Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Failliet Frankrijk

Een paar weken geleden gaf ik aan dat Frankrijk wel eens de - negatieve - verrassing van 2013 zou kunnen gaan worden. Dat het in Frankrijk wel eens van het paadje zou kunnen lopen, hoeft niet te betekenen dat er in Frankrijk niets voor de beleggers te halen valt.

Inmiddels weten we namelijk dat de Europese Centrale Bank alles zal doen om de euro te redden en dus ook Frankrijk zal redden als het in echte problemen raakt.

Dat ik er niet ver naast zit als ik stel dat het “lastig” is voor de Franse overheid om de zaak financieel op orde te krijgen, blijkt wel uit een artikel van The Telegraph van afgelopen dinsdag. The Telegraph haalde een uitspraak van de Franse minister van Arbeid aan waarin de man stelde dat Frankrijk “totaal failliet” is.

Hollande & Co
De Franse minister van Arbeid, Michel Sapin, deed deze opmerkelijke uitspraak op de radio om het bezuinigingsplan dat de Franse regering wil uitvoeren te billijken. De komende vijf jaar hoopt de Franse regering de uitgaven met 60 miljard euro te beperken, maar wil het juist de belastinginkomsten met 20 miljard euro verhogen.

De rijkste Fransen weten inmiddels hoe Hollande & Co dat van plan zijn te doen. Weliswaar hebben Franse rechters bepaald dat de belasting van 75% over het inkomen boven de 1 miljoen euro veel te extreem is en daarom onwettig, maar Hollande zint op wraak en wenst een nivelleringsfeestje te gaan houden in Frankrijk.

De allerrijkste Fransen verlaten nu massaal het land en zelfs de vorige president lijkt te gaan verhuizen naar Londen. Londen gaf overigens al tijdens de presidentscampagne van Hollande aan dat voor vluchtende rijke Fransen de rode loper zou worden uitgerold als zij naar England gaan verhuizen.

Zeer solvabel
Na de uitspraak van Sapin haastte Pierre Moscovici, de minister van Financiën, zich te verklaren dat de Frankrijk allesbehalve failliet is en zelfs zeer solvabel genoemd mag worden. Moscovici moet gedacht hebben aan de voorganger van Dijsselbloem die vorig jaar doodleuk verklaarde het op een liegen te zetten als het echt spannend begon te worden in Europa.

Of Moscovici liegt en Sapin de waarheid spreekt of andersom maakt mij even niet uit. De uitspraken geven gewoon aan dat er nog een hele weg te gaan is voordat Frankrijk de zaken financieel weer op de rails heeft.

De komende maanden kunnen zo maar eens spannend worden, want Franse bedrijven willen zich koste wat het kost reorganiseren om zo toch nog uitzicht te houden op een toekomst.

Autobouwers
De Franse autobouwers zijn misschien wel het zwaarst getroffen door de strenge wetgeving die geldt voor arbeidshervormingen. Het zwaar door de crisis getroffen PSA Peugeot Citroën kreeg deze week van de rechter te horen dat het een geplande reorganisatie moet uitstellen.

PSA moet eerst nog om de tafel met zijn toeleveranciers alvorens het mag starten met de reorganisatie die moet zorgen dat de autobouwer eind 2014 11.200 werknemers minder in dienst heeft.

Dat grote problemen gaan ontstaan als de regering niet snel hervormingen doorvoert, lijkt helder. Daarom ben ik ook bang dat er later dit jaar toch problemen in Frankrijk gaan ontstaan, want niet kunnen hervormen zal steeds vaker betekenen dat Franse bedrijven ten onder zullen gaan aan deze crisis.

Dalende export
Het gaat gewoon niet goed met de Franse economie! De Franse werkloosheid is in veertien jaar niet zo hoog geweest als dat die nu is en de export van de Franse industrie staat zwaar onder druk. Terwijl in 1999 Frankrijk nog 7% van de mondiale export voor haar rekening nam, is dat nu nog slechts 3% en dat cijfer daalt nog steeds.

Toch is er volgens mij nog wel wat te halen op de Parijse beurs. Eerder kocht ik al Total-aandelen en in de afgelopen week heb ik aandelen Danone aangeschaft voor onze relaties. Goedkoop is Danone niet, maar de herstructureringen die de yoghurtmaker doorvoert in Europa stemmen mij tevreden.

Ook scoort Danone nu beter op de Amerikaanse en Russische markt. Die Amerikaanse markt kan overigens een prachtige groeimarkt worden voor Danone omdat de Amerikaanse bevolking nog maar nauwelijks yoghurtproducten consumeert.

Opkomende markten
Europeanen gebruiken ruim tweemaal zoveel yoghurtproducten als de Amerikanen. Op de Europese markten en dan met name in de periferie verloor Danone tot in 2012 marktaandeel en stonden de prijzen onder druk. Eind 2012 lijkt de situatie in Europa gestabiliseerd.

Vooral de Spaanse markt, waarop Danone altijd een prachtige marge behaalde, heeft Danone hoofdpijn bezorgd. De afgelopen twaalf maanden heeft Danone het qua beurskoers niet super gedaan en daar wil ik gebruik van maken.

Zeker omdat Danone bijna 50% van zijn omzet haalt uit opkomende markten zal het bedrijf op de radar blijven van de grote professionele beleggers.

Mocht Europa zich in 2013 economisch stabiliseren dan kan 2014 de nodige fantasie gaan geven aan de resultaten van Danone. Ik doe dus mee met dit Franse bedrijf, hoe zeer ik er ook aan twijfel of meneer Hollande de Franse economie op de rails houdt.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 januari 2013 14:51
    Sorry, maar ik vind dit maar een raar verhaal, het aandeel heeft het de laatste 12 maanden niet goed gedaan? ik heb ze opgepikt in Nov. voor 46 euro
    en ik ga ze nu verkopen en wel om 2 redenen. A : ze staan zeer dichtbij hun laatste top van 55 euro
    B ; nav van uw Column ( prijs is nu 52 euro)
    Overigens zegt U zelf dat niet goedkoop zijn,alsook dat ze 50% van hun omzet uit groeimarkten halen en dus de andere helft uit bijv. spanje waar de marge altijd goed WAREN!! dus ik begrijp uw beweegredenen voor de aankoop van deze aandelen niet zo goed,maar dat zalwel aan mij liggen
  2. [verwijderd] 30 januari 2013 16:22
    Als het slecht gaat moet je liegen.

    J.C.Juncker

    Danone staat nog altijd onder de top van 60€ voor de crisis.
    Ik heb voor Nestlé geopteerd.
    Franse socialisten kunnen met hun economie den hoogste boom in.Binnen vijf jaar is deze Franse economie een puinhoop enkel zoals socialisten puinhopen kunnen maken.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links