Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tak betaalt mee aan SNS-debacle

De Handelende Tak moet met de billen bloot. Binnen twee weken twee fiasco’s is een beetje te veel van het slechte. Eerder meldde ik u mijn mineurstemming vanwege de koersval van PostNL. In mijn portefeuille had ik een Rendementcertificaten op PostNL op het geplaagde aandeel opgenomen.

Dat halveerde binnen één dag in waarde en ik zag mij genoodzaakt deze positie met groot verlies te liquideren. Dat maakte de weg vrij voor nieuwe aankopen. Daaronder een achtergestelde lening op SNS. Niet direct een vordering op de bank, maar op het verzekeringsonderdeel Reaal/Zwitserleven.

De aankoop van achtergestelde leningen op de bank of holding durfde ik niet aan. Ik schreef in mijn column: “Natuurlijk zal de staat SNS niet failliet laten gaan, maar obligatiehouders, zeker die van achtergestelde hybride perpetuals, zullen mogelijk moeten meedoen in een herstructureringsactie.”

Dijsselbloem gaat ver
Een kleine positie in de Reaal/Zwitserleven (achtergestelde) obligatie durfde ik echter wel aan. Mijn verwachte scenario was dat de verzekeringsdeel van SNS zou worden verkocht, inclusief de betreffende obligatie. Ik zag dat (achteraf) niet goed. Vandaag kondigde een sombere minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de bank te nationaliseren. Aandeelhouders worden onteigend.

Dat was te verwachten in het zich nu ontwikkelende scenario. Maar uit de woorden van Dijsselbloem begrijp ik dat ook de achtergestelde obligaties waardeloos zijn geworden. Als het aan de minister had gelegen, zouden zelfs de “gewone” obligatiehouders hebben moeten meebetalen aan de reddingsoperatie van SNS. Dat zou nu onverantwoord zijn maar Dijsselbloem gaat zich sterk maken dat in de toekomst wel mogelijk te maken.

In mijn column van vorige week schreef ik dat wel heel gemakkelijk obligatiehouders bij de redding van een bank worden betrokken. Een bijdrage in de vorm van het opschorten van rentebetalingen lijkt mij heel reëel. In het uiterste geval kan zelfs een gedeeltelijk afschrijving op in ieder geval de achtergestelde obligaties worden overwogen. Maar de actie van Dijsselbloem, het volledig onteigenen van aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders, gaat wel heel ver.

Bijltjesdag
Dat betekent dat hij deze twee vermogensverschaffers exact aan elkaar gelijkstelt. Het lijkt mij een onjuiste opstelling en schadelijk op de lange termijn voor de financiering van het bankwezen. De financieringskosten voor risicokapitaal kunnen zo verder oplopen. Dat maakt de totale kosten voor de samenleving van deze reddingsoperatie op termijn nog groter dan de 3,7 mld die nu wordt berekend.

Ik moet daarbij wel aantekenen dat ik de overwegingen van de minister ook wel weer kan begrijpen. Het is politiek natuurlijk uiterst lastig te verkopen dat er opnieuw belastinggeld wordt gespendeerd aan het redden van een bank. De rol van de belastingbetaler blijft een groot dilemma als het gaat om de redding van systeembanken.

Zonder op een soort bijltjesdag aan te sturen ben ik benieuwd hoe de direct verantwoordelijken voor het SNS-debacle uit deze affaire komen. Want als obligatiehouders, aandeelhouders en werknemers het gelach moeten betalen van het wanbeleid van jaren, zullen ook zij een deel van de (financiële) verantwoordelijkheid moeten dragen.

Wankele tak
Maar goed, ik zit met mijn eigen wanbeleid. Van de vrolijke Handelende Tak in 2012 is op dit moment niet veel over. De totale portefeuille is de maand januari niet ongeschonden doorgekomen en ik kijk aan tegen een dikke 5% verlies, er van uitgaande dat ik mijn Reaal/Zwitserleven positie geheel moet afschrijven.

Die minus 5% is niet onoverkomelijk, maar er is een hoop werk te doen om de portefeuille weer in de groene cijfers te laten belanden. Daar ga ik natuurlijk vol energie mee verder. Een belegger, zeker als hij af en toe en speculatieve positie inneemt, moet zich niet direct uit het veld laten slaan door een paar (flinke) tegenvallers.

Ik zal mij snel melden met nieuwe ideeën om van de Wankelende Tak weer een Sprankelende Tak portefeuille te maken.

Update 11:30 uur: Deze column schreef ik naar aanleiding van het verhaal van Dijsselbloem dat achtergestelde obligaties geen waarde meer hebben. Naar blijkt uit het onteigeningsbesluit zouden "mijn" Reaal/Zwitserleven obligaties NIET onder de herstructurering vallen. Zou ik nog de dans ontspringen? Ik wacht de ontwikkelingen af en kan toch niet reageren, aangezien de handel in SNS aandelen/ achtergestelde obligaties is opgeschort.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 februari 2013 10:24
    Weet niet op basis van welke feiten Marcel dit geschreven heeft, maar als je het onteigeningsbesluit [1] leest dan zie je dat Zwitserleven buiten schot blijft. Het ISIN nummer van de achtergestelde obligatie in de Handelende Tak portefeuille wordt ook niet genoemd in het lijstje van het besluit [1] op pagina 17/18.

    [1] www.rijksoverheid.nl/bestanden/docume...
  2. MarcelTak 1 februari 2013 10:39
    Beste Rukapul,

    Dank voor deze reactie.
    Ik schreef mijn stuk op basis van de persconferentie van Dijsselbloem warin hij stelde dat alle achtergestelde obligatie gene waarde meer hebben. Ik had dit stuk niet gelezen. Het lijkt er op dat mijn obligaties mogelijk (deels) de dans ontspringen. De obligaties worden in ieder geval niet genoemd. Mogelijk omdat het tier 2 obligaties zijn. Ik wacht de ontwikkleingen af en kan vooralsnog toch geen actie ondernemen tav deze obligaties.

    Met vreindelijke groet,
    Marcel Tak
  3. FrankBuck 1 februari 2013 10:52
    Dit ontving ik via Zwitserleven:

    SNS REAAL maakt bekend dat haar bestuurders de heren Ronald Latenstein CEO en Ference Lamp CFRO en de voorzitter van de Raad van Commissarissen de heer Rob Zwartendijk terugtreden uit hun functies. Reden voor deze beslissing is dat zij geen verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor het nationalisatiescenario.

    Ik hoop dat zij wel verantwoordelijkheid willen nemen voor het wanbeleid dat is gevoerd
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 februari 2013 10:53
    quote:

    !@#$!@! schreef op 1 februari 2013 10:43:

    Wat een onzin. Het bedrijf is gewoon failliet. Dat gewone obligatie-houders gered worden vind ik al belachelijk. Het is risico-dragend kapitaal, daar krijg je rente naar.
    Het slechte onderdeel naar de belastingbetaler en de goede naar de kapitaalverschaffers is van den zotte.
    De gewone obligatiehouders kunnen vanzelfsprekend niet worden onteigend en zeker niet voor nihil, omdat immers hun positie exact hetzelfde is als gewone spaarders.

  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 februari 2013 11:00
    quote:

    !@#$!@! schreef op 1 februari 2013 10:55:

    [...]
    Dat hangt van de wet af.
    Precies...!!!

    Het is wettelijk uitgesloten (en dat zal altijd zo blijven) dat gelijke schuldeisers niet gelijk behandeld worden.

    Dit kan hoogstens veranderen als bij de uitgifte van obligaties er een clausule wordt opgenomen waaruit blijkt dat de oblies achtergesteld zijn bij gewone spaarders.
  6. forum rang 6 !@#$!@! 1 februari 2013 11:01
    quote:

    Rukapul schreef op 1 februari 2013 10:24:

    Weet niet op basis van welke feiten Marcel dit geschreven heeft, maar als je het onteigeningsbesluit [1] leest dan zie je dat Zwitserleven buiten schot blijft. Het ISIN nummer van de achtergestelde obligatie in de Handelende Tak portefeuille wordt ook niet genoemd in het lijstje van het besluit [1] op pagina 17/18.

    [1] www.rijksoverheid.nl/bestanden/docume...
    fd meld hetzelfde:

    10:36 De houders van achtergestelde obligaties van de holding en het bankbedrijf van SNS Reaal krijgen hun geld niet terug; de achtergestelde obligaties van het levensverzekeringsbedrijf worden wél terugbetaald.
  7. forum rang 6 !@#$!@! 1 februari 2013 11:05
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 1 februari 2013 11:00:

    [...]

    Het is wettelijk uitgesloten (en dat zal altijd zo blijven) dat gelijke schuldeisers niet gelijk behandeld worden.
    Dacht gelezen te hebben dat dat met de nieuwe noodwet wel mogelijk was. Dat de minister dat wel wilde, maar nu te gevaarlijk vond financieel gezien.
    Maar goed, ben geen kenner op dit gebied ;-)
  8. forum rang 6 haas 1 februari 2013 11:06
    quote:

    korbe007 schreef op 1 februari 2013 10:17:

    Ik denk dat de woede onder de bevolking alleen maar versterkt is en zeker gezien de TV-uitzending omtrent 'het inpikken' van ASN-spaargelden(4miljard van de 8 miljard) door SNS buiten mede weten om van ASN-bestuurders.
    zeer ernstig !
    directeuren in het nauw kunnen rare sprongen doen
  9. [verwijderd] 1 februari 2013 15:58
    quote:

    FrankBuck schreef op 1 februari 2013 10:52:

    Dit ontving ik via Zwitserleven:

    SNS REAAL maakt bekend dat haar bestuurders de heren Ronald Latenstein CEO en Ference Lamp CFRO en de voorzitter van de Raad van Commissarissen de heer Rob Zwartendijk terugtreden uit hun functies. Reden voor deze beslissing is dat zij geen verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor het nationalisatiescenario.

    Ik hoop dat zij wel verantwoordelijkheid willen nemen voor het wanbeleid dat is gevoerd
    Een CFO (Ference Lamp) van Lehman Brothers halen... ja, dat is echt een succes faktor!
  10. [verwijderd] 1 februari 2013 16:31
    [quote alias=haas id=6706162 date=201302011106]
    [...]

    zeer ernstig !
    directeuren in het nauw kunnen rare sprongen doen

    [Laat ze maar van een hoog gebouw afspringen als genoegdoening voor haar aandeelhouders en dus nu ook de gehele Nederlandse bevolking.

    Die meneer Latenstein CEO. Ving 7 ton per jaar en waarschijnlijk een riante afvloeiingsregeling, in plaats van een schop onder zijn reet van acceptabele hoogte.

    Mvg, O, O, Obligatiehouders gaan vrijuit. Meneer Disselbloem vind het onverantwoord hun ook mee te laten bloeden, dat is fijn maar kunt U dat ook even uitleggen voor de geldschieters, zijnde alle Nederlanders.

    Deze grap kost U iets meer dan 200 euro per inwoner, bent U ook zo benieuwd naar de eerste dividenduitkering?

    Mvg, ik ook..................niet.
  11. BASF en BAYER kopen 1 februari 2013 17:07
    Waarom heeft de toezichthouder de ING wel gedwongen in 2009 met een emissie van € 7,5 miljard te komen om kapitaal te versterken. En heeft de toezichthouder gefaald en is nalatig geweest om de SNS hier ook toe te dwingen, zodat de SNS net als ING jaren de tijd zou hebben gehad om de problemen op te lossen.
    Dus de kans is groot dat de SNS gedupeerden via de Rechter nog kans maken op een schadevergoeding.
    Tevens kun je de Achtergestelde Obligatiehouder met terugwerkende kracht niet via de Interventiewet in eens RECHTELOOS maken, dus deze groep zou wel eens 100% schadeloos worden gesteld.
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links