Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Frankrijk zegt nee

Slotcall: Frankrijk zegt nee

De AEX (-0,8%) doet een stap terug. Het stimuleringsplan van de aankomend President Joe Biden lijkt slecht te vallen. Opvallend, want er wordt nog eens voor bijna $2.000 miljard in de Amerikaanse economie gestopt.

Anderzijds mogen we ook niet vergeten dat de koersen gisteren nog bijna 2% opliepen. Een kleine correctie is dus niet meer dan logisch. Het zijn de zwaargewichten ASML (-2,6%) en Royal Dutch Shell (-1,7%) die de hoofdindex omlaag drukken. Schokkend nieuws over beide fondsen kom ik echter niet tegen.

Ahold (+1,5%) ligt er de laatste dagen juist goed bij. Er heerst overnamefantasie in de sector na een bod van een Canadese partij op Carrefour. Gisteren sloot de Franse supermarktketen circa 15% onder het bod van €20. Niet ten onrechte, want de Franse regering had niet veel tijd nodig om nee te zeggen. 

De Franse overheid is minderheidsaandeelhouder, maar beschikt over het vetorecht. Daar maken zij nu gretig gebruik van. Het is niet ondenkbaar dat de Canadezen nu denken aan Ahold, en dat zorgt voor de nodige fantasie in het aandeel. De supermarktketen uit Zaandam behoort met een K/W van circa 11 tot de goedkoopste defensieve aandelen van het Damrak, dus gek is deze gedachte niet.  

Aegon

Aegon (+3,2%) behoort dit jaar tot de grootste winnaars van het Damrak. De stimuleringsdrang van de Amerikaanse overheid komt goed uit, want de rente zit daardoor weer in de lift. Het is geen publiek geheim dat de verzekeraar uitermate afhankelijk is van de Amerikaanse rente.

Hoe hoger de rente hoe hoger de solvabiliteit en hoe meer dividend Aegon kan uitkeren. ASR (+0,9%) en NN Group (+0,2%) zijn minder rentegevoelig en doen het iets rustiger aan op de beurs. Kijken we naar de afgelopen vijf jaar dan is de outperformance van deze twee verzekeraars indrukwekkend.

Het renteklimaat zit tegen, maar toch weten deze twee verzekeraars de vrije kasstroom op te krikken. Veelal door slimme overnames. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere beurskoers.

AegonKlik op het plaatje voor een grotere afbeelding

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +1,0%
 • AEX deze maand: +4,3%
 • AEX dit jaar: +4,3%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +4,2% 

AEX op nummer 1

De AEX is deze week de best presterende beurs van Europa. De Duitse- en Franse beurzen zakken zelfs 2%. Wat verder opvalt, is dat de Euro wat terrein prijsgeeft ten opzichte van de dollar. Dat hebben we de laatste maanden niet meer gezien.

Indices

AEX

Het is de week van de chippers. Goede cijfers van de Taiwanese chipgigant TSMC versterken het sentiment. ASMI (+8,6%) en ASML (+4,8%) noteren bovenaan het lijstje stijgers. Jitse Groen gaat voor groei in plaats van winst en dat wordt door beleggers niet gewaardeerd. Just Eat Takeaway verliest 10,8%.

AEX

AMX

De kans wordt met de dag groter dat er hier een avondklok wordt ingevoerd. PostNL (+6,9%) profiteert hier uiteraard van. Besi (+4,8%) doet in de achtergrond mee met de chiprally. Signify (+2,1%) besluit om het dividend over 2019 alsnog te betalen. Hierover wordt in mei gestemd. Wie het dividend wil meepikken, kan nu dus nog instappen. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in dit artikel.

 

AMX

ASCX

Het is mij een raadsel waarom Alfen (-15,0%) er zo slecht bij ligt. Sowieso moet u aandelen in de duurzame hoek deze week niet hebben. Kijk maar naar Accsys (-9,7%).

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 25 feb Slotcall: Cijfers ASMI, emissie Fastned en rentes knallen 18
 2. 25 feb Wolters Kluwer: Last van zwakke dollar
 3. 24 feb Slotcall: Weer die rente 8

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 ff_relativeren 15 januari 2021 19:15
  Hoi @ Niels , dat de beurskoers van Alfen een stapje terug doet is helemaal niet zo vreemd als je de koersgrafiek erbij pakt. Sinds april 2020 kent de beurskoers van Alfen een hele sterke stijging. En zelfs als de beurskoers nog even terug zou zakken naar € 65,- dan zou de beurskoers van Alfen nog steeds binnen het opgaande trendkanaal zitten.

  Zie de bijlage :

8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare