Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ga maar rustig slapen

In een uitzending van de EO (De Vijfde Dag) kwamen behalve ikzelf ook (onder andere) Willem Vermeend aan het woord. Als de euro zou vallen zou dat verschrikkelijk zijn, maar de Europese Unie, China en de Verenigde Staten zullen er alles doen om dat te voorkomen.

De burger kan dus gerust genieten van het leven en hoeft zich nergens wat van aan te trekken, aldus Vermeend. Toen ik dat hoorde moest ik denken aan de woorden van Colijn (in 1936) met de strekking dat iedereen gerust kan gaan slapen want het feit dat Duitsland weer het Rijnland bezette was volgens hem geen reden voor ongerustheid.

Ik herinner me ook de woorden van Wouter Bos die zei dat Fortis A-OK was terwijl het daarna binnen no-time failliet was. Ik herinner me ook dat het faillissement van Lehman geen probleem zou opleveren. De mensen aan de macht weten soms niet beter, maar vaak willen ze niet dat de “domme” burger het te weten komt.

Falend leiderschap
Hier wringt de schoen naar mijn mening. De attitude van onze leiders (op gebied van politiek, economie, et cetera) is gebaseerd op de overtuiging dat de gemiddelde mens maar een dom wezen is die zonder strakke leiding van bovenaf de wereld in totale chaos zal doen afglijden.

Deze leiders bedoelen het niet slecht (meestal), maar met deze aanname herhalen ze de grootste fouten van het verleden. Of het nu de Katholieke Kerk was, of de Romeinen, of de Duitsers (die het al twee keer en nu wellicht het voor een derde keer proberen), allemaal hadden ze de visie dat Europa onder één paraplu moest vallen (next stop: New World Order).

Alleen zo kunnen oorlogen, slecht beleid et cetera worden voorkomen en vrede en welvaart worden gecreëerd. De EU is dus een ordinaire kopie maar dan anders. Zoiets als The Voice of Holland en X-factor; tikkeltje anders maar toch hetzelfde.

Het is één ding om intellectuele superioriteit te claimen, maar om dan deze beste plannen voor een Verenigde Staten van Europa niet te verkopen aan de burger is gewoon dom. Zonder support van de burger krijg je een plan nooit goed uitgevoerd.

Als leiders hun plannen niet verkocht krijgen aan hun onderdanen, dan is dat gewoon slecht leiderschap van de ergste soort.

Arrogantie
In plaats van zich hierover zorgen te maken, denken onze leiders, via allerlei slinkse manieren, om hun plannen toch door te voeren. Niets is heilig:

 • Bundesbank-design van de Europese Centrale Bank (ECB)? “Foetsie, en we zetten een Italiaanse ex-Goldmanite als hoofd neer!”

 • Maastricht-criteria? “Doen we niet aan!”

 • Nee-stem op EU-grondwetreferendum? “Daar luisteren we niet naar!”

 • Het probleem dat het multiculturele model tot balkanisering heeft geleid? “Onzin, de Nederlandse identiteit bestaat niet meer want we zijn en voelen ons allemaal Europeaan (en wie dat niet vindt is een nationalistische fascist)!”

 • Te veel schulden in de economie? “Larie, sterker nog we maken nog wat meer schulden, omdat het kan!”

 • Te veel bezuinigen? “Quatsch! Iedereen moet nog meer bezuinigen want er moet geld naar de PIIGS en dat is geen enkel probleem want in de eurozone is iedereen solidair (en wie dat niet is maken we solidair)!”

 • Vrijheid van meningsuiting onder vuur door reacties op een stompzinnig filmpje over de profeet Mohammed? Een filmpje dat door sommige islamieten wordt aangegrepen als een excuus voor verkrachting en moord van westerse personen? “Eigen schuld dikke bult, want filmpje is stom en had nooit gemaakt mogen worden en nooit verspreid mogen worden. Wij (Europeanen en andere westerse volken) moeten ons schamen! En The Life Of Brian is geen voorbeeld want dat is een Engelse productie.”

 • Een referendum over de euro in Griekenland, waarom niet? “Nee, mag niet en we zetten er gelijk een marionet neer als premier. Weet je wat, we pakken Italië gelijk effe mee!”

 • Minder EU en ophouden met de euro, is dat geen goed idee? “Nee gekkies, zonder de EU en de euro gaat het licht uit!”

Manipulatie
En zo kan ik wel even doorgaan. Bijvoorbeeld, uitslagen over de voortgang van de Griekse bezuinigingen die worden vertraagd zodat het de Nederlandse verkiezingen niet zou beïnvloeden.

Nu is het gerucht zelfs dat dit rapport zal worden tegengehouden tot na de Amerikaanse verkiezingen! Met al dat gemanipuleer is het eigenlijk nog een godswonder dat de eurozone niet in totale chaos is afgegleden.

Ik hoop ook niet dat dit gebeurt, want dat zal weer als het excuus gebruikt gaan worden om onze burgerrechten en daarmee de democratie de nek om te draaien.

Russisch Roulette
Voor de belegger is het nu een spelletje Russisch Roulette geworden, waar er hoge rendementen behaald kunnen worden; tot het moment daar is dat de cilinder van de revolver een kogel bevat natuurlijk.

Ik ken beleggers die erg goed zijn in dit spel en er niet tegen ingaan en in de flow aardig wat winsten scoren. Ikzelf zet dan toch liever geld (goud) in dat de revolver er ooit een einde aan maakt. Smaken verschillen nu eenmaal. Nu maar hopen dat de grote leiders ons onze winsten gunnen...


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Column door: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. nov '16 Heijmans, te vroeg maar interessant 7

Gerelateerd

Reacties

62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Marty.mcFly 24 september 2012 12:32
  Het probleem van doemdenkers zoals deze is altijd dat ze propageren dat alles ‘imminent’ is.
  Lijkt wel doomsday preppers op discovery channel, die denken ook altijd dat binnen een jaar de aarde vergaat.
  Ongetwijfeld zal een keer weer een depressie komen, maar misschien pas over 20 jaar?

  En ze benoemen nooit de positieve punten. De technologische vooruitgang blijft zich ontwikkelen, groeimarkten zijn er altijd.
  De welvaart is nog steeds hartstikke hoog. Er is vrede. Etc etc.

  Je kunt gewoon niet handelen naar aanleiding van dit soort columns, wat heb je er eigenlijk aan?
  Jammer dat een positieve nooit ontbreekt, iets van investeer in jezelf, ga uit van eigen kracht, wees onafhankelijk van de overheid.
  Als daar nou tips over worden gegeven heb je er tenminste wat aan.
 2. CAREX 24 september 2012 12:33
  @Doppie2, AJK heeft vanochtend vermeld dat hij de ophoging van EMS naar 2 biljoen een goede zet vind.
  Ik zet hier ??????????????? bij, want volgens mij wordt dit de doodsteek van Nederland.
  Sassen van Elsloo durft te zeggen waar het op staat en ik ben het met het merendeel van zijn woorden roerend eens. Dit in tegenstelling tot al die positivo's die niet verder kijken dan de dagwaarde van hun aandelen.
 3. [verwijderd] 24 september 2012 12:35
  Helaas maar waar, de gemiddelde mens is inderdaad een dom wezen dat 100% kuddegedrag vertoond met alle bijkomende eigenschappen.

  Ik hoop nog steeds dat het beter wordt en dat mensen zodanig wijs worden dat oorlog en vergelijkbare onzin niet langer meer voorkomt.
  Dat punt hebben we nog lang niet bereikt. Dus ... domme wezens.

 4. [verwijderd] 24 september 2012 12:36
  quote:

  Realist. schreef op 24 september 2012 12:32:


  Doemprofeten blijven altijd populair. Het is alleen jammer dat je er niets aan hebt, omdat ze nooit een realistische oplossing bieden.


  Onzin. Je negeert de feiten dat er voldoende oplossingen werden aangedragen door een groeiende groep mensen die zeer goed weten hoe de situatie is.
  Alleen mensen als jij willen niet luisteren.....dat is wat anders.
 5. [verwijderd] 24 september 2012 12:37
  quote:

  davantage schreef op 24 september 2012 12:36:


  En wat 'oldandwise' betreft: man wat bedoel je in vredesnaam??? waar heb je het toch over??? laat ook eigenijk maar zitten, maar doe eens wat aan je nick, die klopt niet.


  grapjas, leer eens lezen. Daarna komt begrijpen.

  speciaal voor jou, het was een reactie op het artikel, en in het bijzonder "De mensen aan de macht weten soms niet beter, maar vaak willen ze niet dat de “domme” burger het te weten komt".

  zo voldoende duidelijk voor je?
 6. [verwijderd] 24 september 2012 12:45
  Weet je wat realistisch is Realist!

  dat er veel schuld is en dat er dus veel geld bij de rijken zit.
  Die willen niets inleveren en daarom modderen wij voort.

  Todat er een boem komt.

  Maar eerst ff 2% BTW erbij, ff pensioenen wat verlagen , weet je waarom anders hebben U kinderen straks niets.
  Het lijkt de Pindakaas reclame wel.

  braaf doorlopen en niet zeuren verder.
 7. Nee 24 september 2012 12:49
  He Alexander,

  Ik heb die aflevering op televisie gezien. Interessant. Vannacht zag ik ook een mooie docu op de televisie, op Nat Geo. Dat ging over de maja's en de voorspelling dat de wereld op zou houden te bestaan na 21 december, of beter gezegd, dat denken mensen door de interpretatie van e.e.a.. Ik hecht aan dat laatste net zo weinig geloof als jouw onheilsprofetien. Heb je al een schuilkelder gebouwd Alexander? puilen je voorraadkasten al uit?
 8. [verwijderd] 24 september 2012 12:55
  Over het zich niet houden aan afspraken om de boel te redden, klopt. Over nationalisne? Komt niet uit de lucht vallen. Al sedert jaar 1990 kan men dat aan de bouw zien: over het algemeen nep rijkdom in retro stijl. Overigens, de Rekenkamer heeft wel een punt door politici te vragen voet bij stuk te houden binnen de EU om transparantie te waarborgen(Kees Vendriks, tv interview) zoals duidelijk maken waar het verkregen geld van de EU aan besteed is. Vier landen voor, de rest tegen. Opmerkelijk en weinig hoopvol voor de toekomst. Mopper aub niet op Dld, alsof NL zo goed is.
 9. forum rang 4 Skater 24 september 2012 13:03
  Marty heeft ergens gelijk. Het duurt altijd langer dan doemdenkers verwachten. Maar wie ziet het allemaal oprecht goed komen? Laat een econoom maar eens uitleggen hoe deze mess goed gaat komen. Private centrale banken, we kunnen rustig slapen. We zijn in 1 eeuw maar 96% koopkracht kwijtgeraakt. Dat er zoveel geld bij komt hoeven we ons geen zorgen om te maken, we leven toch nog, de zon komt nog op?
 10. [verwijderd] 24 september 2012 13:18
  quote:

  Skater schreef op 24 september 2012 13:03:


  ...
  We zijn in 1 eeuw maar 96% koopkracht kwijtgeraakt.
  ...


  Ik ben benieuwd naar je onderbouwing. 96% koopkracht kwijtgeraakt? Laat me niet lachen. Een eeuw geleden leefden veel mensen in Nederland in bittere armoede en stonden we aan de vooravond van WWI. Als je om je heen kijkt zie je dat de tegenwoordige koopkracht van Nederlanders waarschijnlijk vele keren dat van 1912 is.

  Voor de duidelijkheid; ik ben ook in een behoorlijke anti-euro stemming en zeker niet voor een federaal Europa, maar voer de discussie wel met feiten.
62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Europese Unie
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare