Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bulls versus bears (1):
Aandelenwaardering

Een jaar geleden gaf ik u tien redenen om te kopen en te verkopen om de argumenten van de optimisten en de pessimisten te nuanceren. Op dit moment is het gevecht tussen de beren en de stieren nog volop bezig, zoals altijd eigelijk.

De felheid waarmee de argumenten in stelling worden gebracht is wel degelijk opmerkelijk. Gezien de stijgende koersen lijken de stieren aan de winnende hand en lopen blijkbaar steeds meer beren naar de ander kant over.

Beide partijen geven diverse redenen aan om aandelen te kopen, of om juist te verkopen. Graag breng ik u opnieuw in een reeks columns een aantal van deze argumenten voor het voetlicht.

K/w S&P 500
Laat ik beginnen met de waardering van aandelen. De beren stellen dat aandelen veel te duur zijn. Bijvoorbeeld de k/w, die is veel te hoog. Momenteel bedraagt de k/w van de S&P 50032. Dat is inderdaad historisch gezien hoog. Het gemiddelde over de afgelopen tien jaar, toch al niet de goedkoopste periode in de historie, was 26.

In de periode 1973 - 1993 bedroeg de k/w van de S&P 500 slechts 13. Dit is zowaar een indicatie dat aandelen veel te duur zijn. Bovendien valt er over de kwaliteit van de winsten volop te discussiëren, maar daarover vertel ik in een latere column meer.

Het dividendrendement van de S&P 500 is ook veel te laag: op dit moment is dat slechts 1,65%. In internationale en historische vergelijkingen valt dit ook laag uit. In Nederland krijgt u bijvoorbeeld nog steeds een mooie 4% aan dividend.

Waardering
Een derde ratio die aangeeft dat de Amerikaanse beurs te duur is, is de Q-ratio. Deze geeft de verhouding aan tussen de koers en de waarde van het bedrijf, als u het vervangt. Deze ratio wordt ook Tobins’ Q genoemd en staat volgens Prudentialnu op een niveau, wat, ondanks de gedaalde koersen, nog steeds 10% boven het historische gemiddelde is.

De stieren hebben ook hun waarderingsargumenten. Volgens hen zijn aandelen spotgoedkoop en daarbij wijzen ze bijvoorbeeld naar het Fed Model, die al lange tijd aangeeft dat er op de beurs koopjes zijn te halen. Naar de historische winsten moeten we natuurlijk niet kijken. Beleggen doet u voor de toekomst.

Analisten verwachten substantieel hogere winsten in de toekomst. Daarmee is de k/w van de S&P 500 aanzienlijk lager: geen 32, maar slechts 17.

Spotten
Er bestaat ook nog de discussie welke winsten u moet gebruiken. Om hierin niet te verzanden, gebruik ik de k/w op basis van de fiscale gegevens. Deze is maar 16. Ik geloof niet dat er met de Amerikaanse belastingdienst te spotten valt en daarom neem ik gevoegelijk aan, dat deze winsten goed berekend zijn.

OK, maar als iemand Amerikaanse aandelen toch te duur vindt, dan zijn de Europese beurzen zeker een alternatief. De k/w van de Europese Datastream index is nu 14, terwijl het gemiddelde over de afgelopen tien jaar 18 bedroeg. Natuurlijk biedt ook hier het alternatieve rendement op obligaties nauwelijks enige concurrentie.

Trouwens, ondanks de oplopende koersen in Amsterdam loopt de Nederlandse beurs nog steeds 10% achter op de meeste indices. Alle grote jongens lopen netjes met elkaar in de pas, de wereldaandelenindex, de S&P 500, de DAX, de Eurostoxx 50, de FTSE 100 (ik vind Foetsie toch leuker), de CAC 40, de Nikkei 225en noem maar op.

Evenwicht
Zoals u ziet, heb ik alle indices bij elkaar in één grafiekje gezet. In deze wirwar aan lijntjes wordt één ding duidelijk en dat is dat er één lijntje onderaan bungelt: de AEX. Natuurlijk zijn er voldoende verklaringen: Ahold, veel financials die het slecht hebben gedaan en de grote dollar-gevoeligheid van Nederland.

Ahold lijkt alleen de grootste problemen achter de rug te hebben, met de koersstijgingen zijn ook de financials het faillissementsrisico voorbij en de dollar heeft alweer een viermaands maands hoogtepunt bereikt. Kortom, de argumenten van de beren en de stieren redelijk met elkaar in evenwicht.

Ja, de beurs is aan de dure kant, maar gezien de lage rente is een hogere k/w terecht.

 
 
 
 
 
 
Klik hier om te reageren en te discussiëren
 
 
 
 
 
 
 

Corné van Zeijl is hoofd beleggingen bij Zurich, waar hij eindverantwoordelijk is voor de beleggingsportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Voor de Zurich portefeuille belegt hij voornamelijk in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard euro. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links