Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jakobsen: China moet roer omgooien

China moet nu iets doen om de exportmarkten en daarmee de eigen groei veilig te stellen. In een nieuwsupdate gaat econoom Steen Jakobsen van Saxo Bank in op de ontwikkelingen in het land. Het opwaarderen van de yuan zou een oplossing zijn, omdat het de binnenlandse consumptie en de export van landen met zwakkere munteenheden verhoogt.

Jakobsen werd door een collega gewezen op het verrassende nieuws dat Hong Kong waarschijnlijk in het derde kwartaal een recessie in ging. Mads Koefoed, macro-econoom bij de Saxo Bank, zette het bbp van China en Hong Kong naast elkaar en ontdekte dat de twee van elkaar afhankelijk zijn. Dat betekent dat als de voorspellers gelijk hebben en Hong Kong geen groei meer ziet, de bijbehorende groei voor China 6% of minder is, terwijl 8,6% werd voorspeld.

Dat zou een dramatisch effect hebben, en het risico op deflatie verhogen. China zoekt naar productiecapaciteit, en mobiliseert goedkope arbeid en kapitaal om de economie te laten groeien. Dat resulteert in een stijgend bbp en een verbeterde levensstandaard. Het probleem is dat de opbrengsten van kapitaal negatief zijn geworden, doordat de capaciteit de vraag nu overstijgt. Dat moet veranderen, omdat het systeem anders zichzelf om zeep brengt.

China moet het pad van industriële evolutie volgen, waarbij het evolueert van een semi-industrieel tot volledig industrieel land. Dat is de moeilijkste fase, omdat de economie moet transformeren van het inzetten van middelen en arbeid tot een economie waarin intellectueel eigendom wordt erkend zodat innovatie kan worden beloond. Daarnaast moet China zijn markten volledig openstellen om echte concurrentie te creëren en het model van door de staat gereguleerde banken en financiering te beëindigen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:20 Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links