Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moral Hazard

Zelfs met een paar glazen Griekse Ouzo op begreep ik de markt de afgelopen week niet. Eerst waren er de feestende Grieken die blij waren met de overtuigende Nee. De koersen gingen hier vanzelfsprekend maandag op omlaag, daarna kwamen winstnemingen op gang die de beurzen nog verder omlaag brachten.

Dat er daarna een herstel zou komen of zelfs een bear market-rally had ik nog kunnen begrijpen. Maar daarna kwam er een enthousiasme in de markt dat totaal onverklaarbaar is.

Er gingen verhalen rond dat de Amerikanen Duitsland en Frankrijk ernstig hadden toegesproken en hadden aangegeven dat ze geen Russen in de NAVO-achtertuin wilden en dus dat er een deal moest komen. De contouren van die deal waren slecht voor Duitsland, die daar echt niet mee thuis kon komen.

Vervolgens veranderde de contouren in het Griekse kamp zo negatief dat de Grieken dat nooit verkocht kregen aan de eerdere feestgangers. Maar niemand keek blijkbaar op die manier naar de markt, want de shorts werden even echt de markt uit gejaagd en iedereen wilde long.

Grafiek AEX Index

 

Maar Moral Hazard dan?

Als ik zo naar het verhaal keek, ging de film Wall Street 2 door mijn hoofd waarin Moral Hazard werd uitgelegd. Moral hazard ontstaat wanneer iemand meer risico neemt omdat toch iemand anders er voor opdraait als het fout gaat.

De Griekse overheid weet al heel lang dat de schulden onthoudbaar zijn, maar de gedacht is blijkbaar dat als ze langer doorgaan dan draait een ander er wel voor op. In het Engels nog even de uitleg:

In economics, moral hazard occurs when one person takes more risks because someone else bears the burden of those risks. A moral hazard may occur where the actions of one party may change to the detriment of another after a financial transaction has taken place. Moral hazard occurs under a type of information asymmetry where the risk-taking party to a transaction knows more about its intentions than the party paying the consequences of the risk. More broadly, moral hazard occurs when the party with more information about its actions or intentions has a tendency or incentive to behave inappropriately from the perspective of the party with less information. 

Grafiek Athex Athene

 

Mythologie en sagen

De Grieken hebben dus een moral hazard-probleem. Maar dit probleem geldt ook voor andere landen. Want als de Grieken er gewoon mee wegkomen dan zou ik als Nederland ook pleiten voor een lang-leve-de-lol-strategie want als het verkeerd gaat wie doet ons dan wat en wie draait er op voor de schulden?

Uit de debt clock wordt duidelijk dat de Grieken een probleem hebben ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp), maar de Japanners zijn veel meer een probleem, gezien de grootte van hun economie. Overigens wie naar de grafieken kijkt: de Griekse beurs was net als de banken gesloten.

Grafiek Shanghai

 

Een crash in China

China haalde de afgelopen week de voorpagina van bijna alle kranten. Er was een crash gaande en ook daar hebben de particulieren te maken met een moral hazard. Iedereen gokt maar met geleend geld op de beurs en als het verkeerd gaat dan komt de overheid wel met maatregelen toch?

Er zijn verruimingen van de margins bekendgemaakt en ook mag je als je een belang van boven de 5% hebt niet verkopen. Dat is tenminste een open en vrije economie (NOT)! Als ik naar de grafiek kijk dan zie ik gewoon een tijdelijk herstel in een neergaande trend.

De euro-dollar wil nog steeds niet omhoog, maar ik hou mijn positie omhoog gericht dus een sterkere euro en een zwakkere dollar.

Grafiek euro-dollar

 

De olieprijs-indicator

De olieprijs is voor mij een indicator voor de economie en die blijft heel zwak. Ook blijft er weer een spread tussen de Amerikaanse en de Europese olie. De Amerikaanse olie staat slechts 52 dollar per vat en de Europese staat 58 dollar.

Ook schijnt het zo te zijn dat wij als consumenten opdraaien voor de verkeerde keuzes van de oliemaatschappijen. De benzineprijs is hoog door verkeerde inkoopkeuzes van de oliebedrijven. Als het goed gaat hebben ze mega-bonussen en als er verkeerde keuzes gemaakt zijn dan draaien de consumenten er voor op.

Was dat nu niet moral hazard?

Grafiek Brent en WTI

 

De Europese indices

Eurostoxx 50 heeft vrijdag in de Twindicator een koopsignaal gegeven. Nu heb ik geen bevestiging in de AEX en de DAX, maar anders was er toch een probleempje.

Grafiek Eurostoxx 50

 

De Duitse DAX in de EB-indicator geen koopsignaal en in de Twindicator geen overtuigende signalen. Ik zit dus nog short maar ben behoorlijk kapot gemaakt door de bulls.

Grafiek DAX

 

De AEX heeft gelukkig nog geen koopsignaal gegeven.

Twindicator AEX

 

De S&P 500 heeft nog steeds rotsvast een verkoopsignaal.

Grafiek S&P 500

 

En ook de Dow Jones staat nog steeds op een verkoop.

Grafiek Dow Jones

 

De Japanners hebben een groter schuldenprobleem dan de Grieken, maar we zullen het er niet over hebben... Technisch eindelijk een verkoopsignaal.

Grafiek Japanse Nikkei Index

 

De implied volatility (VEAX) is de afgelopen week, met alle onzekerheden die er waren behoorlijk opgelopen. Vrijdag viel de koers weer behoorlijk terug omdat de markt uitging van een oplossing. Zo ver ik het gevolgd heb is er weer geen oplossing.

Grafiek volatiliteit AEX

 

Ik zit dus nog short in de diverse indices en moet eerlijk zijn dat was na eerdere enorme winsten ineens best pijnlijk.

Om te laten zien dat shorts soms best heel leuk werken, kom ik nog even terug op een short in Green Mountain Coffee. Koersdoel 65 dollar komt in de buurt.

Grafiek Green Mountain Coffee

 

Stars en Bugs?

Ik kijk naar hotelketens om te shorten en zie ook koffiegigant Starbucks als short. Om dan toch een beetje in de namen te blijven ik heb Starwood hotels als short gekozen.

Grafiek Starwood

 

Hoewel de grafiek van Starbucks nog geen verkoopsignalen geeft. Toch een shortpositie (klein) in dit fonds.

Grafiek Starbucks

 

Maar je moet soms gewoon op de muziek vooruit lopen. Toch?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 juli 2015 09:54
    Moral Hazard? Er is nog een mythe namelijk dat 'de democratie' in Griekenland. Griekenland is de moeder vd democratie is als argument opgevoerd om Gr bij de EU te trekken, las ik, lijkt me eerder dat de NAVO geen gat in de flanken wilde hebben zo dichtbij Rusland. Voorzover ik weet is overal ter wereld een vorm van demos geweest, ook bv bij indianen en mongolen. Ik lees dat de zonneactiviteit snel aan het afnemen is wat koude ten gevolge zal hebben. Dat heeft wel invloed op economische activiteiten.
  2. [verwijderd] 13 juli 2015 10:25
    De spread in de olieprijs zegt niets over de economie maar wel over het aanbod in de VS tov het aanbod hier. Onzin dus. Dat de olieprijs omlaag gaat heeft mi te maken met surplus aan aanbod en vooruitlopend op een Irandeal.

    er is altijd wel ergens ellende te vinden waardoor permabears eens in de zoveel tijd weer eens gelijk krijgen. De rest van de tijd kachelen we rustig door omhoog.
  3. geobeo 13 juli 2015 11:14
    Waarom dacht je in godsnaam dat Griekenland dit keer niet gered zou worden?

    Dit is toch niet de eerste keer in de laatste 7 jaar dat de EU laat zien dat een Grexit simpelweg absoluut geen optie is?!

    Ik vond dit juist een van de meest voorspelbare beursbewegingen ooit.

    En over 2 jaar doen ze het zelfde gewoon nog een keer opnieuw, met alweer een nog iets groter circus erachter. Ga me dan aub niet vertellen dat je de redding niet aan zag komen.
  4. Karel 200 13 juli 2015 15:14
    Doormodderen met Grieken.
    Beurzen in majeur nu de Eurobonzen tegen beter weten in besloten hebben nog langer door te modderen met de Grieken. Griekenland is met leugens en bedrog bij de euro gekomen en blijft met leugens en bedrog de euro houden. Want de Grieken willen gewoon doorgaan met weinig belasting betalen, belasting ontduiken, ontwijken en privileges voor de superrijken. Want de Griek is helemaal niet arm, ondanks misleidende mediapropaganda. Ze stonden in langen rijen voor de banken en dat doe je niet als je geen gels op je rekening hebt. Ze konden er alleen niet bij omdat ze hun banken massaal geplunderd hadden en daar kan niet een bank tegen waar dan ook.
    De mist die pres. Sipres optrok is dus niet voor niets geweest. Wie is de winnaar van deze politieke komedie? Griekenland en dan vooral de Griekse oligarchen, reders en andere superrijke multimiljardairs. Maar ook de gewonere man die zijn huis niet afbouwt om dan geen belasting te hoeven betalen. De vermogenden omdat de griekse fiscus er geen flauw benul van heeft van wat de mensen bezitten en zodoende nog niet de helft incasseer van wat ze nu zonder hervormingen zouden moete3n ophalen.
    Wie zijn de verliezers? Dat zijn de belasting betalers in de Nrd. Europese landen waaronder Nederland, met een regering waarvoor verkiezingsbeloften er zijn om te breken de belastingdruk vooral voor de middeninkomens buitensporig is. Zij moeten nu de belasting betalen die de griek ontwijkt.
    En wie wint er nog meer? Frankrijk natuurlijk maar vooral Duitsland met de ambitieuze Kaiserin Angela, voor wie een Grexit een prestigeverlies had betekent. Europa, Das IVe Reich?
  5. gyronando 14 juli 2015 01:31
    In dit modern voc tijdperk begonnen onder Balkenende is het gelegaliseerd om de belasting betaler hier te beroven.
    Ik zie beelden van mensen in griekenland bij de pin automaat die denken met vakantie te zijn. Hier als je aandelen in een bank hebt is dat risicokapitaal
    en hindert dat niet als het weg is volgens Wouter Bos.
    Onze zogenaamde volksvertegenwoordigers roven en stelen van de
    eigenbevolking dat het een lieve lust is en gaan met dit geroofde geld (moderne voc mentaliteit) de griek redden.
    de nederlandse aandeelhouder in banken en de balstingbetaler is de koelie in deze moderne tijden.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links