Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Op naar nieuwe toppen?

AEX kan nog hoger

De AEX-index zit als sinds november in een uptrend en heeft in dat oplopende patroon nauwelijks correctie gemaakt. De enig periode waarin er geen sprake was van een stijging, was de periode eind december tot eind januari. In die periode ging de index eigenlijk gewoon zijwaarts.

Van een correctie was in die periode geen sprake. Om te zien of er een correctie aankomt maak ik altijd gebruik van de kortere grafieken, je kan in een korter tijdsbestek immers beter een verandering van een patroon zien aankomen dan in de langere grafieken.

Op dagbasis zit de AEX dus in een uptrend en de indicatoren bevestigen die uptrend. De RSI-indicator loopt nog steeds op en noteert boven de 60 en de twee lijnen van de MACD zijn alweer naar elkaar toe aan het gaan en dat geeft aan dat de kracht van de trend weer aan het oplopen is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uurgrafiek

De laatste trendmatige beweging die de index maakte op uurbasis is ook een uptrend, die begin februari begong en nog steeds intact is. Er zijn in die uptrend een aantal lichte dalingen geweest die bodems opleverden om een steunlijn onderdoor te tekenen.

Uurgrafiek AEX
Uurgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De laatste daling was er een van 13 punten en werd in zes handelsuren neergezet. Die 2,5%-daling van de index (van 518,88 naar 506,39) was een downtick die ervoor zorgde dat de index een bodem neerzette tussen 23,6- en 38,2%-correctie van de totale beweging.

Die bodem werd neergezet op 506, de steunlijn en een vorige top.

Er werd zelfs een dubbele bodem neergezet op 506 en ook dat was een sterk signaal. De downtick was niet erg groot en daardoor is de kans groot dat de index de vorige top (518,88) weer gaat opzoeken. Dat is nog steeds niet gelukt, maar als de trend aanhoudt, en vooralsnog is dat zo, zal het niet heel lang meer duren.

Kwartiergrafiek

Als u ervoor kiest om naar het kortetermijnplaatje van een index te kijken, heeft u twee mogelijkheden. U kijkt naar de index zelf, of u kijkt naar de FTI-future. De meest handelaren (beleggers) die op korte termijn naar de index kijken, zullen kiezen voor de future.

Dat is handiger, want dan heeft u geen last van downticks in de index die ontstaan door de dividenden. Vandaag noteert Randstad 1,89 euro ex dividend en dat heeft een negatieve impact op de index van 0,26 euro.

Vanaf vandaag tot aan expiratie gaan er nog vijf andere fondsen uit de index ex dividend. Samen hebben ze een negatieve impact op de index van ,20 euro.

FTI-future

In de waarde van de future zijn die dividenden al meegerekend en ziet u de negatieve invloed van de dividenden op de index dus niet. De future noteert onder de prijs van de index en op termijn (op expiratie) zal de prijs van de index gelijk zijn aan de future.

De future is dus de index op termijn. Het is daarom handiger om in een kwartiergrafiek gebruik te maken van de future in plaats van de AEX zelf. U kunt die future overigens ook handelen en de index niet.

Kwartiergrafiek future
Grafiek future op kwartierbasis
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het laatste patroon in de future is iets minder steil dan het patroon ervoor. De future breekt vandaag op kwartierbasis uit dat laatste trendmatige patroon en dat is positief. De laatste top die werd neergezet was 517,10 en die top correspondeert met de top in de index van 518,88.

Als de future dus boven de 519 kan gaan noteren, zal de index boven de 518,88 blijven, ondanks de negatieve impact van de dividenden. Inmiddels ziet de future de vorige top dus al (en de index zometeen ook).

De indicatoren op dag, uur en ook kwartierbasis blijven sterk en daarom denk ik dat de rit omhoog vooralsnog gewoon intact blijft.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Koning

Rob Koning is senior technisch analist bij de Active Hedge Group. Koning is oud optiehandelaar. Hij heeft gewerkt als floorbroker en marketmaker op de Optiebeurs vanaf 1987. Momenteel is hij werkzaam als moderator van de Binck- en Alex-beursvloer en in die hoedanigheid verzorgt hij elke dag de live technische analyse. Op ...

Meer over Rob Koning

Recente artikelen van Rob Koning

  1. jun '17 TA Apple: Bodem houdt stand 4
  2. jun '17 TA Shell: Neutrale fase 6
  3. jun '17 TA Nasdaq: Nog geen correctie 1

Gerelateerd

Reacties

119 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 april 2017 09:09
    En dit... is waar die zwakzinnige Trump een cruciale fout maakt...

    www.bbc.com/news/world-us-canada-3947...

    China is tot dusverre verbazingwekkend diplomatiek en rustig geweest. Dit ondanks de VS en de uitspraken van Trump. Mocht oom Donald op enig moment tegen de zin van China toch een Korea oorlog starten dan zijn de rapen gaar. En de zwakzinnige in het witte huis moet een oorlog starten als hij aan de macht wil blijven, al zijn andere plannen falen of hebben al gefaald. Geen fijn vooruitzicht.
  2. [verwijderd] 3 april 2017 09:32
    Vermakelijk artikel uit het FD over TA (zie bijgaand). Quote:
    Door te knutselen met grafische waarden, bereikt een TA het scherpschutterseffect. Deze gruwel van statistici is genoemd naar de denkbeeldige man die altijd raak schiet. Hij vuurt namelijk op een groot vel blanco papier. Pas nadat de kogel is ingeslagen, tekent hij het doel rondom het schot.
  3. Henk Snaph 3 april 2017 09:38
    quote:

    Reigâh schreef op 3 april 2017 09:32:

    Vermakelijk artikel uit het FD over TA (zie bijgaand). Quote:
    Door te knutselen met grafische waarden, bereikt een TA het scherpschutterseffect. Deze gruwel van statistici is genoemd naar de denkbeeldige man die altijd raak schiet. Hij vuurt namelijk op een groot vel blanco papier. Pas nadat de kogel is ingeslagen, tekent hij het doel rondom het schot.

    Inderdaad vermakelijk. Bas kan wel op vakantie blijven.
  4. Met Effekt 3 april 2017 09:53
    quote:

    Reigâh schreef op 3 april 2017 09:32:

    Vermakelijk artikel uit het FD over TA (zie bijgaand). Quote:
    Door te knutselen met grafische waarden, bereikt een TA het scherpschutterseffect. Deze gruwel van statistici is genoemd naar de denkbeeldige man die altijd raak schiet. Hij vuurt namelijk op een groot vel blanco papier. Pas nadat de kogel is ingeslagen, tekent hij het doel rondom het schot.

    Die quote viel mij ook al op.
    Het hele stuk is verplichte lectuur voor TA beleggers. De constatering als je de y-as waarde verandert dat heel te analyse verandert zou al voldoende waarschuwing moeten zijn. Als je echt technisch wilt analyseren moet de koers-as logaritmisch zijn, het gaat immers om procentuele verschillen.
  5. forum rang 4 ONN 3 april 2017 10:02
    Deze quote viel me anders ook op. Niet dat ik dat niet al wist natuurlijk:

    TA in de wetenschap

    De waarde van technische analyse (TA) is de afgelopen decennia vele malen wetenschappelijk onderzocht. Een voorbeeld van zo’n wereldwijde studie is het in 2010 verschenen paper Technical Analysis Around the World van de Nieuw Zeelandse hoogleraren B. Marshall, R. Cahan en J. Cahan. Deze heren onderzochten ruim 5000 op TAgebaseerde beleggingsadviezen in de hele wereld. Ze concludeerden dat TA geen meerwaarde oplevert ten opzichte van willekeurig gegeven adviezen. Een vergelijkbare conclusie trok onderzoeker dr Dirk Gerritsen van de Universiteit van Utrecht vorig jaar op basis van 5000 op TA gebaseerde koop­ en verkoopaanbevelingen. Hij vond geen bewijs voor abnormale aandelenwinsten na de publicatie van deze aanbevelingen.
  6. Ricktrader 3 april 2017 10:42
    quote:

    ONN schreef op 3 april 2017 09:42:

    Kom er maar in Reversal :)

    Goedemorgen...
    Shit, was net bezig met een businessplan voor ReversalTV ;-)

    Als je zoals in de column het vertrekpunt kiest dat je met TA koersen kunt voorspellen dan ben ik het helemaal eens met de schrijver van dit stuk.

119 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links