Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wij willen ook junk zijn

Het is onbegrijpelijk, maar Nederland heeft nog steeds niet de junkstatus. Ik vraag mij af wat we fout doen. Waarom zijn andere landen succesvol, waar wij zo jammerlijk falen? Moody’s heeft ons land geeneens een negative outlook gegeven. Terwijl we volgend jaar toch weer een slordige 50 miljard op de kapitaalmarkt moeten lenen.

Natuurlijk, dat is minder dan de driecijferige omvang de financieringsbehoefte van de afgelopen jaren, maar toch. Als dat zo doorgaat horen we er binnenkort niet meer bij. Griekenland, Ierland en Portugal doen dat veel beter. Op de een of andere manier slagen zij er in om in de gunst van de ratingbureaus te komen. Van AA+, via BB, naar CCC. Het is een fraaie route die deze landen konden afleggen.

Het was natuurlijk ook een feestje voor de ratingbureaus. Elke dag weer een afwaardering. Zo blijf je in het nieuws en creëer je het eigen succes. Die ratingbureaus dreigen nu aan hun eigen succes ten onder te gaan. Het was heerlijk om die landen van een vette A naar C te dirigeren, maar hoe nu verder? Een lagere waardering kan nauwelijks. Als S&P, Moody’s en Fitch niet dagelijks onze succesvolle eurovrienden een treetje lager op de ratingladder kunnen zetten, wat is dan het bestaansrecht van deze bureaus?

Oeps
In het geheim wordt gewerkt aan een nieuw systeem, waarin de downgrades kunnen oplopen tot HHH. De betekenissen van de nieuwe ratings zijn uitgelekt:

EEE: nog net geen default, maar binnen een week mogelijk toch wel, afhankelijk van de weersomstandigheden.
FFF: bijna een default, maar het wachten is op het inzamelingsresultaat van de samenwerkende hulporganisaties.
GGG: 'op een haar na' een default, maar we slapen er nog een nachtje over.
HHH: oeps, per ongeluk een default, maar dat draaien we morgen terug.

Indien nodig zal de ratinglijst worden uitgebreid tot ZZZ. Terug naar het echte probleem, hoe komen we van onze AAA status af? De Belgische aanpak biedt mogelijkheden. Onze zuiderburen hielden verkiezingen en vormden daarna geen regering. Dat houden ze net zolang vol tot de ratingbureaus er niet meer onderuit kunnen met een vette downgrade te komen.

Alles anders
Echt succesvol is deze vondst nog niet, maar zo langzamerhand druppelen de waarschuwingen aan het adres van de Belgen binnen. Italië werd juist verrast door het snelle succes in zijn pogingen zo snel mogelijk de kredietwaardigheid van het land omlaag te brengen. Een kleine ruzie tussen Berlusconi en zijn minister van Financiën deed de rente snel een procent stijgen.

Halverwege juni zette Moody’s de rating van Italië al op een negative watch. Nu moet het toch lukken de felbegeerde junkstatus te bemachtigen. In Amerika gaat alles sneller, maar nu lopen zij toch lelijk achter de feiten aan. Toegegeven, zo af en toe is er een waarschuwing richting de Amerikanen dat die vermaledijde triple A verlaagd gaat worden. Maar het blijft voorlopig bij dreigementen. De Amerikanen pakken het nu groots aan.

Vanaf 2 augustus wordt alles anders. Dan gaan gaat de Amerikaanse obligatiemarkt uit zijn dak wegens een te laag schuldenplafond. De rekeningen kunnen niet betaald worden en de kredietwaardigheid van het land gaat in één klap van AAA naar D. Dan zijn ook de Yankees junkies.

Wij ook
Het duurt niet lang meer of de hele wereld heeft de junkstatus. De hele wereld? Nee, dat kleine landje aan de Noordzee wordt door niemand gezien en pronkt nog steeds met zijn triple A. Het is duidelijk, we hebben de tijdgeest niet begrepen. Terwijl elk zichzelf respecterend land nu in selective default mag, zijn schuld kan herstructureren, en daarna weer vrolijk verder kan, moeten wij onze schuld tot de laatste cent afbetalen. Dat is onaanvaardbaar!

Wij mogen dat niet accepteren. Onze leiders brengen ons naar de rand van de triple A afgrond. De politiek moet tot actie overgaan richting de ratingbureaus. Laten we met zijn alle naar het Malieveld trekken en het uitschreeuwen: WIJ WILLEN OOK DE JUNKSTATUS!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juli 2011 09:45
    Sorry Marcel, cynisme staat je niet...

    Ik stel voor dat we overigens PIIGS veranderen in BIG PIS nu problemen bij onze zuiderburen om de hoek komen kijken, past mooi bij de situatie waarin we nu verkeren...

    Maar ff serieus, ik snap ook niet dat NL nog steeds een triple A krijgt.

    -We kunnen nauwelijks problemen oplossen door belastingen evt. te verhogen; we hebben immers al zo'n beetje de hoogste belastingdruk te wereld.

    -We hebben de opbrengsten van onze gasbel in Slochteren al jaren verkwanseld ipv te benutten voor het aflossen van de staatsschuld.

    -We krijgen onze bijstandsgerechtigden niet eens aan het aardbeien plukken of asperges steken.

    -Met de 6-jes mentaliteit kunnen we nooit de status van hoogwaardige diensteneconomie behouden/behalen.

    enz. enz.
  2. [verwijderd] 15 juli 2011 10:00
    Goeie morgen,

    Het is inderdaad te bizar voor woorden dat we in een land waarin we 70 jaar geen oorlog hebben gekend en we een AAA status hebben het niet mogelijk blijkt om onze ouderen meer dan 1 maal per week te wassen en de jeugd van gratis onderwijs te voorzien..

    Als het nu niet lukt dan vraag ik me af wanneer wel...
  3. forum rang 5 theo1 15 juli 2011 10:19
    quote:

    Happy end of the World schreef op 15 juli 2011 10:00:

    Goeie morgen,

    Het is inderdaad te bizar voor woorden dat we in een land waarin we 70 jaar geen oorlog hebben gekend en we een AAA status hebben het niet mogelijk blijkt om onze ouderen meer dan 1 maal per week te wassen en de jeugd van gratis onderwijs te voorzien..

    Als het nu niet lukt dan vraag ik me af wanneer wel...
    Gratis onderwijs is onzin. Er zijn kosten en die moeten betaald worden. Betalen van de grote hoop stimuleert alleen maar verkwisting.

    Verder ben ik het wel met je eens. Dit land is rijk, maar zou nog veel rijker moeten zijn. Nederland heeft een gunstige geografie: vruchtbare grond, van nature is Nederland de zeehaven van Duitsland, geen afgelegen en dunbevolkte gebieden waar ook post moet worden bezorgd en stroom moet worden geleverd. Geen snelwegen door duizenden kilometers onbewoond gebied etc. De dijken kosten dan weer geld maar dat weegt niet op tegen de voordelen. En dan zit er ook nog gas in de grond. Met wat beter beleid zou Nederland met gemak rijker moeten zijn dan Zwitserland. Helaas wordt er veel te veel verkwist aan nutteloze overhead.
  4. [verwijderd] 15 juli 2011 10:23
    Misschien krijgt de schrijver van dit artikel op korte termijn wel zijn zin. Tenslotte hoeft de eurocrisis nog maar een beetje uit de hand te lopen (de staat moet ING en SNS overnemen). De huizenmarkt hoeft maar een procent of 20 te dalen bij hogere werkeloosheid (jammer dan ,Rabo) en binnen de korste keren hebben ook wij de junk-status.

    Overigens deel ik het cynisme over de rating-agency's en acht ik het niet uitgesloten (voorzichtig geformuleerd) dat er andere redenen zijn voor de timing van en de aard van de ratings dan alleen de
    behoefte de markt te voorzien van objectieve informatie.

    Ik maak me echter wel zorgen om de behoefte van de media om allerlei "doom" scenario's zo breed en hijgerig mogelijk uit de doeken te doen. Informatievoorziening is prima maar het liefst wel met enige nuance.

    Er zijn momenteel in Nederland nog maar weinig burgers die echt "slechte tijden" hebben meegemaakt en ik hoop dat we over zeg 30 jaar nog hetzelfde kunnen concluderen.

    Groet
  5. PP parels 15 juli 2011 10:53
    Kop op Marcel, de ratingbureaus geven ons weliswaar geen junkstatus maar wij kunnen tevreden naar de aanpak van de crisis kijken. EU en Nederland gingen niet voor een door de ratingbureaus opgeplakt etiket maar zetten met een politiek geïnspireerde crisusaanpak er een keihard trackrecord neer: JUNK.

    Daarom handhaven en betalen wij de vertragingstaktiek en de besluiteloosheid. Geen overname van de schulden maar wel een euro zonder een echt krachtig toezicht houdende ECB. Bij de euro past een ECB die als enige leent en één rente voor alle lidstaten rekent. Maar als er zo voortvarend orde wordt gebracht dan raken wij dat mooie trackrecord kwijt. Want een trackrecord is het al is het JUNK.
  6. De Struikrover 15 juli 2011 12:15
    Goed stuk Marcel,

    Misschien moeten de ratingbureaus is op de kwaliteit van hun werk beoordeeld worden. Dat is niet meer dan een CCC- rating waard. Als het te moeilijk is en ze het niet meer snappen dan geven ze bijvoorbeeld (her)verpakte hypotheken de AAA rating. Ofwel doe heel ingewikkelde zaken dan hou je vanzelf de hoogste rating.
  7. forum rang 7 ffff 15 juli 2011 12:57
    FFF: bijna een default, maar het wachten is op het inzamelingsresultaat van de samenwerkende hulporganisaties.

    Tja Marcel..... Ik heb het vorige week al uitvoerig in de KK besproken: Je kunt ook ( steeds, zo om de paar decennia) verhuizen, verkassen van het ene land naar het andere land. Dus zoals altijd in het leven: NIET wachten op de hulp van anderen , als het allemaal te gorig wordt, maar zelf in actie komen....

    Peter
  8. forum rang 5 DurianCS 15 juli 2011 21:32
    quote:

    PP parels schreef op 15 juli 2011 10:53:

    Kop op Marcel, de ratingbureaus geven ons weliswaar geen junkstatus maar wij kunnen tevreden naar de aanpak van de crisis kijken. EU en Nederland gingen niet voor een door de ratingbureaus opgeplakt etiket maar zetten met een politiek geïnspireerde crisusaanpak er een keihard trackrecord neer: JUNK.

    Daarom handhaven en betalen wij de vertragingstaktiek en de besluiteloosheid. Geen overname van de schulden maar wel een euro zonder een echt krachtig toezicht houdende ECB. Bij de euro past een ECB die als enige leent en één rente voor alle lidstaten rekent. Maar als er zo voortvarend orde wordt gebracht dan raken wij dat mooie trackrecord kwijt. Want een trackrecord is het al is het JUNK.
    Waarom een uniforme rente? doet toch geen recht aan de onderlinge verschillen. Past wel in het beleid van overhevelen van geld van noord naar zuid.
  9. [verwijderd] 16 juli 2011 14:30
    Een goed stuk, en wie controleert de kwaliteit van de organisaties die de ratingbureau's controleren, dus alles inclusief de ozonlaag, de euro, de pensioenen, de zorginstellingen, de banken, Brussel, Washington, Londen, Tokyo, Beijing, Athene, Madrid, Lissabon, Moskou en de rest van het universum gaat naar de Filistijnen en er is niemand die er helaas ook maar iets aan kan doen, het is even niet anders.
  10. clever 17 juli 2011 00:18
    quote:

    theo1 schreef op 15 juli 2011 10:19:

    nutteloze overhead.
    bizar dat er tussen overhead en overheid maar 1 letter verschil zit en dat is ook alleen maar om duidelijk te maken dat zij op dit gebied de puntjes op de i zetten.

    Beetje een huilartikel deze bijdrage van Marcel. Zal wel komen omdat het niet de belastingbetaler is die de 1e "hit" gaat nemen op deze junk bonds.
    Het is zelfs de belastingbetaler die indirect het verlies van de houders mogelijk maakt. Griekenland koopt straks met en korting van 30% de bonds terug met geleend geld van europa. Tenminste, dat schijnt een optie te zijn.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links