Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Zet de economie STIL

Zet de economie STIL

Vandaag wordt opnieuw een bloedrode dag. Waar zal de beurs uitbodemen? Bij de oplossing van een probleem is het allereerst belangrijk het probleem te onderkennen. Het lijkt erop dat dat nu langzamerhand gebeurt.

Samenvatting:

 • Enige oplossing voor coronavirus is alles stil te leggen
 • Nodig om druk op gezondheidsapparaat weg te nemen
 • En dan wachten op vaccin.....

De coroncrisis begint zich steeds duidelijker af te tekenen, niet alleen op de beurs, maar vooral ook in het dagelijkse leven. De reële economie moet min of meer worden stopgezet, om de overdracht van het virus te remmen.

China gaf daartoe het goede voorbeeld, door de brandhaard Wuhan meteen helemaal af te sluiten, maar de Westerse wereld heeft meer moeite met dat gegeven. Langzaam maar zeker daalt het toch in, zeker in Italië, dat het hele land dichtgooide.

Ook Merkel gaf gisteren de zwaarte van het probleem aan en vannacht kondigde Trump een verbod af op reizen van Europa naar de VS. 

Geen toegevoegde waarde meer

Het probleem is: als niemand meer reist, op vakantie gaat, naar de kapper gaat, of naar yogales, dan gaat er geen geld meer van de een naar de ander. Er wordt geen toegevoegde waarde meer geleverd: ergo: dat deel van de economie staat stil.

Intussen blijven de vaste kosten doorlopen en daar ontstaat dan een cashflowprobleem. Ook fabrieken waar mensen aan het werk moeten zijn, komen stil te staan en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Er zijn ook delen van de economie die wel blijven draaien: we blijven natuurlijk eten en drinken, tv-kijken etc. Maar adverteerders zullen ook even rustig aan doen want er is toch niemand die wat koopt of erop uitgaat. 

Kortom: daar zit de echte pijn en om die te nemen, dat vergt moed. Trump doet er nu wat aan, door reizen te verbieden tussen de VS en Europa, maar dat is lang niet genoeg. Hij zou het hele systeem plat moeten leggen, net als in Wuhan. Maar om dat te doen in aanloop naar de verkiezingen..... 

In een artikel op Bloomberg wordt gesproken van een 'human credit crunch': in de financiele crisis was er geen geld, nu zijn er geen mensen om de economie aan de gang te houden.  Dat komt niet van het virus zelf, maar van de maatregelen om het virus in te dammen.

En die maatregelen zijn nodig om het gezondheidsstelsel te kunnen blijven gebruiken: in Italië bijvoorbeeld moeten ze al kiezen wie ze gaan helpen, omdat er te weinig personeel, bedden en materiaal is, met name voor de zwaardere gevallen die op de intensive care terechtkomen.

Strenge aanpak China

De Chinezen hebben laten zien hoe het wél moet, als we de cijfers uit Wuhan tenminste mogen geloven. Maar om dat er in Europa en de VS door te krijgen vergt meer leiderschap dan in China.

Eerlijk is eerlijk: mijn vrienden en ik lopen al dagen te mokken over een afgebroken wintersport: DEAL WITH IT. De boodschap is: STAY AT HOME. 

Centrale banken zouden in tussentijd moeten zorgen dat de bedrijven en instellingen niet in cashflowmoeilijkheden komen. Dat is belangrijker dan een lage rente. Uiteindelijk zal de economie weer herstellen, als het virus voldoende ingedamd is en er een vaccin ontwikkeld wordt.  

Goed nieuws: het is tijdelijk

Er ontstaan verschrikkellijk mooie koopkansen op de beurs maar we moeten wel eerst door die zure appel heen. Het duurt even voor de economie weer op gang komt, maar dat gaat uiteindelijk wel gebeuren.

We zien intussen al een behoorlijke versnelling ontstaan in de trend naar meer online: Albert Heijn zal bijvoorbeeld meer aanvragen gaan zien voor bezorgservice ah.nl.

Nogmaals: waar de bodem zal liggen is niet te zeggen. Vandaag ziet het er opnieuw slecht uit, maar bij de oplossing van een probleem is het allereerst belangrijk het probleem zélf te onderkennen. Daar ligt dan ongeveer de bodem. 


PS: Vandaag werd bekend dat Tom Hanks en zijn vrouw ook het virus opliepen, terwijl ze in Australië waren:

Ondanks alles wel blijven lachen natuurlijk... 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 29 okt Orange: Dividend terug
 2. 29 okt Omzetherstel bij Pharming 3
 3. 28 okt Vastned: Dividendbeslissing uitgesteld

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ketchup 12 maart 2020 08:00
  dit is overmacht
  Trump had gelijk de beurzen voor 30 dagen moeten sluiten
  - haal je de paniek bij het publiek weg en Institutionele ondernemers/beleggers kunnen toch in dark-pools onderling schuiven en risico hedgen en krijg je geen forced liquidation op allerhande aandelen en commodities omdat margins niet betaald kunnen worden op papieren verliezen
 2. I need a dollar 12 maart 2020 08:20
  quote:

  ketchup schreef op 12 maart 2020 08:00:


  dit is overmacht
  Trump had gelijk de beurzen voor 30 dagen moeten sluiten
  - haal je de paniek bij het publiek weg en Institutionele ondernemers/beleggers kunnen toch in dark-pools onderling schuiven en risico hedgen en krijg je geen forced liquidation op allerhande aandelen en commodities omdat margins niet betaald kunnen worden op papieren verliezen  Wat je zeg is dat de big boys gewoon lekker kunnen schuiven en Piet particulier als de beurs weer open gaat ineens geconfronteerd wordt met een -40% (daar gaan we uiteindelijk wel heen), eerlijk hoor.

  Overigens dacht trump 30 dagen terug Dat het allemaal wel mee zou vallen, alleen de slimme mensen hebben toen al verkocht.
 3. forum rang 4 Geefgas 12 maart 2020 08:31
  Even voor de helderheid. Is dit stuk geschreven door dezelfde redactie die ik een geloof een ruime week geleden nog schreef dat het allemaal overdreven was en dit het moment van bijkopen en kansen op de beurs was.

  Ik schreef toen ook al dat juist dat soort berichten me de angst gaven dat we het dal nog zeker niet gezien hadden op de beurs. Afgezien van de beurswijsheid "never catch een falling knife", zijn de opportunistische berichten juist teken dat het echte besef nog geheel niet is ingedaald en men, en dus ook de redactie van IEX, nog in de ontkenningsfase zat.

  Vervelend is wel dat ze meningen hebben aangejaagd tot opportunistische aankopen. Aankopen die nu inmiddels al veel minder waard zijn.

  Beste mensen, wederom mijn devies. Kijk het nog even aan. De wereld (met name de normale mensen die de geen kenners zijn) zit in een schrik en rouwverwerking reactie tav Corona. Met de klassieke fases van rouwverwerking: ontkenning, boosheid, besef, acceptatie .... en dat Corona nog wel even zal ronddwalen is ook een feit.

  Ja, we nemen de bijzonder heftige beslissingen vanwege het feit dat we chronisch zieken en ouderen willen beschermen tegen teveel mensen tegelij ziek. Maar ook omdat de economie ook helemaal stil valt alls iedereen tegelijk ziek is. Beide zijn zeer terechte argumenten. Bijna iedereen gaat ziek worden, die kans is inmiddels groot aan het worden aangezien het virus niet meer in control lijkt. De ziekte is het probleem niet, dat is slechts 1 a 2 weken een wat mindere periode, maar zoveel zieken heeft wel effect op algemene leven.

  Helaas, maar accepteer het en ga proberen het zo goed mogelijk te managen ipv met zijn allen te ontkennen, boos worden en meningen te hebben. Tav de beurs, tja, wie het weet mag het zeggen. Voorlopig hoop ik dat er geen schulden problematieken ontstaan bij landen dan wel banken. Dat lijkt me momenteel de grootste zorg.

  En ja, over 3 jaar is het een nare herinnering maar voelen we ons weer beter. Maar dat het pijn doet is duidelijk.

 4. forum rang 6 drooglegging 12 maart 2020 08:32
  Er komt een weekend aan, misschien een dag te laat.
  Gewoon de handel stilleggen omdat er toch geen normale koersen op het bord komen, wie gaat daar eigenlijk over?

  Iedereen zal het begrijpen, totale overmacht, het probleem is tijdelijk.

  Nederland is erg kwetsbaar met die 1600 miljard euro pensioenpotten, reken er maar op dat daar op wordt geaasd.


  Euronext moet de komende minuten de knoop doorhakken: de handel wordt tot nader order stilgelegd.
 5. forum rang 6 Machiavelli 12 maart 2020 08:44
  Dat er wordt gesuggereerd dat Trump te weinig zou doen is in tegenstelling wat Rutte hier doet natuurlijk veel te weinig. Crisisberaad houden en dan vervolgens zeggen dat je beter geen handen moet schudden en dat na afloop zelf doet. Wat een leider die Rutte en wat een visionair is het toch. Maar Trump doet te weinig. Hahahaha!
 6. forum rang 7 ketchup 12 maart 2020 08:48

  het is een virus , die hebben een 6-8 week cyclus voor te pieken
  we zitten op de helft
  een vaccin zal toch enkel voor later werken, het is nu uitzieken en dat gaat ook op voor de beurzen, maar het is niet of die vanhier nog eens 15 of 25% inleveren, het gaat om de margin-calls die geforceerde liquidatie brengen - dat geeft het sneeuwbal effect
  dat we 2 kwartalen van economische puinhoop voor de kiezen krijgen dat is wel duidelijk en dat deze 2 kwartalen voor 2 jaar schade geven is ook wel duidelijk, maar daarom hoeven we niet naar nul.

  goed succes maar weer en vooral gezondheid
 7. forum rang 4 Senior 1936 12 maart 2020 08:48
  ja, de beurs stilleggen zou een goede optie kunnen zijn. Maar dan ook de hele dag. En afwachten dan of de ECB cq mevr. Lagarde vandaag met goede stimuleringsmaatregelen komt.
  Vanmorgen op RTLZ-voorbeurs was er de uitspraak dat het verbazingwekkend is dat er zo weinig coördinatie is tussen de centrale banken en dat de individuele landen ook stimuleringsmaatregelen zouden moeten nemen.
  Lijkt me heel verstandig dat er meer gezamenlijk wordt opgetreden.
 8. forum rang 6 drooglegging 12 maart 2020 08:48
  Rutte is te lief, te netjes, te glad, te veel lachend.

  We hebben nu rimpels, overgewicht, een vet pak, vloekende stropdas, stinkend uit de bek, rauw, vloekend....nodig, een Macher dus!

  In ieder geval niet iemand die bezig is met de aankomende verkiezingen, deze tijd vraagt om keihard ingrijpen, impopulaire maatregelen....
 9. forum rang 4 nb 12 maart 2020 09:39
  Je kunt het ook doen zoals in Hong Kong, de samenleving gaat daar door, maar iedereen neemt daar zijn eigen verantwoordelijkheid.Blijf thuis als het kan/moet, spreek af in de open ruimtes, houd afstand. Inmiddels is de Corona gestopt, en ook de griep, die normaal tot april doorliep.
  Daar zijn wij te individualistisch voor, denk ik
 10. putbruy10 12 maart 2020 10:34
  niet fijn om dezer dagen een belegger te zijn, maar de turnaround komt er 400% zeker, enkel de datum & snelheid liggen nog niet vast.
  Ben reeds bezig, maar ook de komende weken van plan om mijn aandelen port op te trekken tot 60% van mijn liquiditeiten. Deze kans krijg ik nooit meer, moet wel mijn perspectieven opschuiven naar minimaal een jaar of zo
 11. forum rang 7 Lepre Chaun 12 maart 2020 10:46
  RIVM-baas Jaap van Dissel vindt het nu niet nodig om de Brabantse maatregelen tegen het coronavirus uit te breiden naar de rest van het land. De coronapatiënten in de andere provincies zijn vaak in het buitenland besmet geraakt en infecteren vervolgens met name gezinsleden, benadrukt hij donderdag
  "Buiten Brabant zijn er vooral introducties van reizigers die het virus meenemen", aldus Van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding. "Dat leidt soms tot kleine clusters in gezinnen, maar eigenlijk nog nauwelijks daarbuiten."


  Paniek weer om niets zoals gewoonlijk.
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare