Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Counter AEX

In de afgelopen dagen refereerden we voorzichtig aan de mogelijkheid van een significante herstelbeweging. Met de ontwikkeling van gisteren is deze mogelijkheid wederom waarschijnlijker geworden. Waarom?

De versnelling van de daling in de afgelopen handelssessies kan gekwalificeerd worden als parabolische beweging binnen de trend. Deze beweging duidt meestal op het (tijdelijke) einde van de beweging.

Bovendien zijn met de dalingen van gisteren de berekende koersdoelen in alle drie de indices ruimschoots gehaald:

 • AEX: 220,
 • DAX: 2290,
 • Eurostoxx 50: 1910.

  Countertrend beweging
  Tot slot zijn de relevantie indicatoren zwaar oversold geraakt. De verwachte herstelbeweging krijgt als kwalificatie countertrend beweging. Hiermee geven we aan dat het herstel een beweging is tegen de hoofdrichting in. Het verbaast u niet dat deze richting onveranderd neerwaarts is. De verwachte beweging moet dan ook gezien worden als verkoopmoment.

  Ons oude advies blijft onveranderd: verkoop op stijgingen. Voor de AEX gold dat het herstel een richtpunt had aan de bovenkant van de intradag neerwaartse trend. Hiermee correspondeerde een koersniveau van 234. De sterke opleving in de middag liep inderdaad stuk op dit niveau. Voor de komende dagen is deze zone weer het eerste richtpunt.

  Wij verwachten alleen dat dit niveau bij een nieuwe aanval wel breekt. Boven deze zone mag rekening worden gehouden met een verdere stijging naar de zone 250. Vergelijkbaar met de Amsterdamse index geldt voor de andere twee Europese indices dat een opleving waarschijnlijk is. Richtpunten zijn:

 • DAX: 2440,
 • Eurostoxx 50: 2050.

  Generali: 19,42 euro
  Precies een week geleden bespraken we hier de technische vooruitzichten voor de Italiaanse verzekeraar Generali. Op basis van negatieve divergentie en horizontale weerstand mocht een stap terug worden verwacht van de aandelenkoers. In de afgelopen dagen heeft de negatieve divergentie inderdaad haar verwoestende uitwerking gehad.

  Het interessante aan Generali is dat het één van de weinige aandelen is, die onveranderd binnen een opwaartse trend fluctueert. De daling van de afgelopen dagen heeft geresulteerd in een test van de onderkant van het oplopende trendkanaal. Bovendien is de koersbeweging van gisteren een omkeerpatroon tegen de onderkant van dit kanaal aan.

  Tot slot lag het volume gisteren hoger dan het volume van de laatste dalingsdagen. Op basis van deze technische constateringen mag verwacht worden dat Generali in de komende weken weer kan gaan bouwen aan een nieuwe opwaartse beweging binnen de middellange termijn opgaande trend.

  Het koersdoel komt te liggen op de horizontale weerstandszone, waar momenteel ook de bovenkant van het opwaartse trendkanaal loopt. Dit weerstandsniveau ligt op 24,20 euro. Let wel, de verwachte stijging duurt waarschijnlijk langer dan de daling van de afgelopen week. Wij adviseren te beginnen met een stoploss net onder de vorige bodem op 17,30 euro.

  Total Fina Elf: 117,10 euro
  Een blik op de koersgrafiek van Total Fina Elf leert dat de koers al anderhalve maand in een zijwaarts patroon fluctueert. In de afgelopen weken is de koers naar de onderkant van deze zijwaartse beweging gezakt. De verwachting is dat deze onderkant ook nu weer als vangnet onder de dalende beweging fungeert.

  Deze verwachting wordt ondersteund door het volumepatroon dat gisteren is gerealiseerd. Het aantikken van de horizontale steun ging gepaard met het hoogste volumepatroon van de afgelopen handelsweek. Een voorzichtige stijging in de komende handelssessies is het meest waarschijnlijke scenario.

  Gegeven het fragiele algehele marktbeeld leggen we voorzichtigheidshalve het koersdoel iets lager dan de bovenkant van de zijwaartse beweging. Koersdoel is 124,75 euro.

  Vivendi Universal: 11,85 euro
  De daling van Vivendi Universal is wederom aangekomen bij de horizontale steunzone, die kan worden ontdekt rond het koersniveau van 11 euro. De verwachting is dat deze zone in de komende dagen weer als steun fungeert. Hiervoor zijn er twee technische indicaties. Allereerst is gisteren een key reversal koerspatroon gerealiseerd tegen de horizontale steun aan.

  Bovendien vertoont de relevante indicator sinds de laatste weken positieve divergentie. Deze twee technische factoren duiden erop dat in de komende dagen herstel mag worden verwacht. Eerste richtpunt is weer de zone die in onze eerdere analyses ook centraal stond, te weten 14,65 euro.


  Fundamentele analyse
  Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

  Technische Analyse
  Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

  Forum
  Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

  Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

  Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

 • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

  Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Geert-Jan Nikken

  Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

  Meer over Geert-Jan Nikken

  Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

  Gerelateerd

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Onderwerpen: technische analyse

  Gerelateerde instrumenten

  1. TOTALENERGIES 36,680 16:57
   -0,825
   -2,20%
  2. Vivendi 28,540 16:57
   +0,040
   +0,14%

  Dagelijkse nieuwsbrief

  Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links