Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is er eigenlijk nog goedkoop?

Wat is er eigenlijk nog goedkoop?

Corné Van Zeijl waarschuwt beleggers in een videoboodschap voor het vele aantal Initial Public Offerings, ook wel IPO's genoemd. It's Probably Overpriced, zoals hij in het filmpje zegt. Van Zeijl benadrukt dat het sentiment onder beleggers positief is en dat we dan goed moeten oppassen waar we ons geld in beleggen. 

Maar is het sentiment wel zo positief? We horen de beren roepen dat er een crash aankomt en dat de markten overgewaardeerd zijn. Maar die zeggen dat al, laten we zeggen sinds ik hier bij IEX eind maart ben begonnen, en de markten zijn nog niet gecrasht.

Nou ja die van Dubai dan, maar de grote Europese en Amerikaanse indices stijgen gewoon door en toch is er nog geen stier te bekennen die dingen roept als: this time is different, sky is the limit en nog meer van dat soort stierengebrul, wat volgens de boekjes hoort bij een aandelenbubbel.

 

 

Misschien zijn aandelen wel duur, maar wat is dat vandaag de dag niet? Obligaties zijn nog veel duurder en ook de aandelen zijn ook wel eens een stuk duurder geweest dan nu. Wat is dan wel goedkoop? Goud misschien? 1325 dollar voor 31,1034768 gram, oftewel 1 troy ounce. Sommige mensen vinden dat spotgoedkoop, maar even zoveel beleggers willen het voor geen, eh, goud kopen op die prijs. Bovendien krijgt u over goud geen rente of dividend uitbetaald. 

Laten we er maar eens een lezersvraag van maken: wat vind u nog wél goedkoop? Niet één los aandeel of een losse obligatie, maar ik heb het over een complete asset class. Ik ben benieuwd.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 24 juni 2014 14:44
    Ik houd nooit van dat soort generaliserende uitspraken over "asset classes" want die gooien alle individuele deelnemers op een hoop. Er zitten binnen de categorie "aandelen" meer verschillen dan overeenkomsten. Je hebt Unilever en je hebt Imtech. Zelfde voor "obligaties". Je hebt Duitse staatsobligaties en Griekse junkbonds.

    Je kunt er misschien op puur statistisch niveau wellicht wel iets over zeggen, maar je moet jezelf altijd blijven bedenken dat dat niet perse iets zegt over individuen. In een dure aandelenmarkt kunnen best goedkope aandelen te vinden zijn. Vervang in dit soort uitspraken het woord "asset class" of "aandelen" door "PvdA'ers" of "Telegraaf-lezers" en je ziet meteen hoe weinig ze waard zijn.

    Kortom: mijn antwoord is "nergens en overal". Er zijn goedkope en belachelijk dure aandelen. Er zijn aantrekkelijke en bloedlinke obligaties. Er zijn grondstoffen met upside en hopeloos overgewaardeerde grondstoffen. En dat is altijd zo.

    Tot zover de preek van de dag.
  2. RT2014 24 juni 2014 14:52
    quote:

    jonas schreef op 24 juni 2014 14:45:

    Nutreco is goedkoop.

    Voor de rest zie ik niet veel. Het beste is maar een hele rijke vrouw aan de haak ga slaan. Weliswaar heb ik een vriendin, maar die is eigenlijk te arm dus ik moet het roer omgooien.

    Groet, Jonas
    Haha, misschien kun je nog beter kijken naar inkomenspotentie van je partner!
  3. [verwijderd] 24 juni 2014 15:20

    RT ik heb daar ook al over nagedacht, maar de echte miljoenen zie ik daar niet uitkomen.

    Ik heb al een strategie bedacht gericht op de echt loaded vrouw. Eerst moet ik wat investeren en dan komt het goedschip. Is ze zo lelijk als de nacht? Doet er niet toe. Het doel heiligt de middelen.

    Eerst kam ik mijn haar netjes en trek ik een jasje aan. Vervolgens ga ik naar de bar in een zo duur mogelijk hotel om koffie of wat dan ook te drinken. Dat kost al een half vermogen, maar soit.

    Vervolgens komt er dan wel een hele, hele rijke vrouw en praat ik wat met haar mee. Dan trouwen we en heeft Jonas eindelijk de miljoenen binnen.

    Eigenlijk is het zo bezien allemaal erg simpel.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 24 juni 2014 16:01
    Heijmans is nog zeer goedkoop. Heeft de crisis overleefd maar is daarbij van 140 naar 5,25 alltime low gegaan.Huidige koers 13,29. (ongeveer dezelfde koers als tijdens de paniekdagen toen AEX onder de 200 punten noteerde) EV bedraagt rond de €18 en ze zijn goed gepositioneerd voor herstel op de Ned. Woningmarkt. ING heeft koersdoel van 16,25 en Rabo 15.
    Kan binnen enkele jaren terug naar de helft van de oude winsten met koersen van 30 - 40 euro.
  5. Huppeldepepup 24 juni 2014 16:38
    Er is niet zoiets als een redelijke prijs. Er is alleen een relatieve prijs. Zolang centrale banken de rente kunstmatig laag houden, zullen de aandelen en grondstoffenprijzen dit niveau behouden. Zodra die centrale banken terugtrekkende bewegingen gaan maken, zal de rente langzaam gaan oplopen en worden aandeel en grondstoffen relatief minder aantrekkelijk. Die aantrekkelijkheid zal pas weer ontstaan bij lagere prijzen. Niets is zo onvoorspelbaar als het gedrag van een centrale bank, dus niemand weet wanneer die terugtrekkende beweging gaat komen. Niemand weet dus ook wanneer de prijzen voor grondstoffen en aandelen gaan dalen.
    Mijn gevoel is, dat het niet heel lang kan duren voordat dit gaat gebeuren. En daarnaast denk ik dat de huidige prijzen niet heel ver meer omhoog zullen gaan. Of de rente moet daadwerkelijk negatief worden, ook voor bedrijven en particulieren. Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Laat staan meer dan een klein beetje.
    Helaas kan ik alleen maar "ik denk" of "ik verwacht" zeggen, want niemand weet iets zeker.
    Wel weet ik dat ik zelf mijn posities zo langzaamaan ga afbouwen en even van de zijlijn ga kijken. Ik vind de beurs maar nerveus overkomen en vind het eventjes wel goed zo. Misschien te vroeg, maar een oude beurswijsheid zegt: niets is zo moeilijk als timing.
  6. Orca 24 juni 2014 17:02
    En zilver, zowel absoluut als relatief (afgezet tegen de andere edelmetalen).
    En de VIX is zowel absoluut als relatief goedkoop, wat niet wil zeggen dat ie duurder wordt.
    En huren in het >300K segment is goedkoop, afgezet tegen de koopprijs van het object.
    En geld lenen in Frankfurt is goedkoop.
    En crimineel gedrag, afgezet tegen de pakkans en de strafmaat, is héél erg goedkoop.
  7. [verwijderd] 24 juni 2014 17:20

    Huppel, ik heb al wat afgebouwd. Maar cash levert nu natuurlijk ook al weinig op en door die lage rente zal mijn pensioen er ook niet meer op worden.

    Eigenlijk vind ik die kunstmatig lage rente gevaarlijk, maar zaken zijn soms zoals ze zijn en vandaar mijn rijke vrouwplan.

    Groet, Jonas

  8. Ruud100 24 juni 2014 21:50
    Noorwegen is goedkoop en wellicht Zwitserland ook. En heel misschien de VS. Noorwegen = Eigen munt, veel grondstoffen, geen schulden, nauwelijks corruptie. Zwitserland = sterke munt en economie, maar te weinig grondstoffen en erg afhankelijk van Europa. VS = Veel te veel schulden, belabberde economie maar zelfvoorzienend in grondstoffen wat misschien de uitweg voor ze wordt. (en de belangrijkste grondstof is wellicht de dollar een van de weinige produkten die ze nog steeds zelf maken)

    De komende jaren gaat alles om grondstoffen draaien en dan vooral olie en gas, zaken die we in Europa nauwelijks hebben. Met Mega conflicten op de agenda rond Rusland en het Midden Oosten waar we met handen en voeten aan vast zitten voor onze energie kan iedereen wel bedenken welke risico's we op korte termijn lopen.

    De gaskraan naar Oekraine zit al een beetje dicht, er moeten nog miljarden aan Rusland betaald worden en als de zomer voorbij is.....

    Kind van de rekening (en dus heel duur) zijn uiteraard Europa en Japan. Nauwelijks grondstoffen, veel te veel (oude en jonge) mensen, veel te veel schulden, dure energie, munten die eigenlijk al om hadden moeten vallen, dalende werkgelegenheid door te dure arbeid: de echte klappen voor Europa en Japan gaan nu komen.

    De kans dat deze op hele korte termijn in Europa vallen is nog nooit zo groot geweest met bosbranden in Oekraine, Midden Oosten, Noord Afrika = allemaal heel dicht bij Europa.

    En Europa is op allerlei manieren bij deze conflicten betrokken, als degene die olie op het vuur gooit (Oekraine), als regio van waaruit duizenden meevechten (M-O, ISIS) of als voormalig kolonisator en nu politieagent (N-Africa).
  9. [verwijderd] 24 juni 2014 22:01
    quote:

    Ruud100 schreef op 24 juni 2014 21:50:

    Noorwegen is goedkoop en wellicht Zwitserland ook. En heel misschien de VS. Noorwegen = Eigen munt, veel grondstoffen, geen schulden, nauwelijks corruptie. Zwitserland = sterke munt en economie, maar te weinig grondstoffen en erg afhankelijk van Europa. VS = Veel te veel schulden, belabberde economie maar zelfvoorzienend in grondstoffen wat misschien de uitweg voor ze wordt. (en de belangrijkste grondstof is wellicht de dollar een van de weinige produkten die ze nog steeds zelf maken)

    De komende jaren gaat alles om grondstoffen draaien en dan vooral olie en gas, zaken die we in Europa nauwelijks hebben. Met Mega conflicten op de agenda rond Rusland en het Midden Oosten waar we met handen en voeten aan vast zitten voor onze energie kan iedereen wel bedenken welke risico's we op korte termijn lopen.

    De gaskraan naar Oekraine zit al een beetje dicht, er moeten nog miljarden aan Rusland betaald worden en als de zomer voorbij is.....

    Kind van de rekening (en dus heel duur) zijn uiteraard Europa en Japan. Nauwelijks grondstoffen, veel te veel (oude en jonge) mensen, veel te veel schulden, dure energie, munten die eigenlijk al om hadden moeten vallen, dalende werkgelegenheid door te dure arbeid: de echte klappen voor Europa moeten nog komen.

    De kans dat deze op hele korte termijn vallen is nog nooit zo groot geweest met bosbranden in Oekraine, Midden Oosten, Noord Afrika = allemaal heel dicht bij Europa.

    En Europa is op allerlei manieren bij deze conflicten betrokken, als degene die olie op het vuur gooit (Oekraine), als regio van waaruit duizenden meevechten (M-O) of als voormalig kolonisator (N-Africa).

    qooqle.nl/?q=methane+hydrate ;)
    Check ook afbeeldingen om de werking beter te snappen. Dat gas heeft de toekomst. Geen schaliegas op de huidige wijze van winning, daarmee verwoest men het eigen leefgebied. Gas onder de poolkap ligt nog te diep en is instabiel qua winning. Daarnaast zijn de Duitsers bezig met windenergie om te zetten in gas (vergevorderd stadium) en dat zou binnen 5 jaar commercieel kunnen worden.

    Dus Europa de slaaf van Rusland en de VS? Verre van, zo lang er tijd is en men er wat geld voor over heeft. ;)
  10. Ruud100 24 juni 2014 22:15
    quote:

    The Bugs Bunny schreef op 24 juni 2014 22:01:

    [...]

    qooqle.nl/?q=methane+hydrate ;)
    Check ook afbeeldingen om de werking beter te snappen. Dat gas heeft de toekomst. Geen schaliegas op de huidige wijze van winning, daarmee verwoest men het eigen leefgebied. Gas onder de poolkap ligt nog te diep en is instabiel qua winning. Daarnaast zijn de Duitsers bezig met windenergie om te zetten in gas (vergevorderd stadium) en dat zou binnen 5 jaar commercieel kunnen worden.

    Dus Europa de slaaf van Rusland en de VS? Verre van, zo lang er tijd is en men er wat geld voor over heeft. ;)
    Windenergie is incl de overheidsbijdrage dmv subsidies zo'n beetje de duurste vorm van energie die er is en de kans dat het zonder subsidie binnen 10 jaar rendabel wordt is vrijwel nul. Alleen Nederland met z'n zeer berperkte hoeveelheid windmolens is de komende jaren al 18 miljard euro aan subsidies kwijt om ze te laten draaien. Hier komen de kosten (lees subsidies) die nodig zijn om nieuwe windmolenparken op het net aan te sluiten nog bij...

  11. [verwijderd] 24 juni 2014 22:19
    quote:

    Ruud100 schreef op 24 juni 2014 22:15:

    [...]

    Windenergie is incl de overheidsbijdrage dmv subsidies zo'n beetje de duurste vorm van energie die er is en de kans dat het zonder subsidie binnen 10 jaar rendabel wordt is vrijwel nul. Alleen Nederland met z'n zeer berperkte hoeveelheid windmolens is de komende jaren al 18 miljard euro aan subsidies kwijt om ze te laten draaien. Hier komen de kosten (lees subsidies) die nodig zijn om nieuwe windmolenparken op het net aan te sluiten nog bij...

    Dus... bulkproductie en een goede prijs-/kwaliteitverhouding. ;)
    Het is duur hier in Nederland door de oplaadcapaciteit t.o.v. wanneer ze bruikbaar zijn, dat is ook precies de reden waarom die dingen in Spanje en Zuid-Frankrijk worden neergezet. :)
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links