Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Olie-empire strikes back

Een nieuw gezicht op IEX.nl! Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder en kan ook nog eens helder en leesbaar schrijven - een combinatie die we niet al te vaak tegenkomen en waar we dus graag gebruik van maken. Jan-Willem kijkt op fundamentele manier naar de markt en schrijft over uiteenlopende zaken die directe gevolgen voor een beleggingsportefeuille kunnen hebben, of dat nu individuele aandelen zijn of, zoals in deze column, de aanstaande energierevolutie.Welkom Jan-Willem!
Redactie IEX


De Verenigde Staten zijn een supermacht op retour. Het adembenemend snel groeiende China zal binnen enkele decennia of wellicht zelfs eerder de rol van dominante economische macht overnemen. Dat is althans de heersende opvatting onder economen en opiniemakers. Maar recente ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie zetten die visie op losse schroeven.

Sterker nog, ze zullen de wereld zoals we die nu kennen volledig op zijn kop zetten. Om dat te begrijpen moeten we even terug in de tijd. In 1956 zag de Peak oil-theorie het levenslicht. M. King Hubbert voorspelde dat de olieproductie in de VS begin jaren '70 zijn piek zou bereiken om vervolgens te gaan dalen.

Hij kreeg gelijk. Vanaf 1971 daalde de olieproductie van de VS onafgebroken. Het land werd steeds afhankelijker van voornamelijk uit het Midden-Oosten geimporteerde olie. Het was ook in dat jaar dat President Nixon de dollar loskoppelde van het goud.

VS zit niet stil
Naarmate de olieverslaving van de VS toenam stegen de steeds duurdere olie-importen uit vooral het Midden-Oosten. De wereld werd overspoeld met dollars. Het Amerikaanse tekort op de betalingsbalans liep op en nam ongezonde vormen aan. De dollar daalde in de afgelopen 40 jaar met meer dan 90%.

De enorme olieverslaving en het gierende tekort op de betalingsbalans gelden al decennia als de twee zwakheden die de economische kracht van de VS ondergraven en de wereldeconomie uit balans brengen. De olie-import veroorzaakt maar liefst 44% van het tekort op de betalingsbalans.

Maar terwijl wij in Europa druk bezig zijn met het vinden van oplossingen voor een crisis, die we zelf hebben gecreëerd, zit men in de VS niet stil. Nieuwe boortechnieken en een ware aardgasrevolutie zullen eraan bijdragen dat de VS Saoedi-Arabië en Rusland als grootste energieproducenten voorbij gaan streven. En dat nog in het huidige decennium. 

Lage energieprijzen
Zo bestond tien jaar geleden nog maar 1% van de Amerikaanse gasvoorziening uit schaliegas. Nu is dat reeds 30% en zijn er reserves voor meer dan 100 jaar aangeboord. En zo heeft horizontaal boren de afhankelijkheid van buitenlandse olie gereduceerd tot tien miljoen vaten per dag. En volgens Citigroup zullen dat in 2020 niet meer dan drie miljoen vaten per dag zijn.

Tegen die tijd zullen de VS alleen nog olie importeren uit Mexico en Canada. En dat zijn voor de VS aanmerkelijk vriendelijker staten dan bijvoorbeeld Iran. Deze olie- en gasboom heeft inmiddels reeds een half miljoen nieuwe banen gecreëerd. De prijs van aardgas is in de VS nog maar de helft ten opzichte van drie jaar geleden.

Onder de voorwaarde dat de VS hun olieverslaving onder controle weten te houden – de verleiding om weer in oude gewoonten te vervallen is immers zeer groot - zullen de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de wereldeconomie enorm zijn. De lage energieprijzen zijn een boost voor de economie. Ze geven de VS ruim de tijd om ondertussen ook alternatieve energiebronnen voor de verdere toekomst te ontwikkelen.

Waardevermeerdering van de dollar
Er zullen veel minder dollars de wereld in vloeien. Het gigantische tekort op de betalingsbalans zal drastisch afnemen. Houdt daarom rekening met een sterke waardevermeerdering van de dollar op langere termijn. En dan hebben we het nog niet over de enorme spin-off van deze grootse technologische innovaties naar andere bedrijfstakken.

Na de technologie-revolutie volgt nu de olierevolutie. Wederom made in the US. En China? Dat zal sterk afhankelijk blijven van geïmporteerde olie. Met alle gevolgen van dien. Daarvoor hoeven we alleen maar naar de VS te kijken de afgelopen 40 jaar. In plaats van het inmiddels ook in China openlijk uitgesproken streven naar werelddominantie zal de positie van China eerder verzwakken ten opzichte van de VS.

De opmars van de VS als nieuwe energiemacht zal de huidige verhoudingen in de wereldeconomie danig op zijn kop zetten. In De VS hebben ze daar een mooi woord voor. Daar noemen ze zoiets een game-changer.


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Column door: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Recente columns van Jan-Willem Nijkamp

 1. jun '12 Vlucht naar veiligheid? 2
 2. mei '12 Facebook, like it? 9
 3. apr '12 Too big to bail? 14

Gerelateerd

energie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

olie & offshore

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Verenigde Staten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
20 Posts
| Omlaag ↓
 1. DirkDeNeu 16 december 2011 17:05
  De prijs van het gas in de vs inmiddels zo laag door deze verpeste markt, dat er in sommige gevallen al met verlies gedraaid moet worden. Maar ja het stimuleert de economie wel flink. Daarnaast wordt de gaswinning op een dusdanige manier gedaan dat het schoonmaken ook weer een hoop banen oplevert. Er wordt nu al een grote shift naar schalieolie/condensaat gemaakt, dit zal weer winstgevender zijn.

  Niet echt juichen voor mensen die het milieu een warm hart toe dragen (a.u.b. niet verwarren met de hoax van klimaatverandering). Maar ja had er tijdens in de economische maar meer geinvesteerd moeten worden in renawable energien. Dan had europa nog wat achter de hand gahad, zeker met een lagere euro.
 2. Timeo Danaos 16 december 2011 18:19
  Interessante column. Voor Nederland is het een ontwikkeling met positieve en negatieve kanten. Een lage gasprijs is slecht voor onze gasexport, maar dat is toch een aflopende zaak. Anderzijds zorgt het "tweede gastijdperk" ook voor nieuwe kansen als het gaat om de doorvoer, opslag en behandeling van gas naar andere landen.

  Bovendien is gas onze belangrijkste energiebron, ook voor de opwekking van elektriciteit. Langer de beschikbaarheid van gas is vanuit dat oogpunt prettig, want voordat hernieuwbare energie in onze energiebehoefte kan voorzien zijn we een paar decennia verder.
 3. [verwijderd] 16 december 2011 20:53
  quote:

  DirkDeNeu schreef op 16 december 2011 17:05:


  Niet echt juichen voor mensen die het milieu een warm hart toe dragen (a.u.b. niet verwarren met de hoax van klimaatverandering). Maar ja had er tijdens in de economische maar meer geinvesteerd moeten worden in renawable energien. Dan had europa nog wat achter de hand gahad, zeker met een lagere euro.


  Eindelijk iemand met een zinnige comment.

  Denk eens bij jezelf na: Wat wil je je nabestaanden nalaten? Alleen financieele zeker? Is dat niet een beetje kortzichtig? Wat heb je aan geld en een goed draaiende economie als je niet kan genieten van je omgeving? Mainstream economie heeft z'n langste tijd gehad.
 4. [verwijderd] 17 december 2011 00:46
  "Nieuwe boortechnieken en een ware aardgasrevolutie zullen eraan bijdragen dat de VS Saoedi-Arabië en Rusland als grootste energieproducenten voorbij gaan streven."

  Iemand die dit beweert heeft m.i. zijn huiswerk niet gedaan en is de laatste waar ik mijn vermogen aan toe zou vertrouwen.

  Helaas heeft de shale gas hype nu ook Nederland bereikt. Zullen vast wel weer een hoop investeerders intrappen. De decline rates van shalegas bronnen zijn enorm. En een industrie die langdurig onder kostprijs opereert gaat gewoon failliet.

  Je moet wat om de droom in stand te houden dat er niets aan de hand is.
 5. forum rang 7 haas 17 december 2011 19:23
  Voor de USA economie is het interessant dat er in 2035 1.5 miljoen mensen werkzaam kunnen zijn in de schalie gas industrie.?

  mss nog wel prettiger is het dat ze dan minder olie/gas behoeven te importeren ?

  Het artikel heeft ,imo, weinig actuele waarde voor initiatieven in beheer van vermogen ?

  maar het is nu nog geen 2012.
  Van welke bedrijven is het dan ,nu, interessant om aandelen te kopen ?

  PS: artikel wordt geschreven door 'n vermogensbeheerder
 6. Henk30 17 december 2011 22:56
  Over Shellgas:
  Is de lagere prijs van LNG (duur in tankers) en CNG (in pijpleidingen) in de US misschien ook te danken aan de ontbrekende markt door ontbrekende en/of te dure distributiestruktuur (dure gaspijpen en tankervloot) en daardoor ontbrekende vraag ?

  Shellgas in stroom omzetten als alternatief voor dit distrubutieprobleem zonder de restwarmte te gebruiken leidt met de netkosten voor het stroomnet en verliezen tot stroomprijzen die zelfs nu al niet tegen wind, geo en PV (foto cellen)-vooral de stroom van het eigen dak - op kunnen.

  De toekomst ligt eerder in intelligent systeemaanbieders met oplossingen die met local for local cost multiplicatoren voor de klant een meerwaarde opleveren. Een Shellgas boorinstallatie is daar veel te groot en duur voor.
  Wat er nu gebeurt in de energie sektor is hetzelfde wat er is gebeurt in de telecom sektor: van ruwe pijplijn aanbieder naar inteligente oplossingen en diensten.De 'bulk' mastodonten zonder oplossingen met meerwaarde voor de klant sterven uit.
  Wie heeft er een goede tip voor bedrijven die gespecuialiseerd zijn in intelligente huis- en bedrijfsgebouwsystemen ?

  Echt amerikaans is ook dat je vrij wil zijn en dat betekent ook dat je de stroomlijn met je netverzorger kapt en zelf er voor zorgt - officiele Califonische politiek. Dus de stroom uit de centrale, en gas uit de pijplijn, wordt steeds slechter verkoopbaar.
  Nog een reden bij de nationalistische auforie van de amerikanen met hun shellgas voorzichtig te zijn.

  En nog een tip: Hout en biomasse vergassers.
  De eerste lopen al, o.a. in duitsland. In 2035 zullen die hoogstwaarschijnlijk betaalbaar op de markt zijn en op een breed front ingezet worden.
  De jaarlijks te oogsten brandhoutvoorraad is eindig en in Oostenrijk is de grens nu al zo ongeveer bereikt.
  Een vergasser levert met dezelfde houthoeveelheid minstens zo'n 5 keer meer energie op als normale pellet kachels en kan dan ook in kleinere blokverwarmingen met warmte-kracht koppeling ingezet worden.
  Waarmee het zo goedkoop wordt dat de centrale gasverzorger zijn markt kwijtraakt.
  Zeker als daarbij ook nog oogstafaval, compost en gras als bron erbij komt.
  Nog een goed idee om op langere termijn geld in te steken.
 7. Geldw0lf 19 december 2011 00:59
  De 'prikkel' om naar een alternatieve energievoorziening te zoeken zal in China veel groter zijn dan in de VS. Uiteindelijk zal China hierdoor een concurrerend alternatief voor fossiele brandstof ontwikkelen met als gevolg een concurrentievoordeel. Bovendien zal China hierdoor in staat zijn deze technologie naar elders te exporteren.

  De situatie zoals die nu is is niet vergelijkbaar met wat er in het verleden gebeurd is. De reden hiervoor is simpelweg dat de belanghebbenden net als de auteur van dit stuk op de hoogte zijn van de nadelen van een te grote afhankelijkheid en zei hier dus ook op zullen anticiperen.
 8. DirkDeNeu 19 december 2011 11:00
  China heeft natuurlijk al enorm veel voorraden veilig gesteld en gaat daar in hoog tempo meedoor. Krijgen ze nog iets voor dat overschot aan dollars. Dit is een enorme hedge tegen stijgende energie prijzen, waardoor de prikkel weer uitblijft. Hetzelfde geld voor India en Zuid-Korea.
 9. [verwijderd] 19 december 2011 11:11
  Vergeten wordt dat een aantal landen in het Midden Oosten zoals Iran en Iraq en niet te vergeten Qatar nog gigantische reserves aardgas hebben die nu met gas to liquid technieken eenvoudig en heel goekoop te exploiteren (lees exporteren)zijn. Vooral Iraq heeft reserves die nauwelijks ontgonnen zijn. Het door Qatar geexploiteerde North Field (in Iran South Pars geheten)heeft nu al reserves om heel West Europa meer dan 30 jaar van gas te voorzien! Shale gas kan daarmee niet concureren. Cees Kok Head Geology Laboratory, Qatar Petroleum
 10. Han18 25 december 2011 23:06
  Ik heb een aantal amerikanen gesproken over dit onderwerp
  zij kwamen uit de streek waar dit speelt,

  Voor iedereen geinterersseert in dit onderwerp lees:
  www.businessinsider.com/the-modern-da...

  T is een leuke eerste post maar bij nadere bestudering
  moet je je voor een dergelijk oppervlakkig debuut eigenlijk alleen maar schamen. Je zet al of niet moet willig veel vrienden totaal op het verkeerde been.
  Spijt hebben van, is het niet nu, dan wel in een paar jaar, meneer Nijkamp.
  Hopenlijk is dan iedereen uw colum vergeten.

  NOGMAALS, Bent u in RD GEINTERESSEERT: LEES DE LINK!
  Van Jan Willem, zou ik graag een reactie horen!
  Stof voor een 2e colum?

  vr groeten, henk
 11. BlueBear 30 december 2011 20:23
  Wat een slordig artikel.
  Shale gas zal tot de grootste mileuramp ooit leiden. Voornamelijk door het beschikbare grondwater te vergiftigen waardoor miljoenen mensen gevaar voor hun gezondheid lopen. Niet te vergeten dat de voedselproductie zal teruglopen, de kwaliteit van de grond zodanig slecht wordt dat er niets meer verbouwd kan worden en er grote gebieden zullen veranderen in dorre op woestijn gelijkende gebieden.
  Maar goed, er valt wel geld mee te verdienen en de problemen zijn pas later. Dus who cares!

20 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/USD 1,1842 14 aug
  +0,0027
  +0,23%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare