Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA Nasdaq: Nog geen correctie

Weinig overeenkomsten met 1999-2000 in Nasdaq

Toen ik gevraagd werd om voor de Week van de Technische Analyse een analyse te maken over een sector, twijfelde ik eigenlijk niet. Het werd de staalsector, actueel genoeg, ik heb er positie in en dat maakt het makkelijk om erover te schrijven.

Mijn collega Ray opperde nog even de automobielsector in verband met dieselgate maar toen ik het afgelopen vrijdag op de beursvloer in de groep gooide, draaide mijn blik naar de techsector. Er werd me namelijk gevraagd om naar de grafiek van Nvidia te kijken.

Op dat moment, kort na de Amerikaanse opening, printte het fonds een candle die boven de markt stond. Hij stond ook buiten de bandbreedte en had dus in potentie een top kunnen worden. Ik kon niet vermoeden dat er een loeier van een rode (engulfing bearish) candle zou komen te staan.

Nasdaq-rally

Het was wèl de reden waarom ik besloot de rally van 1999-2000 te vergelijken met de huidige rally in de Nasdaq om te onderzoeken of er overeenkomsten zijn. Dit met het oog op een eventuele draai in de totale markt.

Dus ik ga op onderzoek uit, gaat u mee? De beurzen zijn de laatste tijd behoorlijk opgelopen. Er waren twee duidelijke sectoren die voor die stijging zorgden: Voeding en Technologie. Afgelopen vrijdag zette de technologiebeurs Nasdaq nog een all time high neer en begon daarna weg te zakken.

De daling werd geleid door Nvidia, dat eveneens aan het begin van de handelsdag een all time high neerzette en vervolgens begon weg te zakken om als grootste min (-6,55%) te sluiten.

Ik gebruik voor het onderzoek een grafiek van de future op de Nasdaq omdat die op het moment van schrijven (maandag) al open is en de index zelf nog niet. Ik gebruik allereerst even een gewone lijngrafiek op maandbasis om het totaalbeeld te laten zien en waarin beide rally’s goed waarneembaar zijn.

 

Maandgrafiek Nasdaq
Maandgrafiek Nasdaq-future
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog geen top

In oktober 1998 begon de Nasdaq versneld op te lopen en anderhalf jaar later stond de index op een top. De andere rit werd in 2009 begonnen en inmiddels zijn we dus acht jaar verder maar begin 2016 begon de grafiek versneld op te lopen en dat is nu ook ongeveer anderhalf jaar geleden.

Van 1998 tot 2000 steeg de index 360% terwijl de Nasdaq nu, de laatste anderhalf jaar, slechts 50% is opgelopen…

Aan de hand van deze grafiek vind ik het te vroeg om te concluderen dat er een top gezet is, de candle op maandbasis is immers nog niet klaar. Relatief (en absoluut) gezien zijn de beide versnelde bewegingen in elk geval niet gelijk.

 

Daggrafiek Nasdaq in 2016 en 2017
Daggrafiek Nasdaq-future
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Daggrafiek Nasdaq in 1999 en 2000
Daggrafiek Nasdaq-future in 1999 en 2000
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen correctie

In bovenstaand plaatje zien we de beide rally’s onder elkaar. Ik zie, naast het feit dat ze allebei oplopen, niet veel overeenkomsten. De patronen in de RSI-indicatoren verschillen ook behoorlijk. Er was in beide gevallen wèll sprake van divergentie, maar dat is in mijn optiek de enige overeenkomst.

De daling van de Nasdaq-future gaat op dagbasis vandaag (maandag) in elk geval nog door en de laatste steunlijn is (op het moment van dit schrijven) nog intact. Zolang de steunlijn van de laatste uptrend intact blijft, kan je nog niet spreken van correctie, zeker niet zolang het 23,6%-correctieniveau intact blijft.

Na 1998-2000 corrigeerde de index 50% van de beweging omhoog en dat is nu natuurlijk nog lang niet aan de orde. Wel is te zien dat er op 50%-correctie van de rit van 2016-2017 toppen van september en oktober samenvallen met een bodem van december.

Dat niveau ligt overigens pas op 4900 en is dus nog lang niet in zicht.

Conclusie

Als ik naar het langetermijnbeeld kijk, vind ik dat er weinig overeenkomsten zijn tussen beide koersbewegingen en ook in het kortetermijnbeeld zie ik niet veel overeenkomsten.

Het lijkt me daarom te vroeg om nu te concluderen dat de downticks die de Nasdaq de afgelopen dagen moest incasseren een voorbode zijn dat de markt nu gaat corrigeren. Het duurde in 2000 overigens ook nog een half jaar voordat de daling echt werd ingezet.

Laten we de index wèl scherp in de gaten houden, want de techfondsen zijn zwaarwegende bedrijven in verschillende indices.

 

IEX Week van de Technische Analyse

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Koning

Rob Koning is senior technisch analist bij de Active Hedge Group. Koning is oud optiehandelaar. Hij heeft gewerkt als floorbroker en marketmaker op de Optiebeurs vanaf 1987. Momenteel is hij werkzaam als moderator van de Binck- en Alex-beursvloer en in die hoedanigheid verzorgt hij elke dag de live technische analyse. Op ...

Meer over Rob Koning

Recente artikelen van Rob Koning

  1. jun '17 TA Apple: Bodem houdt stand 4
  2. jun '17 TA Shell: Neutrale fase 6
  3. jun '17 TA Nasdaq: Nog geen correctie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links