Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hypotheekadvies op z'n 2013's

Ziezo, reactie ING is nu ook binnen. Mijn dank. Kan ik eindelijk een stukje maken. Niet dat ik er ook maar iets meer van begrijp of dat het me nu duidelijk is hoe het zit, maar dat is de essentie van de huizen- en hyptheekmarkt in Nederland: zo ingewikkeld dat niemand meer het hele overzicht heeft.

Wat is er aan het handje? Vanochtend vertelde de hier op IEX wereldberoemde Kolenboer dat hij ING langs was geweest voor hypotheekadvies. Lees mee (09:41 uur):

Ik heb een eigen huis maar wil een groter huis met kantoorruimte erbij. Ik wil dan ongeveer een hypo van 100K

Ik had dus en gesprek aangevraagd met een adviseur. De adviseur begon het gesprek met enkele belangrijke punten. Het belangrijkste punt was dat het advies 2100 euro kost op het moment dat ik de hypo afsluit. Sluit ik niks af dan betaal ik niks. Sluit ik wel af dan betaal ik dus die 2100 euro om het grote voorrecht te mogen hebben om een hypo af te sluiten bij de ING.

Ik stond uiteraard direct op mijn achterste benen en zei dat ik die 2100 nooit van zijn leven ging betalen. Als ik dat standpunt volhield dan begon de adviseur het gesprek niet eens. Het was verder een normale adviseur, ik moest de jaarrekeningen laten zien van de afgelopen 3 jaar, hij wist verder wel waar hij het over had.

Ik kan er niet onderuit, als ik een hypotheek afsluit moet ik gewoon die 2100 euro betalen. Nu wilde ik alleen weten wat voor rente ik ging betalen en wat over de looptijden. Ik wilde dat per telefoon doen maar ze stelde toen zelf voor om langs te komen. Had voor mij helemaal niet gehoeven maar ja... ze hebben allemaal dikke Audi's en die moeten tenslotte ook rijden.

Vraag ik dus geen advies maar ga gewoon naar de iNG voor een hypotheek dan betaal ik ten allen tijde die 2100 euro.

Dat klonk de halve Koffiekamer inclusief ondergetekende ietwat vreemd in de oren. In die draad ziet u veel leuke en goede reacties op Kolenboers relaas. Op Twitter vroeg ik ING hoe het zit:

Daar doken vervolgens andere twitteraars op, waaronder zeg maar financieel adviseurs:

Zojuist komt ook ING bij mij door met haar reactie:

Ik ben intussen duizelig, maar als u het wel snapt dan lees ik dat graag in de comments. Iedereen dank voor zijn of haar bijdrage.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 4 april 2013 15:41
    @AJK,

    hahaha, dat is nog eens leuk. Ik weet in elk geval zeker dat ik die 2100 euro altijd betaal als ik een nieuwe hypotheek afsluit. Dat advies stelt natuurlijk niks voor, het is ook een soort controle of je wel in aanmerking komt voor die nieuwe hypotheek.

    Ik was nog iets vergeten: Volgens die adviseur zat er 30 uur werk in om een nieuwe hypotheek af te sluiten en dat verklaarde dus die 2100 euro.
  2. [verwijderd] 4 april 2013 16:16
    quote:

    kolenboer schreef op 4 april 2013 15:41:

    Ik was nog iets vergeten: Volgens die adviseur zat er 30 uur werk in om een nieuwe hypotheek af te sluiten en dat verklaarde dus die 2100 euro.
    Ja, met een beetje goeie IT infrastructuur komt er nauwelijks mankracht aan te pas.

    Maar ja, ING en IT...
  3. Ivanrybkin 4 april 2013 16:19

    de bank mag geen relatie leggen tussen advieskosten en het al dan niet afnemen van het product.

    www.findinet.nl/news/bedrijfsvoering/...

    Iedere vorm van het al dan niet in rekening brengen van advies die enige verband tussen legt met het afsluiten van een product is onwenselijk.

    Rabo brengt alleen advieskosten inzake een hypotheek in rekening als de klant daadwerkelijk de offerte accepteert (zie: Gratis shoppen bij Rabo voor hypotheekadvies).

    Adfiz heeft zich tegen deze systematiek verzet en bij de AFM hierover navraag gedaan. Normaal gesproken doet een toezichthouder geen uitspraken over een lopende individuele zaak. Het is dan ook uniek te noemen dat de AFM hier een uitzondering maakt en het Rabo-systeem openlijk bespreekt.
    In RTL Nieuws stelde AFM-woordvoerder Martijn Pols de koppeling van de advieskosten aan het al dan niet afnemen van het product ter discussie.

    Nu meldt AFM met Adfiz van oordeel te zijn “dat iedereen zich aan de regels moet houden en daarop toe te zien.

    ”Maar de toezichthouder gaat verder en noemt dan zeer tegen haar gewoonte in man en paard: “De AFM is met Rabobank in gesprek over haar beloningsmodel.
    De AFM vindt dat de kern van het provisieverbod bestaat uit de strikte scheiding tussen het advies en het eventueel af te sluiten financieel product. Iedere vorm van het al dan niet in rekening brengen van advies die hier toch enige verband tussen legt, is onwenselijk. Het doel van de nieuwe regelgeving is eerlijk en zuiver financieel advies in het belang van de klant, en kan met een ongewenste koppeling worden ondergraven.

    De AFM is daarom ook in gesprek met Rabobank om te bezien in hoeverre het beloningsmodel van de bank past in de nieuwe normen en de doelstelling van het provisieverbod. Omdat bij Rabobank advies alleen betaald hoeft te worden als een product bij Rabobank wordt gekocht, ontstaat alsnog de oude situatie waarin advies en product worden vermengd worden. Dit staat haaks op de doelstellingen van het provisieverbod. De AFM vindt dit daarom onwenselijk.

    De AFM heeft de afgelopen weken al tweemaal eerder gewezen op ongewenste ontwikkelingen. De advieskosten mogen niet worden betaald via (een deel van) de premie of andere periodieke betalingen voor een financieel product. Ook is het niet toegestaan de kosten voor het advies structureel kwijt te schelden.”

    Tot zo ver de verklaring van de AFM.

    Het wekt de indruk dat de AFM in de gesprekken de Rabo nog niet heeft kunnen overtuigen en deze publiciteit gebruikt om de druk op de bank op te voeren. Kennelijk wil de AFM het langdurige proces dat moet leiden tot een maatregel of boetebesluit niet afwachten en Rabo dwingen binnen kortere tijd tot inkeer te komen.

  4. forum rang 5 Saibee 4 april 2013 16:30
    quote:

    kolenboer schreef op 4 april 2013 16:11:

    [...]

    Echt niet, bedrag was 2100 euro. Had niks te maken met de hoogte van de hypotheek
    Volgens mij bevestig je wat ik zeg.

    De advieskosten bestaan uit een vast bedrag te weten 2.100 euro.
    Per 1 december 2012 heeft de ING de afsluitprovisie (wat een percentage was van het hypotheekbedrag) vervangen door de advieskosten.

    Omdat de afsluitprovisie een percentage was van het hypotheekbedrag (ik geloof 1% van het hypotheekbedrag), was de afsluitprovisie als bedrag variabel.

    (alleen als iedereen een hypotheek met hetzelfde hypotheekbedrag zou afsluiten zou de afsluitprovisie ook een vast bedrag zijn; en dat is natuurlijk niet zo).
  5. forum rang 6 haas 4 april 2013 16:46
    ja,mooi weer:)
    je zult maar bij 3 van die hypo bank-jokers langs willen,voor offerte etc.
    lijkt beetje op dat tandartsgedoe van vorig jaar: offerte vragen bij de meerdere tandartsen:)
    gelukkig heeft HoofdVerpleegster van Staat, Mevrouw Schippers, dat wat teruggedraaid

    wanneer wordt dat grapje van die hypo provisie teruggedraaid ?
    In de financiele DienstVerlening/Fin Produkten werkt dat niet zoals bij Magnetrons....gloeilampen............

    PS: Koets heetf deze problematiek ook al belicht
  6. forum rang 4 tmaster 4 april 2013 16:57
    Ik werd door de Rabo ook uitgenodigd voor een orienterend gesprek. Ik kon voor 1 april mijn hypotheek vorm omzetten naar een bankspaarhypotheek. In de meegestuurde folders zag ik ook advies kosten voorbij komen van tussen de 250 en 2500 euro.. Ik schrok me wezenloos.
    Nu was het zo dat ik voor 1 april mijn hypotheek vorm dus kostenloos kon overzetten naar banksparen als ik dat wilde (dit heb ik zwart op wit in een email staan van de rabobank)

    Na het gesprek wat inprincipe totaal niet mijn mening of invloed heeft veranderd, heb ik dus besloten om maar naar het veilige banksparen te gaan...kosten.. 250 euro... ja dat was voor het adviesgeprek.. He/huh? ik kon het toch kostenloos overzetten?
    Ik was dus een bestaande klant met al een lopende hypotheek, ik kon kostenloos de hypotheekvorm overzetten maar mag aan het eind van het verhaal wel 250 euro dokken.. (aftrekbaar?)

    De afsluitprovisie was vroeger aftrekbaar van de belasting.. zijn die advieskosten dat dan ook??

  7. [verwijderd] 4 april 2013 17:19
    @Saibee Niet verplicht? dus ze sturen een nota die je mag betalen maar dat is niet verplicht. Dat lijkt me een bijzondere constructie. Ik denk dat iedereen graag een gesprek wil bij deze bank.

    Er zijn banken waar je, bij het afsluiten van een hypotheek, niet verplicht bent advieskosten te betalen. Je moet dan wel een test maken waarbij nagegaan wordt of je het aan te schaffen hypotheekproduct begrijpt.
  8. [verwijderd] 4 april 2013 17:21
    Ik snap er geen zak van. Als ik een hypotheek nodig heb, wil ik toch minstens bij drie aanbieders even kijken wat ze te bieden hebben. Kan nu niet meer. Als ik alle berichtgeving goed begrijp, moet ik, als ik bij een handjevol aanbieders even een babbeltje maak, zo duizenden Euros betalen. En dan heb ik nog niks gekocht.

    En dit alles was toch begonnen om de transparantie? Doe mij die oude situatie maar. Misschien niet zo transparant, maar ik betaalde alleen voor wat ik kreeg, en niet voor gebakken lucht. En uiteindelijk waarschijnlijk minder dan wanneer ik me nu goed laat informeren.

    Als je het mij vraagt heeft alles wat tegenwoordig wordt uitgevonden om de consument te beschermen, en het de consument makkelijker te maken, een averechtse werking...
  9. [verwijderd] 4 april 2013 17:29
    quote:

    tmaster schreef op 4 april 2013 16:57:

    Ik was dus een bestaande klant met al een lopende hypotheek, ik kon kostenloos de hypotheekvorm overzetten maar mag aan het eind van het verhaal wel 250 euro dokken.. (aftrekbaar?)
    Dat zijn vast administratiekosten. SNS flikte mij dat ook toen ik van renteperiode veranderde bij verlening. Pardon !?!?
  10. forum rang 5 Saibee 4 april 2013 17:32
    quote:

    Brandy schreef op 4 april 2013 17:19:

    @Saibee Niet verplicht? dus ze sturen een nota die je mag betalen maar dat is niet verplicht. Dat lijkt me een bijzondere constructie. Ik denk dat iedereen graag een gesprek wil bij deze bank.

    Er zijn banken waar je, bij het afsluiten van een hypotheek, niet verplicht bent advieskosten te betalen. Je moet dan wel een test maken waarbij nagegaan wordt of je het aan te schaffen hypotheekproduct begrijpt.
    Zie: www.fondsnieuws.nl/index.php?option=c...

  11. forum rang 4 tmaster 4 april 2013 19:48
    quote:

    Saibee schreef op 4 april 2013 17:04:

    De advieskosten lijken mij aftrekbaar.
    Zie: www.homefinance.nl/algemeen/blog/goed...

    Nou lijkt me dus niet, als ik uitga van de eerste alinea van jos koets:

    "Dit weekend in de Telegraaf een kort artikel dat goede raad duurder wordt. Het gaat hierbij over de advieskosten van adviseurs bij lijfrentes en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De kosten voor de adviseur zijn nu nog fiscaal aftrekbaar. Dit zal per 1 januari 2013 verdwijnen"

    En daarnaast.. ik heb al een lopende hypotheek.. Volgens mij waren de provisiekosten alleen aftrekbaar bij het afsluiten van een hypotheek..
    Mijn hypotheek loopt inprincipe gewoon verder alleen de vorm is veranderd.

    Ik zou dit wel graag willen weten..250 euro voor een 30 minuten durend gesprekje...
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links