Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TradeWind: Europa misleidt markt

 

Angst regeert, en macro-economisch zal het enige tijd duren voordat duidelijker is of we te maken hebben met een tijdelijke vertraging of gewoon lage groei. Dat stelt Tradewind Capital, een Nederlandse hedgefund, in zijn  maandelijkse rapportage. In juni ging het al snel bergafwaarts met de markten. “Het adagium ‘sell in May’ werkte dit jaar, en wellicht doet het tweede deel dat ook: ‘remember to be back in September’.”

In het rapport krijgt Europa de wind van voren: in het geval van Griekenland koos men er voor verplichtingen en garanties buiten ‘de balans’ te houden. “En dat was net nu het probleem van de crisis. Door het beestje niet bij de naam noemen probeert men boekhoudkundig de markten in de luren te leggen, terwijl het men blijkbaar ontgaan is dat deze default allang is ingeprijsd.”

Dat was volgens TradeWind Capital al maanden op de financiële markten zichtbaar. De economische groei verzwakte wereldwijd. De verkrappende maatregelen in China en het na-ijl effect van de aardbevingen in Japan zijn hier mede debet aan, maar vooral de eerste winstwaarschuwingen vormden de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Tot zover vertrouwde de markt op de goede bottom-up ontwikkelingen bij het bedrijfsleven, maar nu ook dit geen zekerheid meer gaf, was de correctie onafwendbaar. “En zoals zo vaak werd de markt gered door de gong,” aldus TradeWind. “Een beter dan verwacht PPI/ISM cijfer in combinatie met ‘windowdressing’ voor maand-, kwartaal- en halfjaareinde, dreef de markten in rap tempo weer omhoog, waardoor in de laatste twee handelsdagen het verlies werd gehalveerd.”

Een nieuw QE III programma kan nog voor de nodige opschudding zorgen. Bepalend wordt wederom de bottom-up ontwikkeling in Q2. Nu men is uitgesaneerd lijkt het erop dat het bedrijfsleven moeite heeft zijn bottom-line te managen, vooral bij bedrijven die veel grondstoffen inkopen. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links