Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Zelf beleggen? Houd het simpel

Zelf beleggen? Houd het simpel

Uw spaargeld staat op de bank en dat geeft een veilig gevoel. Met de huidige rentetarieven doet uw geld daar echter niet zoveel voor u. Wordt het misschien eens tijd om uw geld wat meer voor u te laten werken?

Januari, de maand van de goede voornemens. Gezonder eten, beginnen met sporten en actiever aan de slag met uw geld. Wellicht heeft u al ervaring met beleggen of overweegt u om te beginnen. Zijn het de rendementsvooruitzichten op lange termijn die u aanspreken? Deze zijn inderdaad een stuk beter dan op uw spaarrekening.

Toch is het ook belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Ook in de afgelopen periode werd weer duidelijk dat beurzen tussentijds plotseling flink kunnen dalen, bijvoorbeeld als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Brexit, de politieke spanningen tussen Amerika en China en het beleid van de centrale banken.

Zelf aan de slag

Bent u er al over uit of u uw geld wilt laten beleggen of trekt u zelf de stoute schoenen aan? Er zijn talloze mogelijkheden als u zelf wilt gaan beleggen. Eenmaal begonnen, zult u direct merken dat er keuzes te over zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor individuele aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s.

Bij het selecteren van individuele aandelen is het verstandig om u in te lezen over het bedrijf en de cijfers of in ieder geval het nieuws te volgen. Kortom, u zult uw huiswerk moeten doen.

Weet u niet zeker of u hier altijd tijd voor heeft of zin in hebt? Dan kunnen beleggingsfondsen of ETF’s uitkomst bieden. Hoewel het ook dan belangrijk blijft om op de hoogte te zijn, maakt u dan gebruik van de expertise van beleggingsprofessionals.

Houd het simpel

Nog even weer terug naar die risico’s. Er zijn een aantal gouden regels als het aankomt op risicobeperking, zoals:

  • Beleg alleen met geld dat u kunt missen 
  • Spreid uw beleggingen
  • Houd het simpel

Lees ook: Zes tips van ABN AMRO om uw risico’s te beperken.

Bekende namen

Vooral de tip ‘houd het simpel’ is er eentje om in uw oren te knopen. Beleg in bedrijven of producten waar u zich comfortabel bij voelt en die u begrijpt. Kies voor kwaliteit en namen waar u vertrouwd mee bent. U zult zien dat u door het inperken van uw beleggingsuniversum, minder last heeft van keuzestress.

Wilt u beleggen met een overzichtelijk assortiment aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen? Dan is ABN AMRO Zelf Beleggen Basis (pdf) misschien iets voor u.

Niet timen

Het is erg lastig om te timen wanneer u precies in de markt moet stappen. Niemand weet immers wat de beurs gaat doen: zitten we op een top of kunnen we nog verder stijgen?

Leg daarom het bedrag dat u wilt gaan beleggen periodiek in, bijvoorbeeld iedere maand. Door steeds een klein bedrag in te leggen in plaats van in één keer een grote som, voorkomt u dat u al uw geld op het hoogtepunt van de markt inzet. Door periodiek in te leggen kunt u gestaag en bijna ongemerkt aan een mooi bedrag voor in de toekomst bouwen.

Lees meer over de voordelen van periodiek beleggen.

Geduld wordt beloond op de beurs

Misschien nog wel de belangrijkste tip: heb geduld en houd altijd de lange termijn voor ogen. Want historisch gezien wordt geduld beloond op de beurs. Tegelijkertijd is het een van de meest uitdagende aspecten aan beleggen.

Het is erg verleidelijk om meteen te verkopen als koersen dalen, u wilt immers niet nog meer verliezen. Maar als u uw geld niet direct nodig heeft en langer kunt wachten, is het vaak beter om op uw handen te blijven zitten. Op langere termijn is de kans namelijk groot dat dalingen en stijgingen elkaar kunnen compenseren.

Hoe eerder, hoe beter

Tot slot geldt: hoe eerder u met beleggen begint, hoe beter. Als u vroeg begint met beleggen kunt u op lange termijn mogelijk meer profiteren van de kansen die de beurs biedt. Zet uw goede voornemen vandaag nog om in daden en zet uw geld aan het werk!

In de maand januari doet ABN AMRO u bovendien een openingsaanbod: beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback

Gerelateerd

IEXConnect

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.
Onderwerpen: IEXConnect

Column door: Connect

Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt gemaakt in samenwerking met onze Connect-partners.

Meer over Connect

Recente columns van Connect

  1. 27 feb "Geld heeft altijd een doel"
  2. 14 feb Beleggen: De risico’s en de kansen
  3. 12 feb Waar liggen de kansen in dit roe... 1

Gesponsorde links