Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duits meesterplan

Afgelopen week werd duidelijk dat Griekenland meer geld en meer tijd nodig heeft om de economie te herstructureren en om de 350 miljard euro staatsschuld terug te betalen. Het uiteindelijke doel om het fiscale tekort terug te dringen tot circa 3% van het bruto nationaal product (bnp) is bij voorbaat kansloos.

Ook omdat de Grieken zich nog voor geen centimeter aan de met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en met de landen binnen de Europese Unie (EU) afsproken voorwaarden voor financiële steun gehouden hebben.

Het tekort wordt door alle landelijke stakingen en nog steeds twijfelachtige fiscale moraal ook in 2011 weer niet teruggedrongen, waardoor de staatsschuld waarschijnlijk zal oplopen richting 160% van het bnp. Een gedeelte van de schuld kwijtschelden lijkt onafwendbaar, maar moet je iemand die niet eens zijn best doet wel belonen?

Te meer, omdat dit een slecht signaal is naar Ierland, Portugal en misschien straks Spanje. Deze landen staan ook nog aan het begin van pijnlijke herstructureringsmaatregelen en het is niet echt een stok achter de deur als de Noord-Europese landen al te gemakkelijke schulden gaan saneren zonder dat er vooruitgang is geboekt om de scheef gegroeide fiscale en monetaire verhoudingen binnen de eurozone te herstellen.

Korte rente omhoog
Ook werd afgelopen week duidelijk dat de economische groei in Duitsland (+5,2%) en Nederland (+3,2%) aantrekt, waardoor de Europese Centrale Bank (ECB) eigenlijk de korte rente zou moeten verhogen. Maar gezien de negatieve economische groei in de Clubmed-regio brengt dat een groot dilemma voor de ECB met zich mee.

Alle terugbetaalscenarios van de steunbehoevende landen gaan namelijk wel uit van een sterk economisch herstel in de periode 2012 tot en met 2015. Het is voor de ECB namelijk moeilijk om centraal monetair beleid voeren als Noord-Europa met 3 tot 5% groeit en Zuid-Europa met 1 tot 3% krimpt.

President Trichet van de ECB laat zich net als zijn voorganger Duisenberg niet hierdoor gijzelen en is inmiddels begonnen met het verhogen van de rente. Maar Trichet wordt dit jaar als president van de ECB opgevolgd door de Itailiaan Draghi, die wordt bijgestaan door een Portugese en Griekse secondant.

Gaan zij er straks voor kiezen om de Noord-Europese belangen te beschermen of zien we straks een verschuiving naar de Zuid-Europese belangen? Ik vrees dat net als bij het Eurovisie Songfestival er voor Nederland een geografische belangenverschuiving gaat plaatsvinden, waardoor het toch minder leuk dan vroeger wordt.

Sterk Europa
Was de opvolger van Trichet een Duitser (Axel Weber) geworden dan was Duitsland in ieder geval moreel verplicht geweest om zich in te blijven zetten voor een sterk en groot Europa. Door het intrekken van de kandidatuur van Weber en het accepteren van Draghi als nieuwe ECB-president is het straks wel makkelijker om bij voldoende tegenzin onder de bevolking de plug eruit te trekken.

Ik vond het daaarom ook opmerkelijk dat toen de Grieken recent in Luxemburg wilden onderhandelen over een schuldherstructurering dat dit geheime overleg uitlekte in het Duitse magazine Der Spiegel. Als politici iets bewust laten uitlekken dan is dat meestal om iets te frustreren, in dit geval eventuele onderhandelingen met Griekenland.

Inmiddels lijkt Duitsland in tegenstelling tot Frankrijk bereid om de terugbetaalperiode voor de Griekse schuld te verlengen, terwijl dit de begrotings- en fiscale discipline in alle Zuid-Europese landen onmogelijk ten goede kan komen en vroeger of later dus tot een definitieve splitsing binnen Europa zal leiden.

Maar waarom geeft Duitsland zo makkelijk toe?

Duits plan B
Toen viel de puzzel in elkaar, want Duitsland heeft blijkbaar al lang een plan B voor een eigen Noord-Europese euro, waarin alleen landen met een gelijke fiscale moraal/discipline mogen deelnemen. En als Weber dan nog beschikbaar is, dan kan hij de Noord-Europese ECB gaan leiden.

De wereld heeft ook behoefte aan een nieuwe sterke euromunt en we zijn het er denk ik wel over eens dat de Amerikaanse dollar, Britse pond, Japanse yen, Chinese renminbi of de huidige euro dat niet kunnen worden.

Er zal nog wel een tijdje overheen gaan voordat de onoverbrugbare verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa duidelijk worden en hopelijk hebben de banken met de grootste exposure naar Zuid-Europa tegen die tijd meer vet op de botten om de ergste klappen op te vangen.

Afscheid nemen doet altijd pijn, maar het voordeel is wel dat we dan weten wat het maximaal gaat kosten, terwijl het maar tegen beter weten in blijven financieren van een bodemloze put uiteindelijk veel meer onnodig belastinggeld gaat kosten.


Marc Langeveld is mede-oprichter van Antaurus Capital Management, fondsbeheerder van het succesvolle Antaurus Europe Fund. Binnen Antaurus is Langeveld verantwoordelijk voor Macro & Strategie en selecteert hij als Portfolio Manager de aandelenbeleggingen van het Antaurus Europe Fund. Langeveld schrijft zijn columns op IEX op persoonlijke titel.

Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux aandelen. Elk Benelux aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Langeveld schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Langeveld

Langeveld is sinds 1989 actief in de financiële wereld. In de periode van 1992 tot 2002 was hij beleggingsanalist bij effectenhuizen zoals Kempen, Barclays de Zoete Wedd, Credit Suisse First Boston en Metzler. Van 2002 tot 2006 adviseerde hij als Directeur Institutional Sales bij Petercam de grotere Londense hedgefunds over ...

Meer over Marc Langeveld

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2011 17:16
    Geloof er ook niet in. Het lekken naar der Spiegel was inderdaad opvallend. Der Spiegel zelf vaart gewoon op anti euro sentiment, dat is wel weer begrijpelijk. Al moeten ze zich wel bewust zijn van hun rol. Media kunnen best naief zijn en als speelbal van financiele markten gebruikt worden...

    De Duitsers beseffen zich gewoon dat onrust ook in hun nadeel werkt. Onrust in financiele markten deukt ook consumentenvertrouwen en dat wil je ook niet hebben. Beter is dus de storm even laten luwen met een noodoplossing (die geen echte oplossing is) om tijd te kopen. En dan achter de schermen de Grieken de duimschroeven aandraaien.

    Denk trouwens wel dat de Griekse president terwille is. Maar als je bevolking staakt, krijg je natuurlijk nooit je begroting op orde.
  2. forum rang 5 The Third Way... 17 mei 2011 17:30
    De terugbetaalperiode verlengen = plan B: splitsing? Je zou DSK ook kunnen toevoegen want die was het tegengewicht voor Merkel.

    Dit is geen analyse maar speculatie. Naast de zwakke stukken over de Griekse situatie van Tak (maar vergeven gezien normaliter zijn verhalen goed in elkaar steken) & Van Zeijl in een korte periode weer een afront voor iex. Jammer, dat zijn we niet gewend.

  3. [verwijderd] 17 mei 2011 18:13
    Bij een van de NL grootbanken hebben ze een nieuw beleid voor particulieren met schulden. Vroeger was het zo dat na 2 jaar achterstand de boel werd afgeboekt en een deurwaarder de klant plukt voor wat er nog is.

    Nu hebben ze van 2 jaar 5 jaar gemaakt. En gooien alle schulden op 1 hoop (ook schulden bij derden) zodat er een overzichtelijk plaatje is voor de klant. Een acceptabele rente er op, en door uit te smeren over 5 jaar een maandelijkse aflossing die past bij draagkracht van de consument.

    En waarempel: het werkt. Iets minder rente inkomsten op korte termijn (maar wel meer op lange), maar de centjes komen wel terug, en er hoeft veel minder afgeschreven te worden.

    Zo'n model moet in het groot ook voor Griekenland bedacht worden. Flink de duimschroeven aan, maar niet zodanig dat de rente te hoog wordt en de problemen alleen maar groter worden. Eerst even een controleerbare situatie creeeren. En dan saneren, privatiseren en meer belasting heffen in Griekenland.
  4. [verwijderd] 17 mei 2011 18:46

    Het is een duidelijke stellingname van Marc. Dat is goed om zaken scherp tegen elkaar af te wegen.

    Bij mij is enig voortschrijdend inzicht opgetreden n.a.v. wat verdere kennisname van de materie en de reacties. Daarmee zeg ik dus op een wat gewichtige manier, dat ik mijn mening heb moeten bijstellen omdat er bij nadere beschouwing wat fouten in zaten. Met mijn wat bijgestelde mening geef ik mijn commetaar en daarmee ben ik gauw klaar. En die is:

    Wat Marc stelt: is mogelijk wenselijk, maar niet realiseerbaar zonder dat de zaak instort!

    Zo dat was grote halen en snel thuis.

    Groet, Jonas
  5. [verwijderd] 17 mei 2011 18:56
    quote:

    justin_case schreef op 17 mei 2011 18:13:

    Bij een van de NL grootbanken hebben ze een nieuw beleid voor particulieren met schulden. Vroeger was het zo dat na 2 jaar achterstand de boel werd afgeboekt en een deurwaarder de klant plukt voor wat er nog is.

    Nu hebben ze van 2 jaar 5 jaar gemaakt. En gooien alle schulden op 1 hoop (ook schulden bij derden) zodat er een overzichtelijk plaatje is voor de klant. Een acceptabele rente er op, en door uit te smeren over 5 jaar een maandelijkse aflossing die past bij draagkracht van de consument.

    En warempel: het werkt. Iets minder rente inkomsten op korte termijn (maar wel meer op lange), maar de centjes komen wel terug, en er hoeft veel minder afgeschreven te worden.

    Zo'n model moet in het groot ook voor Griekenland bedacht worden. Flink de duimschroeven aan, maar niet zodanig dat de rente te hoog wordt en de problemen alleen maar groter worden. Eerst even een controleerbare situatie creeeren. En dan saneren, privatiseren en meer belasting heffen in Griekenland.
    Justin, een goede constructieve oplossing draag je hieraan. Graag zou ik toevoegen dat het belasting heffen en privatiseren / verkopen van assets vervolgens wel onder begeleiding moet van een supervisor, zodat je e.e.a. ook goed kunt argumenteren naar de belastingbetaler + garanties inregeld door begeleiding en controle. Verder vind ik bovenstaand artikel van mijnheer Langeveld weer één van de zoveelste suggestieve en non-informatieve artikelen die je momenteel te vaak ziet van experts die niet met veel alternatieve oplossingen komen maar met zoveel meer onzin en prietpraat. Moest me ff van de hand.
  6. forum rang 4 New dawn 17 mei 2011 19:23
    Misschien is er wel voor nodig dat het echt helemaal mis gaat met Griekenland. Vaak na een incident dat diepe wonden achterlaat is men bereid grote stappen te nemen. Nu hebben we nog steeds het pappen en nathouden beleid. De Grieken gebruiken het telkens om tijd te winnen.

    De afspraken die ze vorig jaar met het IMF hebben gemaakt schijnen ze helemaal niet nagekomen te zijn. Ze zijn sluw.

    Hoe cynisch het ook moge zijn, ik hoop dat Griekenland bankroet gaat en dat er pijn in de noordelijke landen ontstaat. Pas dan gaan beslissers die ons besturen anders denken.

    De EU was een financieel economisch experiment wat is mislukt.
  7. [verwijderd] 17 mei 2011 19:38

    Yeaz, wat Justin stelt is schuldverlenging. Voortdurend wordt hier de fout gemaakt door de Nederlandse incassoprocedure te vergelijken met situaties tussen landen. Dat doet Justin dus ook.

    Hij zal geen huis met tuintje hebben op een Grieks eiland, waarop wij dan even beslag gaan leggen.

    Schuldverlenging is gewoon een onderdeel van herstructering. Herstructurering noemen ze nu wat anders, maar komt neer op een zorgvuldig door echte deskundigen te bedenken maatregelen.

    Als onderdeel van zo een pakket zou je ook aan contraire maatregelen kunnen denken. Dat is dan zoiets nu flink voor 100 mld Grieks lange schuld opkopen tegen een habbekrats en dreigen nog meer te doen. De speculanten weten dan niet hoe gauw ze weg moeten zijn.

    Zoiets werkt volgens mij beter dan geklaag over de slechtigheid van speculanten. Bovengenoemde suggestie deed Marcel en vind ik een goed idee.
    Niet terugtrekken, maar keihard de speculanten met grote bedragen eruit jagen.

    Overigens nog even Marc. Je stelt: ja maar er is plan B. Ik betwijfel of er gezien al dat knullige gerotzooi wat al heeft plaatsgevonden, dat plan er wel ligt.

    Groet, Jonas.

    PS Het houdt natuurlijk op als de Grieken nu niet echt door de bocht gaan en dan is het exit Griekenland. Exit heel Zuid Europa is echter wel een ander verhaal.
  8. [verwijderd] 17 mei 2011 19:39
    quote:

    Hmm schreef op 17 mei 2011 19:23:

    Misschien is er wel voor nodig dat het echt helemaal mis gaat met Griekenland. Vaak na een incident dat diepe wonden achterlaat is men bereid grote stappen te nemen. Nu hebben we nog steeds het pappen en nathouden beleid. De Grieken gebruiken het telkens om tijd te winnen.

    De afspraken die ze vorig jaar met het IMF hebben gemaakt schijnen ze helemaal niet nagekomen te zijn. Ze zijn sluw.

    Hoe cynisch het ook moge zijn, ik hoop dat Griekenland bankroet gaat en dat er pijn in de noordelijke landen ontstaat. Pas dan gaan beslissers die ons besturen anders denken.

    De EU was een financieel economisch experiment wat is mislukt.


    De markt heeft altijd gelijk. Jammer voor de bestuursmaffia, maar sommigen zaken zijn niet te vangen in regels. Het gaat ons heel veel kosten. Iets waar politici nooit aandenken, is dat de uitkomst meestal negatiever is, dan het minst rooskleurige geschetste verwachting.
  9. [verwijderd] 17 mei 2011 19:54
    alle oplossingen zijn lapmiddelen.
    er is maar 1 oplossing en dat is begrotingstekorten niet meer toestaan/mogelijk maken.
    Alle landen maken zich er schuldig aan men geeft meer uit dan er binnenkomt en de staatsschulden nemen hierdoor alleen maar toe met deze problemen als resultaat.
    Kwijtschelden van de schulden is zinloos als het betreffende land meer geld blijft uitgeven dan er binnenkomt.
    Het is een soort piramide systeem en de rente op de schulden daar loopt het nu op stuk terwijl de rente erg laag staat.

    Nu gaat men pappen en nathouden en tijdrekken en laat men de inflatie zijn werk doen maar inflatie is diefstal van de spaarzame mensen.
    Inflatie is momenteel al veel hoger dan de rente vergoeding en dan vergeet ik de rendementsheffing van 1,2% maar want anders word je er helemaal verdrietig van.

    Bij griekenland is de situatie al zo erg dat inflatie het probleem al niet meer op kan lossen zo ver zijn ze al.
    Griekenland is failliet en italie spanje engeland ierland zullen volgen en daarna ook frankrijk.
    Iedereen in europa gaat financieel flink pijn lijden voor dit wanbeleid.


  10. [verwijderd] 17 mei 2011 19:57
    Het is misschien speculatie maar het snijdt wel hout.

    Ik heb 24 jaar in ontwikkelingslanden gewoont en beschouw Griekenland een beetje als een ontwikkelingsland binnen Europa (super slechte fiscale discipline, overbetaald en inefficiente ambtenaren apparaat en veel korte-termijn denken).

    Is zie het absoluut niet gebeuren dat de huidige verwende delen van de bevolking de offers gaan brengen 'in het balang van het land'. Integendeel. Ze staken liever de boel kapot. En waarom zouden ze tot op zekere hoogte? Het is toch logisch dat je er het beste voor jezelf uithaald? De echte oplichters waren Goldman en de politieke elite die de boel belazerden om in de Euro te komen en goedkoop geld stemmen te kopen.

    Dus de pleuris gaat uitbreken. De regering valt een keer. Niemand wil beslissingen nemen. Maar tzt beslist de markt.

    Meer geld lenen is uitstel van executie. Dan komt er hopelijk een dag dat meer politici inzien dat ze er gewoon nooit in de Euro hadden moeten zitten.

    De Duitsers hebben dat wellicht al door.
  11. forum rang 4 New dawn 17 mei 2011 20:00
    quote:

    jos1968 schreef op 17 mei 2011 19:54:

    Er is maar 1 oplossing en dat is begrotingstekorten niet meer toestaan/mogelijk maken.

    Het verdrag van Maastricht stond geen begrotingstekorten toe. Was dus al geregeld. Zelfs de BRD onder de socialist Schröder hield zich er niet aan. Griekenland fraudeerde met het begrotingstekort, ze wisten geraffineerd de echte cijfers te verbergen.

    Hoe wou je dat afdwingen ? Dat wil niet omdat het soevereine landen zijn.

    @ puravida

    Ik meen dat de regering is gevallen een tijdjes geleden. Papandreou is een interimpresident.
  12. [verwijderd] 17 mei 2011 20:04
    quote:

    Hmm schreef op 17 mei 2011 20:00:

    [...]

    Het verdrag van Maastricht stond geen begrotingstekorten toe. Was dus al geregeld. Zelfs de BRD onder de socialist Schröder hield zich er niet aan. Griekenland fraudeerde met het begrotingstekort, ze wisten geraffineerd de echte cijfers te verbergen.

    Hoe wou je dat afdwingen ? Dat wil niet omdat het soevereine landen zijn.
    Maastricht was begrotingstekort tot 3% toegestaan dus ook dat is al wanbeleid.
    Gewoon leningen alleen via de centrale bank mogelijk maken en dwingen om dit in zeer korte tijd af te lossen en anders geen geld meer beschikbaar stellen.
    Laat ook landen maar sparen voor hun investeringen.

  13. forum rang 4 New dawn 17 mei 2011 20:10
    quote:

    jos1968 schreef op 17 mei 2011 20:04:

    Maastricht was begrotingstekort tot 3% toegestaan dus ook dat is al wanbeleid.
    Gewoon leningen alleen via de centrale bank mogelijk maken en dwingen om dit in zeer korte tijd af te lossen en anders geen geld meer beschikbaar stellen.
    Laat ook landen maar sparen voor hun investeringen.

    Goed plan.

    Daar moet dan wel een politieke EU-meerderheid voor zijn. Ook moet dan de ECB tegen bv Griekenland of een ander land zeggen dat ze geen nieuwe lening krijgen. Als dat geregeld is, denk ik, stapt Griekenland er uit. Dan is voor hun de ruif leeg.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links