Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Terugtocht

Untitled Document Met de stijging van gisteren komt de AEX steeds dichter bij 457. Dat is de bovenkant van het rechthoekpatroon in de daggrafiek. Zolang de index hierbinnen beweegt, kenmerkt het korte termijn beeld zich door een neutraal karakter.

Vraag en aanbod zijn met elkaar in evenwicht en beleggers nemen een meer afwachtende houding aan. Het positieve element is de opwaarts gekruiste MACD-indicator, het negatieve de lange termijn neerwaartse trend.

Nu de index de bovenkant van het rechthoekpatroon nadert, neemt de kans op een correctie toe. Dit is dan ook niet het moment om te kopen. Een beweging lonkt naar de onderkant van het koerspatroon op 427.

Met een schuin oog kijk ik ook naar de DAX. De Duitse index bevindt zich namelijk al exact aan de bovenkant van het rechthoekpatroon. Dat bevestigt mijn gebrek aan enthousiasme.

Het risico op een neerwaartse beweging binnen het neutrale rechthoekpatroon is met het bereiken van de bovenkant op 7050 flink toegenomen.

Oliepotentieel
Snel de olieprijs, ofwel de future op een vat West-Texas Light Intermediate (WTI). Deze bereikte gisteren in New York voor de tweede keer dit jaar de magische 100 dollargrens. Eind 2007 trokken potentiële kopers zich massaal terug. Een correctie vanaf 100 dollar was het gevolg. Net als de AEX en de DAX is dit niet het moment om te kopen.

Het risico bestaat dat de psychologische weerstand op 100 dollar opnieuw voor verkoopdruk zorgt, zoals dat in de laatste maanden vaker is gebeurd. In tegenstelling tot de indices is de lange termijn trend opwaarts. Dat maakt een uiteindelijke doorbraak aan de bovenkant waarschijnlijker dan aan de onderkant.

Bovendien heeft de onderkant van het zijwaartse koerspatroon een licht oplopend karakter. Deze koersbodems van de laatste maanden bevestigen de interesse van beleggers om olie op te pakken, zodra zich een kleine correctie voordoet. Als olie inderdaad afrekent met de weerstand op 100 dollar, ontstaat een enorm opwaarts potentieel.

Op nooit eerder verkende historische niveaus ontbreken bovenliggende psychologische weerstanden en kan de olieprijs versneld doorstoten naar het koersdoel op 115 dollar.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 februari 2008 11:55
    @theo en Chiel

    denken is zien.
    René geeft over het algemeen gezien zeer objectieve opinies af. Wel zijn ze gebaseerd op de TA. Duidelijker als deze kun je ze niet krijgen!
    Er staat, "geen koopmoment" en doorbraak mogelijk met terugval risico door hoge verkoopdruk. Wat wil je nog meer?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links