Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doet ie het of doet ie het niet?

Opwaarts AEX-potentieel neemt toe

De vijfde poging van dit jaar om de zware zone van 457 tot 458 te doorbreken is nog steeds in volle gang. Zolang de twee dagen geleden gevormde opwaartse gap deels open blijft staan, blijft de huidige opwaartse druk in het zeerkortetermijnbeeld intact.

In dat scenario lijkt een snel vervolg naar de jaartop van 466,20 in de komende week al te kunnen plaatsvinden. Gisteren wist de AEX de top van de afgelopen dagen iets verder te verhogen naar een niveau van 459.

De index sloot echter opnieuw onder de 458 waardoor deze weerstandszone opnieuw zijn krachtige waarde bewijst. Een structureel slot hierboven is noodzakelijk om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten.

Doelzone onveranderd

Ik acht de kans nog steeds reëel dat de AEX in de laatste weken van dit jaar zijn jaartop verder zal ophogen. Mijn doelzone blijft daarbij onveranderd liggen bij 475.

  • De 475-puntengrens is de top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van een forse dalingsfase van ongeveer 100 punten die uiteindelijk uitmondde in de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 in februari dit jaar.

  • De 485 is het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de septembercorrectie toen de AEX terug viel vanaf de huidige jaartop van 466,20 tot aan de belangrijke 437,60.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Toppatroon opgeheven

De gevormde opwaartse gap van twee dagen geleden lag tussen de 454,10 en 456. Gisteren werd een deel van deze gap gesloten. Het deel dat nu nog openstaat, is te vinden tussen de 454,10 en 454,75.

Verder werd het gevormde potentiële toppatroon (een shooting star) ook weer opgeheven doordat de intraday-top van gisteren hoger lag. Zolang de 458 echter niet structureel wordt gebroken, moeten we alert blijven op de vorming van toppatronen in het kortetermijnbeeld.

Door de kracht van de zone 457 tot 458 blijft de kans aanwezig dat de AEX een volgende terugval start zolang deze zone niet structureel wordt gebroken. In dat scenario blijft de sinds de zomer aanwezige zijwaartse handelsfase van 20 punten breed intact.

  • de bovenkant ligt natuurlijk bij 457 tot 458
  • de onderkant ligt rond de 437,60

Belangrijke steunlijn

Deze onderkant werd sinds augustus gevormd met een viervoudige bodem. Alleen tijdens de Trump-terugval opende de AEX die bewuste dag iets onder deze steun met een intraday-dieptepunt bij 436,40. Deze opening zorgde destijds ook voor een overshoot tot net onder de sinds februari stijgende bodemlijn.

Deze bodemlijn loopt langs de bodems van 378,50, de 410 (juni-bodem) en de bodem van begin november bij 437,60. Deze opgaande bodemlijn is uiteindelijk intact gebleven en blijft in het middellangetermijnbeeld ook een belangrijke steunlijn.

Toch zal een structurele beweging onder de 437,60 pas een neerwaartse verslechtering aangeven in het opgaande middellangetermijnbeeld.

Let op de gap

Voor het zeerkortetermijnbeeld is het dus belangrijk dat het laatste deel van de opwaartse gap tot aan de 454,10 open blijft staan en de AEX in de komende dagen zijn vijfde poging structureel maakt boven de 458.

Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans aanwezig op de start van een volgende terugval en de handhaving van de huidige brede zijwaartse zone. Steunpunten liggen nu bij:

  • de 454,10
  • het 50-daags gemiddelde van 451
  • de recente dubbele (tweezers)bodem bij 447,30

Ondertoon blijft positief

Toch is de ondertoon vanuit de grafiek en de technische indicatoren positief in het zeerkortetermijnbeeld. Vooral de technische indicatoren hebben nog een aanzienlijk stijgingspotentieel. Ook werd in het zeerkortetermijnbeeld een opwaartse driehoek boven de 453 afgerond.

Kortom: ik acht de kans groot dat deze vijfde poging uiteindelijk zal resulteren in de komende dagen in een structurele doorbraak boven de 458. Maar zolang dat niet gebeurt, mogen we een terugtest niet uitsluiten, de opwaartse druk neemt echter wel steeds verder toe.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

279 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 november 2016 08:59
    Volgens mij kijkt ie altijd alleen maar Up.
    20 % up al gezien. opgeteld als je van - 0,6 naar een 0,3% gaat is bij mij ook al 1 % bijna.

    Op ath kopen en kopen is gam uit lokken voor je eigen.
    Volgend jaar dagen genoeg om nog long te gaan. Crash om de 8 jaar zou nog eraan moeten komen.

    De zomer was up, september up, alleen maar hosanna eigenlijk vanaf maart.

    Eur/Dol. en op oil wordt alles up gezte, normaal daald het flink de beurs
279 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links