Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Evenaring bod op Telegraaf (Update)

Evenaring bod op Telegraaf (Update)

Update: John de Mol's Talpa laat weten zich op de nieuwe situatie te beraden en het boekenonderzoek eerst af te willen ronden. 

"Op 23 januari 2017 heeft Talpa Holding N.V. ("Talpa") haar voornemen kenbaar gemaakt om een openbaar bod uit te brengen op alle geplaatste en uitstaande (certificaten van) aandelen van Telegraaf Media Groep N.V. ("TMG") voor een prijs van €5.90 per TMG aandeel (cum dividend) in cash (het "Bod").

Ingevolge artikel 7 lid 1 onder a van het Besluit openbare biedingen bevestigt Talpa middels dit bericht dat zij nog steeds voornemens is het Bod uit te brengen. Talpa heeft verder kennisgenomen van de verhoging van het voorgenomen bod van Mediahuis en VP Exploitatie en zal zich hierover beraden. Talpa zal de markt informeren indien en zodra daar aanleiding toe is."

Aldus het persbericht van Talpa.  


Toch redelijk onverwachte ontwikkelingen rond De Telegraaf. Het hogere bod op TMG van John de Mol wordt door nu Mediahuis geëvenaard. Beiden bieden 5,90 euro per aandeel. Hiermee lijken de Belgen de strijd in haar voordeel te beslissen want het valt niet te verwachten dat de Mol nog eens 50 miljoen extra op tafel legt. 

Mediahuis kreeg eerder al de toezegging van Delta Lloyd om haar belang aan te bieden aan de Belgen. Nu is ook Navitas, de familie Zeeman, overstag gegaan. Navitas heeft haar belang voor 5,90 euro verkocht aan Mediahuis, dat de Mol daarmee definitief de pas afsnijdt. 

 

 

Delta Lloyd levert haar stukken pas aan Mediahuis als de laatste formeel met een bod komt. Dat formele bod is er nog niet, maar het boekenonderzoek is afgerond en op basis daarvan zegt Mediahuis een bod van 5,90 euro passend te vinden.

Bal ligt bij De Mol

De bal ligt nu weer bij John de Mol. Voorlopig heeft John gegokt en gewonnen. Op zijn 9,34 miljoen aandelen ontvangt hij ruim 6 miljoen euro extra. Dat is de ene kant van het verhaal.

De andere kant van het verhaal is dat de pas naar volledige controle bij de Telegraaf hem op deze manier zo goed als helemaal wordt afgesneden. Om de overnamestrijd te winnen moet hij nu opnieuw fors over de brug komen.

De uitnodiging van Mediahuis en van Puijenbroek aan de Mol om rond de tafel te gaan zitten moet dan ook gezien worden als een poging om John met opgeheven hoofd het strijdtoneel te laten verlaten. De vraag is of De Mol die aftocht accepteert, of een dusdanig groot ego heeft dat hij nog een keer terug wil slaan.

Ik neem aan dat hij voor het geld kiest. Voorlopig is het goed nieuws voor beleggers. Na afronding van het boekenonderzoek zal het officiële bod van Mediahuis zo goed als zeker rond komen. En wie weet kan John er nog een paar dubbeltjes bijpraten. 

Hieronder leest u het volledige persbericht van Mediahuis:

Antwerpen, Goirle, 19 februari 2017 – Mediahuis NV (Mediahuis) en VP Exploitatie N.V. (VP Exploitatie) bevestigen hun voornemen om gezamenlijk een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen van de Telegraaf Media Groep N.V. (TMG). Nu due dilligence is afgerond en na gesprekken met de onderneming verhogen Mediahuis en VP Exploitatie hun indicatieve nietbindende prijs naar € 5,90 per aandeel TMG wat een premie van 70% inhoudt ten opzichte van de slotkoers van 13 december 2016, de dag voorafgaand aan de aankondiging van Mediahuis en TMG van het voornemen een openbaar bod uit te brengen.

Samen hebben ze nu de beschikking over bijna 60% van de aandelen TMG. Mediahuis heeft het aandelenbelang van 6,7% dat Navitas B.V. houdt in TMG overgenomen voor een prijs van € 5,90 per aandeel. De overeenkomst met Navitas volgt op de eerder aangegane en aangekondigde onherroepelijke toezegging (irrevocable) voor het belang van Navitas in TMG. “Wij vinden dat de combinatie TMG-Mediahuis in het belang is van alle betrokkenen. Daarnaast is de prijs fair in het licht van de positie waarin TMG zich anno 2017 begeeft. Om die redenen hebben wij onze aandelen aan Mediahuis verkocht”, zegt Rense Jonk van Navitas Capital.

Met de belangen van VP Exploitatie, Delta Lloyd Levensverzekeringen en Navitas hebben Mediahuis en VP Exploitatie zekerheid over bijna 60% van de aandelen in TMG, waarbij geldt dat de aandelen van Delta Lloyd direct zullen worden geleverd op het moment dat Mediahuis en VP Exploitatie het bod uitbrengen, tegen betaling van de biedprijs.

Mediahuis en VP Exploitatie zullen uiterlijk 8 maart 2017 een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht indienen bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Mediahuis en VP Exploitatie hebben hun nieuwe indicatieve niet-bindende prijs, alsmede hun zekerheid over bijna 60% van de aandelen in een alomvattend, finaal voorstel bekend gemaakt bij de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen in de verwachting dat het proces richting een biedingsbericht nu snel afgerond kan worden.

Guus van Puijenbroek, directeur van VP Exploitatie: “Ik ben verheugd dat wij nu kunnen rekenen op de definitieve steun van bijna 60% van de aandeelhouders van TMG. De afgelopen periode hebben wij met onze familie ook gebruikt om de ontstane situatie na het bericht van John de Mol te bestuderen. Wij hebben zeer goed gekeken naar alle mogelijke scenario’s en de gevolgen daarvan voor alle stakeholders.

Daarbij is een belangrijk deel van onze aandacht uitgegaan naar de toekomstmogelijkheden van onafhankelijke journalistiek via onderscheidende nieuwsmerken. Deze oriëntatie bevestigt onze overtuiging dat de verdere toekomst van TMG het beste is gewaarborgd in een combinatie met Mediahuis. Om die reden gaan wij definitief voor deze combinatie.”

Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis: “Het boekenonderzoek dat wij de afgelopen periode hebben gedaan rechtvaardigt onze nieuwe indicatieve prijs, maar geen hogere. Dit is een prijs die ook recht doet aan onze intentie om nu snel tot een afronding te komen samen met management en commissarissen van TMG. Deze prijs en het gegeven dat wij samen met VP Exploitatie al over bijna 60% van de aandelen beschikken, maken de verwachting op spoedige afronding reëel.

Wij willen ook graag om de tafel met Talpa Holding, zodat er goed overleg kan plaatsvinden over de bestaande en toekomstige relaties tussen Talpa en TMG, en waarbij wij continuering van het aandelenbelang van Talpa in TMG zeker niet bij voorbaat uitsluiten.

Bovenal is het in het belang van journalisten en andere medewerkers, maar ook van de vele nieuwsconsumenten die TMG bedient, dat er nu snel duidelijkheid en stabiliteit binnen TMG komt.

Doel van het voorstel is om met de combinatie Mediahuis-TMG te komen tot een toonaangevend multimediabedrijf, dat op lange termijn succesvol blijft op de Nederlandse en Belgische markt. Mediahuis en VP Exploitatie zien een sterke strategische logica voor deze voorgenomen krachtenbundeling, die de beste waarborg vormt voor een duurzame toekomst van onafhankelijke journalistiek via eigen redacties en met de verschillende nieuwsmerken van TMG.

VP Exploitatie zal bij het slagen van de transactie aandeelhouder worden van de Nederlands-Belgische combinatie. Mediahuis en VP Exploitatie bevestigen dat zij over voldoende financiële middelen beschikken om aan hun verplichtingen onder het voorgenomen bod te voldoen. Mediahuis en VP Exploitatie zullen het voorgenomen bod financieren middels bancair ter beschikking gestelde middelen.

In dit kader is Mediahuis financieringsdocumentatie aangegaan met ING Bank N.V. onder de gebruikelijke voorwaarden. 

Nadere informatie wordt verstrekt indien daar aanleiding voor is.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 februari 2017 18:18
    Gezien het artikel/interview in de FD, verwacht ik nog een flink hoger bod van John.
    Hij lijdt immers een groot verlies op z'n aandelen als hij ingaat op het bod en bovendien is dit z'n laatste kans om een eigen media-concern te verwerven.

    6,50 lijkt mij een mooi bedrag p/a.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 februari 2017 18:33
    FD.nl

    Eerzucht

    Zal de John de Mol de nieuwe onderneming ook zelf aansturen? Dat niet. Hij zet zich de komende drie jaar nog in voor Talpa Media, het tv-productiebedrijf dat hij in 2015 heeft verkocht aan het Britse ITV. In deze periode wil hij eerder gestelde winstdoelen halen om de overnamesom — in eerste instantie bepaald op €?500?mln — uiteindelijk op te krikken naar ruim €1,1 mrd.

    Maar daarna heeft hij zijn handen vrij. Hoewel hij heeft aangegeven het rustiger aan te willen doen, is de mediasector niet van hem af. Nog een paar weken, en het overnamegevecht kent een winnaar. De Mol kan slecht tegen zijn verlies en is met zijn 61 jaar eerzuchtig genoeg. Als het aan hem ligt, laat hij een nieuw, groot mediabedrijf na.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 februari 2017 07:43
    Talpa zet bod op TMG door

    Gepubliceerd op 20 feb 2017 om 07:17 | Views: 312 | Onderwerpen: media

    TMG 17 feb
    5,76 0,00 (-2,11%)

    AMSTERDAM (AFN) - Talpa zet zijn overnamebod op Telegraaf Media Groep (TMG) door. Dat maakte het investeringsbedrijf van John de Mol maandag bekend.

    De aankondiging van Talpa volgt kort nadat het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie hun overnamebod op het mediabedrijf verhoogden van 5,25 euro naar 5,90 euro per aandeel. Talpa zegt kennisgenomen te hebben van deze verhoging, tot hetzelfde niveau als het bod van Talpa, en zich hierover te beraden.

    Talpa kondigde medio januari aan dat het interesse had in TMG. Het heeft toegang gekregen om een boekenonderzoek uit te voeren en er zijn inmiddels verschillende gesprekken gevoerd met de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Talpa wil deze gesprekken voortzetten en het boekenonderzoek zo snel mogelijk afronden. ,,In goed overleg'' moet er dan een door de raden van TMG ondersteund bod komen.

    Overnamestrijd

    Met de aankondiging van Talpa lijkt een overnamestrijd rondom TMG losgebarsten. Mediahuis en VP Exploitatie beschikken naar eigen zeggen over bijna 60 procent van de aandelen TMG. Talpa heeft 20 procent van de stukken TMG in handen.

    Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek, zeiden bij het opvoeren van hun bod ook dat ze snel met De Mol willen gaan praten over de relaties tussen Talpa en TMG. Daarbij werd door hen een voortzetting van het aandelenbelang van Talpa in TMG niet uitgesloten.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links