Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terug naar de normale puinhoop

Het leek er even op dat we vorige week naar een meer normale situatie zouden gaan. Eindelijk liep de volatility iets op en was het weer feest voor de beren (zoals ikzelf). We hadden al Irak, Rusland en Israel maar daar kwam het Argentinië-failliet bij.

Dit faillissement werd ook door ISDA (de organisatie van Swaps en derivaten) als credit default event bestempeld. Credit default swaps worden dus afgewikkeld (lees uitbetaald). 

Nu hadden we al eerder problemen in het zuiden van Europa, waar Banca Espirito Santo grote problemen heeft. 

De problemen bleven de afgelopen week alleen maar aanhouden en ze zijn dusdanig dat ze ook de Portugese index beïnvloeden. Die ging vorige week dan ook flink omlaag. 

Obligatiebeleggers aan het denken

De problemen op land- en bankniveau hebben obligatiebeleggers weer aan het denken gezet. We zien de landenspreads in de bondmarkt verder oplopen. Maar ook de creditspreads lopen op. Op zich een gezonde situatie, maar dit geeft spanningen in de markt - en gaat nog veel meer spanningen geven - omdat de markt dit niet meer gewend is. 

Daarbij liep de rente (yield) in de VS op de 30-jarige obligatie iets op. Dat zette beleggers ook aan het denken: wat als de QE-periode over een aantal maanden stopt? 

Eurodollar liep iets op, maar zit nog wel in een neergaande beweging.

Marginpercentages staan op recordniveaus en met de oplopende volatility zal dat alleen maar verder oplopen. Ik geloof dat de top in margins ook een markttop kan aangeven. 

Gier(en) boven Fortis

Naast deze dingen zijn er ook een paar andere zaken aan het normaliseren. Zo heb ik Fortis/Ageas al tijden niet begrepen, sterker nog, ik heb een tijd om die reden short gezeten. Maar na een tijdje begon ik aan mijn verstandelijke vermogens te twijfelen. Ik zag het louter negatief in, terwijl de rest van de beleggers er iets heel moois in zagen.

Gelukkig is het aandeel nu hard gecorrigeerd en blijkt het allemaal wel mee te vallen met me. 

Maar laten we even uitzoomen,

We zien dat de grafiek van Ageas weinig goeds voorspelt. Als het een ECG van een hartpatiënt zou zijn…

Het plaatje van Aegon is minder dramatisch, maar op de grafiek zie ik wel een verkoopsignaal. Ik heb zelf nog wat putjes. 

De afdeling shorts

Even kijken naar een paar aandelen die ik short zit. Amazon bijvoorbeeld. Leuk omlaag gevallen en ik heb maar wat winst ingelockt. 

Netflix zit ik ook short, maar het wil nog niet echt omlaag. Ik zie een klein hoofd-schouderpatroon. We zouden dus met gemak naar de 300 dollar kunnen…

Zillow begint ook een beetje normaal te worden. Eerder ging het fonds op het overnemen van Trulia zelf mee omhoog. Ik heb maar vast wat winst genomen in de shortposities, want het aandeel beweegt alles behalve relaxed. Officieel moeten we met de short wachten op de Twindicator. 

Bij Tesla hadden we in de candle’s een dark cloud cover-patroon, wat normaal gesproken voor veel lagere koersen moet zorgen. Nabeurs gingen we omlaag op de cijfers en dus zag ik mijn kans schoon om eindelijk weer eens short te gaan.

Maar de volgende dag krijg je 10 dollar om je oren als shorter en ben ik met de staart tussen de benen weer naar de zijlijn gegaan. 

Berkshire Hathaway heeft zelfs een verkoopsignaal gegeven…(zelf nog geen positie) 

De vola en de indices

Volatility loopt op. De Vix gaat richting de 16, wat nog steeds heel laag is, maar wel al een verdubbeling vanaf de low van 8. Zoals ik eerder heb uitgelegd, bij een verdubbeling van de volatility verdubbelen de optieprijzen ook. 

De Duitse Dax heeft een mooi verkoopsignaal gegeven en is behoorlijk omlaag. Persoonlijk houd ik er rekening mee dat het op de iets langere termijn nog veel verder omlaag gaat. Rond het 9.100 niveau zou er een tijdelijke steun moeten zijn. 

Op de Twindicator hebben we een heel mooi signaal gehad in de DAX. Wie net als ik voor zijn vakantie wat putjes gekocht heeft kan weer uitkijken naar de volgende vakantie. 

Eurostoxx50 geeft ook een mooi verkoopsignaal en voorlopig zie ik geen reden om weer heel positief te zijn. 

De AEX-index zou op een tijdelijk steunniveau moeten zitten. 

Ook de Amerikaanse S&P 500-index zou een tijdelijke steun kunnen vinden, maar hier moeten we ons goed beseffen dat we pas net sinds twee dagen een verkoopsignaal hebben en dus dat de echte daling nog moet beginnen.

Natuurlijk zal de rode lijn, zijnde het 200-daags gemiddelde, van groot belang worden. 

In de Amerikaanse Smallcap index, Russell2000 zie ik al een langere tijd een hoofd-schouderpatroon en ik speel het met een short tracker. Een mooie manier om via ETF’s bescherming te nemen of omlaag te speculeren. Het wachten blijft echter wel op een versnelling omlaag. 

 

How low can we go?

De Dow Jones heeft ook eindelijk een verkoopsignaal geven maar als beer ben ik lang opgejaagd en kan bijna niet geloven dat we nu eindelijk een keer een correctie van enige importantie gaan zien.

We moeten de komende dagen (mogelijk weken) goed in de gaten houden wat we gaan doen. Maar het feit dat er heel veel dingen tegelijkertijd spelen geeft me het gevoel dat de aardschok nog wel eens wat heftiger kan worden dan hij nu al is.

Een herstel in de markt is dus eerder een reden om groter short te gaan. 

 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 augustus 2014 22:25
    quote:

    korbe007 schreef op 4 augustus 2014 22:18:

    de bears komen wel aan hun trekken dit jaar en volgend jaar gezien de ontwikkelingen in de wereld. Modellen van Martin Armstrong wijzen daarop. Eur/USD op naar pariteit, lees ik. Duitse banken zijn betrokken bij de Portugese banken-onrust.
    Het blijkt nog steeds dat banken niet te vertrouwen zijn. Het systeem loopt op zijn einde.
  2. [verwijderd] 5 augustus 2014 01:48
    @gretig Het zal bij het aan- en verkopen van aandelen of obligaties voor een positief resultaat binnen een gewenste termijn altijd een kwestie zijn van timing, dus de op en neer gaande of zijwaarts bewegende aandelen/obligaties niet te vroeg en niet te laat aan- en verkopen, dus niet te gretig, en uiteraard al helemaal niet in paniek, of "het systeem" dat "op zijn einde loopt" met de bijbehorende beleggingsmogelijkheden van dien nu bestaat of niet.
  3. [verwijderd] 5 augustus 2014 08:50
    quote:

    gretig schreef op 4 augustus 2014 22:25:

    [...]
    Het blijkt nog steeds dat banken niet te vertrouwen zijn. Het systeem loopt op zijn einde.
    Zelf geloof ik niet zo in de modellen van Armstrong want processen herhalen zich wel maar niet in veelvouden van het getal pi. Hij waarschuwde wel een paar jaar geleden voor oorlog in de Oekraïne. De rangorde in de wereld wordt herschikt? Of de sancties tegen Rusland goed zullen uitpakken in de zin dat Putin zal buigen lijkt me niet zo waarschijnlijk, ik hoor andere verhalen. Er heerst ook een mening in de Oekraïne dat Amerikanen al een paar jaar zijn betrokken bij het destabiliseren van dat land door o.a. ronselen van soldaten. Wordt vervolgd. Lijkt wel of de wet van Murphy van toepassing is: als het misgaat, gaat alles mis.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links