Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Uw ECB-kleurplaat voor vandaag

Uw ECB-kleurplaat voor vandaag

Maar eens zien wat het vanmiddag wordt met de ECB, ik gok op hinten op nog meer (staat)obligatie-aankopen om... ja, wat eigenlijk?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 02 aug Start is goed en het is gezellig druk, maar niet té druk deze week
 2. 01 aug Drukke week weer, toppen en volop fantasie, kansen, risico's en bedreigingen 5
 3. 30 jul Pas op de plaats voorbeurs en er zijn weer veel cijfers en verrassingen

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 löngterm 11 maart 2021 09:50
  quote:

  TechFocused schreef op 11 maart 2021 09:23:


  De enige optie is het opkopen van staatsobligaties en ander schuldpapier. Niets doen betekend stijgende rentes en zuid Europese landen die dan serieus in de problemen komen.


  Helemaal mee eens, lage rente is als drugs. De eerste paar rente verlagingen doen de economie erg goed. Investeringen zijn sneller rendabel, vraag naar producten neemt toe en overheid kan makkelijk op tekorten lopen.

  Wanneer de eerst een paar keer voor een flinke kick heeft gezorgd worden de effecten minder. In plaats van de positieve effecten van de rente verlaging wordt een verlaging de verwachting. De markten worden nerveus en er wordt van alles uit de kast getrokken om een lagere rente te verantwoorden. Naar mijn idee ligt deze fase inmiddels ook achter ons.

  Waar we nu in terecht komen is de fase waarin we niet alleen de verwachting hebben van een lage rente maar de noodzaak hebben. Overheden, bedrijven en consumenten bouwen grotere schulden op. Hypotheek rentes staan historisch laag en ook de rente lasten op historisch hoge schulden zijn enkel te overzien door deze lage rente. Schuld word gezien als iets on ontkoombaars. De instelling is niet het terugbetalen van de leningen maar er wordt enkel gekeken of er aan de rente verplichtingen kan worden voldaan.

  Kortom de wereld zit in grote lijnen nu zo in elkaar dat we niet meer zonder lage rente kunnen. Hoog of laag conjunctuur beleid is allemaal een pot nat en wanneer er nu een nieuwe "black swan" langs komt is er weinig kruid over. De economische wereld berust enkel nog op vertrouwen. Wat de geschiedenis ons hier over verteld is dat vertrouwen komt te voet en gaat ter paard.

  Dit beeld wordt bevestigd door de hoge mate van volatiliteit en aantrekkende inflatie niet moeilijk te beteugelen zal zijn. De economie zal door een afkick periode moeten en dat zal komen met de nodige verschijnselen. Ik kijk er niet naar uit maar zie ook geen andere uitweg.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links