Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Vreemde bewegingen op de beurs

Slotcall: Vreemde bewegingen op de beurs

De AEX (-2,1%) ging vanaf het middaguur ineens hard omlaag. De boosdoener is Fed-bestuurder James Bullard van de St. Louis Fed die zei dat hij rekent op een renteverhoging in 2022. 

Dat terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell afgelopen woensdag nog hintte op een renteverhoging in 2023. Het is niet meer dan logisch dat de aandelenkoersen hierop zakken en de dollar aantrekt. Het bijzondere is echter dat de tienjaarsrentes juist omlaag gaan. 

Enerzijds zijn aandelenbeleggers dus nerveus voor een renteverhoging, maar anderzijds trekken obligatiebeleggers zich er niets van aan. Het is mij een volkomen raadsel waarom de Amerikaanse rente niet omhoog gaat. Het gevolg is dat Aegon (-5,4%) vandaag de grootste daler is.

Normaal gesproken een aandeel dat profiteert van een Havikse fed. De AEX presteert vandaag nog een tikje slechter dan de overige Europese indices. Dit komt doordat de zwaargewichten ASML (-4,4%) en Royal Dutch Shell (-3,2%) een pak rammel krijgen. Groot nieuws over deze twee bedrijvens is er overigens niet. 

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag dus hebben we een spiksplinternieuwe IEX BeleggersPodcast voor u klaarstaan. Deze week hebben we een speciale gast: Vincent Vis. Hij is voorheen werkzaam geweest als beurshandelaar bij Optiver en IMC.

Hij gaat u precies vertellen waarom particuliere beleggers zo vaak verliezen met traden en waarom professionals er met de buit vandoor gaan. Ook bespreken we op welke zaken u als handelaar moet letten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het rentebesluit van de Fed
 • De overdreven koersdaling van Philips
 • Waarom Beter Bed de afgelopen maand met 50% is gestegen
 • De invloed van shortposities op de koers van aandelen
 • Hoe u bedrijven herkent met pricing power
 • Alles over trading. Waar onderscheidt de professional zich van de particulier.

Beluister de podcast op Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.

 

Sonnenberg vangt bot

Het is goed zoeken, maar toch is er een aandeel te vinden die er vandaag zin in heeft. Hunter Douglas (+6,2%) profiteert van het bericht dat grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg onvoldoende aandelen in handen heeft om een uitrookprocedure te starten.

Momenteel heeft hij 93,6% van het bedrijf in handen en daarmee haalt hij de eis van 95% net niet. Een grote overwinning voor het Add Value Fund. De fondsbeheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma gaan niet akkoord met het bod van €82 en vinden dat het aandeel tenminste €175 euro waard is. 

De huidige koers van €88,90 ligt 8% boven het bod van Sonnenberg, wat betekent dat de markt uitgaat van een hoger bod. Het lijkt aantrekkelijk om te gokken op een hoger bod, maar op het moment dat Sonnenberg zijn voorstel intrekt, is er een reële kans dat het aandeel in een vrije val beland.

Begin december, vlak voordat Sonnenberg zijn eerste bod bekend maakte, koerste Hunter Douglas bijvoorbeeld op slechts €52. De huidige aandelenkoers ligt hier ruim 71% boven. De beurs is sindsdien weliswaar stevig opgelopen, maar lang niet zo hard als de koers van Hunter Douglas. Kortom, de risico's van dit aandeel zijn hoog.

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omlaag. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt twee basispunten tot -0,09%.

 • Nederland: -2 basispunten (-0,09%)
 • Duitsland: -2 basispunten (-0,21%)
 • Italië: +5 basispunten (+0,87%)
 • Verenigd Koninkrijk: -1 basispunt (+0,77%)
 • Verenigde Staten: -2 basispunten (+1,49%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: -1,4%
 • AEX deze maand: +1,3%
 • AEX dit jaar: +15,0%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +16,3% 

Goud onderuit

Een havikse Fed betekent altijd slecht nieuws voor goud (-5,4%). Over een belegging in een edelmetaal krijgt u immers geen rente. Verder valt mij de daling van de bitcoin (-1,4%) nog wel mee. De euro verliest ruim 2% ten opzichte van de dollar.

Mocht u veel Amerikaanse bedrijven in portefeuille hebben, dan heeft u waarschijnlijk een outperformance behaald. Helemaal als het gaat om technologiebedrijven. De Nasdaq100 wint zelfs 0,4%.

AEX

Defensieve havens komen deze week bovendrijven. Saaie aandelen zoals Wolters Kluwer (+2,6%) en Relx (+0,8%) doen het goed. Philips (-7,0%) nam een extra voorziening van €250 miljoen voor zijn ademhalingsapparatuur en ArcelorMittal (-12,3%) corrigeert.

 

AMX

Binnen de AMX gaan zoals verwacht de cyclische bedrijven onderuit. AMG (-7,6%), OCI (-7,0%) en Aperam (-10,5%) zijn hiervan het voorbeeld. Pharming (-3,4%) zakt tot onder de euro. Daarentegen blijft WDP (+3,0%) goed liggen. Groot nieuws omtrent het logistieke vastgoedfonds kom ik echter niet tegen. 

 

ASCX

De uitslagen binnen de ASCX zijn redelijk beperkt. Vivoryon (+10,9%) gaat aan kop daar waar Accell (-5,7%) wat terrein moet prijsgeven. De fietsenfabrikant is de laatste maanden overigens wel erg hard opgelopen. Een correctie is dus gezond.

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 27 jul Twitter rekent op groeiversnelling
 2. 26 jul Signify: Dit moet u doen na de recente koersdaling
 3. 23 jul Slotcall: Wat gaat het hard 10

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 18 juni 2021 18:22
  Beste Niels, geen nieuws van ASML? Vergeet je deze niet?


  Beursblik: Morgan Stanley verhoogt koersdoel ASML stevig
  Naar 680 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Morgan Stanley heeft vrijdag het koersdoel voor ASML verhoogd van 590,00 naar 680,00 euro met een onveranderd Overwogen advies.

  ASML blijft volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank een aandeel dat beleggers in hun portefeuille moeten hebben. ASML is volgens Morgan Stanley van de buitencategorie als het gaat om het kunnen verhogen van de verkoopprijzen, of wel een "pricing power champion".

  De analisten wijzen onder meer op de nieuwe ambities van Intel, de "verrassend sterke" vraag in het geheugensegment en de trend om meer lokaal chips te produceren, bijvoorbeeld in de VS en Europa om minder afhankelijk te worden van regio's elders in de wereld. "En dit komt allemaal nog eens bovenop de reeds bekende, maar grote investeringsplannen van TSMC en Samsung."

  Morgan Stanley rekent in 2022 op een omzet van 21,4 miljard euro voor ASML, maar in het meest gunstige scenario kan de omzet zelfs oplopen naar 22,5 miljard euro. Daarmee zitten de taxaties van de zakenbank respectievelijk 5 en 10 procent boven de consensus. In 2025 zal ASML op een omzet van 27,4 miljard euro zitten, denken de bankanalisten, of zelfs op 29,4 miljard euro als voor ASML alles meezit.

  Het aandeel ASML sloot donderdag op de Amsterdamse beurs op 589,70 euro.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl

  Redactie: +31(0)20 26 28 999
 2. arreno 18 juni 2021 19:53
  quote:

  effegenoeg schreef op 18 juni 2021 18:13:


  Altijd grappig om te lezen en te horen hoe er verklaringen worden bedacht waarom toch weer omlaag vandaag?

  Het is verbazend dat de uitspraak van 1 lid van een onderafdeling van de FED
  , die zelfs niet mag stemmen de beurzen wereldwijd omlaag lult.
  Ook opvallend; toen Jerome Powell het over een renteverhoging in 2023 had gingen de beurzen omlaag maar de financials omhoog. Deze keer dalen ze ook fors.
 3. forum rang 6 effegenoeg 18 juni 2021 20:10
  quote:

  arreno schreef op 18 juni 2021 19:53:


  [...]
  Het is verbazend dat de uitspraak van 1 lid van een onderafdeling van de FED
  , die zelfs niet mag stemmen de beurzen wereldwijd omlaag lult.
  Ook opvallend; toen Jerome Powell het over een renteverhoging in 2023 had gingen de beurzen omlaag maar de financials omhoog. Deze keer dalen ze ook fors.  Dat was ook in mijn beleving het lachwekkende.
  Daarvan had juist Aegon in een dag als vandaag knap doorheen moeten komen.
  Dit fonds is al van zijn high dit jaar op 4,30€ 25% onderuit gegaan.
  Spreiding was gelukkig ook deze week mijn grote vriend.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links