Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Sanofi: Prijsdruk bij diabetes

Sanofi: Prijsdruk bij diabetes

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier.De Franse pharmaceut Sanofi vindt zijn oorsprong in 1973 als afsplitsing van het olieconcern Elf Aquitaine, dat later opging in Total. In 2011 nam het de activiteiten en beursnotering over van Aventis, waardoor een grote pharmaceut ontstond.

Sanofi maakt een aantal bekende geneesmiddelen maar investeert ook veel in R&D naar nieuwe medicijnen (bijna €6 miljard dit jaar). Vandaag de dag is Sanofi de nummer vier wereldwijd wat betreft geneesmiddelen. De omzet van €33,8 miljard is als volgt verdeeld: 

beter bed 2016
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

 

Sanofi heeft momenteel 71 onderzoeksprogramma's lopen. De komende 18 maanden zouden 9 dossiers kunnen worden voorgelegd ter goedkeuring. De komende 12 maanden zouden ook ten minstens 10 cruciale fase 3-studies moeten worden begonnen.

Tevens kondigde Sanofi op de Capital Markets Day op 13 december aan positieve fase 2-resultaten voor Cemiplimab (tweede dodelijkste vorm van huidkanker na melanomen) te hebben bereikt. Sanofi wil weer meespelen in kankerbehandelingen en de voorbij twee jaar werd grote vooruitgang geboekt.

In 2015 zette Sanofi de strategische krijtlijnen uit voor de periode 2015-2020. Onderdeel daarvan is het zoeken naar een strategische oplossing voor Merial (Animal Health) en voor de Europese generische divisie. Het eerste werd al gerealiseerd, het tweede nog niet.

Merial werd namelijk verkocht aan Boehringer en in ruil kreeg het de consumentendivisie (OTC) van de Duitse groep in handen, plus nog €4,7 miljiard in cash. Door de ruil werd de balans nog wat steviger. De ratio netto financiële schuld/ebitda bedraagt momenteel slechts 0,4.

Cashflow hoger dan dividend

Bovendien ligt de vrije cashflow (€7 miljard verwacht voor 2017) aanmerkelijk hoger dan het dividend (€3,73 miljard over boekjaar 2016), waardoor het beleid om het dividend elk jaar te verhogen kan worden voortgezet. Na twee jaren van stabiele omzet zou er vanaf 2018 bovendien opnieuw plaats moeten zijn voor groei. De winst zou daarbij nog iets sneller moeten groeien.  

Die groei moet vooral komen van Dupixent (eczeem) en Praluent (cholesterol). De eerste indicaties zijn goed voor Dupixent, een product dat kan uitgroeien tot een omzet van meer dan €3 miljiard aan omzet. De verkopen van Praluent (vorig jaar slechts €113 miljoen) komen maar traag op gang.

Er moet namelijk nog worden aangetoond dat het product hartaanvallen kan vermijden. Daarbij is er nog het risico dat het product van de markt gehaald moet worden. In januari besliste een Amerikaanse rechtbank immers dat de patenten van Repatha (Amgen) geschonden werden, maar Sanofi ging in beroep. Wordt dus vervolgd.   

beter bed 2016
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afbeelding: omzet en winst van Sanofi in Q3 en YTD17 (bron: Sanofi) 

Prijzenslag diabetes

Een ander onzeker element is of de prijzenslag bij diabetes volgend jaar kan gestopt worden. Begin november maakte Sanofi bekend dat de verkoop van middelen voor diabetesmedicijnen met gemiddeld 6% zakt, in plaats van de eerder geprognosticeerde daling van 4%. De pijn komt door prijsdruk van goedkopere, generieke geneesmiddelen in de Verenigde Staten. 

En er is de daling van de dollar, dat vanaf het vierde kwartaal op de cijfers kan wegen. Bijna 39% van de omzet wordt gegenereerd in dollars.  


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier.Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

biotechnologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Sanofi

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Lechajiem
1
Dus, wat is nu de conclusie? Stel je voor dat je voor dit artikel had moeten betalen. Te gek voor woorden dit.
Marcel
0
Andersom geredeneerd: waarom zou ik mijn abonnement nog voortzetten.
Maak een keuze: of betaalde relevante info of vrije verstrekking. Leuk om Premium klanten te werven, maar een volstrekt ongewenste initiatief voor de al betalende groep.
ffff
0
Het zijn kritische opmerkingen, waarmee ik het ook eens ben. Of je gaat als IEX belangstellenden zien te strikken voor je betalende publicaties of je doet dat niet.

Vooral omdat wij lezers al vaker getrakteerd zijn op kosteloze artikelen. Als zoiets eenmalig zou zijn, maar als het al regelmatig gebeurt. Het heeft iets van de voedselbank. Je betaalt niks en je krijgt het toch wel uitgedeeld. Het is echt een tijdsbeeld.

Tenslotte: Afgelopen twee jaar nogal wat kritische artikelen verschenen over Lantus, het grote verkoopartikel van Sanofi bij diabetesbehandeling. Wordt ( gelukkig) weer tegengesproken door de specialisten van Sanofi, maar.... die kritische geluiden zijn zeker nog niet verstomd. Ik meen zelfs vaag te herinneren dat we in de KK daar ooit eens aandacht aan besteed hebben.

Peter ( Al vele jaren aandeelhouder van Sanofi)
Saibee
0
ffff
0
Ik ben blij voor de leden, Saibee!!!!

Bedankt voor je opmerking, want dan krijgen de leden dus toch nog iets meer......

Terecht !

Peter
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: biotechnologie

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 11 jul Deceuninck: koersen op Turks her...
  2. 04 jul Boskalis: Een kwestie van geduld 1
  3. 03 jul Fagron geplaatst op €16,20. Mooi...

Gesponsorde links