Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gemalto: Terug bij af...

Gemalto: Terug bij af...

 

Na een outlookverlaging is Gemalto de grootste daler in de AEX met -20%. Nu heeft Gemalto wel een trackrecord van wilde koersuitslagen, maar die van vandaag is wel erg extreem. Zelfs voor Gemalto. Uit het persbericht:

Based on its latest revenue forecast, Gemalto (Euronext NL0000400653 - GTO) expects its revenue for first quarter to be lower by 7% to 9% at constant exchange rates compared to the same period of 2016. This is mainly due to lower than expected Payment business revenue in the United States.

The Gemalto Payment business revenue for the full year 2017 is estimated to be around €100 million lower than its initial expectation. This update primarily reflects a double digit decline in our assumption for the payment cards total available market in the United States due to EMV card inventory levels at our customers in the first semester. This situation also leads to a lower contribution from personalization services.

Looking ahead, taking into account the first quarter trend, Gemalto now expects its 2017 profit from operations outlook to be at a similar level to 2016. Gemalto is currently reviewing its action plan to minimize the impact.

The Company will provide further details when it publishes its first quarter revenue on April 28, 2017.

Corné van Zeijl zegt er het volgende over op DFT

De digitaal beveiliger kwam met een winstwaarschuwing. Dat was een nare verrassing voor beleggers, omdat Gemalto eerder deze maand bij de presentatie van de jaarcijfers nog geen enkele reden zag om het winstdoel aan te passen. Het Gemalto-bestuur heeft met deze winstwaarschuwing de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid op het spel gezet, aldus analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. 

Fundamenteel

Gemalto verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal 7 % tot 9% lager ligt dan het voorgaande jaar. Analisten die het aandeel volgen hadden een gemiddelde omzetgroei van 2,65% verwacht voor het eerst halfjaar. Die vlieger gaat dus niet meer op. Plaatje uit Reuters. Blauw is de verwachting van analisten en wit de cijfers zoals gerapporteerd:

 

Grafiek Gemalto
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

We zien niet voor niet de eerste koersdoelverlagingen en downgrades voorbij komen voor Gemalto. Het aandeel is met een huidige KW van 30,5 behoorlijk duur. De verwachte KW is welliswaar 15,7, maar de analisten moeten hun winstverwachting na het nieuws vandaag nog aanpassen.

Technisch

Voor wie niets met TA heeft eerst even een kleine uitleg. U ziet een grafiek van anderhalf jaar met candlesticks in plaats van een lijn. Dit doe ik zodat u enorme koersuitslagen makkelijk uit de grafiek kunt vissen.

Een fors hogere of lagere opening kan dan zorgen voor een gat in de grafiek, de zogenoemde gap. Die gaps komen in de grafiek van Gemalto regelmatig voor en ik heb ze er even ingetekend.

 

Grafiek Gemalto
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

U kunt ook zien dat de gap die vandaag is gevormd extreem groot is, zeg maar vier maal zo groot als de vorige gap omhoog.....Of deze gap ook gevuld gaat worden zoals dat eerder is gebeurd? Ik laat dat aan u.

Reacties

De reacties op Twitter dan van de diverse beleggers. Er wordt gewezen op het grote aantal aandelen dat is uitgeleend aan partijen die short zitten.

Van de meldingen boven 0,5% zien we op Shortsell een shortfloat van 5,44%, het hoogste aantal onder de Nederlandse aandelen. Als we kijken naar het totaal zien we op Shortsell het getal 16,78% staan.

 

 

 

 

De reacties op Twitter en de in elkaar donderende koers spreken boekdelen. Raakt Gemalto het vertrouwen van beleggers kwijt? Ongeveer 2,9% van de totale free float is vandaag verhandeld. Wellicht is die koersreactie van vandaag een tikej overdreven, maar na al het gestijg van de laatste tijd...

Op 28 oktober daalde de koers van het aandeel Gemalto ook hard en destijds was dat op omzetcijfers en ook weer die outlook. Vandaag staat de koers opnieuw rond dat niveau. Terug bij af eigenlijk...

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links