Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Wall Street blijft dicht bij huis
Beeld: ABM Financial News

Wall Street blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bleven vrijdag dicht bij huis met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,1 procent op 5.428,64 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent verloor op 38.573,32 punten. De Nasdaq steeg fractioneel op 17.673,02 punten. 

Beleggers lijken op adem te komen aan het einde van een belangrijke beursweek, die in het teken stond van Amerikaanse inflatiecijfers, die positief uitvielen, en het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed toonde zich voorzichtig en lijkt momenteel nog maar op één renteverlaging in 2024 te rekenen. 

"Hoewel de Fed zich conservatief opstelde en de beleidsrente woensdag niet verlaagde, gaat de markt ervan uit dat vroeg of laat de rente toch verlaagd kan worden omdat de inflatiecijfers in een dalende trend zitten. De [donderdag] gepubliceerde cijfers over de werkloosheidsaanvragen en producentenprijzen bevestigen dat beeld", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Op weekbasis liggen de S&P 500 en Nasdaq op koers voor mooie winsten, maar staat de Dow onder druk.

De inflatieverwachting zoals gemeten door de Universiteit van Michigan bracht vrijdag minder goed nieuws, met een stabilisering op 3,3 procent tussen eind mei en half juni. De inflatieverwachting op lange termijn steeg zelfs licht. Het consumentenvertrouwen daalde ondertussen verder, van 69,1 in mei naar 65,6 halverwege deze maand.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de Amerikaanse importprijzen in mei onverwacht zijn gedaald. De importprijzen daalden 0,4 procent op maandbasis na een plus van 0,9 procent een maand eerder. De verwachting van economen vooraf wees op een stabiel patroon.  

De olieprijzen stegen licht en lijken op weekbasis circa vier procent te stijgen, nadat de OPEC vasthield aan de verwachting dat de mondiale vraag naar olie relatief sterk zal toenemen in 2024. Goldman Sachs voorspelt verder een solide Amerikaanse vraag naar brandstof voor deze zomer.

De obligatierentes daalden vrijdag verder. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 2 basispunten naar 4,22 procent, en dat is het laagste niveau sinds april. De tweejaarsrente noteerde op 4,702 procent.

De euro daalde vrijdag onder de 1,07 dollar. "De beweging komt van beide kanten [zowel eurozwakte als dollarsterkte] en daarmee houdt de volatiliteit nog even aan", zei valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. 

Bedrijfsnieuws

Aandelen van softwareleverancier Adobe stegen 14,5 procent, nadat het bedrijf de winstverwachtingen overtrof en de omzetvooruitzichten voor het hele jaar verhoogde. De CEO zei dat de interesse in AI nieuwe klanten aantrok.

Aandeelhouders van Tesla keurden tijdens de jaarvergadering donderdag zowel een megabonus voor oprichter Elon Musk goed alsmede het plan van de autofabrikant om zijn thuisbasis naar Texas te verhuizen. Tesla-aandelen gingen vrijdag 2 procent lager.

Een bericht op Reddit van meme-aandelen-speculant Keith Gill leek erop te wijzen dat hij zijn opties op GameStop had verkocht en zijn aandelenpositie had vergroot. Het aandeel daalde vrijdag ruim 2 procent. Donderdag steeg het aandeel nog ruim 14 procent.

Vliegtuigbouwer Boeing onderzoekt een kwaliteitsprobleem met zijn niet-geleverde 787 Dreamliner-vliegtuigen, terwijl de fabrikant al onder verscherpt toezicht staat. Het aandeel verloor 1,6 procent.

Arm Holdings daalde 1,2 procent. De Britse chipproducent zal Sirius XM vervangen in de Nasdaq 100 index en andere Nasdaq indexen voor de start van de handel op 24 juni.

Hasbro won ruim 5 procent, nadat het een koopadvies kreeg van Bank of America.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.