Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 13,740 8 mei 2024 17:35
  • -0,040 (-0,29%) Dagrange 13,600 - 13,860
  • 128.523 Gem. (3M) 114,8K

Wereldhave 2019

4.713 Posts
Pagina: «« 1 ... 133 134 135 136 137 ... 236 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Economische Vluchteling 21 augustus 2019 21:16
    quote:

    Wim69 schreef op 21 augustus 2019 20:58:

    Dan zouden we nu aan de bodem moeten zitten en dan zouden de short sellers toch moeten gaan inkopen nu, maar ze breiden uit.
    Alhoewel vandaag op verschillende tijdstippen er koop orders stonden van rond de 1500 aandelen.
    Toch zul je op een gegeven moment een shortseller/verkoper hebben die op het dieptepunt verkoopt. Bij het huidige sentiment is het gewoon een makkelijk spelletje voor ze. Bovendien is dat vastgoedwereldje een klein wereldje waar iedereen elkaar napraat.

    De belangrijkste reden dat de shorts toenemen is de aankomende dividendverlaging die vrijwel zeker is, al 3 keer is ingeprijsd, maar hoe dan ook weer even gevoeld moet worden. Hoewel het best kan dan we tegen die tijd weer op 20 staan en naar 19 gaan of zo, dus we hoeven niet per se een nieuw dieptepunt te bereiken die dag. Hoewel ze daar wel voor gaan proberen te zorgen tot die tijd. En dat gaat mogelijk ook wel lukken als er geen grote kopers komen.
    Ze hopen dan lager op zeer hoog volume te kunnen gaan coveren. Let maar op die dag wordt er een bodem gezet, met een grote spike omlaag bij de aankondiging, dan dan plots wordt er een klim ingezet zodra de verkoop die dag opdroogt.
  2. forum rang 5 NLvalue 21 augustus 2019 22:18
    Sorry, was niet mijn bedoeling een EPRA taxatie cyclus te ontketenen.. :-) denk dat t meest inzichtelijk is de constatering dat er tussen 2014 en nu vrij weinig veranderd is aan ( lage ) verkoopprijs van die 2 centra. In welke mate dat relevantie heeft voor WHV moet nog blijken.
  3. forum rang 4 junkyard 21 augustus 2019 22:30
    quote:

    Marco19 schreef op 21 augustus 2019 20:30:

    Misschien dat Junkyard nog een analyse kan maken. Ben benieuwd naar zijn mening!
    Dit artikel vind ik relevant voor WHV vooruitzichten (gisteren gepubliceerd):

    insights.abnamro.nl/2019/08/werk-aan-...

    Ik vrees dat het WHV NL vastgoed als meer risicovolle lokatie wordt gezien. Alleen Tilburg, Hoofddorp (Vier Meren) en Nieuwegein (Cityplaza) komt in de buurt van een A lokatie (maar is nog ver van top).

    De HAL aankopen zeggen mij niet erg veel over de werkelijke WHV waarde, aangezien het vastgoed / beheer afwijkt. Het bevestigt het beeld wel dat Corio / Klepierre in 2014 / 2015 een goede keuze heeft gemaakt door het mindere NL vastgoed te verkopen (o.a. aan Wereldhave), de waarde ontwikkeling voor dit moeilijk verhuurbare vastgoed is hierna negatief geweest, ondanks dat de algehele markt ontwikkeling na 2014 / 2015 positief was.

    Het door HAL aangekochte vastgoed is afgeboekt tot een niveau waarbij herontwikkeling (naar bijv. woningen) waarde toevoegt. Wellicht dat de vorige eigenaar heeft besloten om niet langer te investeren in de verhuurbaarheid van het winkelvastgoed, rustig huren te innen en de leegstand (naar gemeente) te gebruiken om herontwikkeling te bespoedigen. WHV doet dit niet, blijft investeren in de aantrekkelijkheid van het winkelvastgoed, om verhuring als winkelruimte mogelijk te maken. Door deze investeringen blijft de bezetting redelijk op peil (tegen iets lagere huren). Het woningbezit (of herontwikkel potentieel) wordt juist afgestoten:
    * ontwikkeling woontoren in Tilburg door derde partij.
    * verkoop V&D pand in Hoofddorp (2019), de koper gaat dit herontwikkelen tot woningen.
    * verkoop van appartementen koperwiek (2018).

    De WHV NL winkelcentra staan door de investeringen en verhuringen (hogere bezetting) tegen een hogere prijs per m2 in de boeken (+/- 3.500 / m2?). Er moet zwaar worden afgeboekt voordat herontwikkeling van bestaande winkelruimte waarde kan toevoegen, dan moet ruim de helft worden afgeboekt (en resteert dus geen waarde voor aandeelhouders bij een LTV van 40%). Het slechtste WHV NL bezit (Rijswijk, Woensel) zal waarschijnlijk tegen lagere m2 prijs in de boeken staan, maar het deelbezit in deze winkelcentra bemoeilijkt slagvaardige herontwikkeling. In Rijswijk is wel wat beweging zichtbaar, NSI heeft haar deelbezit verkocht, wat waarschijnlijk zal worden herontwikkeld (o.a. naar woningen).

    WHV koersontwikkeling is dus vooral afhankelijk hoe de huurontwikkeling (winkels) er op lange termijn uitziet. Dit beeld ziet er niet erg positief uit. Vraag is of WHV zal blijven investeren om winkelruimte als winkelruimte te kunnen blijven verhuren, of zullen enkele winkelcentra worden 'opgegeven en uitgemolken' (met oplopende leegstand, en snel afnemende aantrekkelijkheid) om hierna herontwikkeling mogelijk te maken?

    Mijn mening is dat de markt zo ongeveer gelijk heeft, en beurskoers-koersdaling niet door shorters wordt veroorzaakt (bij te lage koersen worden de grote jongens wel wakker), daarmee voor mij weinig zin om door te rekenen welke waarde ik nu zie in het WHV vastgoed. Dat laat ik aan de specialisten over.
  4. forum rang 5 Saibee 21 augustus 2019 23:20
    quote:

    junkyard schreef op 21 augustus 2019 22:30:

    [...]
    Mijn mening is dat de markt zo ongeveer gelijk heeft, en beurskoers-koersdaling niet door shorters wordt veroorzaakt (bij te lage koersen worden de grote jongens wel wakker), daarmee voor mij weinig zin om door te rekenen welke waarde ik nu zie in het WHV vastgoed. Dat laat ik aan de specialisten over.
    Beste Junkyard,
    Een vraagje: denk je dat van Herk fout zit met z'n investering in Wereldhave?
  5. forum rang 4 Chessplayer1992 21 augustus 2019 23:30
    Dank voor deze uiteenzetting wederom. Zeg ik iets raars als de markt nu 'eindelijk' onderscheid begint te maken tussen kwaliteit vastgoed? Ik zie WHV fors verder dalen, terwijl andere fondsen redelijk lijken te blijven liggen. WHV heeft nu een korting van ruim 55%, terwijl ECP, URW, Vastned etc. rond de 40-45% korting ligt.
  6. forum rang 4 junkyard 21 augustus 2019 23:48
    quote:

    Saibee schreef op 21 augustus 2019 23:20:

    [...]
    Beste Junkyard,
    Een vraagje: denk je dat van Herk fout zit met z'n investering in Wereldhave?
    Ja, van Herk zal niet met tevredenheid terugkijken op verhoging exposure in retail vastgoed (Vastned-ECP-WHV) voordat koersen flink onderuit gingen. Van Herk zit dicht op de markt, houdt / verhuur zelf NL winkel vastgoed. Vraag is hoe van Herk nu zal handelen, stil zitten terwijl hij geschoren wordt (buy & hold), verliest neemt (verkoopt) of all in gaat (doorkoopt). Wens van velen (aandeelhouders) zal het derde zijn.

    Voor mij overigens merkwaardig dat van Herk in drie vastgoedfondsen tegelijk stapt. Focus op 1 fonds (zodat vanuit mogelijk overnamebod waarde creatie vanuit actief bezit en consolidatie mogelijk is) zou meer logisch zijn. Wellicht dat een overname bod / premie (bod verplicht bij 30%) van Herk teveel is, en hij kansen / vermogen spreidt.
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 22 augustus 2019 00:48
    quote:

    junkyard schreef op 21 augustus 2019 22:30:

    Mijn mening is dat de markt zo ongeveer gelijk heeft, en beurskoers-koersdaling niet door shorters wordt veroorzaakt (bij te lage koersen worden de grote jongens wel wakker), daarmee voor mij weinig zin om door te rekenen welke waarde ik nu zie in het WHV vastgoed. Dat laat ik aan de specialisten over.
    Dat lijkt me toch de verkeerde volgorde. Op basis van een inschatting een analyse achterwege laten. Een inschatting is alleen mogelijk *op basis van* een analyse. Om dan te zeggen dat de huidige koers wel de waarde weerspiegelt is wel erg natte vinger.

    De schuld vertegenwoordigt zo'n €30 p/a. Tel die bij de koers op en zet het af tegen het directe resultaat dan krijg je zonder enige leverage (schuld) ongeveer 7% rendement. Dat lijkt me fors voor goed bijgehouden winkelcentra met een hoge bezettingsgraad. Zeker als je het vergelijkt met de huidige nul-rente.

    Mét gebruikmaking van schuld is dat momenteel 15,4% rendement. Dan heeft de markt toch wel heel erg negatieve kijk op de vooruitzichten.

    Ik verwacht dat Matthijs Storm met zijn achtergrond wel in staat zal zijn om beter in te schatten welke investeringen zinvol zijn en welke niet. Dan blijft er meer geld over om eventuele verdere afwaarderingen op te vangen zonder dat de schuldgraad uit de hand loopt. Stabiliseert de situatie enigszins dan wordt meteen duidelijk dat Wereldhave toch wel erg veel cash genereert voor haar aandeelhouders, m.a.w. de koers zal wat herstellen.
  8. Ignoramus 22 augustus 2019 09:03
    CEO dhr Storm - stel dat hij dit forum leest - heeft een dik hoofd gekregen van alle adviezen/stellingen
    die op dit forum naar voren wordt gebracht. Ik hoop van harte dat hij zich niet laat opjagen nu hij pas 22 dagen de CEO van Wereldhave is. Alle goede dingen/zaken worden onderbouwd met kennis-inzicht-en dan pas besluiten/handelen. In een tijd waarbij de rente voor geleend geld voor bedrijven erg laag is moet er zo en zo niet zo strak gekeken worden naar bankcovenanten. Laten we rustig afwachten en alleen maar hopen dat shortsellers onrustig worden en flink pijn in der buik krijgen.
    De echte wereldhave belegger blijft rustig -slaapt- rustig en blijft met "verwondering" ook dit forum lezen.
  9. Economische Vluchteling 22 augustus 2019 11:31
    quote:

    Ignoramus schreef op 22 augustus 2019 09:03:

    CEO dhr Storm - stel dat hij dit forum leest - heeft een dik hoofd gekregen van alle adviezen/stellingen

    Als we op een beleggingsforum geen stellingen over de koers van een bedrijf meer mogen innemen wordt het wel een heel saaie boel, toch?
  10. forum rang 5 NLvalue 22 augustus 2019 11:35
    quote:

    Saibee schreef op 21 augustus 2019 23:58:

    Vraag me wel af hoe het mogelijk is dat van Herk de situatie verkeerd ingeschat heeft daar waar shorters tot nu toe wel goed zitten.
    De Van Herk groep moet toch veel meer kennis van de markt hebben dan welke shorter ook.
    Denken dat hij het 'verkeerd' doet zul je alleen doen als je denkt als een stockpicker.

    Als je naar zijn portfolio kijkt met de bril van een portfolio manager dan zul je zien dat hij de markt (en de meesten van ons) met kilometers verslaat.

    Galapagos heeft hij 360+ koerswinst bij geboekt dit jaar, op z'n vastgoedfondsen -150. Per saldo 210+, dat is 15% koerswinst op zn totaal vermogen.

    Tussen huur en dividend gaat er minimaal 100m binnenkomen - da's 7%.

    Dus hij projecteert naar 22% rendement op een geschat vermogen van 1,4mrd. Wel diversificatie, maar toch duidelijk afwijkende keuzes dan t gemiddelde van de markt

    Roept u maar als u t beter doet.. :-)

  11. [verwijderd] 22 augustus 2019 11:35
    quote:

    junkyard schreef op 21 augustus 2019 22:30:

    [...]
    Mijn mening is dat de markt zo ongeveer gelijk heeft, en beurskoers-koersdaling niet door shorters wordt veroorzaakt (bij te lage koersen worden de grote jongens wel wakker), daarmee voor mij weinig zin om door te rekenen welke waarde ik nu zie in het WHV vastgoed. Dat laat ik aan de specialisten over.
    Ik denk dat de shorters met hun verkopen wel degelijk de koers een extra tik naar beneden hebben gegeven.
    Zonder hun ruim 20% positie had de koers naar mijn mening nu boven de € 20 gestaan.
  12. forum rang 5 Saibee 22 augustus 2019 12:14
    quote:

    NLvalue schreef op 22 augustus 2019 11:35:

    [...]

    Denken dat hij het 'verkeerd' doet zul je alleen doen als je denkt als een stockpicker.

    Roept u maar als u t beter doet.. :-)
    Van Herk gaat bij z'n aankopen in het algemeen niet over één nacht ijs.
    www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

    Als er iets of iemand verstand van onroerend goed heeft dan is hij en z'n team het wel.
    Daarom verbaas ik me zeer over de koersontwikkeling van Wereldhave en het grote aantal shorters; dat zal wellicht met elkaar samen hangen.

    Ik kan me gewoon moeilijk voorstellen dat een paar shorters de ontwikkelingen bij Wereldhave beter kunnen inschatten dan de specialist bij uitstek.

    Natuurlijk heeft hij fantastisch gescoord met Galapagos en zal z'n totaalrendement ongetwijfeld hoger liggen dan dat van mij (daar gaat het me ook niet om).
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 augustus 2019 13:10
    quote:

    Saibee schreef op 21 augustus 2019 23:58:

    Ik ben bang dat je gelijk hebt, Junkyard.
    Vraag me wel af hoe het mogelijk is dat van Herk de situatie verkeerd ingeschat heeft daar waar shorters tot nu toe wel goed zitten.
    De Van Herk groep moet toch veel meer kennis van de markt hebben dan welke shorter ook.
    Zelfs Van Herk kan de toekomst niet voorspellen.
  14. Ignoramus 22 augustus 2019 13:13
    Het zal nooit een saaie boel worden. Ik bedoel alleen maar dat als CEO pas 22 dagen aan het roer zit
    er niet van hem verwacht mag worden dat hij - opgejut door pers, forum of wie danook gaat reageren.

    Laat het spel voorlopig maar over aan de shortsellers, zij zullen hun - waterloo - vast wel gaan vinden/meemaken.

    Wereldhave wordt voor mij een -wake up call - waar na een maand of zes de - ware- wereldhave zichtbaar is geworden.

    onderstaand een visie van een "wijsneus"

    De dood van retail

    Winkelcentra hebben last van e-commerce. Vooral in de Verenigde Staten waar per inwoner meer dan vijf keer zoveel winkeloppervlakte is als in Europa, valt de één na de andere winkelketen om. Dat lijkt nu over te zijn gewaaid naar Europa. Maar Europa is niet de Verenigde Staten.
    In Europa zijn er minder warenhuizen, ligt de nadruk meer op voeding en drank en zijn winkels meer gericht op vrije tijd en entertainment. Ondanks dat e-commerce in 2030 naar verwachting één derde van de totale detailhandelsverkopen zal omvatten, blijven er voldoende kansen voor de bakstenen winkel om relevant te blijven.
    Het betekent vaak wel dat men zich moet aanpassen. De focus moet meer liggen op belevenis en vertier. Winkels moet worden gecombineerd met bibliotheken, bowlingbanen, feestruimtes, kinderopvang, fitnesscentra, bioscopen, kunstenaars en artiesten. Dat trekt de lokale bevolking en zorgt ook voor meer toerisme.
    Niemand wil wonen in een stad zonder winkels en veel online concepten beginnen een bakstenen winkel. Winkels kunnen met de komst van 5G robots inzetten en met 5G is ook augmented reality mogelijk. Naast dit nieuwe retailtainment hebben juist jongere generaties behoefte aan authenticiteit, ambachtelijk en lokaal. Volop kansen voor nieuwe winkelconcepten en daarmee ook voor zwaar afgestrafte winkelvastgoedfondsen.
  15. Senior 1936 22 augustus 2019 13:24
    quote:

    Ignoramus schreef op 22 augustus 2019 09:03:

    De echte wereldhave belegger blijft rustig -slaapt- rustig en blijft met "verwondering" ook dit forum lezen.
    ik heb wel een put dec. 18 gekocht en dat geeft zeker rust als het om WHV gaat. Want WHV zit nog steeds in een dalende trend richting 16 euro
  16. Jos2233 22 augustus 2019 13:37
    quote:

    Ignoramus schreef op 22 augustus 2019 13:13:

    k bedoel alleen maar dat als CEO pas 22 dagen aan het roer zit
    er niet van hem verwacht mag worden dat hij - opgejut door pers, forum of wie danook gaat reageren.

    De dood van retail
    Winkelcentra hebben last van e-commerce.
    Het betekent vaak wel dat men zich moet aanpassen. De focus moet meer liggen op belevenis en vertier. Winkels moet worden gecombineerd met bibliotheken, bowlingbanen, feestruimtes, kinderopvang, fitnesscentra, bioscopen, kunstenaars en artiesten. Dat trekt de lokale bevolking en zorgt ook voor meer toerisme.
    Niemand wil wonen in een stad zonder winkels en veel online concepten beginnen een bakstenen winkel. Winkels kunnen met de komst van 5G robots inzetten en met 5G is ook augmented reality mogelijk. Naast dit nieuwe retailtainment hebben juist jongere generaties behoefte aan authenticiteit, ambachtelijk en lokaal. Volop kansen voor nieuwe winkelconcepten en daarmee ook voor zwaar afgestrafte winkelvastgoedfondsen.
    WH is een zeer kleine organisatie. De inkomsten en de uitgaven zijn extreem goed te prognosticeren. Als Storm in Oktober 2019 nog niets van zich heeft laten horen heeft hij waarschijnlijk geen idee wat te doen. Van uit zijn vorige baan had Storm al een zeer gedetailleerd beeld van WH. Wachten tot Februari 2020 lijkt mij niet goed.

    De winkels in de binnenstad van de grotere steden hebben in Nederland nog veel toekomst. Fun shopping in de centra van WH valt niet mee. Ik zie niet veel toeristen in Middenwaard rond lopen.

    De parkeerplaats van Middenwaard is gigantisch groot. Indien je er een parkeer garage aanlegt en je gaat er boven appartementen bouwen kan je er misschien wel 100 appartementen kwijt.
  17. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 augustus 2019 14:51
    quote:

    Jos2233 schreef op 22 augustus 2019 13:37:

    [...]
    WH is een zeer kleine organisatie. De inkomsten en de uitgaven zijn extreem goed te prognosticeren. Als Storm in Oktober 2019 nog niets van zich heeft laten horen heeft hij waarschijnlijk geen idee wat te doen. Van uit zijn vorige baan had Storm al een zeer gedetailleerd beeld van WH. Wachten tot Februari 2020 lijkt mij niet goed.

    De winkels in de binnenstad van de grotere steden hebben in Nederland nog veel toekomst. Fun shopping in de centra van WH valt niet mee. Ik zie niet veel toeristen in Middenwaard rond lopen.

    De parkeerplaats van Middenwaard is gigantisch groot. Indien je er een parkeer garage aanlegt en je gaat er boven appartementen bouwen kan je er misschien wel 100 appartementen kwijt.
    Essentieel is dat Wereldhave toekomstige woonprojecten zelf gaat exploiteren, zodat het risicoprofiel sterk naar beneden gaat.
    Bij woningbouw mag je b.v. best 70% lenen.

    Ideaal zou zijn ca 50% winkels en ca 50% woningen.
4.713 Posts
Pagina: «« 1 ... 133 134 135 136 137 ... 236 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave overweegt inkoop eigen aandelen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links