Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: voorzichtig optimistisch

De experts waren drie maanden lang voorzichtig. De koersen waren immers al zo hard gestegen. Toch ging de AEX ook in oktober gewoon verder omhoog. Met maar liefst 4,5%. En dat komt niet door de briljante winstcijfers.

Royal Dutch Shell, Unilever, Heineken stelden toch flink teleur. Overigens is de AMX met een flinke inhaalslag bezig. Na vorige maand al met 6,8% te zijn gestegen werd er ook deze maand weer 5,8% bijgeschreven.

Voor november is het optimisme wat teruggekomen:

 
Voorspelling november  
optimistisch 40%
neutraal 29%
pessimistisch 31%
 

Na twee maanden met mooie stijgingen hebben de experts hun voorzichtigheid een klein beetje laten varen. Maar zoals u in de grafiek ziet, is de gemiddelde expert een enthousiast type en is zijn verwachting voor de toekomst meestal aan de positieve kant.

Gemiddeld is het saldo optimisten minus pessimisten sinds mei 1991 +21%. Dat komt wellicht omdat professionals hun geld verdienen met deze markt en dan is het fijn als koersen omhoog gaan. Ondanks deze bias, zijn veranderingen van het saldo een prachtige sentimentindicator.

Sentiment november

Klik op de grafiek voor een grote versie

Langetermijnoptimisme loopt terug
Voor de langetermijnverwachtingen zien we dat door de gestegen koersen daar het optimisme juist iets terugloopt. Dat is mooi consequent gedrag. Diverse profs wezen echter ook op het blijvende effect van TINA (There Is No Alternative).

Bovendien zijn veel kostenbesparende maatregelen al genomen. En als de economie en dus de omzet een beetje aantrekt, tikt dat flink aan in de winst.

Aan de andere kant zitten we over een halfjaar alweer volop in de tapering en schuldenplafonddiscussies. Ook de financieringsbehoefte van sommige zuidelijke landen wordt wat moeilijker in 2014.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 45%
neutraal 37%
pessimistisch 18%
 

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Er waren deze maand maar drie aandelen die rode cijfers lieten zien. ASML, Heineken en Reed Elsevier.  Dat waren toch de lievelingetjes van de AEX-klas niet al te lang geleden. De aandelen waarin in u had moeten zitten waren:

De top-flop keuzes van de experts waren deze maand duidelijk minder. Arcelor hadden ze nog wel gekozen. Maar PostNL en Akzo bij de floppers zetten was geen goede keuze. Dat zorgde ervoor dat na een lange triomfreeks, de fictieve long-shortportefeuille flink wat moest inleveren ( -2,7%).

Overigens hadden de IEX-lezers het beduidend beter gedaan. Zij hadden Imtech bij de toppers laten staan en bleven weg van PostNL. Hun long-shortportefeuille steeg met 4,1%.

 
Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +5 15,5% Air France-KLM -4 4,8%
Royal Dutch Shell +4 0,8% PostNL -4 20,8%
KPN +3 0,0% Akzo Nobel -2 10,3%
Aegon +2 7,2% ASML -2 -4,2%
Reed Elsevier +2 -0,2% Gemalto -2 4,1%
Gemiddeld   4,4% Gemiddeld   7,1%
AEX   4,5%      
 

Imtech favoriet...
Arcelor Mittal en Imtech staan opvallend bovenaan de favorietenlijst.

  • Arcelor Mittal omdat de experts denken dat het cyclische herstel in de aandelenmarkten nog een lange leven is beschoren.
  • Imtech omdat het er volgens sommige analisten op lijkt dat ze niet met een emissie hoeven te komen. De grote shortpositie zou dan wel eens moeten indekken. Het duurt niet lang voordat de cijfers komen en dan weten we meer.
  • Olies is gewoon goedkoop en na de koersreactie weer aantrekkelijk.
  • De experts vinden ASML te ver doorgezakt. Het was dan ook het slechtste aandeel in de AEX in oktober met een min van 4%. Terwijl de winstcijfer juist meevielen. Maar eerder zagen we al eens (in de eerste kwartaal) dat  juist bij een winstwaarschuwing de koers van ASML steeg. In veel opzichten is ASML anders dan anderen.


...Air France-KLM niet
Bij de floplijst staat Heineken nog steeds bovenaan. Vorige maand stond het concern ook al bij de floppers en toen ging de koers met bijna 3% omlaag. Maar gezien de hoge waardering vinden de experts dat nog niet genoeg.

Opvallend is dat Air France-KLM blijvend op de floplijst lijkt te staan. In eerste instantie was dat goed. Maar in de laatste twee maanden zit er bijna 50% op de koers.

Voor Unilever geldt een beetje hetzelfde als voor Heineken. Tegenvallende de winsten, niet profiteren van cyclisch herstel plus hoge waardering betekent afblijven.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
Arcelor Mittal +5 Heineken -6
Imtech +5 Air France-KLM -5
Royal Dutch Shell +4 Unilever -4
ASML +3 Wolters Kluwer -2
 

Er deden deze maand 45 beursexperts aan de enquête mee, waarvoor hartelijke dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 16:00 Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links