Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Verantwoording ESM-debacle

Ondanks de Stem nee-acties van het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) op Facebook en Twitter, ondanks de vele emails en ondanks de waarschuwing van sommige columnisten ging de Tweede Kamer toch akkoord met het ESM-verdrag.

De bezwaren van de wat kleinere politieke partijen over zeggenschap werden weggewuifd. Nederland zal altijd zijn stem en zijn invloed behouden. Kamerleden en burgers moesten niet naar filmpjes op internet kijken want die waren misleidend.

Nu vraag ik aan diezelfde politici: wie was er nu misleidend?

De aap uit de mouw
President van de Europese Unie (EU) Van Rompuy en de Spaanse minister van financiën zeggen beiden dat kleine landen zoals Nederland, Finland, België en Oostenrijk beslissingen aangaande ESM-acties niet kunnen tegenhouden.

Wat is nu namelijk het geval: het ESM moet unaniem (dus 100% eensgezindheid) zijn om een beslissing te nemen, maar in het geval van nood hoeft er alleen maar een 85% meerderheid te zijn. Nu is het ESM een NOODfonds, dus alles wat ze doen is een geval van nood.

Nederland staat dus wel degelijk buitenspel en daar waarschuwden de critici, waaronder yours truly, al voor.

Plichtsbesef?
Nu rust er een morele en democratische plicht van de politici die voor ESM hebben gestemd om zich nu te verantwoorden aan de kiezers. Er is een hoofdelijke stemming geweest over ESM dus het is bekend wie dat zijn.

Mijn vragen aan deze mensen zijn:

  1. Nu jullie zien dat Nederland wel degelijk buitenspel staat inzake ESM-beslissingen, zouden jullie dan nog steeds voor het ESM-verdrag stemmen?
  2. Waarom hebben jullie de bezwaren inzake ESM van kiezers en van jullie collega’s bij de CU, PvdD, SP en PVV genegeerd?
  3. Wat vinden jullie van de manier waarop de EU hier weer zijn zin doordrijft met behulp van vuile trucjes?
  4. Denken jullie niet dat de kiezers in de eurozone en EU zich uiteindelijk bedonderd en onderworpen zullen voelen door wat de EU en haar instituten?
  5. Zien jullie niet in dat de groeiende weerzin/onrust/machteloosheid/angst/frustratie/woede van de kiezers het einde van de eurozone (en wellicht de EU) zullen betekenen?

Jullie antwoorden kunnen maar twee dingen betekenen: of jullie zijn incompetent, of jullie zijn misleidend. Hoe dan ook zijn dit keiharde argumenten voor ontslag. Leveren jullie een ontslagbrief in (inclusief passage dat jullie afstand doen van wachtgeld)?

Tijd om af te rekenen
Kortom, de ESM-jastemmers hebben een fout gemaakt van historische proporties en daar gaan wij als Nederlanders de rekening voor betalen. Dus het is aan ons Nederlanders om af te rekenen met deze politici en hun partijen op 12 september.

Voor de beleggende kiezer is het ESM-debacle weer een wijze les in het niet onderschatten van de incompetentie dan wel frauduleuze praktijken van de politieke gevestigde orde. Wilt u succesvol op korte termijn beleggen?

Doorgrond dan de politici want zij bepalen de dag tot dag koersbewegingen. Fundamentals zoals winstgevendheid, goed management, groeiende markt, innovatie, patenten, goed personeel en zo verder doen er niet meer toe.

Aandelen, bondjes, goud, et cetera bewegen nu op woorden en acties van politici en overheden. Op lange termijn zal de realiteit zich opdringen, maar voor dit soort toekomstvisies moet de belegger wel tegen extreme volatiliteit kunnen.

Daarmee is de huidige markt een Mickey Mouse-markt geworden, een lachertje van wat het vroeger was. Dus als u Jan Kees de Jager tegenkomt terwijl hij zijn hond Pluto uitlaat, vraag hem dan hoe het gaat met Minnie Mouse (of was het nu Mannie Mouse?).

Want humor is nog het enige wapen tegen deze ellende. Wellicht dat u bijval krijgt van Piet Paaltjens.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Gerelateerd

Europees Stabiliteitsmechanisme

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
77 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Ja, stel je eens voor.

Dat volksvertegenwoordigers hun oren niet laten hangen naar geluiden uit de commentaarpanelen van het Internet en dat ze botweg alle petitieondertekenaars en columnisten negeren, maar gewoon hun eigen afwegingen maken.

Dat is toch echt niet te geloven. Ronduit schandalig.

Nog schandaliger en ook buitengewoon bevreemdend is het dat de Tweede Kamer de adviezen Alexander Sassen van Elsloo gewoonweg in de wind slaat.

Vanzelfsprekend wil ik dit gedrag niet goedpraten.

Wat mij vooral interesseert is hoe het toch komt dat de dwingende adviezen van Sassen totaal genegeerd werden in de Tweede Kamer.

Ik vermoed dat onze volkvertegenwoordigers een ongezonde aandacht hadden voor een zijde van de medaille die door Alexander, gek genoeg, tot nu toe nog helemaal niet is belicht. Dat ze zich afvroegen wat het uiteenvallen van de Eurozone of het uittreden van Nederland uit de Eurozone zou betekenen. Het kostenplaatje en de sociale gevolgen, zal ik maar zeggen.

Wellicht kregen ze toen ook een publicatie van analisten van de Zwitserse bank UBS onder ogen, die een raming van de schade probeert te geven als de Eurozone uiteen zou vallen of als een land zou uittreden.

<a href="http://bruxelles.blogs.liberation.fr/UBS%20fin%20de%20l'euro.pdf"/a>
Hans Termeulen
0
HOE KOM JE DAAR NOU BIJ? HET ESM EEN NOODFONDS?
HET IS GEWOON EEN BANK WAAR NIEMAND WAT OVER TE ZEGGEN HEEFT EN DE BESTUURDERS ZIJN ONSCHENDBAAR

BANKBESTUURDERS ZIJN IMMERS INTEGERE MENSEN
[verwijderd]
0
Ik zie dat de link niet werkt.

Alles tussen de aanhalingstekens van de laatste regel kopieren en vervolgens plakken in de adresbalk van uw browser.

En dan weet u alles wat Alexander Sassen u liever niet verklapt.
[verwijderd]
0
Beste heer Saavres, ik heb slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving op een doorsnee dag van een vanuit de Eurozone mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis met grote interesse van de betreffende ontzettend belangrijke “SP, PVV, CU en SGP stemmen tegen, dus goed, anderen lopen blind het ravijn in, dus niet goed. “ lijst kennisgenomen, om de simpele overzichtelijke reden dat dit op een doorsnee dag van een vanuit de Eurozone mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis handig is om te weten, zodat iedereen in de Eurozone en daarbuiten op een doorsnee dag van een vanuit de Eurozone mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis zijn of haar voordeel met de betreffende ontzettend belangrijke lijst kan doen, wat op een doorsnee dag van een vanuit de Eurozone mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis niet verkeerd kan zijn.
lecrayon
0
Waar ik nieuwsgierig naar ben is of de noodhulp die door de ESM verstrekt wordt, gelieerd is aan de geallocaeerde stempercentages - voor Nederland dus 5,7% - Aangezien er al 500 miljard is toegezegd vanuit het ESM zou dat betekenen 28,5 miljard voor Nederland, terwijl er, wat was het ook weer, iets van 4,5 miljard in cash is toegezegd uitgesmeerd over 5 jaar.
Alexander Sassen van Elsloo
0
@grijnen: je moet eerst dan maar eens al mijn columns goed lezen dan zie je dat er wel degelijk hoge kosten door mij worden verwacht. Ik heb in 2010 dit rapport geschreven sassen.posterous.com/default-of-the-p... waar ik dudidelijk de eerste kosten van de komende systeemcrisis aankaart. Verder stel ik dat het democratisch niet houdbaar is de euro te handhaven (realiteit) dus dan moet je wel eieren voor je geld kiezen. Het feit dat jij een UBS rapport ter harte neemt terwijl UBS 1 van de banken is die het meeste te verliezen heeft als de euro implodeert lijkt me nou niet getuigen van scherp inzicht.
Alexander Sassen van Elsloo
0
@Lecrayon: de verdeelsleutel is gebasseerd op stemrecht. De 4,5mrd is de cash storting de rest is garanties...
pcrs7
2
quote:

Grijnen schreef op 4 jul 2012 om 23:52:


Dat is toch echt niet te geloven. Ronduit schandalig.

Een typische gezagsrobot, die vol bewondering opkijkt naar zijn heerschers die onder dwang ZIJN geld verspillen en het belachelijk vindt dat de originele eigenaars daar ook maar iets in te zeggen zouden hebben.

De liberatrische kijk op zaken is:
Iedere mens is de eigenaar van zijn eigen lichaam en dus van de vruchten van de arbeid die hij met dat lichaam doet. Elk idee dat de wereld instort als persoon A niet het recht heeft het geld van persoon B uit te geven, is dan ook onzin. Niet in wat voor element van de realiteit gebaseerd. Pure religie. De overheid is niets anders dan religie. Pappa paus is vervangen door vadertje staat. Vroeger ging bij dood je geld naar de kerk, nu naar de staat. Vroeger was er geen objectieve moraal mogelijk zonder religie, nu zonder staat en wetboek. Vroeger vermoordde de religieuze leiders mensen in hun gecompliceerde gewaden, nu worden mensen vermoord in naam van de staat (200 miljoen wereldwijd, democide). Vroeger was armenzorg een religieuze taak, nu een staatstaak.
Je religie werd bepaald door de toeval van plaats waar je geboren was, nu wordt je nationaliteit bepaald door de plaats waar je geboren bent.
Het punt blijft dat een elite de massa controleert. Dit gaat voornamelijk door ze als kinderen ideeen in te prenten. De volwassene is van jou als je het onderwijs van het kind controleert. Vandaar religieuze en staatsscholen.
Government -> 'govern'=controleren 'ment' -> mentaal. Government is het controleren van de hersenen.
Skater
0
Wat, ons Goud dat in de VS en UK ligt, maar alleen misschien daar nog ligt, is tevens onderpand voor ESM?? Handig, jet goud dat al van je gestolen is als onderpand gebruiken voor leningen aan de Mediterranen die het niet verdienen. Maar NL zou NL niet zijn als het ons via een omweg alsnog in eigen bil zou bijten, met giftanden.
hans42nl
0
ASvE zou eens een studie moeten doen over de financiele maffia die ons arm maakt. Een financiele sector die 3-4 keer te groot is. Die samen met politici zorgt voor een lage rente, zodat onze pensioenen en vermogens naar de kloten gaan. Luister eens naar het interview van Hans de Geus op RTL (4/7). Duitsland heeft maar 0,5% tekort. Daar hebben hedge funds het moeilijk. Daar is geen rente aftrek. Daar zijn beleggingswinsten binnen 6 maaden belastbaar. Communistisch? Hadden wij maar zo'n communistisch bewind.
lecrayon
0
@Alexander
Je kan dan wel iets garanderen, maar volgens Rob Koenders is 500 miljard van het ESM al uitbesteed. Dat betekent volgens de verdeelsleutel dus 28,5 miljard cash. Of ben ik nou zo dom?
[verwijderd]
0
quote:

Theo Benschop schreef op 4 jul 2012 om 19:42:Voetnoot Facebookistan
Arnon Grunberg

Als het over Europa gaat, gaat het over soevereiniteit. Maar soevereiniteit is een wassen neus. Nederland kan niet zelf een oorlog beginnen, het kan de rente niet zelfstandig verhogen of verlagen, het kan geen geld drukken. Zeker, het kan belasting heffen maar dat kunnen provincies ook. In Zwitserland bijvoorbeeld verschilt de belastingwetgeving per kanton, maar dat betekent niet dat de kantons soeverein zijn.
Een bedrijf als Apple zou Griekenland kunnen kopen. Waarom doet Apple dat eigenlijk niet? Dan heet Griekenland gewoon Apple. Iedereen blij.
Nederland moet bezuinigen, maar Nederland zou de komende vijftig jaar kunnen worden gesponsord door Facebook in ruil voor naamsverandering. Nederland heet dan Facebookistan.
Op het strand in Turkije zegt u: ‘Ik kom uit Facebookistan en onze premier heet Mark Rutte. Dat is een snowboarder, maar het wilde maar niet lukken met snowboarden en toen is hij per ongeluk in de politiek beland.’


Heerlijk toch, die Voetnoten van Arnon Grünberg.

Aan te raden is zijn voetnoten per boekje aan te schaffen. Dan kun je het abonnement op de Volkskrant eruit gooien en voor een bespaarde geld een flink aantal flessen goede Spaanse wijn kopen.

Per direct een behoorlijke verbetering in de kwaliteit van leven. En dat ook nog eens geheel budgetneutraal.

[verwijderd]
0
@Groenvoer, de heer Grijnen en pcrs7,

Hoewel ik gelukkig of helaas op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis in een aaneenschakeling van krediet-, banken- en schuldencrises die de suffering people in de Eurozone teisteren niet alle bijdragen van de heer Grijnen en pcrs7 heb gelezen slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving en iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna ook toewensend bedankt voor de reacties!

[verwijderd]
0
Sassen,

Als je goed zou kunnen schrijven zou ik al je columns willen lezen.

Maar helaas, je kunt niet goed schrijven.

En ja al die analisten van UBS, die schrijven gewoon rapportjes uit eigenbelang. It takes one to know one, zal ik maar zeggen.

Maar vandaag is Gerrit Komrij doodgegaan, en ik heb geen zin op muizenjacht te gaan.
fondu
0
quote:

pcrs7 schreef op 4 jul 2012 om 14:44:


[...]
lekkere logica, als je uit de EU en Euro wilt, ben je DUS een PVVer.


Het is niet de bedoeling om lezers het abjecte gedachtengoed van de PVV toe te dichten, het is alleen wel een feit, dat je alleen bij die partij terecht kunt als je zowel van de EU als de Euro af wilt. Iedereen mag die mening hebben, weet wel met welke partij je het moet trachten te realiseren. Je kunt je ook afvragen of het wel zo'n goed idee is om overal uit te stappen, de gulden in te voeren en een hek om Nederland te zetten, als geen enkele andere politieke partij voor die daadkracht te porren is .....!
josti5
1
quote:

hvdeut schreef op 4 jul 2012 om 12:44:


Het waren begin 90-jaren oa Ruud Lubbers (CDA), Wim Kok (PvdA) en Gerrit Zalm (VVD)die de historische fout maakten mee te gaan met de Euro. Vertegenwoordigers van de 3 (toen) grootste partijen. Critici die vreesden voor het verdwijnen van ons spaargeld en pensioen naar Zuid-Europa werden weggehoond. Die critici hebben gelijk gekregen, maar de genoemde partijen durven nog steeds niet hun dramatische vergissing toe te geven. En helaas is er nu vermoedelijk geen weg meer terug.


Het gedoe rond de euro is maar één facet van de reeks historische fouten, die gemaakt zijn.
Hoewel: fouten? Dramatische vergissing?
Zo dom zijn die jongens toch niet?
Het betreft imo een weloverwogen wereldplan, waarvan de contouren nog maar nauwelijks aan de oppervlakte gekomen zijn, maar hier en daar al wel zichtbaar: de financiële knechting van een hele generatie, o.a. door opgebouwde staatsschulden en garanties over de rug van de burger aan Zuid-Europa, alsmede door de hypotheek-valstrik, hogere belastingen, langer doorwerken, ingrijpen in AOW + pensioen, door de staat gereguleerde ziektekosten(verzekering), de aanslag op de homeopathie...
Het terugbetalen van studiekosten bij emigratie (de facto dus in Nederland gevangen blijven, a la de DDR), het belasten van mee te nemen vermogen bij emigratie, het maximeren van ziektekosten per mensenleven, het verder doden van het parlement door o.a. een kiesdrempel, het volledig schrappen van alle 'alternatieve' geneeswijzen uit het vergoedingenpakket, het alleenstemrecht voor personen met een bepaald inkomen, het schrappen van de AOW bij een bepaald pensioen, het opereren tot een bepaalde leeftijd, het niet meer behandelen van ziekten bij een 'slechte' leefwijze, het inperken van vrije tijd en nog het een en ander: let maar op, het gaat allemaal gebeuren!
Kijk maar eens wat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, het Christen Democratisch Appèl, de Partij van de Arbeid en nu ook Democraten '66 en Groen Links de afgelopen 20 jaar voor elkaar hebben gebokst: de feiten liggen op tafel.
De 'noodzakelijke maatregelen' liggen al lang klaar, en worden genomen als de (zelf door de overheid gecreërde) situatie 'daartoe dwingt'. "Wij willen niet, maar moeten wel, om erger te voorkomen"...
Weg democratie (als die al ooit bestaan heeft...), stap voor stap.
En onze achterkleinkinderen zullen niet beter weten, tegen die tijd: Vadertje Wereldstaat regelt alles - de mensen hoeven niet meer na te denken, alleen nog maar te produceren en te consumeren.
Het échte weten moet weer onderduiken, evenals de vrije meningsuiting en het persoonlijk initiatief.
George Orwell gaat gelijk krijgen, al is het dan wat later geworden dan 1984...
Tenzij de volken (om te beginnen) in Europa en in de US bijtijds wakker worden...

O ja: vette AB, pcrs7!

77 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Alexander Sassen van Elsloo

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bi...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van ... 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. nov '16 Heijmans, te vroeg maar interess... 7

Gesponsorde links