Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Nederland loopt achter bij handelspartners'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Nuchter 15 mei 2012 11:23
    We lopen niet achter op onze handelspartners, maar op onszelf. Bij economische groei gaat het om een vergelijing met je eigen (oude) cijfers. Onze economie presteert nog altijd ruim beter (meer dan 10%) dan die van onze handelspartners. Alleen de groei loopt achter. Ik snap niet dat deze nuance niet wordt gemaakt.
  2. [verwijderd] 15 mei 2012 11:34
    quote:

    Nuchter schreef op 15 mei 2012 11:23:

    We lopen niet achter op onze handelspartners, maar op onszelf. Bij economische groei gaat het om een vergelijing met je eigen (oude) cijfers. Onze economie presteert nog altijd ruim beter (meer dan 10%) dan die van onze handelspartners. Alleen de groei loopt achter. Ik snap niet dat deze nuance niet wordt gemaakt.
    Mooier en beter kan dit niet verwoord worden! Als bepaalde mensen hier nou eens een voorbeeld aan nemen en niet zo negatief zijn/denken, dan zal de groei er ook eindelijk eens een keer komen!
  3. [verwijderd] 15 mei 2012 12:06
    Feit is wel dat onze politiek op dit moment weinig vertrouwen biedt, en uitgaat van risico, terugtrekken achter de dijken, conservatisme. Dat voedt uiteindelijk zichzelf.

    Daarnaast kan je geen tv programma opzetten of het gaat over crisis. Hierdoor zijn er dus ook mensen die gewoon een baan en goed vermogen hebben, die ook gaan bezuinigen, terwijl dat voor hun prive situatie niet eens nodig is.

    Wie in een crisis zijn baan behoudt, kan er zelfs op vooruit gaan, omdat hij met eenzelfde inkomen goedkopere producten kan kopen. Ga nu bijvoorbeeld maar eens naar een autoshowroom.

    In een hoogconjunctuur stijgen de lonen, maar die weten amper de prijzen bij te houden.

    Door de onzekerheid (die de overheid zelf voedt) komen er ook minder BTW inkomsten binnen, wat de grootste inkomstenbron voor de overheid is. Dus de tekorten ontstaan dan vanzelf. En die tekorten zorgen weer voor overheidsmaatregelen (incl. een BTW verhoging) die de consument weer onzeker maken.

    Ik mag naief klinken, maar het beste voor de overheidsbegroting is het verspreiden van vertrouwen, zodat mensen (die het zich kunnen veroorloven) weer gaan consumeren.

    Een deltaplan voor de woningmarkt en hypotheken zou die rust kunnen bieden. Ik denk dan aan een 20-jarenplan, dat door alle politieke partijen (eventueel excl. SP en PVV) wordt onderschreven, zodat deze plannen duurzaam zijn en niet bij ieder nieuw kabinet ter discussie kunnen komen.

    Vergelijkbaar met de deltawerken (waterkering), dat ook losgetrokken is van de politieke waan van de dag.
  4. Miskoop 15 mei 2012 12:42
    quote:

    Nuchter schreef op 15 mei 2012 11:34:

    Volgens CBS is de export als volgt opgebouwd:
    - 46%: eigen producten
    - 24%: verwerkte geïmpoteerde producten
    - 30%: wederuitvoer (incl. kleine bewerking)
    CBS: veel export is wederuitvoer
    www.z24.nl/economie/artikel_259123.z2...

    Haagse mythe over Nederlandse export doorgeprikt
    blogs.z24.nl/boumans_blog/2012/02/haa...
  5. [verwijderd] 15 mei 2012 13:26
    quote:

    Nuchter schreef op 15 mei 2012 12:14:

    Justin, helemaal mee eens. Het draait allemaal om vertrouwen. De gitzwarte berichtgeving van de media en de zwartkijkerij van politici zijn niet alleen zwaar overtrokken, maar ook nog eens zeer schadelijk voor de economie. Het wordt dan een self fulfilling prophecy.
    Leuk om te zien is het tv programma van Jort Kelder, over rijkdom, dat ook even terugblikte naar de jaren 90 en ook een deel van de jaren '00.

    Toen waren er mensen die riepen dat er voor altijd hoogconjunctuur zou zijn, dat je al je geld in een beleggingshypotheek moet stoppen, winsten groeiden vanzelf, het kon niet op. Ik vond dat overdreven, want er is altijd een snoei-groei-bloei-snoei cyclus. Vergelijk het met je achtertuin. Na een tijdje moet je onkruid wieden.

    Nu zijn er dus doomdenkers die doen alsof we nooit meer uit deze crisis komen. Die mensen hebben m.i. net zo ongelijk als de mensen die dachten dat er nooit meer een recessie zou komen. Dit zijn gewoon gezonde correcties, waarbij het casino-gedrag van banken op zijn einde is gelopen.

    Er is trouwens een grote parallel tussen de hoeveelheid geld die vast zit in vermogen (o.a. huizen, hypotheekleningen) en geld dat beschikbaar is om activiteiten te financieren (bijvoorbeeld een MKB-er met een groeiplan).

    Op dit moment zit er veel geld in vaste waarden, wat ten koste van het 'actieve geld' om het zo maar te zeggen. De banken die injecties hebben gekregen, beleggen het vervolgens in goud en zilver (ook weer vaste waarden en een nieuwe bubbel) in plaats van dat ze het gebruiken voor hun nutsfunctie. Het grote probleem is dus ook de taakopvatting die veel banken hebben. Die is nog steeds gericht op korte termijn winstmaximalisatie. Alle praatjes over 'de klant' ten spijt.

    Hier een video daarover:
    www.youtube.com/watch?v=qvBuK8yQxbY&a...
  6. mok 15 mei 2012 22:15
    Koopkracht gaat terug lopen, dus we krijgen alleen maar meer krimp. Huizenprijzen zullen verder dalen, meer mensen zullen in de problemen komen. Overheid geeft nog veel te veel geld uit en zal door de krimp nog meer geld kwijt zijn aan uitkeringen etc. Hierdoor zullen er meer bezuinigingen nodig zijn en als er weer verkeerde keuzes gemaakt worden (zoals BTW verhoging, verhogen energiekosten, miljarden doorsluizen naar corrupte ontwikkelingslanden)zal het weer tot krimp leiden. Spiraal naar beneden. Alleen als kiezer een goede keus maakt in September zal het tij gekeerd kunnen worden. Werk en ondernemen zal beloond moeten worden, onderwijs gestimuleerd, anders is er geen basis voor de toekomst.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links