Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fonz is IT

De ruzie over het teleurstellende verloop van de Chinese expeditie heeft plaats gemaakt voor nieuwe zorgen voor Fonz. De explosieve groei van de vastgoedfondsen dreigde de hele portefeuille uit het lood te trekken.

Om met een goed gespreide portefeuille van start te gaan werd in juli al plaats ingeruimd voor Orange Euro Property Fund. Twee maanden later werd de positie in het vastgoedsegment uitgebouwd door de aankoop van het ABN Amro Property Securities Far East Fund.


De vastgoedfondsen wogen in oktober vorig jaar voor ongeveer 18% mee in de portefeuille. Omdat de koersen in deze sector nog sneller de pan uitrezen dan in andere bedrijfstakken kwam dat percentage onlangs op 25%.

Met pijn in het hart heeft Fonz zijn positie in beide vastgoedfondsen iets afgeroomd zodat vastgoed weer minder dan 20% van de portefeuille vormt.

Tech is terug

De 5.000 euro die hierdoor vrijkomt, wordt belegd in een sector waar Fonz in de herfst van 2007 ook al even een kijkje nam: technologie. Tussen 26 september en 23 oktober leverde een korte rit met het ING IT Fund nog 318,66 euro op. Deze keer krijgt het Postbank IT Fonds een plaatsje in de portefeuille.

De laatste maanden heeft er een tweesplitsing plaatsgevonden bij de grote technologiebedrijven. Een aantal concerns is sinds het eind van de zomer aan een onweerstaanbare opmars begonnen. Het Amerikaanse Cisco zag de koers bijvoorbeeld oplopen van 18 tot ruim 28 dollar. De beurswaarde groeide zo met meer dan 50 miljard dollar.

Beslagen ramen
Aan de andere kant van het spectrum zitten de ondernemingen die aan het begin van 2007 moesten waarschuwen voor tegenvallende groei. Motorola en AMD zijn daar de beste voorbeelden van. Beide ondernemingen hebben al aangegeven dat de resultaten zich in de loop van het jaar kunnen herstellen.

Fonz rekent er dan ook op dat de balans voor technologie naar de goede kant doorslaat. Van de beursgenoteerde technologiefondsen is het Postbank IT fonds met grote posities in Google, Oracle, Intel en Cisco een goede manier om deze trend te bespelen. Zo wil Fonz de voorsprong die hij ook dit jaar heeft op de MSCI World een stukje verder uitbouwen.

Het verhaal achter de portefeuille van Fonz vindt u hier en de portefeuille zelf vindt u hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. Van Kleef en Pekelharing hebben geen positie in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Gerelateerd

NN Information Technology Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Kempen European Property Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Beleggings-Fonz - Fonz is IT

"Herkansing! Fonz koopt van zijn winst op twee vastgoedfondsen een plukje technologie..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
Nederdeel
0
Niet doen Fonz!
Zeker de koers van Logica CMG niet gezien.
Tech is geen groei maar siclische markt.
Buitenlands OG(Oost Europa, Azie) OG is nog steeds een groeimarkt.
We spreken elkaar over 3-6 maanden. OK?
[verwijderd]
0
Fonz,
Lijkt me een (te) gewaagde stap; rond deze tijd in IT instappen, IT-rush speelt zich meestal af in Q3-Q4.
Zelfs bedrijven die met goede cijfers en guidance komen zoals IBM worden in elkaar gestampt, teken van slecht sentiment in de sector, zie ook Apple. (geneuzel over iMac verkopen)
Bij Intel stel ik ook mijn vraagtekens, koers werd vorige week ook in elkaar gedrukt en management gaf aan last te hebben van moeilijke marktomstandigheden (lees: AMD), ondanks het Vista effect.

Gr.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoo...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente columns van Beleggings-Fonz

 1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
 2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
 3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Gerelateerde instrumenten

 1. Kempen European Property Fund 20,770 10:00
  +0,110
  +0,53%
 2. NN Information Technology Fund 151,430 10:00
  +2,020
  +1,35%