Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winst Aperam is roestvast

Winst Aperam is roestvast

Het aandeel van de fabrikant van roestvrijstaal opende vandaag wat lager, maar herstelde in de loop van de dag. De kwartaalcijfers vielen eigenlijk best mee. Ondanks lagere omzet, doordat de afzetprijzen, maar vooral volumes nog steeds dalen, wist het de winst vergeleken met vorig kwartaal op peil te houden.  

 

 

Opmerkelijk; volgens CEO Timoteo di Maulo, is dit kwartaal het beste derde kwartaal ooit.

“Despite the traditional seasonal effect in Europe and slow ramp up post annual maintenance, Aperam continues to improve its performance, delivering the best net income and free cash flow in a third quarter since its inception."

En dat terwijl de omzet, vergeleken met vorig jaar, met 8,8% is gedaald. Het gaat dan vooral om de nettowinst en de cashflow, dat door strak management het hoogste is sinds Aperam in 2011 op eigen benen kwam te staan.

Aperam heeft zijn zaakjes goed op orde. Dat is wel anders geweest. Sinds de afsplitsing van ArcelorMittal in 2011 torste het een behoorlijke schuld mee, wat een molensteen om haar nek werd toen de verdiensten in die jaren tegenvielen.

 

 

Dat resulteerde in het intrekken van het dividend in 2012. Het opmerkelijke was dat Aperam begin dit jaar, terwijl de markten eigenlijk vrij onzeker waren en de omzetten al daalden, toch de moed had het dividend weer in te voeren. 

Het vertrouwen dat de CEO uitstraalde kwam dan ook door de sterk verlaagde nettoschuld en het succes van de doorgevoerde kostenverlagingen. Aperam heeft nu nog een bescheiden nettoschuld (241 miljoen euro) wat ten opzichte van het bedrijfsresultaat op een ratio van 0,5 uitkomt.

Dat neemt niet weg dat ook Aperam nog steeds te kampen heeft met lagere prijzen, maar vooral met lagere volumes. De omzet daalde met 9%, terwijl de volumes met 12% daalden. Daar zit de echte problematiek, alhoewel die tot dusverre volledig onder controle is.

Het dividend dan. Vorig jaar werd het dividend weer ingevoerd. Aperam betaalt elk kwartaal 0,3125 dollar. Dat dividend is afhankelijk gemaakt van de nettoschuld. Zodra de ratio nettoschuld/Ebitda boven de 1 komt, wordt dat herzien.

Zoals eerder genoemd, staat die ratio nu op ongeveer 0,5 en lijkt het er gezien de lagere afschrijvingen en investeringen niet op dat de schuld snel zal oplopen.

De dalende omzet lijkt nog geen punt van zorg bij het management. Getuige de verwachtingen voor het  komende kwartaal is er zelfs reden tot optimisme. Aperam verkoopt het merendeel van haar afzet in Europa. 

En laat nou die omzet in Europa net aan het aantrekken zijn. Opnieuw CEO di Maulo:

As the market conditions are  improving in Europe, we are convinced that Aperam is very well positioned to deliver solid results thanks to its strong focus on operational excellence and value strategy.”

Aperam is een redelijk duur aandeel in termen van koerswinstverhouding. Het dividend, de sterke kostenbeheersing en het feit dat de winst ondanks de magere omzetten gewoon groeit, al zij het licht, is een goede verklaring voor die hoge prijs. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links