Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,379 14 jun 2024 17:35
  • -0,026 (-1,85%) Dagrange 1,364 - 1,421
  • 1.872.310 Gem. (3M) 2M

TNT december 2009

81 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2009 15:22
    =TNT aandeelhouders willen onderzoek en discussie strategie

    Door Robin van Daalen
    Van DOW JONES NIEUWSDIENST

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Nog geen twee weken nadat post en expressconcern TNT nv zijn nieuwe vijfjarige strategie presenteerde, willen verschillende grotere aandeelhouders dat het concern deze opnieuw onder de loep neemt en de verschillende opties bespreekt.

    "Wij zijn het eens met bepaalde doelen die door het management van TNT zijn uitgesproken bij zijn Vision 2015 strategie," aldus het Amerikaanse hedge fund Jana Partners LLC en vermogensbeheerder Alberta Investment Management Corp (Aimco), die vorige week een belang van ruim 5% in TNT meldden.

    "Echter, wij denken dat een volledige en onmiddellijke herziening van de huidige strategie van het concern alsnog moet worden uitgevoerd en dat het management open zou moeten staan voor alle opties die ervoor zorgen dat de post en express activiteiten optimaal gepositioneerd zijn voor alle belanghebbenden," aldus Jana en Aimco in een schriftelijk antwoord op vragen van Dow Jones Nieuwsdienst. Zij voegen toe dat ze uitkijken naar een voortzetting van de constructieve discussie hierover met TNT.

    Het antwoord van Jana en Aimco volgt op een bijeenkomst tussen de aandeelhouders en bestuursvoorzitter Peter Bakker afgelopen woensdag. Leo de Bever, de bestuursvoorzitter en Chief Investment Officer (CIO) van Aimco zei woensdag dat het gesprek hartelijk verliep en dat de investeerders TNT willen helpen om de waarde te stuwen en daarbij bereid is om "ieder scenario" te bekijken.

    De belangenmelding van de twee fondsen zorgde vorige week voor speculatie over een mogelijke opsplitsing of verkoop van het concern. Omstreeks 14.40 uur noteert het aandeel TNT 1,3% hoger op EUR21,16, waarmee het dit jaar tot op heden bijna 60% gestegen is.

    Een persoon bekend met de situatie zegt TNT de aandeelhouders naar verwachting in januari een antwoord zal geven.

    De afspraak met Jana en Aimco is TNT's laatste confrontatie met activistische aandeelhouders. De afgelopen jaren hebben verschillende aandeelhouders TNT gevraagd zijn strategische opties te onderzoeken en open te staan voor interesse van eventuele kopers.

    Eerder dit jaar werd TNT al eens geconfronteerd met ontevreden aandeelhouders, nadat het zijn dividend verlaagde, maar bleef investeren in overnames, welke door sommige aandeelhouders als te duur werden bestempeld. Sindsdien heeft het concern zijn dividendbeleid hersteld en trok het zich terug uit gesprekken om een belang in het Britse Royal Mail te nemen.

    TNT zegt in een reactie dat het niet ingaat op gesprekken met individuele aandeelhouders, maar voegt toe dat het regelmatig beleggersdagen en jaarlijks een aandeelhoudersvergadering organiseert waar dergelijke zaken besproken kunnen worden.

    Bij de presentatie van zijn strategie voor de komende vijf jaar, Vision 2015, zei Bakker dat een opsplitsing van de groep niet zou helpen om de uitdagingen die het ziet te adresseren, waardoor dit geen waarde zou creeren. Hij voegde toe dat "er mensen zijn die denken dat als we dat zouden doen er speculatieve waarde zou ontstaan, omdat sommige delen van ons concern mogelijk gezien worden als onderdelen die te koop staan."

    Er waren de afgelopen jaren geregeld mediaberichten en geruchten over een overname door sectorgenoten Fedex Corp of United Parcel Service Inc (UPS), maar die werden nooit bevestigd. Verscheidene analisten stellen dat een overname van TNT door zijn Amerikaanse concurrenten begrijpelijk zou zijn, omdat het hen aan schaalgrootte in Europa helpt, waardoor ze in staat zijn om significante kostenbesparingen te realiseren.

    Terwijl de Amerikaanse markt wordt gedomineerd door UPS en Fedex, is de Europese markt nog versnipperd. TNT heeft een marktaandeel van 18% op de Europese expressmarkt, terwijl UPS een marktaandeel van 9% heeft en Fedex 2%. Andere grote spelers in de sector zijn Deutsche Post ag, dat via DHL op de expressmarkt actief is en het Franse La Poste.

    De onvrede van aandeelhouders lijkt zich te richten op het bestuur van het concern. "Het is heel duidelijk dat aandeelhouders gefrustreerd zijn met de heer Bakker," zegt een persoon bekend met het ongenoegen van de aandeelhouders. "Door de jaren heen heeft het concern verkeerde strategische beslissingen genomen," zegt een tweede grote aandeelhouder.

    In 2006 verkocht het onderdeel Logistics voor EUR1,5 miljard aan Apollo Management lp, nadat aandeelhouders, waaronder Jana, aandrongen op een evaluatie van de strategie, zeggen bronnen die dichtbij die situatie stonden.

    Beleggers vrezen dat de waarde van Express voor zijn Amerikaanse concurrenten afneemt, en daarmee ook de kans op een deal. Omdat UPS en Fedex zo'n dominante positie hebben in de Amerikaanse markt zijn zij in staat om daar grote hoeveelheden cash te genereren, wat zij onder meer investeren in het uitbouwen van hun netwerk in Europa. "De hoeveelheid kapitaal die TNT in zijn expressactiviteiten kan investeren is niet voldoende om op termijn concurrerend te blijven," zegt e e n van de aandeelhouders.

    De strategie van TNT Express, goed voor ongeveer 60% van de omzet van TNT, focust zich op het versterken van de positie in Europa voor nationale en intra-Europese verzendingen, terwijl het in bepaalde opkomende markten een dominante positie wil opbouwen.

    De expansie van de expressactiviteiten wordt gefinancierd uit de kasstroom van de postactiviteiten. De divisie Post, dat een stabiele kasstroom genereert en wordt gezien als minder cyclisch, heeft te kampen met een vertraging als gevolg van digitalisering en liberalisatie, waardoor concurrentie toeneemt.

    Naar verwachting zal het postvolume in Nederland in 2010 met 7% tot 9% dalen, meldde het concern bij de presentatie van Vision 2015, waarbij het aangaf dat het zal kijken naar opties voor verkoop of samenwerking voor zijn buitenlandse postactiviteiten. Door het tempo waarin de liberalisering van de Europese postmarkten zich voltrekt wordt het concern gedwongen de strategie voor zijn buitenlandse postnetwerk te bekijken, terwijl het in zijn thuismarkt te maken heeft met veel weerstand tegen het uitvoeren van een herstructurering, waarvoor het al bijna drie jaar probeert tot een akkoord met de vakbonden te komen.

    Door Robin van Daalen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 01; robin.vandaalen@dowjones.com

  2. [verwijderd] 15 december 2009 11:58
    MARKET TALK: TNT koersdoel verhoogd bij Goldman Sachs

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Goldman Sachs verhoogt het koersdoel voor TNT naar EUR26,30 van EUR21,00 en handhaaft het buy-advies. De analisten zien in TNT een aantrekkelijke mogelijkheid om te profiteren van de handelsgroei, verbeterde marges en terugkerende overnameactiviteit. Ze zien drie aanjagers voor het aandeel: een nieuwe CAO, meevallende resultaten over het vierde kwartaal en toenemende aandacht voor een mogelijke opsplitsing of overname van het bedrijf. Express wordt gezien als een aantrekkelijke aanwinst voor overnemende partijen. Dinsdag omstreeks 9.10 noteert het aandeel 0,7% hoger op EUR21,18 terwijl de AEX 0,3% stijgt. (BTZ)

    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  3. forum rang 10 voda 15 december 2009 21:58
    NMa: TNT misbruikt machtspositie niet
    15 dec 2009, 20:29 uur

    DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen dat postbedrijf TNT misbruik maakt van zijn dominante positie op de postmarkt met zogenoemde roofprijzen, ofwel het aanbieden van poststukken beneden de kostprijs om de concurrentie te dwarsbomen. Dat heeft de NMa dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van een klacht.

    Volgens de klager, die niet bij naam wordt genoemd, zou TNT via zijn dochterbedrijf Netwerk VSP postdiensten tegen roofprijzen aanbieden, omdat een deel van de post van dit bedrijf via het netwerk van TNT wordt bezorgd. De extra kosten voor deze bezorging zijn daardoor heel laag, omdat de postbodes van TNT toch al hun rondes lopen. ,,Deze (gedeeltelijke) uitbesteding van poststukken door Netwerk VSP aan TNT is op basis van de mededingingswet alleen verboden indien er sprake is van roofprijzen. Hiervan is niet gebleken'', aldus de NMa.

    Lage prijzen hoeven volgens de toezichthouder niet altijd te wijzen op roofprijzen, maar zijn vaak onderdeel van een concurrerende markt, waar de consument van profiteert. De NMa heeft voor de klacht naar ongeoorloofde prijsvorming gegevens verzameld over 2007 tot halverwege 2009.

  4. forum rang 10 voda 16 december 2009 16:55
    NMa: geen aanwijzingen voor misbruik machtspositie door TNT


    AMSTERDAM (Dow Jones)--TNT Post maakt geen misbruik van zijn dominante positie op de postmarkt via roofprijzen, constateert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een onderzoek naar aanleiding van een klacht.

    De klager meent dat TNT, via dochteronderneming Netwerk VSP Geadresseerd bv, postdiensten tegen roofprijzen aanbiedt, doordat Netwerk VSP een deel van haar post bezorgt via het netwerk van TNT.

    De marktontwikkelingen wijzen er echter niet op dat de concurrenten via roofprijzen van de markt wordt gedrukt. aldus de NMa. Lage prijzen hoeven volgens de toezichthouder niet altijd te wijzen op roofprijzen, maar zijn vaak een uiting van een normaal concurrentieproces, waar de consument van profiteert.



    Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com

  5. forum rang 10 voda 16 december 2009 17:33
    Vakbonden verwerpen voorstellen TNT Post


    Door Eelco Hiltermann

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--De onderhandelingen tussen TNT Post en de vakbonden over een nieuwe CAO blijven moeizaam verlopen, nu de bonden nieuwe voorstellen van het TNT nv-onderdeel als "onacceptabel" beschouwen.

    TNT heeft dinsdag in de onderhandelingen onder meer een tweejarige CAO voorgesteld met volgens de bonden een "zeer minimale salarisstijging". Het gaat volgens onderhandelaar Peter Wiechmann van FNV om 0,5%. "Daar zit ook nog een bijdrage aan de pensioenpremie bij, waardoor je uiteindelijk in de min uitkomt", aldus Wiechmann.

    De bonden maakten eerder duidelijk een loonsverhoging van 1,5% te zullen vragen. "Elk scenario dat neerkomt op loon inleveren of een nullijn is onbespreekbaar voor ons", stellen de bonden Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak nu in hun brief.

    TNT Post heeft te maken met sterk dalende volumes en beoogt daarom EUR125 miljoen per jaar aan personeelskosten besparen. De onderneming dreigde eerder dat 11.000 banen op de tocht komen te staan als de lonen niet worden verlaagd.

    Eerder dreigden de bonden al met acties als werkonderbrekingen, maar TNT zegt nog vertrouwen te hebben in een goede uitkomst. "We zijn nog steeds in gesprek en gaan uit van een constructieve houding van beide partijen", zegt TNT-woordvoerder Ernst Moeksis.

    Dinsdag worden de onderhandelingen voortgezet.



    Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com



  6. forum rang 5 nr36 17 december 2009 06:20
    Geen coulance postbedrijven

    Kabinet houdt vast aan betere arbeidsvoor waarden bezorgers ondanks klachten sector

    Wessel Gossink

    Den Haag
    Het kabinet is niet bereid om de eisen voor betere arbeidsvoorwaarden in de postmarkt te versoepelen, ook niet als dat tot faillissementen in de sector zou leiden. Dat zegt staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, in gesprek met deze krant. Daarmee wijst hij een pleidooi van postbedrijven Sandd en Selekt Mail van de hand.
    De concurrenten van postbedrijf TNT moeten van het kabinet stapsgewijs meer bezorgers in dienst nemen via een vast contract in plaats van het nu gebruikelijke stukloon. Volgens bedrijven Sandd en Selekt Mail is dat ingroeipad echter onhaalbaar, als gevolg van een prijzenslag in de sector.
    Worden de eisen niet veranderd dan zeggen ze failliet te gaan, waardoor de moeizame liberalisering van de Nederlandse postmarkt alsnog zou mislukken. In een vorige week uitgegeven persbericht spreken de bedrijven de verwachting uit dat ‘tienduizenden postverspreiders hun bijverdiensten’ daardoor zouden verliezen.
    Heemskerk ziet in die dreiging echter geen aanleiding om de wettelijke eisen aan te passen: ‘De bedrijven schrijven in op offertes en kunnen allemaal uitrekenen wanneer het wel of niet winstgevend is. Ik ben niet verantwoordelijk voor het feit dat zij aan prijsdumping doen.’ Volgens Heemskerk zou van de verbetering van arbeidsvoorwaarden niets terechtkomen als de wettelijke eisen worden losgelaten.
    Het ingroeipad van de overheid is volgens Heemskerk ‘heel rustig’. Op 1 april 2010, een jaar na de opening van de markt, moet 10% van de bezorgers een vast contract hebben. Dat percentage moet stapsgewijs omhoog naar een uiteindelijk doel van 80% vaste contracten eind 2012.

    Gert-Jan Morsink, bestuursvoorzitter van Sandd en voorzitter van werkgeversvereniging WPN, riep vorige week in een hoorzitting in de Tweede Kamer de politiek nog op om de geëiste ingroeipercentages te flexibiliseren, zoals afgesproken was tussen bonden en bedrijven. Hij zegt nu zijn hoop te hebben gevestigd op het kort geding dat de postbedrijven tegen Economische Zaken hebben aangespannen om de regeling van tafel te krijgen. ‘De mededinging wordt door deze wetgeving volstrekt geblokkeerd.’
    Sandd en Selekt Mail hebben steeds gezegd dat niet zij de aanjagers van de prijzenslag zijn, maar dat dat TNT en diens budgetdochter Netwerk VSP zijn. Mededingingswaakhond NMa liet dinsdagavond echter weten dat het na ruim twee jaar onderzoek geen aanwijzingen heeft kunnen vinden dat TNT van ‘roofprijzen’ gebruik maakt.
    Morsink zet vraagtekens bij de veronderstelde redenering van de NMa. ‘Volgens de NMa hoeft Netwerk VSP alleen maar de variabele kosten te betalen voor het gebruik van het netwerk van TNT en niet de vaste kosten. Voor een poststuk waar TNT bijvoorbeeld ¤0,20 aan totale kosten heeft, zou Netwerk VSP dan altijd goed zitten, zolang het maar meer dan ¤0,08 vraagt. Dat laat zien dat er beter toezicht nodig is.’
    De NMa waarschuwt in een brief aan het ministerie van Economische Zaken overigens wel voor het gevaar dat concurrentie op de postmarkt verdwijnt als aanbieders door hogere loonkosten uit de markt worden gedrukt
  7. forum rang 5 nr36 17 december 2009 06:21
    ‘Postbedrijven wilden zelf stapsgewijs naar vast contract’

    Wessel Gossink

    Den Haag
    De postsector beleeft woelige tijden. De nieuwkomers op de dit jaar geliberaliseerde Nederlandse markt worstelen met een prijzenslag en de geëiste verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Ex-monopolist TNT staat onder druk van activistische aandeelhouders om Post Nederland af te splitsen. Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, ziet het echter niet zo somber in.

    V Is de liberalisering van de postmarkt een succes?
    ‘Ja. De marktopening heeft nieuwkomers meer kansen geboden, biedt ruimte de arbeidsvoorwaarden te verbeteren en bedrijven en verenigingen hebben meer keuzevrijheid gekregen. De mensen die bij TNT werken, zullen zeggen: moet dat nou allemaal. Maar de kern van de uitdaging voor TNT is het feit dat wij met zijn allen minder post versturen.’

    V De sector stevent af op een hard conflict over de verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De bedrijven zeggen failliet te gaan als de regels niet versoepeld worden. Hoe wilt u dat oplossen?
    ‘De bedrijven zelf hebben samen met de vakbonden gezegd: “staatssecretaris, maak die postmarkt nu open, want dan kunnen wij beter gaan betalen”. Ze hebben allemaal hun handtekening eronder gezet, dat ze 3,5 jaar na opening van de markt naar 80% vaste contracten gaan. We hebben nu een heel bescheiden ingroeimodel opgeschreven om stapsgewijs naar die 80% te komen, met als eerste stap 10% na een jaar. Dat is heel helder en heel rustig.’

    V Had u niet alleen de 80% als einddoel moeten eisen en de rest aan de sociale partners moeten laten? Nu ziet u zich geconfronteerd met een rechtszaak, aangespannen door de postbedrijven.
    ‘Nee, de sociale partners hebben mij dit gevraagd, want zij hadden behoeft aan helderheid en een stok achter de deur.’

    V Betekent dat ook dat u vasthoudt aan de regeling, ook al zou dat leiden tot de faillissementen?
    ‘Sandd, Selekt Mail en VSP zijn degenen die de prijzen bepalen. Die schrijven in op offertes en kunnen allemaal uitrekenen wanneer het wel of niet winstgevend is. Ik ben niet verantwoordelijk voor het feit dat zij aan prijsdumping doen.’

    V U heeft een bodem gelegd in de kosten, maar niet in de tarieven. Is dat niet een wezenlijk probleem?
    ‘Er is wel degelijk een bodem in de markt, namelijk dat er geen roofprijzen mogen. Daar ziet de NMa op toe. Maar bedrijven die nog slimmer of efficiënter zijn, kunnen goedkoper offreren.’

    V Het postbedrijf van TNT staat ook onder druk. Activistische aandeelhouders willen het afsplitsen.
    ‘TNT zegt: je lost er niets mee op om te splitsen, maar als je goede ideeën hebt, dan luisteren we. We gaan de dialoog aan en zijn ervan overtuigd dat we de goede strategie hebben.’

    V De kritiek is dat aandeelhouders het de afgelopen tijd te veel voor het zeggen hadden. De indruk ontstaat dat er niets veranderd is.
    ‘Maar als je aandeelhouder met 5% van de stukken bent, dan mag je vragen stellen over waar het bedrijf naartoe gaat. Dat is wat die aandeelhouders doen en de commissarissen en het bestuur van TNT reageren daarop.’

    V Als er inderdaad het moment zou komen dat TNT Post Nederland verkocht zou worden aan private equity, is dat dan erg?
    ‘Dan zal ik toch wel heel goed kijken hoe ze met een aantal dingen omgaan. Ze zijn verplicht om de universele dienst uit te voeren en we kijken heel scherp of er dan geen trucs uitgehaald worden en bedrijven leeggevreten worden à la wat je bij PCM hebt gezien.’

    V Biedt de wet mogelijkheden om daar paal en perk aan te stellen?
    ‘Ja, wij bepalen wat de kosten van de universele postdienstverlening zijn en wat het rendement is dat je daarop mag maken.’

    V Maar u kunt het niet blokkeren?
    ‘Nee, als iemand TNT koopt, kun je dat niet blokkeren. Het belangrijkste is dat er een fatsoenlijke postbezorging in Nederland is en daar kun je behoorlijk op sturen.’
  8. forum rang 5 nr36 17 december 2009 06:22
    Postmarkt bedreigd

    Vasthouden aan ingroei is het juiste pad

    Bijna driekwart jaar is de Nederlandse postmarkt volledig vrij, maar rust is er allerminst gekomen. Er vindt momenteel een heftige prijzenslag plaats, die fatale gevolgen voor de sector kan hebben.
    Wettelijk is vastgelegd dat de nieuwe postbedrijven steeds meer van hun bezorgers in dienst moeten nemen via vaste contracten in plaats van het nu gebruikte stukloon. Door de prijzenslag is het echter onbetaalbaar om het afgesproken groeipad (‘ingroei’) te halen, stellen Sandd en SelektMail. Zij vragen het kabinet om meer flexibiliteit, zoals die ook afgesproken was in hun akkoord met de bonden. Gebeurt dat niet, dan dreigt een faillissement en werkloosheid voor hun tienduizenden bezorgers.
    De politiek staat daarmee voor een lastig dilemma: toegeven aan de druk om meer flexibiliteit, of vasthouden met het risico dat de liberalisering van de postmarkt alsnog mislukt. Cruciaal daarbij is de vraag naar de oorzaak van de prijzenslag. Sandd en SelektMail stellen dat niet zij, maar ex-monopolist TNT en diens budgetdochter Netwerk VSP veroorzaker van de prijzenslag zijn.
    Die vlieger gaat niet langer op nu mededingingsautoreit NMa na uitgebreid onderzoek geen misbruik door TNT heeft kunnen vaststellen. Dat TNT en VSP de concurrentie structureel zouden onderbieden, wordt bovendien niet ondersteund door het gegeven dat Sandd en SelektMail de afgelopen maanden significant aan marktaandeel hebben gewonnen.

    Het standpunt van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken is helder: niet toegeven. De bedrijven hebben immers zelf ingestemd met ingroeiplannen. En als na een jaar vrije markt zelfs 10% vaste contracten onhaalbaar zou blijven, dan zal het doel van 80% na drieënhalf jaar helemaal niet worden bereikt.
    Heemskerk maakt een verstandige keuze. Deze krant zette eerder vraagtekens bij het stellen van specifieke eisen aan arbeidsvoorwaarden in één sector. Maar aangezien alle partijen daar nu eenmaal mee hebben ingestemd, geldt hier gewoon het principe van afspraak is afspraak. Het zou triest zijn als de op zich zeer succesvolle vrije postmarkt alsnog ten onder zou gaan, maar het is in dit geval niet aan de staatssecretaris om dat te voorkomen.
  9. [verwijderd] 17 december 2009 14:40
    FedEx boekt winstdaling 30% in tweede kwartaal 2009/10

    MEMPHIS (Dow Jones)--FedEx heeft in het tweede kwartaal van 2009/10, dat eindigde op 30 november 2009, de nettowinst met 30% zien dalen. Het op een na grootste post- en logistiekbedrijf van de Verenigde Staten stelt wel bescheiden verbeterende economische condities te voorzien.

    FedEx rapporteerde donderdag een nettowinst over het afgelopen kwartaal van $345 miljoen, tegen $493 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Per aandeel zakte de winst tot $1,10, van $1,58 een jaar geleden. Analisten gingen volgens Thomson Reuters uit van een winst per aandeel van $1,06.

    De operationele winst daalde met 27% tot $571 miljoen, van $784 miljoen vorig jaar. De omzet nam af met 10% tot $8,60 miljard, van $9,54 miljard, als gevolg van lagere brandstoftoeslagen. De operationele marge zakte tot 6,6%, van 8,2%.

    De omzet van de divisie FedEx Express daalde in het afgelopen kwartaal met 13% tot $5,31 miljard. De operationele winst van de divisie zakte met 36% tot $345 miljoen en de operationele marge nam af tot 6,5% van 8,9%.

    Bij de divisie FedEx Ground steeg de omzet met 3% naar $1,84 miljard, terwijl de operationele winst toenam met 12% tot $238 miljoen. De operationele marge verbeterde tot 13% van 11,9%.

    De omzet van FedEx Freight nam af met 11% tot $1,07 miljard, terwijl het operationele verlies uitkwam op $12 miljoen tegen een operationele winst van $32 miljoen een jaar geleden. De operationele marge verslechterde tot 1,1% negatief van 2,7% positief.

    Vooruitkijkend stelt FedEx voor het derde kwartaal een winst per aandeel te voorzien van $0,50 tot $0,70, tegen $0,31 in dezelfde periode een jaar geleden. Voor het gehele boekjaar wordt een winst per aandeel verwacht van $3,45 tot $3,75. De kapitaalinvesteringen zullen naar verwachting $2,6 miljard bedragen.

    De huidige analistenconsensus voor het derde kwartaal ligt op een winst per aandeel van $0,84 en voor het gehele boekjaar op $3,46.

    FedEx kondigde tevens aan in 2010 de salarisverhogingen te hervatten. In het afgelopen jaar werden de salarissen van senior executives en het personeel nog verlaagd vanwege de slechte economische condities.

    Het aandeel FedEx noteert donderdagmiddag zo'n 3% lager in de voorbeurshandel op $87,20.


    - Door Martijn Mom; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201; martijn.mom@dowjones.com

  10. forum rang 10 voda 17 december 2009 17:03
    FedEx CEO: bedrijf kan groeien in Europa zonder overname


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Chief executive Fred Smith van FedEx wilde tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers geen commentaar geven over eventuele interesse in TNT, maar benadrukte wel dat FedEx kan groeien in Europa zonder acquisities.

    Het is een mythe dat de Europese activiteiten van FedEx niet sterk zijn, stelde de CEO in een toelichting tegenover analisten. "Ze zijn buitengewoon sterk", aldus Smith. Het bedrijf heeft veel kansen in Europa alleen al door autonoom te groeien, zei de CEO.

    Eerder op de dag meldde het op een na grootste post- en logistiekbedrijf van de Verenigde Staten dat de nettowinst over het afgelopen kwartaal met 30% is gedaald tot $345 miljoen, maar wel bescheiden verbeterende economische condities te voorzien.

    TNT werd de afgelopen jaren in mediaberichten en geruchten geregeld genoemd als mogelijke overnameprooi voor sectorgenoten FedEx of UPS, maar die werden nooit bevestigd.

    De afgelopen weken nam die speculatie weer toe nadat het Amerikaanse hedgefund Jana Partners en vermogensbeheerder Alberta Investment Management Corp (Aimco) een belang van ruim 5% verworven in het Nederlandse post- en expressbedrijf.



    Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com



  11. forum rang 10 voda 18 december 2009 16:57
    Beursgorilla Jacko ziet banaan in aandeel TNT
    18-12-2009 | Gepubliceerd 14:16
    18-12-2009 | Laatst bijgewerkt 14:58

    Ter ere van zijn tienjarige bestaan voerde beursgorilla Jacko in Artis live een wissel uit voor zijn aandelenportefeuille. Z24 sprak met Jacko over zijn succes. Plus slideshow.


    Ter ere van zijn tienjarige bestaan voerde de virtuele beursaap Jacko vrijdag 18 december in de Amsterdamse dierentuin Artis een wissel uit voor zijn aandelenportefeuille. Jacko's keuze werd gemaakt door de kleine gorilla Bwana en diens moeder Binti.

    Over Jacko•
    Beleggersforum Beursgorilla.nl voert sinds 2000 de virtuele beleggingsportefeuille van aap Jacko. De portefeuille telt tien aandelen uit een universum van 74 grote, middelgrote en kleine Nederlandse beursfondsen. Eén keer per maand wordt via een willekeurig selectieproces een aandeel aan- en verkocht.
    •De vergelijking met de beleggende beursaap verwijst losjes naar het werk van Princeton-econoom Burton Malkiel, die in 1974 naam maakte met zijn boek A Random Walk Down Wall Street. Malkiel stelt hierin dat koerspatronen willekeurig zijn en dat het voor beleggers op lange termijn exteem lastig is om een brede marktindex te verslaan.
    •Malkiel grapte in A Random Walk dat een geblinkdoekte chimpansee die pijltjes gooit naar de beurspagina's in de krant, inviduele aandelen even goed kan selecteren als beursexperts. Later stelde Malkiel dat hij een portefeuille van dertig tot zestig aandelen als minimum beschouwde voor een marktindex en dat bredere indices met duizenden aandelen zijn voorkeur hebben.
    Handig



    Met een knipoog naar homo sapiens beheert beleggersforum Beursgorilla.nl sinds 2000 een virtuele portefeuille van tien Nederlandse aandelen, waarbij maandelijks via een willekeurig selectieproces een aandeel wordt aan- en verkocht.

    Sinds de start in 2000 heeft de aandelenselectie van de fictieve beursaap Jacko elk jaar de Amsterdamse AEX-index verslagen, met een totaal koersrendement van 105 procent, of 7,5 procent per jaar. Dit is exclusief dividend.

    Het brein achter deze beleggingsfilosofie is Jacko zelf, die zich doorgaans voordoet als een computer die de willekeurige aan- en verkooptransacties uitvoert. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Jacko, kroop hij eenmalig in de huiden van het Amsterdamse gorillajong Bwana en diens moeder Binti, in dierentuin Artis. (Zie de slideshow Jacko in Artis.)

    Vrijdagochtend 18 december kregen Bwana en Binti voor de verkooptransactie tien genummerde bananen aangeboden. Bwana en Binti deden om 10.15 uur zonder aarzelen het aandeel Eurocommercial Properties in de verkoop. Dit aandeel zat sinds juni dit jaar in Jacko's portefeuille en ging met een koerswinst van 20 procent van de hand.

    TNT als jubileumkeuze
    Na een kleine eetpauze kregen Bwana en Binti 64 genummerde bananen voor gelegd. Die vertegenwoordigden het beleggingsuniversum van Jacko, dat bestaat uit fondsen van de AEX-index, de Midkap-index en de Ascx-index voor kleine beursbedrijven.

    Om 10.55 uur kozen Bwana en Binti kordaat voor banaan-aandeel TNT. Het post- en expresbedrijf is sinds enkele weken in het nieuws, omdat zogenoemde activistische aandeelhouders zich roeren bij TNT.

    Z24 sprak Jacko over zijn succes. De vertaling van Jacko's antwoorden werd geleverd door Joop van Vlerken, hoofdredacteur van Beursgorilla.nl.

    Opvallend dat je TNT eruit pikte, Jacko...
    Jacko: "Het is wel een risicovolle investering."

    Kon je misschien ruiken welke banaan welk aandeel was?
    Jacko: "Daar kan ik geen uitspraak over doen, maar de bananen kwamen allemaal uit één lading en zijn onbehandeld. Ik kan overigens geen getallen lezen."

    Je verslaat nu al tien jaar de AEX-index. Hoelang kan dat doorgaan?
    Jacko: "Uiteindelijk zal ik een keer van de AEX-index verliezen. Statistisch is de kans klein dat ik blijf winnen."

    Wat zegt jouw succes over beleggers die de beursindex willen verslaan door op koopjes te jagen?
    Jacko: "In ieder geval dat er maar weinig beleggers zijn die het echt weten."

    Aan de andere kant: je verslaat steeds de beursindex.
    Jacko: "Met geluk. Ik raad beleggers vooral aan om zelf een visie op de beurs te ontwikkelen en niet zomaar achter anderen aan te hollen."

    Is dat je diepere boodschap?
    Jacko: "Inderdaad. Ik wil beleggers een spiegel voorhouden. Je moet niet blind afgaan op voorgespiegelde rendementen of historisch succes op de beurs. Kijk wat erachter zit. Als dat Bernard Madoff is, of een beursaap, is dat geen aanbeveling om in te stappen."

    Jeroen de Boer

    jeroen.deboer@z24.nl

    go.z24.nl/go/e/contpan_fd/http://www....
  12. forum rang 10 voda 22 december 2009 16:56
    Postmarkt is juist niet vrijgegeven
    22 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Elias, T.

    Ton Elias

    Kabinet laat oren hangen naar bonden

    Liberalisering van de postmarkt in Nederland dreigt te mislukken, precies om de reden die de VVD in 2007 ingaf om tegen het wetsvoorstel te stemmen.

    [Modbreak IEX: Gelieve persberichten van het FD niet volledig te kopiëren.]
  13. forum rang 10 voda 23 december 2009 16:34
    Beursbelangen moeten transparanter
    23 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Schouten, M.

    Michael Schouten

    'Agressief hedgefonds werpt zich op TNT' kopte deze krant onlangs. Over de intenties van hedgefonds Jana is echter weinig bekend, net zomin als over de werkelijke omvang van zijn belang. Hierdoor tasten TNT en de markt in het duister. Uit de melding van Jana bij de AFM blijkt dat het over ruim 5% van de aandelen beschikt, maar of dit een volledig beeld schetst, valt te betwijfelen.

    [Modbreak IEX: Gelieve persberichten van het FD niet volledig te kopiëren.]
  14. forum rang 10 voda 24 december 2009 13:21
    Conflict postmarkt op scherp
    24 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Gossink, W.

    FNV Bondgenoten dreigt met zwaar geschut om beter loon bezorgers af te dwingen

    Wessel Gossink

    Den Haag

    Het conflict over betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers is op scherp gezet. Terwijl postbedrijven zich voor de rechter verzetten tegen de gefaseerde invoering van vaste contracten ('ingroei'), dreigt vakbond FNV Bondgenoten met een veel drastischere overgang. De bond overweegt zijn steun aan de sector-cao in te trekken, waardoor in één klap alle stuklooncontracten naar veel duurdere arbeidsovereenkomsten moeten worden overgezet.

    [Modbreak IEX: Gelieve persberichten van het FD niet volledig te kopiëren.]
  15. forum rang 10 voda 31 december 2009 12:23
    Postbedrijven winnen zaak tegen Staat
    31 dec 2009, 12:15 uur

    DEN HAAG (AFN) - De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken over het verplicht in vaste dienst nemen van personeel gewonnen. Dat maakte een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag donderdag bekend.

    Sandd en Selekt Mail hadden het kort geding aangespannen. Economische Zaken wil niet dat de harde concurrentiestrijd op de postmarkt wordt uitgevochten over de rug van de postbezorgers en eist dat de bedrijven in de loop van de tijd meer werknemers een vast contract moeten aanbieden.

    Sandd en Selekt Mail zijn het niet eens met het opgelegde tempo. Zo moet per 1 april minstens 10 procent van de bezorgers in vaste dienst zijn en in 2012 80 procent. Het ministerie wilde de eis doorvoeren aan de hand van een zogeheten algemene maatregel van bestuur. Maar dat heeft de rechter nu verboden.

81 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Speculatie rondom overname PostNL begonnen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links