Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het gaat fout II

Het gaat fout was de tamelijk zwaar aangezette titel van mijn column gisteren. De titel wordt meestal door de immer creatieve redactie van IEX geplaatst. Vaak is die, zoals ook gisteren, wat provocerend geformuleerd om de belangstelling voor een artikel te stimuleren.

Kennelijk voldeed mijn eigen titel Geen Moment voor een Wave daar niet aan. Aan het grote aantal reacties af te meten, is de redactie er weer goed in geslaagd. Hoe dan ook, de suggestieve kop geeft een wat dramatischer samenvatting van de column dan ik bedoelde.

Dat wordt verhoogd door de opgenomen replay van de act van Jim Cramer, een beursgoeroe die wel heel erg op de emoties van zijn publiek speelt.

Degenen die mijn commentaren al langer volgen, weten wel wat ze aan me hebben. Bijvoorbeeld dat ik niet snel zal adviseren tot het hals over kop en volledig uitstappen uit de markt zodra er wolken aan de horizon verschijnen.

Complex en grillig
In Dollartekens aan de wand van 18 juli, waarin ik bij een toenmalige stand van de AEX-index 560 de mogelijkheid onder ogen zag van een forse marktcorrectie, getriggered door een diepe val van de dollar, gaf ik al aan wat de consequenties voor een beleggingsportefeuille zouden moeten zijn.

Ik voorzag zeker geen Armageddon zoals mijn geëerde Amerikaanse collega maar louter een vooruitschuiven van de eerstvolgende recessie waarvan de komst vaststaat maar de timing onzeker is. Goed beseft moet worden dat de wereldeconomie uiterst gecompliceerd in elkaar steekt en zich grillig ontwikkelt.

Niemand kan claimen te kunnen voorspellen hoe die ontwikkeling zich precies zal voltrekken. Maar de conjunctuurgolf is een tamelijk hard gegeven. Zij het dat de periodiciteit in de praktijk sterkt afwijkt van het ideaaltype van zeven jaar. De vorige twee cycli kenden een relatief lange duur van zo’n tien jaar elk.

Meer defensief
De laatste, die in 2002 een aanvang nam zou ideaaltypisch met een recessie in 2009 kunnen eindigen. Het kan een jaartje eerder of misschien later, indien de wereldeconomie even goed met de huidige financiële crisis wegkomt als in 1998, uitvallen.

Gelet op de credit crunch, die naar mijn bescheiden mening nog niet bedwongen is en waarvan de omvang en de effecten op langere termijn nog nauwelijks in kaart te brengen zijn, is de kans op een eerdere recessie wat toegenomen. Het is een gerede kans maar niet meer dan dat.

Volledige liquidatie van een beleggingsportefeuille zou impliceren dat men over volledige zekerheid beschikt. Dat is een illusie. Mijn reactie is om in de markt te blijven maar de portefeuille meer recessiebestendig te maken door uitgesproken cyclische fondsen (staal en chips) om te ruilen door meer defensieve fondsen in sectoren zoals voedingsmiddelen.

Tamelijk riskant
Over wat defensief is, lopen de meningen sterk uiteen. Vroeger zou ik in een adem naast de voedingsmiddelensector ook de uitgeverijen en de farmacie hebben genoemd. Nu aarzel ik daarbij door de bijzondere, noem ze maar gerust disruptieve, ontwikkelingen die zich in deze bedrijfstakken afspelen.

De voorheen als zo degelijk beschouwde grote farmaceutische fondsen zijn tamelijk riskant geworden doordat ze lijden onder hun eigen gewicht. Ze moeten omvangrijke investeringen doen voor de ontwikkeling van enkele blockbuster-medicijnen, waarbij de kans dat er iets mis gaat levensgroot is.

De ooit dubbelgoudgerande waarden zoals Pfizer en Merck kunnen er over meepraten. En als ze al een kaskraker hebben, zoals het anticholesterol medicijn Lipitor van Pfizer, dan blijkt de patentbescherming te kort om te voorkomen dat producenten van generieke medicijnen met aanmerkelijk goedkopere alternatieven op de markt komen.

Nieuwe categorie
De meeste uitgeverijen kampen nog met de moeizame omschakeling naar het internet daardoor ook zij hun functie als veilige haven in woelig tijden hebben verloren. Maar een hele nieuwe categorie fondsen maakt door het bijzondere bedrijfsmodel dat ze volgen een seculiere ontwikkeling door waarop een recessie vermoedelijk weinig greep zal krijgen.

Ik denk vooral aan bedrijven die de tegenhangers vormen van de traditionele farmacie en de uitgeverijen en die juist profiteren van de introductie van nieuwe technieken die voor de gevestigde bedrijven in die sector zo disruptief uitwerken.

Als alternatief voor farmacie zie ik dan de biotechnologie met fondsen zoals het Amerikaanse Amgen en Genentech of het Zwitserse Roche dat een belang van 56% in Genentech houdt en de enige onder de Big Pharma-bedrijven is die hard op weg is zich om te vormen tot een farmaceut op biotechnologie basis.

Revolutionair product
Als een tegenhanger voor de traditionele uitgeverijen zie ik het Canadese informatieconcern Thomson maar vooral Google en News Corp met zijn populaire community myspace.com en de mogelijkheden die de integratie van de Wall Street Journal oplevert. Als special situation valt ook te denken aan het kleine Audible.

Deze Amerikaanse uitgever van audiobooks, waaraan ik in een column Amazon voor luisteraars van 29 juni ruim aandacht schonk en waarvan de koers ondertussen 25% is opgelopen. Zelf ben ik, zoals mijn trouwe lezer inmiddels wel zullen weten, sterk gecharmeerd van fondsen als Apple, Tom Tom, Amazon, Ebay en Q-Cells.

Dat zijn allemaal fondsen met een heel uitgesproken revolutionair product of bedrijfsmodel waarmee wordt ingespeeld op belangrijke nieuwe trends in technologie en life style. Wellicht dat ook deze fondsen tikken oplopen in de volgende recessie, maar dat risico lijkt mij geringer dan de gemiste kansen wanneer deze aandelen niet in de portefeuille zitten.

Veel zelfbeheersing
Ik zag onder de reacties ook vragen over wat ik zelf doe. Zelf beleg ik uit principe in het saaiste beleggingsfonds van Robeco. Dat is uiteraard bedoeld om belangenvermenging tegen te gaan en te voorkomen dat ik mij in mijn adviezen te veel laat meeslepen door mijn eigen posities.

Ik moet wel de grootste zelfbeheersing aan de dag leggen om niet rechtstreeks in Tom Tom of Apple te beleggen, maar dat is de prijs die ik moet betalen om zonder gewetensnood u van mijn objectieve menig te blijven voorzien. Overigens is dat geen reden om mij met medelijden te bezien.

Ik adviseer wel degelijk enkele vermogende cliënten met portefeuilles waarin al mijn favoriete aandelen in ruime mate voorkomen. Via prestatiebeloning incasseer ik daardoor indirect toch de leuke rendementen die met fondsen als Tom Tom en Apple zijn te behalen.

Mijn adviesportefeuille
De portefeuilles waarover ik adviseer bevatten, ongeacht de grootte van het vermogen steeds circa twintig fondsen om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van risicospreiding. Wie wil weten hoe deze portefeuille is samengesteld en zich in de tijd ontwikkelt, kan daarvan objectief kennis nemen in Cash.

De aan cliënten geadviseerde portefeuille komt met accentverschillen in grote lijnen overeen met mijn modelportefeuille in Cash. In de tabel hieronder staat de portefeuille op basis van de slotkoersen van gisteren. De performance sinds 21 oktober 2006 bedraagt 22,7%, exclusief dividenden.

Dit laat zich gunstig vergelijken met de 9,7% stijging van de AEX-index over dezelfde periode. De portefeuille zit voor 40% in Amerikaanse fondsen maar heeft het handicap van de inmiddels met 12% gedaalde dollar goed weten op te vangen.


Klik op de tabel voor een grote versie

Ook dat laatste feit geeft een antwoord op de vraag wat te doen bij een mogelijke dollarcrisis. Het volledig mijden van het dollargebied kan in ieder geval geen praktische oplossing zijn omdat nu eenmaal in de Apples en de Googles van deze wereld niet kan worden belegd kan worden zonder dollarrisico.

Provestgroup
Ten slotte nog een reactie op vragen die werden gesteld met betrekking tot mijn rol in www.provestgroup.nl. Ik heb inderdaad geconstateerd dat deze website zich van de zelfde naam bedient als het bedrijf dat ik 1996 oprichtte. Mijn bedrijf bediende zich echter van de site www.provestgroup.com.

Met de www.provestgroup.nl heb ik niets uitstaande. Kennelijk vonden de mij onbekende mensen achter deze site de naam mooi en eerlijk gezegd kan ik ze daar geen ongelijk geven. Provest Group NV houdt echter sinds 2003 geen eigen site meer in de lucht.

Er zijn wel plannen om tezijnertijd met een sterk verbeterde internationale versie te komen met investment research en consultancy op het gebied van vermogensbeheer. Dat is dan een goede gelegenheid om aan die site een nieuwe pakkende naam te geven. Mocht het zover komen dan zal ik u daarvan zeker tijdig op de hoogte brengen.


Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jacques Potuijt

Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

Meer over Jacques Potuijt

Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. jul '03 De komkommers zijn gaar
  2. jul '03 Okkerse versus Altman

Gerelateerd

Reacties

77 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 september 2007 15:38
    quote:

    Jacques Potuijt schreef:

    Het volledig mijden van het dollargebied kan in ieder geval geen praktische oplossing zijn omdat nu eenmaal in de Apples en de Googles van deze wereld niet kan worden belegd kan worden zonder dollarrisico.
    Uiteraard kun je wel beleggen in de apples en googles zonder dollar risico te lopen. Althans als je met dollarrisico wisselkoers risico bedoeld. Je kunt namelijk de dollars die je investeert in dollar fondsen afdekken middels opties of futures zodat je geen wisselkoersrisico loopt. Je kunt ook niet dollar assets, bijvoorbeeld euro obligaties, gebruiken als margin voor apple of google futures of optie constructies. Volgens mij wordt dit laatste portable alpha genoemd.

    De meer intrinsieke dollarrisico's uitsluiten is uiteraard wel een probleem, maar als je deze risico's bedoeld loop je bij elk groot bedrijf en menig klein bedrijf een dollar risico. De unilveres en aholds van deze wereld hebben immers ook een flink intrinsieke dollar exposure.

    Gelukkig heeft dollar risico ook een keerzijde, namelijk dollar kansen:)

    mvg
    Wilco
  2. forum rang 6 marique 21 september 2007 15:57
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    De aan cliënten geadviseerde portefeuille komt met accentverschillen in grote lijnen overeen met mijn modelportefeuille in Cash
    Zelden zo'n openhartig kijkje in de keuken van een analist/beleggingsadviseur meegemaakt.
    Groot compliment mijnerzijds.

    vrgr
    marique
  3. Jean 21 september 2007 16:03
    Beste Jaques,

    wat mijn verbazing schetst na het lezen van deze column is dat eronder staat:

    "Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam."

    En dat als je op "Provest groep" drukt je op de site www.provestgroup.NL terecht komt.

    Ik zou de reactie verzoeken om de doorlink naar deze website dan even te verwijderen gezien je uitleg dat je met die site niets te maken hebt.

    Vrgr, Jean
  4. forum rang 7 ffff 21 september 2007 17:00
    Beste Jacques,

    Binnen de 24 uur werden al mijn vragen in de vorige draad glashelder en duidelijk beantwoord.

    Over uw werkzaamheden, over mijn ontdekking van die website provestgroup.nl en ik kon U er maar niet in verbeelden, maar het belangrijkst natuurlijk over de dan te volgen strategie:

    Uw duidelijke antwoord nu:
    Degenen die mijn commentaren al langer volgen, weten wel wat ze aan me hebben. Bijvoorbeeld dat ik niet snel zal adviseren tot het hals over kop en volledig uitstappen uit de markt zodra er wolken aan de horizon verschijnen.

    Blijkbaar Jacques, was de titel zo pakkend, dat ik wel degelijk het gevoel had dat we de boel maar moesten "opruimen". En vandaar mijn vragen, nog wel op de voorpagina van IEX gezet.....

    Overigens zijn er in die eerste draad " Het gaat fout OPUS I ", fantastische postings geplaatst door andere bezoekers en die kan ik je ook echt aanbevelen te lezen.

    Ik ga er dit weekend nog eens speciaal voor zitten en neem hun adviezen ( Wilco, rhs1234 ) en die van jou mee.

    Peter

  5. [verwijderd] 21 september 2007 17:35
    Beste heer Potuijt,
    In het verleden heeft u meerdere malen geschreven over Open Tv. Vele moeizame jaren liggen intussen achter ons. De toekomst ziet er steeds zonniger uit. In feite houdt dit bedrijf zich ook bezig met revolutionaire producten. Beleggen in Open Tv lijkt dan ook aan te sluiten bij uw gedachte om te beleggen in bedrijven met revolutionaire producten. Kunt u een keer een Open Tv-update geven? Bij voorbaat dank.
    Groet
  6. [verwijderd] 21 september 2007 17:49
    quote:

    ffff schreef:

    Beste Jacques,

    Binnen de 24 uur werden al mijn vragen in de vorige draad glashelder en duidelijk beantwoord.

    Én het allerbelangrijkste vergeet je te vermelden :
    ZO GOEDKOOP !

    Volgend jaar zal je ons natuurlijk exact vertellen
    wat het resultaat was, nietwaar ??

    Uit al je postings komt wel veel bla bla over de omvang van de beleggingen over, maar nooit over welk resultaat (b.v. een Ytd, 3 jaar - 5 jaar ) je hebt behaalt.

    Mijn grootvader - die ik al eerder aanhaalde - zei :
    Veel vragen en weinig geven laat de ongelovige
    leven.

    Dus : vertel de goegemeente maar (disregard het volume) dat je netto rendement ONDER ELKE benchmark ligt en dat je daarmede terugvalt tot de grijze massa van goedwillende amateurs, ongeacht de HOEVEELHEID die je belegt.



  7. forum rang 7 ffff 21 september 2007 20:17
    Manneke,

    Wat ben je toch steeds druk met mij.

    Iedere keer als ik ergens wat post, komt er een sneer van jouw kant.

    Dan weer zus, dan weer zo en dat duurt nu al weken.

    Wat je bezielt snap ik eigenlijk niet helemaal.
    Is het jaloezie? Wellicht.

    Is het echte ergernis? Nou: Niets is gemakkelijker dan postings van een bepaalde schrijver over te slaan.
    Je moest eens weten bij welke aliassen ik nooit ga kijken. Wellicht jou ook aan te raden. Zie je fff: dan overslaan, want als je na 15.000 postings nog niet begrepen hebt, hoe hij bezig is, ja dan zul je echt NOOIT begrijpen. En wat kan het jou nou schelen dat hij een goed advies van Potuyt gratis krijgt. Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel goede adviezen ik hier de afgelopen jaren gratis gegeven heb...? ooit wel eens bij stilgestaan, hoeveel werk daarachtersteekt, hoeveel ervaring? Dan het resultaat van al die inspanningen? Ze zijn overigens al herhaaldelijk indirect beantwoord. Maar ook hier alweer: Wat maak je je toch druk om mij. Slaap je nu echt beter als die resultaten slechter zijn? En ze zijn al zo vaak indirect beantwoord: je hoeft de vele onderwerpen maar te volgen in de tijd. Maar ja, lezen is ook een kunst, en zoals ik jou al drie dagen geleden aangaf, heb je vaak moeite om je bij het onderwerp van de draad te houden. Dan maak je opmerkingen waarvan ik denk: Waar heeft ie nou plots over?

    Heb ik nog een vraag aan jou:

    Waar slaat " pas de deux" nou eigenlijk op?

    Ik heb wat zitten fantaseren:

    "geen twee" .... hersenhelften?

    Peter
  8. [verwijderd] 21 september 2007 21:30
    Een korte analyse :

    Citaat ffff : Manneke
    Conclusie : Minachting en poging tot kleinering van de ander plus ontkenning van de vrouw
    Waarom die aanhef ?

    Citaat ffff : Wat ben je toch steeds druk met mij
    Conclusie : Narcistisch
    Waarom denk je dat de wereld om jou draait en ik druk met jou zou zijn. Ik moet er niet aan denken.

    Citaat ffff : Iedere keer als ik ergens wat post, komt er een sneer van jouw kant en iets verder ..... want als je na 15.000 postings
    Conclusie : Paranoia, als je na 3 of 4 commentaren op 15.000 postings je aangevallen voelt.

    Citaat ffff : hoeveel goede adviezen heb ik al niet gratis gegeven.
    Conclusie : Een onbegrepen weldoener of barmhartige Samaritaan. Doorkruisen wat niet van toepassing is.

    Citaat ffff : Je fantasie leidt tot de opmerking : "Geen twee hersenhelften ?"
    Conclusie : Soms kan fantasie ook leiden tot grootspraak over bezittingen en resultaten.
    Het sprookje “Zeven in een klap”deed de reuzen sidderen. Alle IEX-ers hingen aan zijn lippen om nu wederom de successen te vernemen. In feite waren het zeven vliegen en het resultaat was nog geen 3% rendement op jaarbasis.

    Wij zeggen altijd : Keep it Simple St...

  9. [verwijderd] 21 september 2007 22:20

    Waarom dat gehakketak? Moet ieder nu zich gaan verantwoorden over zijn resultaten? Daar kan een apart draadje voor worden geopend. Reacties op vorige draadje van Jacques vond ik juist interessant en naar mijn idee een voorbeeld van een goede forumdiscussie.

    In zijn nieuwe bijdrage geeft Jacques volledige openheid over zijn "favorieten". Wat wil je nog meer? Toch gaat het vooral om de volgende door hem gestelde vraag:

    "Over wat defensief is, lopen de meningen sterk uiteen. Vroeger zou ik in een adem naast de voedingsmiddelensector ook de uitgeverijen en de farmacie hebben genoemd. Nu aarzel ik daarbij door de bijzondere, noem ze maar gerust disruptieve, ontwikkelingen die zich in deze bedrijfstakken afspelen."

    Is dit zo? Zien wij wat in zijn aangedragen alternatieve defensieve aandelen nieuwe stijl? Zijn wij het wel eens met zijn mening dat cash zitten bezwaren heeft?

    Om te beginnen. Ik ben het niet met hem eens dat cash in de huidige markt slecht zou zijn. Ik bedoel dan niet cash voor een weekje ofzo. Voor een deel van mijn portefeuille heb ik mij voorgenomen er pas na lager dan AEX 480 weer in te springen.

    Daar komt bij : als de markt echt fors daalt dan daalt het naar mijn ervaring over de gehele linie. Okee; de een wat minder dan de ander, maar dat gaat dan wel gebeuren. Uitzondering zou mogelijk kunnen zijn een nieuwe oliecrisis en daarom hou ik Shell zekers.

    Ik heb ook de rare gedachte dat de Nederlandse bouwaandelen gezien de woningschaarste en de grove verwaarlozing van de infrastructuur (ellenlange files, slecht openbaar vervoer etc) op termijn zeker geen slechte investering zullen blijken te zijn.

    Groet, Jonas
  10. [verwijderd] 21 september 2007 23:19
    quote:

    jonas schreef:

    Om te beginnen. Ik ben het niet met hem eens dat cash in de huidige markt slecht zou zijn. Ik bedoel dan niet cash voor een weekje ofzo. Voor een deel van mijn portefeuille heb ik mij voorgenomen er pas na lager dan AEX 480 weer in te springen.
    [/quote]
    Tsja, is typisch een onderdeel van de timing discussie uit de draad onder deel 1. Cash of geen cash is vooral een geloofsissue.

    [quote=jonas]
    Daar komt bij : als de markt echt fors daalt dan daalt het naar mijn ervaring over de gehele linie.
    Nee, de dagen dat echt alles omlaag gaat of echt alles omhoog gaat zijn zeer zeldzaam. Als je iets verder kijkt dan alleen aandelen komen dergelijke dagen zelfs helemaal nooit voor. En als je over een iets langere perioden dan 1 of twee dagen kijkt wordt het ook erg moeilijk perioden aan te wijzen dat bij de aandelen alles dezelfde kant op gaat. Er zijn altijd aandelen in een uptrend, er zijn altijd aandelen in een downtrend. Er is op de beurs ALTIJD geld te verdienen voor mensen met de juiste kennis en kunde. Tuurlijk, in een slecht sentiment is het lastiger geld verdienen met long posities dan onder een positief sentiment, maar er is geld te verdienen. En er is natuurlijk geen enkele reden om je te beperken tot alleen longposities.

    mvg
    Wilco
  11. [verwijderd] 22 september 2007 00:03

    Wilco, begrijp ik jou nu goed? Je stelde toch: in een perfecte markt doet timing er niet toe.

    Volgens mij bestaan geen perfecte markten en zeker niet op de aandelenmarkt. Derhalve doet timing er wel toe. Kom ik op defensieve aandelen. Je stelt: ook op een neergaande beurs moet er voor een goede belegger te verdienen zijn. Daar ben ik het helemaal mee eens. Sterker nog: dat onderscheidt de goede belegger van de slechte belegger.

    Ik maak er wel de kanttekening bij dat verdienen hier ook kan betekenen minder verliezen. Wat zijn enige mogelijkheden in de huidige situatie?

    1. Edelmetalen zoals goud. Wij zien echter dat de oude beurswijsheid beurs omhoog en goud omlaag en vica versa niet meer zo geldt.

    2. Opties. Wat Jacques schetst zag ik een halfjaar geleden al aankomen als lezer van Blik op de beurs.com en Middelkoop. Diverse keren heb ik putopties of turboshorts genomen. Heeft niet meer dan goede nachtrust opgeleverd, maar geen winst.

    3. Aandelen, onroerend goed in opkomende landen. Ik zit redelijk stevig in Asian Property van Stanley Morgan. Opvallend was dat de dip onlangs daar ook doorwerkte. dat begrijp ik niet en daar blijf ik lekker zitten.

    4. Defensieve aandelen. Daar gaat het nu over. Jacques komt met defensieve aandelen nieuwe stijl. Ik heb daar bedenkingen bij en zal daar op terugkomen. Ik houd het gewoon bij Shell en Unilever en denk op termijn Asian Property.

    5. Cash. In deze bewegende markt en onzekere situatie is Cash king en blijft voor mij cash king. Beweging afwachten en dan toeslaan!

    Groet, Jonas

    P.S. Ik zoek het derhalve in de mix van Cash en naar mijn idee defensieve aandelen.
  12. [verwijderd] 22 september 2007 00:38
    quote:

    jonas schreef:

    Wilco, begrijp ik jou nu goed? Je stelde toch: in een perfecte markt doet timing er niet toe.

    Volgens mij bestaan geen perfecte markten en zeker niet op de aandelenmarkt. Derhalve doet timing er wel toe.
    [/quote]
    Als jij meent te kunnen timen kun je gewoon op het hoogtepunt alles verkopen en op het dieptepunt weer instappen of een variant daarop. Als volgens jou timingsysteem cash het beste is moet je cash gaan zitten.

    Dat is imho echter een hele andere benadering dan die van Potuijt die volgens mij een softe vorm van de efficiente markt aanhangt. (op zich imho terecht want op beide timen en de efficiente markt is wel wat af te dingen). Hoe meer je van timen naar efficiente markt gaat hoe minder argumenten er zijn om cash te gaan.

    Kortom keuze voor cash is puur een extensie van de discussie timen of efficient.

    [quote=jonas]
    Ik maak er wel de kanttekening bij dat verdienen hier ook kan betekenen minder verliezen.
    Persoonlijk ga ik liever voor absolute return in plaats van relative return. Ik zie geen merites in de titel kleinste verliezer. Ik probeer objectief en onafhankelijk te zijn en mijn eigen weg te zoeken. Dat is lastig en levert lang niet altijd het gewenste resultaat op, maar is beter dan de relative return meute. Dat is indexje pakken, fondsje onderwegen, fondsje overwegen, dicht bij huis blijven... en vooral niet uitblinken. Een typische 6jes cultuur in de woorden van Balkenende.

    mvg
    Wilco
  13. [verwijderd] 22 september 2007 08:08
    quote:

    jonas schreef:

    1. Edelmetalen zoals goud. Wij zien echter dat de oude beurswijsheid beurs omhoog en goud omlaag en vica versa niet meer zo geldt.
    [/quote]
    Zoals met de meeste beurswijsheden, vaak is het onzin. Als ze al waar zijn (geweest), dan "lossen ze op" ze (of zijn inmiddels) na verloop van tijd vanzelf onwaar omdat mensen er op anticiperen. Ik zelf heb goud vooral vanwege de onzekerheden die er m.b.t. het financiele systeem bestaan en de twijfel die er over de USD hegonomie bestaat. In toenemende mate ontstaat er behoefte aan een alternatief voor USD reserves.

    [quote=jonas]
    2. Opties. Wat Jacques schetst zag ik een halfjaar geleden al aankomen als lezer van Blik op de beurs.com en Middelkoop. Diverse keren heb ik putopties of turboshorts genomen. Heeft niet meer dan goede nachtrust opgeleverd, maar geen winst.
    [/quote]
    Putopties als verzekering is vooral een beperking van verlies voor als het goed fout gaat. Zelf pas ik het toe, maar met diep out-of-money en de langst mogelijke looptijden.

    [quote=jonas]
    4. Defensieve aandelen. Daar gaat het nu over. Jacques komt met defensieve aandelen nieuwe stijl. Ik heb daar bedenkingen bij en zal daar op terugkomen. Ik houd het gewoon bij Shell en Unilever en denk op termijn Asian Property.
    [/quote]
    In de draad van de vorige column zei ik er iets over. Ik geloof niet zo in defensieve aandelen. Ik heb daar uitgelegd waarom ik dat denk. In het geval van fors toenemende commodity prijzen, inflatie, enz. krijgt b.v. de voedselindustrie van twee kanten druk: consumenten en leveranciers. Defensief (of het nu oude of nieuwe stijl is) komt er volgens mij altijd op neer dat je verlies beperkt, maar toch ook verlies zal hebben bij fors neergaande markten. Overigens, als je een bedrijf als Shell kiest, misschien zou je eens moeten kijken naar andere of vergelijkbare bedrijven in dezelfde industrie. Er zijn misschien veel interessantere keuzes op het gebied van groei en dividend. Enkele specifieke voorbeelden. Ik heb ooit PetroChina gekocht op USD 36,= omdat ik daar meer onderwaardering groeikansen in zag dan in Shell en omdat ze veel meer dividend uitkeerden. PetroChina sloot gisteren rond de USD 167. Het dividend dat ik krijg op basis van mijn oorspronkelijke investering ligt inmiddels op 13-14%, omdat er ook een groei in dividenduitkeringen is. Zo ook heb ik ooit Canadian Oil Sands opgepikt, daar eenzelfde verhaal wat betreft groei in dividenduitkeringen. Nu is Candian Oil Sands eventueel wel risicovoller dan PetroChina, maar er zijn nog vele andere bedrijven te bedenken. Overigens, dat ik met deze twee bedrijven succesvol ben geweest, betekent niet dat ik geen missers heb, die heb ik zoals bijna iedereen wel degelijk! Je kunt je wel voorstellen dat ik van een halvering van de koers in PetroChina echt niet wakker meer lig.

    [quote=jonas]
    5. Cash. In deze bewegende markt en onzekere situatie is Cash king en blijft voor mij cash king. Beweging afwachten en dan toeslaan!

    Groet, Jonas

    P.S. Ik zoek het derhalve in de mix van Cash en naar mijn idee defensieve aandelen.
    In principe doe ik iets dergelijks ook, zoals ik in de andere draad uitlegde. Maar, ik plaats wel wat hedges om het niet-rendement op de cashpositie op te vangen en ik heb een andere mening over wat defensief is: die dingen waar groei in zit voor de komende 20-30 jaar, ongeacht de problematiek. Maar goed, dat is een keuze/mening. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zeggen dat een of meer van de groeitrends die ik kies, geen groeitrend zullen blijken te zijn in geval van economische malaise. Dat is dan een verschil van inzicht en de tijd zal het leren.
  14. [verwijderd] 22 september 2007 08:16
    Jonas, overigens wat betreft olie (in jouw geval Shell) en defensief. 15 jaar geleden zou ik het niet als defensief gekozen hebben omdat de fundamenten in de olie industrie (vraag/aanbod en alles daaraan gerelateerd) compleet anders lagen. Ik investeer in olie (en energie i.h.a.) als groeitrend van 20-30 jaar. Het is dus "toeval" dat dit met "klassiek" defensief overlapt. De reden waarom is voor mij compleet anders dan het "gewone" defensief argument.
77 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links