Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wat wil Fir Tree met Delta Lloyd?

Wat wil Fir Tree met Delta Lloyd?

 

Het activistische hedgefonds Fir Tree Partners heeft zich gevoegd bij een groep beleggers die hun belang in Delta Lloyd hebben uitgebreid, nadat de geplaagde Amsterdamse verzekeraar eind november beleggers teleurstelde met een groter dan verwachte claimemissie. 

Het hedgefonds uit New York had op 8 januari een belang van 3,35 procent opgebouwd in Delta Lloyd. Dit bleek dinsdag uit een melding in het register van de Autoriteit Financiële Markten. Het was de eerste melding van het fonds in Delta Lloyd. 

De nieuwe grootaandeelhouder, vernoemd naar de oprichter Jeffrey Tannenbaum, beheert circa 12 miljard dollar en kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws als activistische aandeelhouder. 

In april vorig jaar riep het hedgefonds het Amerikaanse hotelconcern Starwoods op om stappen te nemen om zijn aandelenkoers te verhogen, zeiden bronnen destijds tegen The Wall Street Journal. Het bedrijf kondigde daarop aan strategische opties te onderzoeken om de aandeelhouderswaarde te vergroten. Fir Tree pleitte eerder voor het vertrek van de bestuursvoorzitter van autoverhuurconcern Hertz Global Holdings, die in september 2014 opstapte.

Onduidelijk is nog wat de plannen van het Amerikaanse hedgefonds zijn met de belegging in de Nederlandse verzekeraar. Het fonds kon dinsdagochtend nog niet telefonisch worden bereikt.

Woordvoerder Maurice Piek van Delta Lloyd bevestigde dinsdag dat het bedrijf regelmatig overlegt met grote aandeelhouders, maar noemt het niet gebruikelijk om daar commentaar op te geven. Piek zei kennis te nemen van de belangname door een activistisch hedgefonds. 

Buitenlandse hedgefondsen en institutionele beleggers lijken te speculeren op koersherstel, na de sterke koersdalingen sinds augustus vorig jaar, en met name ook sinds de aankondiging van een claimemissie eind november. 

Het Londense hedgefonds Marshall Wace LLP, dat eerder actief was in Nederland met shortposities in Imtech en Fugro en dat voor een kwart in handen is van het Amerikaanse private equity-huis KKR & Co, meldde op 22 december vorig jaar voor het eerst een belang van iets meer dan 3 procent in Delta Lloyd. 

Het in Boston gevestigde hedgefonds Highfields Capital Management, dat circa 12 miljard dollar beheert en twee jaar geleden al instapte bij Delta Lloyd, had na het vertrek van topman Niek Hoek het belang van circa 3 procent vorig jaar grotendeels verkocht. Sinds de koersdalingen heeft Highfield het belang echter weer opgebouwd tot meer dan 5 procent en is daarmee nu een van de grootste aandeelhouders in Delta Lloyd. 

Highfields staat erom bekend posities in te nemen om voorstellen te kunnen doen aan het management om de aandelenkoers positief te beïnvloeden, maar heeft geen reputatie als activistische belegger. 

Dat laatste geldt ook voor de Noorse centrale bank die ook het Noorse staatspensioenfonds beheert en al enkele jaren in de Nederlandse verzekeraar belegt. Norges Bank kwam voor het eerst in augustus 2013 boven de meldingsgrens van 3 procent uit, maar heeft het belang in augustus vorig jaar verhoogd tot meer dan 5 procent en per 31 december 2015 uitgebouwd tot 6,5 procent.

Niet alle beleggers hebben er overigens voor gekozen om hun positie uit te bouwen na de door beleggers als desastreus ervaren halfjaarcijfers van Delta Lloyd. Het Amerikaanse hedgefonds Greenlight Capital van David Einhorn, dat bij de beursgang in 2009 instapte en het belang in juli vorig jaar nog vergrootte tot meer dan 5 procent, heeft dat belang eind augustus vorig jaar teruggebracht tot minder dan 3 procent. 

AQR Capital Management deed hetzelfde en rekent inmiddels op verdere koersdalingen. Het fonds staat momenteel in het AFM-register met een shortpositie van 0,54 procent per 7 januari. 

Andere partijen die speculeren op een koersdaling zijn WorldQuant LL, dat de shortpositie in Delta Lloyd kort voor het kerstweekend uitbreidde tot 1,46 procent, en Capital Fund Management S.A. 

De koers van Delta Lloyd daalde vorig jaar met 70 procent, nadat een abrupte daling van de solvabiliteit beleggers liet vrezen dat de verzekeraar de aandeelhouderswinst en het dividendbeleid zou moeten verwateren om de kapitaalpositie weer op peil te krijgen. 

Delta Lloyd, dat zijn marktkapitalisatie hierdoor zag dalen tot 1,17 miljard euro, heeft eind november een claimemissie aangekondigd van maximaal 1 miljard euro, om zijn solvabiliteit weer aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte te brengen in het nieuwe toezichtsregime Solvency II. De maximale omvang van de emissie, die bij de huidige koers het aantal aandelen bijna zou verdubbelen, betekent een enorme verwatering van de winst per aandeel.  


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet.

Meer over ABM Financial News

Recente columns van ABM Financial News

  1. jan '16 Wat wil Fir Tree met Delta Lloyd?
  2. dec '15 "Analisten goed voorbeeld in 2015" 5
  3. sep '15 Misser in België dreigt voor BAM 20

Gesponsorde links