Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: S&P 500 wijst de weg

Na de gevormde tweedaagse harami, wist de AEX gisteren te consolideren boven de steunzone van 410 tot 411,50. Gisteren werd een hoogtepunt bij 414,40 op de borden gezet. Ik gaf al eerder aan dat voor de komende dagen de opwaartse ruimte open stond naar in eerste instantie de zone 415,70 tot 415,95.

In deze zone liggen:

 • de neklijn van het afgeronde hoofd-schoudertoppatroon
 • een voormalige en meervoudig geteste bodem
 • de eind vorige week gevormde neerwaartse gap

Een beweging door deze zone zou een verdere verbetering in het technische beeld betekenen. De belangrijkste te breken weerstand ligt echter bij de dalende toppenlijn van deze mini-correctie. Deze toppenlijn startte bij de jaartop van 425,80 en ligt vandaag bij 418,70.

Trend intact

Ik acht de kans nog steeds reëel dat de AEX in de loop van deze week deze weerstanden kan gaan testen. Boven de dalende toppenlijn wordt de mini-correctie echter pas afgerond en ontstaat er weer ruimte naar de jaartop en hoger.

Naar mijn mening is de opwaartse trend in de meeste tijdstermijnen (behalve in het zeerkortetermijnbeeld) nog steeds intact. Deze terugval was nodig om een eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem te vormen om de contouren van de stijgende kortetermijntrend zichtbaar te maken.

Tijdens de vierde correctie van dit jaar werd een bodem op de borden gezet bij 388 waarna de AEX in een rechte lijn opliep naar een hogere jaartop. De bijbehorende stijgende bodemlijn was daarbij veel te steil en uiteindelijk onhoudbaar.

Steunzone genaderd

Na enkele weken van consolidatie, brak de AEX afgelopen donderdag door de steun van 415,70 en startte daarmee een verdere terugval. Ook werd een toppatroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel van 406. Het dieptepunt werd tot op heden bij 406,20 op de borden gezet.

Hiermee werd ook de volgende en zeer belangrijke steunzone van 403,50 tot 404 genaderd. In deze zone liggen:

 • de sinds 2012 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek
 • het 200-daags gemiddelde

Of de bodem tijdens deze mini-correctie al definitief op de borden staat, is echter nog niet te zeggen, maar deze kans acht ik zeker reëel.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Consolidatie

Voor vandaag ligt het eerste steunniveau bij 410 tot 410,30. Hier ligt het 50-daags gemiddelde en de voormalige lagere top. Vlak daaronder ligt bij 409 nog de oude bekende dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar.

Als ik de bodem van 388 alvast verbind met de bodem van vorige week dan is de mogelijke nieuwe stijgende bodemlijn te vinden bij 407,50. De consolidatie van de laatste twee handelsdagen kan dan ook nog even doorzetten, voordat de AEX een nieuwe poging onderneemt om de 415,70 op te zoeken.

De S&P 500 brak gisteren al wel door zijn dalende toppenlijn die ook de bovenkant was van het vlagpatroon. Hiermee lijkt de correctie te zijn afgerond, nadat vorige week al precies de stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest en daarbij een hammer-bodem werd gevormd.

In de komende weken mag dan ook weer minimaal een test van de jaartop worden verwacht. Mijn doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij 2100 tot 2150. Steun ligt bij de voormalige dalende toppenlijn van nu 1958.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bovespa: beperkte terugval

Als laatste nog de klassieke beweging die plaatsvond in de afgelopen tijd in de Braziliaanse Bovespa. De koers brak in juli door zijn langere dalende toppenlijn. Daarna corrigeerde de Bovespa fors in de afgelopen weken, waarbij zowel de voormalige dalende toppenlijn als het 200-daags gemiddelde werden teruggetest eind vorige week.

Dit viel ongeveer samen met een test van de horizontale steun van 52.500. Eind vorige week werd daar nog een piercing line-bodempatroon gevormd waarna gisteren een zeer krachtige opwaartse beweging plaatsvond.

Een beperkte terugval is nog mogelijk na het koersgeweld van gisteren, maar de voor de komende periode houd ik rekening met een verdere stijging naar 63.000 tot 63.500.

Daggrafiek Bovespa

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BRAZILIE-Ibovespa

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
707 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 31 32 33 34 35 36 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
ze laten het niet to om te laten kopen op 10 cent, ze halen het steedds weg, mag wel 25 cent steeds nu. en mocht het lukken, daald het wat, trekken ze weer weg.
Dan gaat de stop er vaak wel aan als je niks mag doen.
John H
0
ik wacht wel even totdat de trend zichtbaar is. vandaag beetje spelen met paar honderd euro. kijken of we het kunnen verlengen tot een weekje kurhaus of dat het gewoon thuiszitten wordt ;)
Haager
0
De aex deed een 20 punter drop vanaf 425.x, kreeg eventjes bijna 10 punten terug en het zal mij niet verbazen als er nog eens 20 punten van het tussentijdse hoog (414.4 tot nog toe) eraf gaan. Wat natuurlijk kan is dat dit tussentijdse hoog er nog niet is, de aex dus nog iets bovenop de 414 kan zetten, vanaf het laag vannacht dus ongeveer 12.5 punten.
Gaan wij vandaag 4 punten krijgen en overnacht tot morgenmiddag nog eens 8? Haalbaar.
Go with the flow
0
Bij opening directe terugval naar 400 en dan snel omhoog, even wachten dus en dan calletjes inslaan
ILikeFood
0
quote:

Go with the flow schreef op 8 oktober 2014 08:55:


Bij opening directe terugval naar 400 en dan snel omhoog, even wachten dus en dan calletjes inslaan


nee nee nee nee :-)
707 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 31 32 33 34 35 36 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 539,38 28 feb
  -20,60
  -3,68%
 2. BRAZILIE-Ibovespa 0,00 apr '16
  0,00
  0,00%
 3. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%