Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Europese beurzen lager het weekend in
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag behoorlijk lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 1,0 procent tot 511,05 punten. De Duitse DAX verloor 1,4 procent op 18.002,02 punten. De Franse CAC 40 sloot zelfs 2,7 procent in de min bij een stand van 7.503,27 punten. De Britse FTSE daalde een bescheiden 0,2 procent op 8.146,86 punten.

Het was een passend einde voor een moeizame week op de Europese beurzen, waarbij de Stoxx Europe 600 en Duitse DAX ruim 2 tot 3 procent verloren.

"Europese aandelen hebben het nog altijd vrij goed gedaan dit jaar tot nu toe, met een winst van plus 8 procent, maar de laatste maanden beweegt de Europese aandelenindex zich meer in zijwaartse richting", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Voor de Franse CAC 40 was het een nog beroerdere week, met een verlies van dik 6 procent. De markt lijkt zich in toenemende mate zorgen te maken over het verloop van de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli na de winst van Rassemblement National van Marine Le Pen afgelopen zondag bij de Europese verkiezingen en de vervroegde verkiezingen die president Emmanuel Macron in reactie daarop uitriep.

"De Franse CAC-index blijft de druk voelen nu de markten de mogelijke implicaties van een verlies van Macron in de naderende vervroegde verkiezingen afwegen," schreven analisten van Scope Markets.

Een duidelijke overwinning voor Marine Le Pen's extreem-rechtse partij, iets wat de peilingen momenteel suggereren, kan leiden tot een beweging weg van de begrotingsregels van de Europese Unie, aldus Pepperstone.

Als de partij van Le Pen aan de macht komt, kan het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente meer dan 80 basispunten worden, waardoor de CAC 40, Franse bankaandelen en de euro verder omlaag gaan, volgens marktkenners.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,114 procent en daarmee op weekbasis licht hoger, terwijl de Duitse tienjaarsrente op 2,35 procent stond en op weekbasis zelfs bijna 27 basispunten daalde. De Amerikaanse variant daalde zo'n 23 basispunten op weekbasis tot 4,21 procent op vrijdag, na een week die in het teken stond van meevallende Amerikaanse inflatiecijfers en een zeer voorzichtige Fed, die nog maar één renteverlaging voorziet in 2024.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor het rentebesluit van de Bank of Japan, dat geen verrassingen bevatte. De Japanse centrale bank liet de rente ongemoeid, maar kondigde ook aan dat het overweegt om de aankopen van Japanse staatsobligaties af te bouwen.

De Japanse yen noteerde ten opzichte van de dollar licht lager op 157,38, terwijl de euro/dollar tot onder de 1,07 daalde.

De olieprijzen stabiliseerden vrijdag en liepen op weekbasis zo'n vier procent op.

Bedrijfsnieuws

In Parijs wist alleen Dassault fractioneel te stijgen. Financials behoorden tot de grootste dalers in de CAC 40, met verliezen van 2,7 tot ruim 5 procent voor BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale en AXA. Defensiespecialist Thales leverde bijna 7 procent in. De Duitse sectorgenoot Rheinmetall daalde 5,3 procent. 

In Frankfurt stonden bankaandelen ook onder druk, met verliezen van 0,8 tot 4,4 procent voor Deutsche Bank en Commerzbank. In Amsterdam daalde ING 1,5 procent en in Milaan verloor UniCredit zelfs 5,6 procent.

Sartorius ging aan kop in de DAX, met een winst van 1,9 procent en Deutsche Boerse won 1,1 procent, net als E.ON.

Ook chipaandelen beleefden een lastige dag. Op de Duitse beurs verloor Infineon 3,8 procent, terwijl ASML 1,4 procent daalde in Amsterdam en STMicroelectronics 3,2 procent in moest leveren in Parijs.

Supermarktketen Tesco liet over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een omzetgroei op een vergelijkbare basis zien van 3,4 procent, met in het VK een plus van 4,6 procent. De outlook voor het boekjaar werd vrijdag bevestigd. Volgens Citi Research was het VK beter dan verwacht. De koers steeg 2,6 procent in Londen.

Casino Guichard-Perrachon kan volgens zakenbank Bryan Garnier nog altijd niet herinvesteren als zou moeten en dat kan volgens de bank voor druk op het onlangs gesplitste aandeel zorgen. De eerstvolgende bedrijfscijfers zijn volgens de bank dan ook essentieel. De koers daalde vrijdag meer dan 10 procent. 

Kledingretailer Hennes & Mauritz liet een herstel zien dat volgens UBS kan leiden tot een margeverbetering in het lopende en volgend boekjaar. UBS verhoogde het advies van Neutraal naar Kopen. UBS vindt dat de markt zich te conservatief opstelt ten opzichte van de marge-vooruitzichten. De koers steeg 2,4 procent in Stockholm.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een half procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.