Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX -3,0%

Slot: AEX -3,0%

Het was beslist geen saai beursweekje. We begonnen nog met een mooie plus naar aanleiding van de G20-top, waar Donald Trump en Xi Jinping een wapenstilstand voor de komende drie maanden bekendmaakten.

Maar het positieve sentiment hield echter slechts een dag aan, want dinsdag klapte Wall Street vanuit het niets helemaal in elkaar. Een min van bijna 4% voor de Nasdaq is bepaald geen klein bier. Altijd lastig om een directe oorzaak aan te wijzen, maar dat de korte rente in Amerika net boven de lange rente noteerde, zou net het verschil kunnen hebben gemaakt.

Dit is immers een goede indicatie voor een naderende recessie. Daarbij moeten we wel opmerken dat centrale banken de afgelopen jaren het gaspedaal flink hebben ingedrukt. Dus zou het deze keer zomaar anders kunnen zijn. Maar als de spanningen tussen China en de Verenigde Staten weer oplopen vanwege de arrestatie van de topvrouw van Huawei, dan hebben we de poppen aan het dansen.

Het resultaat was een AEX die voor het eerst in krap twee jaar tijd onder de 500-punten grens dook. Wat mij overigens opviel,was dat de talkshows op de publieke omroep nog niet vol zaten met allemaal doomdenkers die het einde der tijden zagen naderen.

Als daar sprake van was geweest, dan had ik de bodembel wel durven luiden. Dat doe ik nu dus nog maar even niet. Toch ben ik nog altijd positief gestemd over aandelen met als simpele reden dat winsten van bedrijven in de loop der jaren stijgen en daarom ook de koersen. Voor de liefhebbers: in mijn slotcall van gisteren ben ik hier wat dieper op in gegaan.   

AEX outperformer

U bent van mij gewend het weeklijstje van de verschillende indices te krijgen, maar door een technische storing zijn de stijgingen van diverse buitenlandse beurzen niet goed verwerkt. Hier wordt hard aan gewerkt en u mag er vanuit gaan dat alles komende week weer in orde is.

Wat wel klopt is dat de AEX het ondanks deze slechte week beduidend beter heeft gedaan de DAX (-4,0%) en CAC (-3,6%). Dit geldt niet voor onze eigen midcap index die maar liefst 4,4% moest inleveren. Laatstgenoemde zit met een verlies van 20% dit jaar in een bear market. Het is even niet anders.

De lijstjes

  • AEX deze week -3,0%
  • AEX deze maand -3,0%
  • AEX dit jaar -7,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar -4,2%
 

AEX

De verzekeraars lagen slecht deze week. Het zal een combinatie zijn van lagere rentes en het slechte sentiment op de financiële markten. Signify (-8,9%) kreeg maandag een klap te verwerken omdat het op de verkooplijst van JPMorgan Cazenove werd gezet. Opvallende stijger zonder nieuws is Galapagos met een plus van 0,6%.

Wessanen

AMX

TomTom is niet kapot te krijgen. Er zit fantasie in het aandeel omdat er veel partijen geïnteresseerd zijn in de Telematics-divisie. De plus van Flow Traders (+3,2%) valt mij eerlijk gezegd een beetje tegen. De volatiliteit liep toch behoorlijk hard op.

U moest deze week geen postaandelen hebben. PostNL (-13,5%) ging al door het putje, maar de aandeelhouders van Bpost kregen het helemaal voor de kiezen. Afgelopen vrijdag stond de koers nog op €11,41 en daar is nu nog maar €7,87 van over. Dan is het dividend van €1,06 slechts een doekje voor het bloeden.

Wessanen

ASCX

Binck (+1,9%) bleef knap liggen, net als het oerdegelijke Pharming (+0,8%). Grootste daler is Heijmans met een min van 8,6% en dat valt mij voor een week als deze best mee. Zo slecht hebben de kleine fondsen het niet gedaan. Dit jaar is het wel een drama, maar dat geldt voor wel meerdere indices. 

 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Snuggerst 7 december 2018 19:10
    quote:

    Just lucky schreef op 7 december 2018 18:41:

    AJ draait dingen vaak om, nu niels ook "Altijd lastig om een directe oorzaak aan te wijzen, maar dat de lange rente in Amerika net boven de korte rente noteerde, zou net het verschil kunnen hebben gemaakt" Het moet natuurlijk zijn de korte boven de lange.
    Rente maakt sowieso niet het verschil bij/voor aandelen indexen, da's een andere tak van sport...
  2. Niels Koerts 7 december 2018 19:32
    quote:

    Just lucky schreef op 7 december 2018 18:41:

    AJ draait dingen vaak om, nu niels ook "Altijd lastig om een directe oorzaak aan te wijzen, maar dat de lange rente in Amerika net boven de korte rente noteerde, zou net het verschil kunnen hebben gemaakt" Het moet natuurlijk zijn de korte boven de lange.
    Goed opgemerkt. Ik heb het aangepast.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  3. Half vol 7 december 2018 21:56
    Werkelijk, volgens mij is Helvan een Trol, ingehuurd door de Russen of Chinezen om fake berichten te plaatsen, opdat wij allen in paniek raken van zijn niets zeggende opmerkingen die ook rechtstreeks uit de de trilogie van Tolkien hadden kunnen komen. Of hij is al zelf met een trilogie bezig, alleen wordt dat er een die nooit door een lezer gewaardeerd zal worden.

  4. Snuggerst 7 december 2018 22:34
    Binnen 2 dagen zijn er meer reaguurders, of aliassen, bijgekomen dan in een hele maand het geval is, kan mij vergissen maar denk toch echt dat éen alias zich gesplitst heeft in meerdere…
    Maargoed, vergeleken worden met Tolkien is geen straf! Liever dat dan met de huis-technisch analist...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links