Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Quant is koning

65 markten, 23 uur per dag en op een beetje leuke beursdag een slordige 50.000 transacties. En, niet te vergeten, dik 100% rendement sinds de lancering in augustus 2007. We hebben het over het HiQ Invest Market Neutral Fund. Dit fonds werd het afgelopen jaar niet voor niets uitgeroepen tot winnaar van Battle of the Quants, in Londen.  Het Amsterdamse hedgefund is een pareltje van de Nederlandse beleggingsindustrie.

Het fonds heeft bovendien een beperkte correlatie met aandelenmarkten en kan daarom goed gebruikt worden voor het spreiden van risico’s binnen en verlagen van volatiliteit van een portefeuille. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Er is nog een andere kant. Hoewel het fonds nu op zijn all time high noteert, was 2011 bijvoorbeeld een lastig jaar. HiQ Invest Market Neutral verloor dat jaar 3,25% in waarde.

Vorig jaar, 2012, werd in de eerste elf maanden een prima rendement van 20% genoteerd (peildatum 30 november 2012).

De moeder aller testen was natuurlijk in 2008. Het fonds verloor toen 12,44%, een verlies dat volledig te wijten viel aan het verlies van 26% in september – u weet wel, de maand dat de val van Lehman Brothers alles naar beneden trok. De ratelende modellen konden het fonds in die dagen niet redden. Hoewel het herstel na het optrekken van de stofwolken dik in orde was.

Maar, eerlijk is eerlijk, het rendement mag er ondanks die hinderlijke onderbrekingen best zijn. Tussen augustus 2007 en december 2012 werd  een rendement van 14,5% per jaar gerealiseerd, bij een correlatie van slechts 0,07 met de Eurostoxx 50. Kan HiQ dat succesverhaal voortzetten? Wilt u weten of het fonds een volgende zwartelehmanzwaan wel kan ontwijken? U kunt het morgen zelf vragen aan fondsbeheerder Jasper Anderluh tijdens het liveseminar op IEX.nl.

Meld u nu aan en u zit een uur lang op de eerste rij. 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links