Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ford met versnelling

Ford met versnelling

Ford (56% omzet uit VS) is terug aan het front. De Amerikaanse automaker heeft een grote inhaalslag gemaakt door de kwaliteit te verbeteren en zich te richten op brandstofzuinige modellen. De nieuwe Focus en Fiesta modellen zijn populair en doordat de productie gecentraliseerd is, zijn de schaalvoordelen toegenomen.

Door te werken met minder, maar grotere, productielocaties is Ford in staat om sneller te reageren op de verandering van de vraag. Deze nieuwe strategie levert een positieve bijdrage van een paar miljard dollar per jaar. Een nieuwe overeenkomst met de vakbonden beperkt bovendien de personeelskosten.

Mede hierdoor is de financiële positie van Ford sterk verbeterd. Verder zijn er miljoenen eenheden aan opgehoopte vraag in de Verenigde Staten, die verwacht worden de groei van Ford de komende jaren omhoog te drijven. Er is dus reden voor optimisme en er lijkt meer opwaarts potentieel dan neerwaarts risico te zijn, hoewel het een aandeel is met een hogere onzekerheid.

Synthetisch long
Met gekochte callopties op Ford kunt u profiteren van een stijging van de koers van het aandeel Ford. Door tevens een putoptie te schrijven (verkopen), kan de investering van de calloptie (gedeeltelijk) gefinancierd worden door de ontvangen premie van de putoptie.

Als u een calloptie koopt en een putoptie schrijft met dezelfde uitoefenprijs, wordt als het ware een positie in het aandeel nagebootst. Het is ook mogelijk om het neerwaartse risico te verkleinen door 1 put (met een hogere uitoefenprijs) te schrijven en 2 calls te kopen.

Risico verkleinen
Door het kopen van twéé callopties die at-the-money zijn (uitoefenprijs ligt rond de huidige koers van het aandeel) en het schrijven van één putoptie die in-the-money is (uitoefenprijs is hoger dan de huidige koers van het aandeel), profiteert u met een hefboomwerking (200 aandelen) van een stijging van de koers van het aandeel, waarbij de afnameverplichting op de helft van het aantal aandelen ligt (100 aandelen). 

Een voorbeeld van zo'n opzet:

  • Schrijf één put Ford juni 2014 $18 voor $2,20
  • koop twee calls Ford juni 2014 met een uitoefenprijs van $17 voor een premie van $1,35.

De totale optiepremie van de combinatie komt uit op -0,50 dollar (het verschil tussen één maal de putpremie minus twee maal de callpremie). Omdat een optiecontract uit 100 onderliggende aandelen bestaat, kost de combinatie u 50 dollar. In euro’s is dit circa 37,50 (exclusief transactiekosten).

Afnameverplichting
Als de koers van het aandeel op de derde vrijdag van juni 2014 boven de 18 dollar noteert, zal de put waardeloos aflopen en hebben de twee calls een intrinsieke waarde van minimaal $100 per calloptie.

Bij een koers onder de 17 dollar zullen uw gekochte callopties waardeloos aflopen, terwijl de geschreven put u een afname verplichting geeft om 100 aandelen Ford te moeten kopen op 18 dollar.

Wanneer de koers tussen de $17 en $18 noteert, zult u nog steeds 100 aandelen Ford moeten afnemen op 18 dollar, maar hebben de twee calls ook nog waarde. U heeft dan het recht om de twee calls uit te oefenen (koop van 200 aandelen op $17 is $3.400), maar u heeft ook de mogelijkheid de calls van de hand doen (verkopen).

Breakeven op 17,50 dollar
Hetzelfde geldt voor de geschreven putoptie. Zolang u geen verplichting heeft gekregen om aandelen te moeten afnemen, kunt u de geschreven put terugkopen op de beurs. Het breakeven-punt van deze combinatie wordt bereikt bij een aandelenkoers van 17,50 dollar, circa 4% boven de huidige koers van het aandeel Ford ($16,85 bij het slot van gisteren) ligt.

Zo'n combinatie als hierboven is te vergelijken met een directe investering in aandelen Ford, maar bij een opgaande beweging profiteert u van 200 aandelen, terwijl bij een koersdaling ‘slechts’ meegedaan wordt met 100 aandelen.

Doordat de uitoefenprijs van de put hoger ligt dan die van de callopties zit er een versnelling in resultaat tussen de $17 en $18 (zie grafiek). 

NB: Omdat geschreven putopties een afnameverplichting hebben,  moet u rekening houden met een marginverplichting.

 


Rick Duijvestein is Senior Private Banker bij Theodoor Gilissen Bankiers. Het doel van deze attendering is het verstrekken van globale informatie, en dient niet te worden opgevat als een aanbod om financiële instrumenten te (ver)kopen. Eventuele adviezen en aanbevelingen zijn generiek en informatief van aard, en houden derhalve geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. Deze informatie is bedoeld als uitnodiging om contact op te nemen met uw accountmanager (teneinde overeenstemming te bereiken) over de geschiktheid en/of passendheid van deze specifieke (soort) belegging voor uw persoonlijke situatie. Publicaties door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. worden gebaseerd op door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Theodoor Gilissen Bankiers N.V. is niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze attendering. Tot slot geldt nog een algemene waarschuwing. Aan alle beleggingen zijn risico's verbonden. Hierbij verwijzen wij onze naar de specifieke risico’s die aan het beleggen in opties zijn verbonden. Deze risico’s zijn beschreven in het hoofdstuk ‘Kenmerken van effecten en de daaraan verbonden specifieke risico’s’ in de Algemene Voorwaarden Theodoor Gilissen Bankiers.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rick Duijvestein

Rick Duijvestein RBA MFP, Senior Private Banker bij Theodoor Gilissen Bankiers. Duijvestein startte zijn loopbaan in 1989 bij commissionairsbedrijf Rocorp & Partners en stapte in 1994 over naar Effectenbank Stroeve, dat later samen ging met Theodoor Gilissen. Naast de opleidingen Register Beleggings Analist en Master Financia...

Meer over Rick Duijvestein

Recente artikelen van Rick Duijvestein

  1. nov '13 Ford met versnelling
  2. okt '13 Optie Arcelor 5
  3. sep '13 Optiecombi Philips 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links