Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Adieu BNP Obam

En nu mogen jullie mij een keer adviseren!

Ik heb zojuist mijn hele positie in beleggingsfonds BNP Obam verkocht. Bakte er niks van de laatste jaren. Dat is nog tot daar aan toe, maar dat het fonds zelfs in de - met een oneerbiedig woord - craprally sinds half november niet outperformt is voor mij de druppel.

In wat voor markt gaat het dan wel presteren? Geen idee. Daar komt bij dat er een stoelendans gaande is bij BNP Obam en het zou mij niet verbazen als de grootste klanten weer morren. De beheerders kunnen zich zo niet 100% concentreren op hun werk en dus ben ik weg.

Vertel maar, wat koop ik er voor terug? Dit zijn mijn wensen en eisen:

  • Wereldwijd fonds of tracker (de laatste alleen fysiek)
  • Trackrecord vind ik niet zo belangrijk, kosten (moeten zo laag mogelijk zijn) en risicoprofiel (aanvallend, maar niet superspeculatief) des te meer
  • Fonds of tracker moet inclusief herbelegd dividend zijn
  • Ik m.o.e.t. kunnen middelen, ofwel vast bedrag per maand en niet vast aantal stukken. Anders ga ik toch weer timen en speculeren en dat is precies wat ik niet wil
  • Ik ben klant bij SNS Fundcoach en Binck, maar ben bereid ook elders klant te worden als zij fonds of tracker niet in het schap hebben

Wie heeft er een goed idee? Roep maar. Ja account managers van banken en huizen, jullie mogen ook jullie reclamefolders in de comments gooien :-) Doe ik intussen ook mijn huiswerk en laat ik dat geld mooi even cash staan. Ik heb hoogtevrees namelijk.

Zodra ik de bevestiging van SNS Fundcoach heb dat mijn positie is vekocht, werk ik mijn disclaimer bij.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kls 28 januari 2013 13:23
    quote:

    GG (Goud Gerand) schreef op 28 januari 2013 12:56:

    Wat mij blijft verbazen is dat BNP niet reageerd een knieval maakt of een motivatie deze beleggingswereld instuurt. Ze reageren zoals zij beleggen: INERT!
    Jammer van zo'n fonds en zo'n naam. In 5 jaar goodwill verdampt.
    Inderdaad onbegrijpelijk dat er niets van uitleg wordt gegeven. In de maandelijkse rapportages wordt gewoon, zonder blikken of blozen, elke maand weer vermeld dat er onder de benchmark is gepresteerd. Zelfs geen poging om met een aantal open deuren (lange termijn blik, vastberaden koers, sterke overtuiging, historisch rendement, strategische visie, etc) de zeer zwakke resultaten goed te praten.
  2. Peter van Kleef 28 januari 2013 13:29
    Als je Skagen Global al hebt, neem ik aan dat je naar een complementair fonds zoekt. Ik zou dan gewoon voor de Vanguard Global Stock Index Fund gaan. Dan koop je exposure naar de markt tegen lage kosten, terwijl je met Skagen Global al inzet op alpha genereren. Kies je twee actieve fondsen met complementaire strategieën dan betaal je twee keer actiefbeheerfee's, met gerede kans op uiteindelijk martrendement omdat je flinke kans hebt dat het ene fonds underperformt als het andere de markt outperformt.

    Over de afgelopen drie jaar was het verschil tussen die twee fondsen nauwelijks zichtbaar (36% voor VGSIF om 38% voor SG). Over tien jaar is het ietsje groter (71% om 313%).

    Wil je naast Skagen Global juist een defensief, maar zeer actief fonds, dan is Carmignac Investissement een optie. Die twee fondsen samen (CI en SG) zijn in elk geval in het verleden een rendabele combi geweest.

    PvK
  3. [verwijderd] 28 januari 2013 13:38
    quote:

    Peter van Kleef schreef op 28 januari 2013 13:29:

    Als je Skagen Global al hebt, neem ik aan dat je naar een complementair fonds zoekt. Ik zou dan gewoon voor de Vanguard Global Stock Index Fund gaan. Dan koop je exposure naar de markt tegen lage kosten, terwijl je met Skagen Global al inzet op alpha genereren. Kies je twee actieve fondsen met complementaire strategieën dan betaal je twee keer actiefbeheerfee's, met gerede kans op uiteindelijk martrendement omdat je flinke kans hebt dat het ene fonds underperformt als het andere de markt outperformt.

    ...
    Als het voor je pensioen is AJK (en die indruk heb ik van vroegere stukjes van je) dan is Vanguard Global Stock Index Fund via Brand New Day misschien iets. Bieden dollar-hedged VGSIF fonds aan, en kan je jaarlijks middelen (indien pensioengat bijvoorbeeld). Misschien ook dollar-hedged VGSIF mogelijk via andere instelling, weet ik niet.
  4. [verwijderd] 28 januari 2013 14:04
    Leve de IEX-reaguurders, dank iedereen. Hier kan ik wel wat mee.

    Ff voor de goed orde, dit zijn nu mn posities (idd, ik ben pensioenbelegger)

    SKAGEN Fonder Skagen Global
    Carmignac Gestion Carmignac Investissement
    Pimco Global Bond
    Pimco High Yield Bond

    Het gros van mn geld zit in Skagen, ongeveer 10% zit in de bond-fondsen.

    Oh ja, nog ff iets: die Think AEX trackers, die zijn toch mét herbelegd dividend? De koers lijkt mij gewoon de AEX. Iemand?
    www.iex.nl/Beleggingsfonds-Koers/3274...

    Ja, want stiekem zit ik toch aan de AEX te denken. De prijsindex mag dan een chronische underperformer zijn, de index betaalt wel dik 4% dividendrendement p/j.

    Arend Jan
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links