Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'REIT's zijn goede dividendplay'

Tegen een achtergrond van zwakke aandelenmarkten en een extreem lage rente kunnen de inkomstenstromen van Europese beursgenoteerde vastgoedbedrijven, in het bijzonder Real Estate Investment Trusts (REIT's), voldoen aan de grote vraag van beleggers naar dividendrendement. Dat stelt European Public Real Estate Association (EPRA) in een nieuw research papaer.

Het dividendrendement in deze sector is in de afgelopen vijf jaar consequent boven het rendement op aandelen en obligaties – en boven de inflatie – uitgekomen.Tussen 2007 en 2011 leverden Europese REITs een gemiddeld dividend van 5,1% op tegenover 4,1% voor algemene aandelen, 3,3% voor overheidsobligaties en een gemiddelde inflatie van 2,0% op jaarbasis in de eurozone.

Maikel Speelman, analist bij EPRA en opsteller van het rapport: “Terwijl Europees beursgenoteerd vastgoed in zijn totaliteit tendeert naar betere prestaties dan de belangrijkste beleggingscategorieën, zijn het de REIT's die excelleren in de markt. Dit hangt samen met het prime vastgoed dat zij over het algemeen in eigendom hebben en dat de beste kansen biedt op een betrouwbaar inkomen op lange termijn, hetgeen leidt tot gezonde kasstromen en duurzaam dividend.”

Zelfs tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis kon het overgrote deel van de Europese beursgenoteerde vastgoedbedrijven dividend uitkeren. De daling op jaarbasis van het dividend dat werd uitgekeerd door beursgenoteerde vastgoedbedrijven in de jaren 2009 en 2010 bleef steken op -19,5%, terwijl REIT's een bodem kenden van -11,8% en aandelen in hun algemeenheid een maximale daling te zien gaven van -24,6%.

Bezien over langere termijn, vanaf 1999, kwam de jaarlijkse samengestelde dividendgroei bij de gezamenlijke Europese beursgenoteerde vastgoedbedrijven uit op 3,9%, ruim boven de jaarlijkse samengestelde inflatie van 2,1%. Sinds 2000 hebben deze bedrijven zo’n 45 miljard euro aan dividend uitgekeerd aan hun aandeelhouders. REIT's keren doorgaans een hoger dividend uit dan non-REITs vanwege de wettelijke verplichting in nationale markten om het overgrote deel (oplopend tot 100%) van hun winst uit te keren aan de aandeelhouders.

Dit is in lijn met de strategie van de meeste Real Estate Investment Trusts die neerkomt op het aanbieden van stabiele inkomstengroei via actief vastgoedmanagement en rotatie van hun portfolio’s. Fraser Hughes, Director of Research, EPRA: “Nu pensioenfondsen worstelen met hun dekkingsgraad als gevolg van de lage rente en alle beleggers zich geconfronteerd zien met een zwak rendement op hun beleggingen, is het dividendrendement op Europese vastgoedaandelen in het algemeen, en REITs in het bijzonder, zelden aantrekkelijker geweest.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links