Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Fibonatjes

De AEX liet zich op de eerste dag van de nieuwe week van haar beste kant zien. Met een stijging van een aantal indexpunten maakte de index een deel van het vorige week geïncasseerde verlies goed.

Toch denk ik dat de gisteren gerealiseerde beweging goed past binnen mijn scenario van een daling naar 449. In de afgelopen dagen heb ik geprobeerd om de techniek van Fibonacci op de huidige koersontwikkeling toe te passen.

Aan de hand van twee correctieberekeningen stelde ik gisteren dat de index slechts opwaartse potentie had tot de zone 457, met de mogelijkheid van een uitschieter net boven 458.

Terugkijkend op het koersverloop van het gisteren, zie ik inderdaad dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter nagenoeg de gehele dag op en neer schommelde tussen 457 en 458.

Fibonacci-niveaus
De reden waarom ik met name de zone net boven 458 vanuit technisch oogpunt interessant vond, heeft ook weer te maken met Fibonacci:

  • Net boven 458 ligt het 38,2% niveau van de totale daling tot nu toe van 467,53 tot aan 452,57,
  • Net boven 458 ligt ook het 50% niveau van de daling gemeten vanaf het eerste correctiepunt op 463,99.

    Een clustering van correctieniveaus geeft veelal significante weerstandszone aan. Na de correctie volgt de projectie en ook hier vallen een aantal niveaus weer samen:

  • Het eerste richtpunt zet ik op 453, dit niveau is zowel een 38,2% als 50% projectie - uiteraard berekend over de achtereenvolgende correctiebewegingen,
  • Daaronder komt de zone 451,50 in beeld, die ik ontleen aan de 50% en 61,8% extensieberekening.

    451
    Met name dit laatste niveau is interessant. Vorige week sprak ik voor over 449, dit niveau bepaalde ik aan de hand van de top van begin januari en de stijgende trendlijn onder de bodems van oktober en januari. Aangezien het hier om een oplopende lijn gaat, is deze laatste met het verstrekken van de tijd inmiddels gestegen.

    Met nadruk spreek ik over trendlijn en niet over steuntrendlijn. Of deze lijn steun biedt moet nog blijken. Vooralsnog het ik slechts twee punten om de lijn te bepalen en de eerste test moet nog gebeuren. De reden waarom ik de lijn toch naar voren haal, heeft te maken met het koersniveau waarop deze nu fluctueert. U raad het al: net boven 451.

    Bij deze beloof ik plechtig: vanaf morgen geen Fibonacci meer!

    Eurostoxx 50: 3677
    Voor de Eurostoxx 50 blijf ik kijken naar het rising wedge koerspatroon. Het eerste richtpunt ligt op 3677. Nadat de index vrijdag nagenoeg het eerste correctieniveau van het patroon rond 3716,22 had aangetikt, liet de index gisteren een vrij nauwkeurig 38,2% herstel zien op de voorafgaande daling van 3840,31 tot aan 3716,22.

    Het 0,618 extensieniveau van deze beweging bepaal ik op 3689, wat een goede stap richting 3677 impliceert.

    DAX: 5550
    Voor de DAX kijk ik naar 5550, want daar staat nog steeds een koersgat open.

    Numico: 34,80 en 33,15 euro
    Eind januari was het technische beeld van Numico voor mij aanleiding te veronderstellen dat dit fonds bijna was uitgestegen. Het fragiele beeld van destijds deed mij vrezen voor een terugval naar 34,80 en 33,15 euro. Bekijk ik de grafiek nu weer, dan blijf ik concluderen dat het technische beeld zwakt oogt: ik zie namelijk een rising wedge.

    Met name in de weekgrafiek (niet afgebeeld) is dit patroon goed terug te vinden. Aan het einde van een stijging impliceert de neerwaartse doorbraak van dit patroon echter aanstaande zwakte. Ik neem aan dat Numico op korte termijn 34,80 euro aantikt en daarna komt mijn tweede richtpunt van destijds weer in beeld op 33,15 euro.

    Philips: 24,75 euro
    Het koersverloop van Philips begint te kantelen. Lange tijd heeft het aandeel geworsteld met de zone 28,30 euro, maar het ziet er naar uit dat met de realisatie precies een week geleden van een key reversal het aandeel zich gewonnen geeft. Na de realisatie van het koerspatroon moest de koers een stapje terugdoen.

    Deze daling resulteerde inmiddels in een doorbraak van de trendlijn onder de bodems van oktober en januari. Bovendien valt Philips uit de zijwaartse beweging van de afgelopen vijf handelsweken. Een verdere daling lijkt vanuit technisch oogpunt reëel en het eerste richtpunt bepaal ik op 24,75 euro.


    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

  • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. apr '07 TA: Adieu 168
    2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
    3. mrt '07 TA: Verrassing 271

    Gerelateerd

    Reacties

    86 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 7 maart 2006 08:54
      hmmm
      Wordt zo moe van dat geneuzel
      Blijft je 3XX verwachting nog staan?
      Wees nou eens duidelijk, wat gaat er nou gebeuren!!
      Nikken verwacht al maanden daling, krijgt hij vast wel eens gelijk..

      Enfin..met deze post wilde alvast 'in 1 post' de dagelijks commentaren vastleggen, kunnen we het voor de rest over de AEX of overige zaken gaan hebben...
    2. Ping ping foetsie 7 maart 2006 08:58
      Beste GJ,

      Het doet me goed dat je ook eens naar de daarop volgende niveaus kijkt (beter gezegt opschrijft).
      Vaak worden je niveaus die dag al gehaald en als frevente volger van je collums moet ik dan weer een dag wachten op de ideeen die je dan hebt. Daarnaast zou ik het ook erg intressant vinden om eens op weekbasis naar de AEX te kijken.

      Een beetje uitzoemen is geweldig.

      Groet
    3. [verwijderd] 7 maart 2006 10:07
      quote:

      SPI schreef:

      Enfin..met deze post wilde alvast 'in 1 post' de dagelijks commentaren vastleggen, kunnen we het voor de rest over de AEX of overige zaken gaan hebben...
      Goede zaak, het gaat al veel te vaak over personen die (i) niet goed lezen en/of (ii) niet willen nadenken over de stof.

      Beleggen moet net zijn als cool zijn: gewoon van tv afkijken en vooral niet je eigen keuzes maken ;)
    4. durobinet 7 maart 2006 10:10
      Buffett: Cut your gains!
      In his 2006 letter to Berkshire Hathaway shareholders, Warren Buffett explains how costly it can be to let advisors come between you and your money.
      By Warren Buffett
      March 6, 2006: 5:54 AM EST

      (FORTUNE Magazine) - Warren Buffett often uses his annual report to comment on subjects he believes of importance to today's markets. Here, from the report published Saturday, is an allegory about "How to Minimize Investment Returns."

      It's been an easy matter for Berkshire and other owners of American equities to prosper over the years.


      Warren Buffett


      Between Dec. 31, 1899, and Dec. 31, 1999, to give a really long-term example, the Dow rose from 66 to 11,497. (Guess what annual growth rate is required to produce this result; the surprising answer is at the end of this piece.)
      This huge rise came about for a simple reason: Over the century, American businesses did extraordinarily well and investors rode the wave of their prosperity. Businesses continue to do well. But now shareholders, through a series of self-inflicted wounds, are in a major way cutting the returns they will realize from their investments.

      The explanation of how this is happening begins with a fundamental truth: With unimportant exceptions, such as bankruptcies in which some of a company's losses are borne by creditors, the most that owners in aggregate can earn between now and Judgment Day is what their businesses in aggregate earn. True, by buying and selling that is clever or lucky, investor A may take more than his share of the pie at the expense of investor B.

      And, yes, all investors feel richer when stocks soar. But an owner can exit only by having someone take his place. If one investor sells high, another must buy high. For owners as a whole, there is simply no magic -- no shower of money from outer space -- that will enable them to extract wealth from their companies beyond that created by the companies themselves.

      Indeed, owners must earn less than their businesses earn because of "frictional" costs. And that's my point: These costs are now being incurred in amounts that will cause shareholders to earn far less than they historically have.

      To understand how this toll has ballooned, imagine for a moment that all American corporations are, and always will be, owned by a single family. We'll call them the Gotrocks. After paying taxes on dividends, this family -- generation after generation -- becomes richer by the aggregate amount earned by its companies.

      Today that amount is about $700 billion annually. Naturally, the family spends some of these dollars. But the portion it saves steadily compounds for its benefit. In the Gotrocks household everyone grows wealthier at the same pace, and all is harmonious.

      But let's now assume that a few fast-talking Helpers approach the family and persuade each of its members to try to outsmart his relatives by buying certain of their holdings and selling them certain others. The Helpers -- for a fee, of course -- obligingly agree to handle these transactions. The Gotrocks still own all of corporate America; the trades just rearrange who owns what.

      So the family's annual gain in wealth diminishes, equaling the earnings of American business minus commissions paid. The more that family members trade, the smaller their share of the pie and the larger the slice received by the Helpers. This fact is not lost upon these broker-Helpers: Activity is their friend, and in a wide variety of ways, they urge it on.

      After a while, most of the family members realize that they are not doing so well at this new "beat my brother" game. Enter another set of Helpers. These newcomers explain to each member of the Gotrocks clan that by himself he'll never outsmart the rest of the family. The suggested cure: "Hire a manager -- yes, us -- and get the job done professionally."

      These manager-Helpers continue to use the broker-Helpers to execute trades; the managers may even increase their activity so as to permit the brokers to prosper still more. Overall, a bigger slice of the pie now goes to the two classes of Helpers.

      The family's disappointment grows. Each of its members is now employing professionals. Yet overall, the group's finances have taken a turn for the worse. The solution? More help, of course.

      It arrives in the form of financial planners and institutional consultants, who weigh in to advise the Gotrocks on selecting manager-Helpers. The befuddled family welcomes this assistance. By now its members know they can pick neither the right stocks nor the right stock pickers. Why, one might ask, should they expect success in picking the right consultant? But this question does not occur to the Gotrocks, and the consultant-Helpers certainly don't suggest it to them.

      The Gotrocks, now supporting three classes of expensive Helpers, find that their results get worse, and they sink into despair. But just as hope seems lost, a fourth group -- we'll call them the hyper-Helpers -- appears. These friendly folk explain to the Gotrocks that their unsatisfactory results are occurring because the existing Helpers -- brokers, managers, consultants -- are not sufficiently motivated and are simply going through the motions. "What," the new Helpers ask, "can you expect from such a bunch of zombies?"

      The new arrivals offer a breathtakingly simple solution: Pay more money. Brimming with self-confidence, the hyper-Helpers assert that huge contingent payments -- in addition to stiff fixed fees -- are what each family member must fork over in order to really outmaneuver his relatives.

      The more observant members of the family see that some of the hyper-Helpers are really just manager Helpers wearing new uniforms, bearing sewn-on sexy names like HEDGE FUND or PRIVATE EQUITY. The new Helpers, however, assure the Gotrocks that this change of clothing is all-important, bestowing on its wearers magical powers similar to those acquired by mild-mannered Clark Kent when he changed into his Superman costume. Calmed by this explanation, the family decides to pay up.

      And that's where we are today: A record portion of the earnings that would go in their entirety to owners -- if they all just stayed in their rocking chairs -- is now going to a swelling army of Helpers. Particularly expensive is the recent pandemic of profit arran
    5. durobinet 7 maart 2006 10:13
      Vervolg Buffett

      Particularly expensive is the recent pandemic of profit arrangements under which Helpers receive large portions of the winnings when they are smart or lucky, and leave family members with all the losses -- and large fixed fees to boot -- when the Helpers are dumb or unlucky (or occasionally crooked).

      A sufficient number of arrangements like this -- heads, the Helper takes much of the winnings; tails, the Gotrocks lose and pay dearly for the privilege of doing so -- may make it more accurate to call the family the Hadrocks. Today, in fact, the family's frictional costs of all sorts may well amount to 20 percent of the earnings of American business. In other words, the burden of paying Helpers may cause American equity investors, overall, to earn only 80 percent or so of what they would earn if they just sat still and listened to no one.

      Long ago, Sir Isaac Newton gave us three laws of motion, which were the work of genius. But Sir Isaac's talents didn't extend to investing: He lost a bundle in the South Sea Bubble, explaining later, "I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men." If he had not been traumatized by this loss, Sir Isaac might well have gone on to discover the fourth law of motion: For investors as a whole, returns decrease as motion increases.

      Here's the answer to the question posed at the beginning of this piece: To get very specific, the Dow increased from 65.73 to 11,497.12 in the 20th century, and that amounts to a gain of 5.3 percent compounded annually. (Investors would also have received dividends, of course.) To achieve an equal rate of gain in the 21st century, the Dow will have to rise by Dec. 31, 2099, to -- brace yourself -- precisely 2,011,011.23. But I'm willing to settle for 2,000,000; six years into this century, the Dow has gained not at all.

      More from Buffett's 2005 shareholder letter

      vr.gr. duro
      PS. zeg niet dat u niet gewaarschuwd was!
    6. [verwijderd] 7 maart 2006 10:49
      quote:

      durobinet schreef:

      Vervolg Buffett

      Particularly expensive is the recent pandemic of profit arrangements under which Helpers receive large portions of the winnings when they are smart or lucky, and leave family members with all the losses -- and large fixed fees to boot -- when the Helpers are dumb or unlucky (or occasionally crooked).

      A sufficient number of arrangements like this -- heads, the Helper takes much of the winnings; tails, the Gotrocks lose and pay dearly for the privilege of doing so -- may make it more accurate to call the family the Hadrocks. Today, in fact, the family's frictional costs of all sorts may well amount to 20 percent of the earnings of American business. In other words, the burden of paying Helpers may cause American equity investors, overall, to earn only 80 percent or so of what they would earn if they just sat still and listened to no one.

      Long ago, Sir Isaac Newton gave us three laws of motion, which were the work of genius. But Sir Isaac's talents didn't extend to investing: He lost a bundle in the South Sea Bubble, explaining later, "I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men." If he had not been traumatized by this loss, Sir Isaac might well have gone on to discover the fourth law of motion: For investors as a whole, returns decrease as motion increases.

      Here's the answer to the question posed at the beginning of this piece: To get very specific, the Dow increased from 65.73 to 11,497.12 in the 20th century, and that amounts to a gain of 5.3 percent compounded annually. (Investors would also have received dividends, of course.) To achieve an equal rate of gain in the 21st century, the Dow will have to rise by Dec. 31, 2099, to -- brace yourself -- precisely 2,011,011.23. But I'm willing to settle for 2,000,000; six years into this century, the Dow has gained not at all.

      More from Buffett's 2005 shareholder letter

      vr.gr. duro
      PS. zeg niet dat u niet gewaarschuwd was!
      Moraal van dit verhaal:

      wie (herhaaldelijk) assistentie zoekt en vindt bij familiaire financiele zaken, moet zoveel voor die assistentie betalen, dat het familievermogen met die assistentie slechter rendeert dan zonder die assistentie.
    7. [verwijderd] 7 maart 2006 13:35
      omdat ik beloof heb het niet meer over Fibo te hebben, doe ik het maar even hier.

      stel we zakken door 449 heen
      dan ligt het 38.2 procent fibo niveau van de stijging van oktober tot februari op 435.3
      het leuke is dat rond dat niveau momenteel ook de bovenkant van het oorspronkelijke opwaartse trendkanaal ligt, u weet wel, dat kanaal dat getest werd op 23 januari op 429 en toen dienst deed als steun (=understatement)

      groet GJ
    8. [verwijderd] 7 maart 2006 13:54
      quote:

      Nikken schreef:

      omdat ik beloof heb het niet meer over Fibo te hebben, doe ik het maar even hier.

      stel we zakken door 449 heen
      dan ligt het 38.2 procent fibo niveau van de stijging van oktober tot februari op 435.3
      het leuke is dat rond dat niveau momenteel ook de bovenkant van het oorspronkelijke opwaartse trendkanaal ligt, u weet wel, dat kanaal dat getest werd op 23 januari op 429 en toen dienst deed als steun (=understatement)

      groet GJ
      "stel we zakken door 449 heen".

      Dat stel je natuurlijk niet zo maar, Gj.
    9. [verwijderd] 7 maart 2006 15:07
      Vooruit Gann dan maar,

      Een update in de uur grafiek. De gele lijnen zijn vanaf de 383,31. De witte en kleurtjes (rood in dit geval) zijn vanaf de 427,90.

      Zowel de RSI als de Elliott Oscillator vertonen positieve divergentie.

      Kijk maar even naar de beurs want van mijn pc krijg ik de hik. Nieuwe CD-RW aan het formatteren en ga maar een reserve copie maken.

      Groet.
    86 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links