Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ForFarmers boert goed

ForFarmers boert goed

Bij veevoederbedrijf ForFarmers verlopen de zaken crescendo. Hoewel de omzet slechts beperkt toenam, wist het bedrijf uit Lochem onderaan de streep de winst wel stevig te laten toenemen en dat is goed nieuws voor aandeelhouders.

De omzet bij ForFarmers kwam over het eerste halfjaar 3,7% hoger uit op 1,1 miljard euro. Die toename was overigens vooral te danken aan het vorig jaar geacquireerde Vleuten-Steijn. Tegelijk beïnvloedde valutaire tegenwind, vooral het onder druk staande Britse pond, zowel de omzet als het resultaat.

Efficiency neemt toe

ForFarmers is in enkele jaren tijd omgevormd van (gesloten) boerencoöperatie getransformeerd tot beursgenoteerde onderneming. En dat proces ging en gaat gepaard met een flinke efficiencyslag. Dat komt vooral tot uiting onderaan de streep.

Want hoewel de omzet een weinig spannende plus liet zien, is er op EBITDA-niveau wél sprake van een duidelijke verbetering. De onderliggende EBITDA kwam het afgelopen halfjaar uit op 51,7 miljoen euro, versus 46,3 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. Een verbetering van afgerond 12%. In een ideale wereld zonder valutaire schommelingen zou dit zelfs met 14% zijn verbeterd.

De nettowinst over het afgelopen halfjaar bedroeg 30 miljoen euro, versus 25 miljoen euro vorig jaar. Dankzij het lopende aandeleninkoopprogramma werd de winst per aandeel nog wat forser verbeterd. ForFarmers verdiende het afgelopen halfjaar afgerond 0,29 euro per aandeel (vorig jaar: 0,24 euro).

 

 

1H17

1H16

verschil in %

Omzet (€ mln) 1.111 1.071 3,7%
Ebitda(€ mln) 51,7 46,3  11,7%
Nettowinst (€ mln) 30,4 25,0 21,6%
Winst per aandeel 0,288 0,236 22,0%

 

Vooruitzichten

Het bedrijf toont zich optimistisch voor de tweede helft van dit jaar, maar stelt tegelijkertijd wel dat de verbetering van het bedrijfsresultaat in de tweede jaarhelft lager zal uitpakken dan over het eerste halfjaar.

Dat ligt onder andere aan een langzamer dan verwacht herstel in het VK en enige schade als gevolg van de Fipronil affaire (besmette eieren). Bovendien wordt de vergelijkingsbasis iets minder gunstig: de overname van Vleuten-Steijn (oktober 2016) zal nog slechts één kwartaal een voordeel op vergelijkingsbasis geven.

Waardering

ForFarmers stevent af op een winst per aandeel voor geheel 2017 van circa 0,55 euro. Het bedrijf kan zich een royaal dividend veroorloven dankzij de uiterst gezonde balans (solvabiliteit > 50%). Al met al prima cijfers voor ForFarmers waar weinig op valt af te dingen.

Tegelijk werpt zich de vraag op of de waardering niet te ver voor de muziek is uitgelopen. Immers, het bedrijf is actief in een bulksector met lage marges. Een k/w van bijna twintig en een dividendrendement van 2,5% nodigen niet uit tot (bij) kopen.


Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld aandeel.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 11:00 Loopt het dividendrendement van Signify gevaar door zwakke jaarstart?
  2. 25 apr Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  3. 25 apr Uitstekende cijfers Flow Traders

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links