    Lastenverhogingen om schulden Zuid Europa te betalen
    17-08-2013 14:40

    Leden van het kabinet Rutte hebben laten blijken dat er mogelijk meer lastenverhogingen komen om aan de € 6 miljard extra bezuinigingen te kunnen voldoen (3). In Den Haag zwijgt men erover als het graf, maar uit berichten van bijvoorbeeld de Economist valt af te leiden dat de lastenverhogingen in landen zoals Duitsland en Nederland een direct gevolg zijn van de eurocrisis en de onmogelijkheid van in ieder geval Griekenland, Portugal en Ierland hun schulden terug te betalen. De onvermijdelijke schuldenkwijtschelding die zal volgen zal voor het grootste deel voor rekening van de Duitsers en Nederlanders komen.

    De Economist rekende uit dat de schulden van de drie genoemde PIIGS landen alleen door kwijtschelding zijn op te lossen. Het tijdelijke EFSM-stabilisatiefonds kreeg in mei 2010 'slechts' € 60 miljard euro in kas, lang niet voldoende om de problemen op te lossen en reden waarom het permanente ESM-noodfonds met maximaal € 700 miljard werd opgericht. Griekenland ontving naast de twee 'hulp'paketten ook geld uit het EFSM, totaal € 240 miljard. Een groot deel van dit enorme bedrag is reeds uitbetaald, de rest volgt tussen nu en 2014.

    € 1620 miljard nodig voor de euro, € 9300 miljard voor de banken

    De officiële financiële bijdrage aan het EFSF en ESM is voor Duitsland € 95,4 miljard (met een maximum van € 190 miljard) en voor Nederland € 28 miljard (met een maximum van 40 miljard). Het gezaghebbende Financiële Dagblad berekende eind 2012 dat er zeker € 1620 miljard nodig zal zijn om de euro overeind te houden - veel meer dan wat de huidige noodfondsen kunnen ophoesten, om over de astronomische schulden van de Europese banken -€ 9300 miljard- maar te zwijgen.

    'Nederland in ESM-val gelokt'

    De Amerikaanse megabank Citigroup stelde vorig jaar zomer dat uit de ESM-verdragstekst overduidelijk blijkt dat Nederland geen cent van deze miljarden zal terugzien en constateerde letterlijk dat de parlementen in Noord Europa 'in de val zijn gelokt'. Het jarenlang zinloos storten van miljarden euro's in de bodemloze put van Zuid Europa, wat de EU op de rand van de afgrond heeft gebracht, zal de komende jaren exponentieel worden voortgezet, met het Duitse en Nederlandse spaargeld als garantie.

    Duitsers en Nederlanders langzaam wakker

    Langzaam worden de Duitsers en Nederlanders wakker dat hun (spaar)geld en hun toekomst worden opgeofferd om het faliekant mislukte euro-experiment tot het bittere einde toe vol te houden. Uit Duitse (2) en internationale studies blijkt dat de kloof tussen burger en politiek almaar groter wordt (3) en steeds minder mensen de europropaganda van Brussel en hun eigen regering slikken. In Nederland vertaalt zich dat al tijden in extreem slechte opiniepeilingen voor de regeringspartijen VVD en PvdA.

    Nieuwe Griekse schuldenkwijtschelding

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat pal voor nieuwe verkiezingen in september en probeert het volk gerust te stellen door 'geen mogelijkheid te zien' voor een nieuwe Griekse schuldenkwijtschelding. Als ze de verkiezingen heeft gewonnen -zoals de peilingen nu uitwijzen- zal ze hoogstwaarschijnlijk weer van koers wijzigen en beweren dat er 'geen alternatief' voor wéér een Grieks hulppakket is.

    Als Griekenland in de euro moet blijven -en daar willen Brussel en de eurofielen letterlijk ten koste van alles en iedereen aan vasthouden- dan moet zeker meer dan de helft van de Griekse schulden worden geschrapt. De verliezen zullen alleen al voor Duitsland en Nederland in de tientallen miljarden euro's lopen.

    Politiek stelt dag van afrekening zo lang mogelijk uit

    Daar komen de circa € 50 miljard die de Europese Centrale Bank aan waardeloze Griekse schuldpapieren heeft gekocht nog eens bovenop. Bovendien zullen dan ook Portugal, Ierland en Cyprus een schuldenkwijtschelding à la Griekenland eisen.

    De Duitse en Nederlandse regeringen zullen waarschijnlijk alles doen om met behulp van allerlei kunstmatige hulpconstructies de onvermijdelijke gevolgen voor hun eigen landen en begrotingen zo lang mogelijk uit te stellen. De dag van afrekening komt er echter onverbiddellijk aan. In uiterlijk 2015 zullen de belastingbetalers in onze landen opnieuw moeten bloeden om de euro overeind te houden en de kwijtgescholden Zuid Europese schulden te betalen.

    Permanente schuldenslavernij

    De conclusie luidt dat Berlijn en Den Haag hun onderdanen in permanente schuldenslavernij van het Eurorijk hebben geleid. Tientallen miljarden euro's werden en worden uit onze samenleving gezogen -geld dat in onze economie en daarmee in het overeind houden van onze voorzieningen en sociale zekerheid gestoken had kunnen worden- om de belangrijkste schuldeisers van Zuid Europa -de banken- tevreden te stellen. Voor deze keuzes van onze politici -vóór de banken en tegen het volk- zullen wij als burgers generaties lang moeten bloeden.

    Xander
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links