Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op 466

De kans is groot dat de zomerrally eindelijk van start gaat. Drie weken geleden schreven wij dat alle koopsignalen voor de AEX waren gegeven. De afgelopen week verwachtten wij eigenlijk al een structurele doorbraak boven de belangrijke zone 409 - 412.

Ondanks een hogere korte top in de AEX, lijkt het slechts een kwestie van enkele dagen voordat een volgende versnellingsfase wordt gestart. Ons koersdoel voor de komende weken blijft de horizontale weerstand van 466.

Voor de middellange tot lange termijn lijkt er sprake te zijn van uitbodeming rond de belangrijke horizontale weerstand van 378 punten, ondanks dat er nog steeds sprake is van lagere bodems en toppen.

Voordat er uiteindelijk een sterke verbetering plaatsvindt op de weekgrafiek voor de langere termijn, moet de vorige top van net onder de 500 punten worden doorbroken.

Omkeermoment
Toch gaan wij uit van een sterke verbetering als de AEX zowel boven de dalende toppenlijn van de laatste weken - nu rond de 451 - én boven ons korte termijn koersdoel van 466 weet te komen. In dat geval gaan wij niet meer uit van lagere niveaus onder de 378.

Zowel in een dalende als in een stijgende trend kunnen de koersen continu verder zakken of stijgen. Er treedt echter altijd een omkeermoment op. Wij gingen er namelijk al vanuit dat er lange termijn verbetering optrad met de doorbraak van de dalende toppenlijn sinds de toppen van vorig jaar. Dit gebeurde medio april 2008.

De zwakte van de laatste weken verbaasde ons dan ook enigszins, maar pas een structureel slot onder zowel het 50% Fibonacci retracementniveau tussen de top van vorig jaar, de bodem van 2003 (rond de 390), én een weekslot onder de 378 geeft pas een nieuw lange termijn verkoopsignaal. Onze lange termijn opinie blijft dus voorlopig neutraal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Niet doorbroken
Onze korte termijn opinie is long, met name door de technische signalen vanuit de RSI, Momentum en MACD. Afgelopen week gaf uiteindelijk ook de S&P 500 een sterk koopsignaal door zowel boven de dalende toppenlijn én de belangrijke horizontale weerstand van 1270-1280 te sluiten.

Ook de VIX heeft nu als ondersteuning, na een terugtest, de dalende trend ingezet. De contouren van een korte termijn stijgende trend zijn nu goed zichtbaar. Sinds de bodem van ongeveer 374 en de recente bodems van 387 en 392 ligt deze stijgende bodemlijn momenteel rond de 401.

Wij gaan er vooralsnog vanuit dat deze stijgende bodemlijn de komende weken niet meer negatief wordt doorbroken. Daarnaast zijn bijna alle recente gaps gesloten. Een slot onder de 401 geeft een verzwakking aan richting, in eerste instantie, 392 punten. In dat geval ontstaat een tijdelijke zijwaartse markt.

Koersdoel onveranderd
De belangrijkste voorwaarde voor een nieuwe versnellingsfase is een structurele doorbraak boven de zone 409 - 412. Deze hadden wij vorige week al verwacht, maar er was slechts een doorbraak van één dag boven deze zone. Wel is hiermee een nieuwe hogere top ontstaan (ook een voorwaarde van een stijgende trend).

We houden in de komende dagen rekening met een slot boven de zone 409- 412 en de vorming van opnieuw een hogere top. Het is een buy-the-dip-markt geworden. De kans op een snel vervolg richting in eerste instantie de 420, en uiteindelijk de zware tussenliggende weerstand van 450, is groot.

Buiten de genoemde dalende toppenlijn op de weekgrafiek van 451 liggen verder met name weerstanden rond 420, 435 en 450. Dit zijn de Fibonacci retracementniveaus tussen de top van net onder de 500 en de recente bodem rond 374. Ons koersdoel voor de komende weken blijft 466 punten.

Bevestigen
Na de positieve divergentie in de RSI, de positieve crossing op een laag niveau in de MACD en de test van de belangrijke horizontale steun bodem in het Momentum, ontwikkelen deze technische indicatoren zich nog steeds sterk.

De MACD zal rond het nulniveau mogelijk enige weerstand kunnen ondervinden, de onderliggende trends blijven duidelijk sterk. Ook binnen het Momentum en de RSI was er na de doorbraak van de dalende toppenlijn sprake van een trendomkeer.

De stijgende trends zijn geheel intact en er is genoeg opwaartse ruimte aanwezig. Tevens is het belangrijk dat beide indicatoren boven hun middenniveaus zijn uitgekomen. Deze indicatoren bevestigen dus ons scenario voor de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. liebregts301 11 augustus 2008 12:31
    Mee eens, we gaan de komende weken volgens mij fors omhoog. Het grootste deel van de stijging zal de komende twee tot drie weken gaan plaatvinden, daarna zal de beweging sterk afvlakken, vermoed ik.
    Het kan zijn dat eind september de AEX reeds afketst op de weerstandslijn, die dan rond 440-445 loopt, maar een verder herstel tot zelfs 480-485 eind december 2008/begin januari 2009 is ook mogelijk (vergelijk maar eens de beweging van september 2001 tot januari 2002 van 450 naar 525, toen bijna niemand het voor mogelijk hield, dat de AEX daarna in iets meer dan een jaar tijd ruim zou halveren).
    Na deze bear market rally zal de daling weer inzetten (dit kan dus ook al in oktober gebeuren!), waarbij de bodem wel eens rond de 200 kan liggen op iets langere termijn (begin 2010 ?).
  2. [verwijderd] 11 augustus 2008 15:27
    Vandaag: " Het is een buy-the-dip-markt geworden" - waar hebben we dat al es eerder gehoord??

    De 375 kwam, zoals voorspeld, in een tijd dat de heren 520 riepen. Een up-swing naar rond de 425-430 misschien, maar daarna 466?? Betwijfel het ten zeerste. My guess blijft ongeveer hetzelfde: daarna minimaal rond de 60-70 punten naar beneden, maar om het zo dicht mogelijk bij de voorspelling van de heren te brengen, laten we zeggen ik verwacht 366 (of lager) in de komende maanden. Maar misschien bedoelen Bas & Ruurd dat ook, wanneer ze zeggen: "De zwakte van de laatste weken verbaasde ons dan ook enigszins, maar pas een structureel slot onder zowel het 50% Fibonacci retracementniveau tussen de top van vorig jaar, de bodem van 2003 (rond de 390), én een weekslot onder de 378 geeft pas een nieuw lange termijn verkoopsignaal." Vreemd dan ook dat een column met een heading van "Wachten op 466" deze paragraaf onder omkeermoment besluit met: "Onze lange termijn opinie blijft dus voorlopig neutraal." Door (opnieuw) zoveel verschillende directions aan te geven in 1 aflevering van deze column, komt opnieuw de dezelfde trend van eerdere en welbekende artikelen van dit duo naar boven: Het kan vriezen, het kan dooien.
  3. [verwijderd] 12 augustus 2008 00:29
    quote:

    TA-Libra schreef:

    [quote=vissekop]
    Hangt ervan af wat je geloof is ....
    [/quote]

    Ik heb geen geloof meer, ik ben ooit gaan denken.

    Mvg Peerke
    En toen begon ik te neigen naar atheisme Vissekop.

    Na kunnen denken heeft zo z'n voordeel en z'n nadeel.
    Terug draaien? Hmm dat kan ik niet meer.
    Dus niet nadenken heeft ook zo z'n charmes.

    Mvg Peerke

  4. [verwijderd] 12 augustus 2008 00:40
    TA heeft veel weg van astrologie. Je kunt je gelijk altijd halen als je maar genoeg uit je nek lult. Mensen hebben behoefte aan houvast voor de toekomst en geloven alles als het maar past binnen hun verwachtingen. Het heeft ook wel wat weg van gokverslaafden die een systeem ontdekt denken te hebben bij roulette. Nou is wel het leuke dat met beleggen je de uitkomst van de roulette met zijn allen beinvloedt, maar het blijft grotendeels gewoon onvoorspelbaar.
  5. [verwijderd] 12 augustus 2008 00:44
    quote:

    Klaaz o J schreef:

    TA heeft veel weg van astrologie. Je kunt je gelijk altijd halen als je maar genoeg uit je nek lult. Mensen hebben behoefte aan houvast voor de toekomst en geloven alles als het maar past binnen hun verwachtingen. Het heeft ook wel wat weg van gokverslaafden die een systeem ontdekt denken te hebben bij roulette. Nou is wel het leuke dat met beleggen je de uitkomst van de roulette met zijn allen beinvloedt, maar het blijft grotendeels gewoon onvoorspelbaar.
    Mee eens.ik geloof er ook totaal niet in,allemaal waanzin,gewoon op je gevoel afgaan werkt het beste,net zoals die gasten hier dagelijks met die opties en turbo,s inspelen op de aex,puur gokken ...verliezen veel meer dan ze winst maken.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links