Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fagron en die 220 miljoen euro

Fagron en die 220 miljoen euro

De omzet van Fagron daalt flink door het stopzetten van een gedeelte van de Amerikaanse activiteiten. De overname van Bellevue Pharmacy, dat er nogal agressieve verkoopmethoden op na hield in de VS valt weg, waardoor de totale omzet daalde met 8,5%. Fagron is er nu klaar mee.

Dan de kapitaalverhoging. Eerder maakte Fagron bekend behoefte te hebben aan 220 miljoen euro vers geld. In een eerdere aankondiging (2 maart) werden een aantal dappere investeerders (Waterland, Baltisse, Marc Coucke, Carmignac, Midlin, Bart Versluys en Hans Stols) opgevoerd.

Die zouden de eerste tranche van circa 131 miljoen euro voor hun rekening zouden nemen. De tweede tranche, het restant tot aan 220 miljoen euro, zou via een claimemissie binnengeharkt moeten worden. Naar het zich nu laat aanzien staat de eerste tranche redelijk op losse schroeven.

Dat komt omdat er door die partijen een aantal voorwaarden is bedongen, waaraan Fagron eerst moet voldoen. In het persbericht van vandaag wordt dat zo aangekondigd:

 

 

Rechtsgeldig

Dus: Investors are reminded that... U wordt er inderdaad nog maar eens eventjes fijntjes aan herinnerd dat de eerste tranche van het reddingskapitaal nog niet helemaal zeker is. Daarvoor moet nog aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Ten eerste mag de gemiddelde slotkoers de 30 dagen voor de aandeelhoudersvergaderingvan 4 mei niet hoger uitkomen dan 5,50 euro. De bedoeling was dat de 131 miljoen euro aan aandelen zou worden uitgegeven tegen die gemiddelde koers. Die vergadering stond voor 14 april gepland.

Daarvoor kreeg Fagron onvoldoende aanmeldingen (quorum) binnen om rechtsgeldig te mogen stemmen. Die vergadering staat nu voor 4 mei. Op basis van bovenstaande regel hebben de eerste investeerders al een escape. Kijk maar naar de slotkoersen vanaf 30 kalenderdagen voorafgaand aan 4 mei:

  • 4 april 5,49
  • 5 april 5,59
  • 6 april 5,42
  • 7 april 5,63
  • 8 april 5,79
  • 11 april 5,97
  • Gemiddeld: 5,648

 

 

Waterland en Goldman Sachs

Ten tweede en dat lijkt mij veel belangrijker, heeft Waterland, de grootste deelnemer in de eerste tranche, erbij bedongen dat Fagron voorafgaand aan de hele exercitie, een overeenkomst moet hebben gesloten met de financierende banken en de Amerikaanse schuldeisers.

Mijn plaatsgenoten van Waterland zijn natuurlijk Gekke Henkie niet en willen eerst dat vooral de Amerikaanse schuldeisers kaltgestellt worden. Fagron heeft tot 4 mei om dit te regelen, en waarschuwt in het persbericht van vandaag dat dat nog niet geregeld is.

Mocht dit allemaal niet lukken, dan ziet Fagron zich genoodzaakt het totale bedrag via een claimemissie op te halen. En misschien is dat dan maar beter ook, want de grote investeerders willen natuurlijk best hun nek uitsteken, maar daar ook passend voor beloond worden. Voor niets gaat de zon op, nietwaar?

Bent u aandeelhouder van Fagron, leg dan maar alvast wat centjes apart. Groot kans dat u straks twee aandeeltjes à 3,50 euro mag bijkopen. Dan nog even het goede nieuws: Goldman is aan boord! Ja, en meteen de grootste. Wat de bedoeling is van Goldman is nog niet geheel duidelijk.

De internationaal vermaarde zakenbank heeft meer dan 2 miljoen aandelen verzameld en heeft daar ongetwijfeld een bedoeling mee. En dat zal niet zijn om er armer van te worden. Of zou het alleen zijn om dat quorum te halen…?


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 april 2016 15:51
    @Belgske Zoals u stelt inderdaad onzekerheid hier.

    In het artikel 'Meer lucht voor Fagron niet onverwacht' op

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-010416-064/Meer...

    wordt duidelijk dat Fagron een leverancier is van apothekersingrediënten, dus ingrediënten die apothekers al dan niet na een doktersvoorschrift in de vorm van medicijnen aan de mensen die de medicijnen nodig hebben verkopen.

    Tot zover is e.e.a. voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone te overzien:

    als een leverancier om de een of andere reden medicijnen niet meer aan een apotheek kan leveren, zal de apotheek de levering van medicijnen uiteraard te allen tijde waarborgen, dus ongeacht de gang van zaken bij een leverancier.

    Aangezien de aanduiding “farmaceutische industrie” niet bij iedereen in een gunstig daglicht staat, wat tevens geldt voor de bankensector,

    met name in de ivoren torens van de grote financiële centra als in ze City of London, waarover Joris Luyendijk n.a.v. de Panama papers in de “kwaliteits”krant nrc van 9.4.16 het deskundige “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel “Panama mag, dus wat houdt ze tegen” heeft geschreven met als onderwerp “Hoe kun je met jezelf leven, vroeg Joris Luyendijk de bankiers die het ontwijken van belasting faciliteren. Hij sprak diepgelovige mensen die hun moraal op kantoor zonder morren uitschakelen.”

    op

    blendle.com/i/nrc-handelsblad/panama-...

    wat tevens geldt voor de naam “Goldman”,

    dienen de apothekers op de korte termijn gelukkig of helaas dan ook rekening te houden met een toegenomen vraag naar asprientjes!?!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links