Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duidelijkheid bij de bakker

Veel vermogensbeheerders en fondsmanagers zijn een soort koekenbakkers, maar desalniettemin wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat alle kosten transparant zijn. Een leuk idee en een nobel streven maar daarmee krijgen we een nog verdere afkalving van de inkomsten en daarmee het einde van de sector.

En dus ook het einde van de AFM want die wordt betaald door de sector. Geen misverstanden, ik ben directeur van een van de goedkoopste fondsaanbieders en ben voor transparantie, maar de vraag is wel hoever de transparantie moet gaan?

Willen we dit idee na de effectenbranche bijvoorbeeld ook uitbreiden naar andere sectoren?

  • Gaan we bij de bakker de inkoopprijs of de productieprijs van brood zien op een bord voor de deur?
  • Gaan we ook van Albert Heijn en de andere supermarkten de inkoopprijzen zien, zodat we weten wie het meest aan ons verdiend?

En als we dit niet doorvoeren, waarom dan wel die overheidsbemoeienis met bepaalde sectoren alsof er geen marktwerking is en geen onafhankelijke partijen en organisaties zijn die de verschillen tussen aanbieders nu al duidelijk kunnen maken. En helaas is het ook zo dat prijs (dus marge) niet alles bepalend is in een keuze.

Aandelen
Maar gauw maar naar iets waar ik wel verstand van heb. Rond de 21 euro kregen we een verkoopsignaal in Imtech. Ik ben niet short gegaan maar heb ze wel gemeden. Pas op 17,82 euro krijgen we weer een koopsignaal.

Ik heb zelf niet meegedaan maar ook de bodem hadden we eerder gezien en was dus niet heel moeilijk te voorspellen. Ik zou zelf wel long willen en heb nog geen positie.

Een van mijn gouden zes RBS-tips die deze maand weer werd doorgezet naar de toekomst, was Research in Motion (de maker van de Blackberry). Maar nu het zo hard omhoog gaat zou ik toch gewoon winst pakken.

Een andere tip, Dell, blijft nog wel gelden, want dit was een langetermijnidee dat moet inspelen op de uitrol van Windows8. Het goede nieuws is dat we bijna een officieel koopsignaal krijgen in de Twindicator.

Apple heeft vrijdag ook een officieel koopsignaal gegeven. Ik heb dit aandeel ook weer op mijn officiële kooplijst staan. Zakelijk heb ik hier en daar al wat opgepakt en ga ik de komende dagen weer verder long. Zeker omdat we bij Today’s een Ipad mini-actie hebben kan ik niet short zitten.

Fugro is na de klap even opgeveerd en ik ben ook best positief over dit aandeel, maar wel is het goed aan te geven dat er pas op 48,25 euro een koopsignaal komt. Ik heb een kort ritje meegedaan, maar heb nu geen positie.

Op verzoek van een fan bij de Dag van de Belegger: ik heb zelf eerlijk gezegd lang niet naar Vopak gekeken en daar heb ik nu spijt van?, want wat een performance. Een mooie steady rit omhoog. Hoewel er nog geen trendbreuk zichtbaar is zou ik toch afscheid nemen en winst pakken als ik ze had.

Helemaal als ik uitzoom: we kunnen heel gelukkig zijn met het huidige koersniveau en zeer waarschijnlijk komen er wel weer nieuwe momenten om ze op te vangen. Ik zou dus niet wachten op de officiële verkoopsignalen.

Ik heb geen positie maar zou ze niet durven te kopen op deze niveaus en ik ben van mening dat als je ze niet durft te kopen dat het dan ook geen houdenadvies is.

Een aandeel dat ik short zit via een turbo is Amazon, maar dit gaat niet echt lekker. We hebben ineens een koopsignaal in de Twindicator en ik ga vandaag waarschijnlijk mijn verlies pakken. Ik wacht nog even af hoe de markt is als we allemaal weer terug zijn.

Ik zou ook graag 8 miljard willen afschrijven... Want na dit bericht is Hewlett Packard even omlaag gegaan maar daarna gewoon weer omhoog. Terwijl het toch een bedragje is. Ik blijf even van dit aandeel af.

Ebay zit ik ook short via een turbo op basis van de grafiek. Maar ook dit aandeel is weer verder hersteld dan ik voormogelijk hield. Gaan we op slotbasis boven de 49,48 dollar, dan moeten we weer even glad gaan en wachten op een nieuw moment.

KPN geeft een officieel koop op 4,43 euro maar ik heb ze privé en zakelijk nu al long. Juist omdat ik er privé ook in geloof wil ik er geen advies aan verbinden.

Op 2,58 euro hebben we ook een officieel koopsignaal in Tante Post. Zakelijk heb ik dit aandeel ook reeds gekocht. Alleen al omdat ik geloof dat de postmarkt verder gaat consolideren in Europa. Daarnaast verwacht ik dat de verkoop van het pakkettendeel ook onder voorwaarden doorgaat.

Ik zit dan ook TNT Express long. Op 7,46 krijgen we een koop in de Twindicator.

Per saldo is er dus een hoop te beleven en moeten we goed de markt in de gaten houden en hopen dat we lekker in de flow mee blijven doen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2012 11:33
    Bedankt voor de analyses. Transparantie en politiek? Dat is door beslagen beslagen matglas kijken. Zo transparant zijn dat je concurrent weet hoe je wat je verdienmodel is? Is dat de bedoeling van de minister? Lijkt me van niet. Men kan wel duidelijk zijn naar de klant toe wat alleen maar klanten oplevert.
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 26 november 2012 13:29
    "Veel vermogensbeheerders en fondsmanagers zijn een soort koekenbakkers, maar desalniettemin wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat alle kosten transparant zijn. Een leuk idee en een nobel streven maar daarmee krijgen we een nog verdere afkalving van de inkomsten en daarmee het einde van de sector. [a]

    En dus ook het einde van de AFM want die wordt betaald door de sector. Geen misverstanden, ik ben directeur van een van de goedkoopste fondsaanbieders [b[

    Willen we dit idee na de effectenbranche bijvoorbeeld ook uitbreiden naar andere sectoren? [c]

    En als we dit niet doorvoeren, waarom dan wel die overheidsbemoeienis met bepaalde sectoren alsof er geen marktwerking is en geen onafhankelijke partijen en organisaties zijn die de verschillen tussen aanbieders nu al duidelijk kunnen maken..." [d]


    ad [a]: Is dat echt niet duidelijk? Je wilt winst maken door onduidelijkheid?

    ad [b]: Mooi, wat valt er dan te vrezen?

    ad [c]: Ja, is al het geval.

    ad [d]: Ach ja, gooi de OPTA en de ECC en de Consumentenautoriteit ook maar gelijk weg.

    Het is lullig voor vrije jongens, dat geef ik toe.

  3. [verwijderd] 26 november 2012 14:18
    @Beperktedijkbewaking Wat allemaal niet wegneemt dat "Autoriteit Financiële Markten" als waakhond niet goed klinkt, een onsje minder uit de jaren 50 afkomstige bromsnor "autoriteit" en "waakhond" in het imago zou anno het jaar 2012 een hoop gedoe kunnen schelen, maar misschien is dit niet zo.
  4. [verwijderd] 26 november 2012 15:12
    @pannenkoekenbakker Ik kan me dit leed goed voorstellen, maar aan de andere kant kan ik me het leed van vermogensbeheerders en fondsmanagers die een transparante waakhond met een niet echt goed overkomend imago op hun nek hebben gekregen met de gevolgen van wat moet je hier nu weer mee van dien ook weer goed voorstellen.
  5. [verwijderd] 26 november 2012 16:11
    Hoe zat het ook al weer.

    Je hebt een vrije markt waar de prijs niet door vrije jongens bepaald wordt, maar door vraag en aanbod, dus de prijs die de gek voor het aanbod wil betalen, en je had woekerpolissen met een ondoorzichtige kostenstructuur, waarover de gemiddelde Nederlander tot nu toe 180 kilo aan brieven in de brievenbus kreeg.

    Als ik het goed begrijp is de Autoriteit Financiële Markten in het leven geroepen om voor deze ondoorzichtige kostenstructuur een stokje te steken.

    Of zo.

    Het zal allemaal wel, maar wat 180 kilo aan brieven aan een gemiddelde woekerpolis aan waarde kan toevoegen, kan afgevraagd worden of dit überhaupt wel zo is.

  6. [verwijderd] 26 november 2012 16:56
    Ook kan afgevraagd worden waarom de gemiddelde Nederlander geen 180 kilo aan brieven in de bus krijgt over woekerkassabonnen met een ondoorzichtige kostenstructuur van die en die supermarkt of die en die pannenkoekenbakker, of de woekernota's met een ondoorzichtige kostenstructuur van die en die overheidsinstelling of de woekerrekeningen van die en die.

    Maar wat niet is, kan uiteraard komen, en is het goed om de werkgelegenheid in de lidstaat Nederland op peil te houden, wat op het 1e t/m 4e gezicht niet gelijk helemaal verkeerd hoeft te zijn.
  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 26 november 2012 17:22
    Beste Theo,

    Het verschil tussen financiële producten en je kassabon bij de supermarkt is dat je in het laatste geval slechts enkele dagen spijt hoeft te hebben van een aankoop. Daarna ga je er gewoon niet meer naar toe, indien ontevreden.

    Bij een financieel woekerproduct kan je ten gronde gaan, je kinderen ook. Het valt bij wijze van spreken onder de kinderbescherming, wat vrije jongens als Cees Smit daar ook van moge vinden.
  8. MrGlass 26 november 2012 17:52
    Theo zegt het wat onduidelijk, maar ik ben het wel met zijn stelling eens.

    Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten..

    De financiële sector mag heel misschien weer een beetje losgelaten worden als ze opnieuw hebben bewezen dat ze een betrouwbare partner kunnen zijn. Zolang je je klanten als muppets beschouwd is die tijd nog lang niet aangebroken. Nu zijn er natuurlijk nog wel betrouwbare bedrijven in de sector te vinden, maar ook die zullen het eerst moeten bewijzen.
  9. Lemar 26 november 2012 17:57
    Keuringsdienst van Waarde had recent een uitzending betreft de kostprijs van een brood!
    Volkomen schimmige handel .....niet inzichtelijk, vaagheid in geschrifte zeg maar....
    Conclusie.....een brood is vele malen te dik betaald!

    Eveneens de zelfde Keuringsdienst.....opzoek naar de kostprijs van Peterselie!!
    Prachtig stukje journalistiek.......omgerekend doet een kilo gedroogde peterselie iets van
    bijna € 300,= de kilo!! (de kweker, de man die alles met liefde kweekt beurt € 0,20 per kilo!!!)

    Treffende vergelijking met...........Fondsbeheerders.......Pensioenaanbieders,
    en andere levensproducten Gangsters!!

    Als ook gewoon om de hoek....bij je Lokale Mercedes Benz dealer.......een auto technisch afkeuren op 2 kapotte lampjes, ruitewisser en buitenspiegel.....om vervolgens ruim € 400,= te declareren....voor zaken die je binnen 1,5 uur oplost....en een volkomen niet transparante manier van declareren!!

    Kortom.........Transparantie!!
    Jongens, kom op nou, de billen moeten nog bloot, in dit land van hard werkende mensen
    die niet meer genaaid willen worden........

    And by the way........als zelfstandig Fondsbeheerder, uhhh ik bedoel het in eigen beheer beheren van mijn fonds, Koop gewoon Vopak.....Uniek bedrijf, solide management, solide financiering en backup van uit solide aandeelhouderschap(HAL) nr.1 specialist op zijn vakgebied......en is gewoon heel goed gefocust op
    wat het heel goed kan!!

  10. [verwijderd] 26 november 2012 18:41
    Beste Beperktedijkbewaking,

    Ik ben het er geheel mee eens: zodra ontevreden: er gewoon niet meer naar toe gaan, wat in een vrije markt een groot voordeel is.

    Maar het is hierbij wel zo: wanneer ben je ontevreden, wat weet ik van kassabonnen, wil ik weten welke kostenstructuur bijvoorbeeld Albert Heijn erop nahoudt? Ik wil dit bijvoorbeeld niet weten, als ik denk dat het de spuigaten uitloopt, dan ben ik ontevreden, en ga dan graag naar een andere supermarkt, waar men mij hopelijk niet met een kostenstructuur lastig gaat vallen.

    Bij ieder product dat op de vrije markt wordt aangeboden dat iets met geld te maken heeft, kan m.i. iedereen ten gronde gaan: of het ligt aan het al dan niet complexe aanbod, of het ligt aan de al dan niet complexe koper, die het product misschien niet goed begrepen heeft, of het is gewoon een verkeerde timing geweest, dus een kwestie van pech, volgende keer beter.

    Als er sprake is van “woeker”, is het duidelijk dat er iets niet goed zit bij het aanbod. Deze “woeker” zal waarschijnlijk door een alerte organisatie als de consumentenbond aan het licht zijn gebracht. Ik heb voldoende vertrouwen in een organisatie als de consumentenbond om dit op zo’n kort mogelijke termijn zonder onnodig bureaucratisch open deur in trappend gewichtig Bromsnor Past Anders Dan De Anderen Wel Goed Op De Kinderen Die Er Niets Van Snappen Autoriteit gedoe op te lossen. Als dit om de een of andere duistere reden met de ter beschikking over “woeker” staande wetten niet mogelijk is, zou uiteraard de wet aangepast moeten worden, aangezien “woeker” toch wel iets is wat niet toegestaan zou mogen zijn.

    In ieder geval komt deze Autoriteit, wat weet ik er verder van, bij mij bureaucratisch over. Bij mij is hierover duidelijk geworden dat ik in het bezit ben van woekerpolissen, wat te overzien is, in tegenstelling met de berg brieven die ik hierover heb ontvangen, waar ik persoonlijk niets mee kan, maar misschien anderen wel.

    Hoe dan ook: er is m.i. maar dan ook geen enkele reden om de auteur, die in duidelijke transparante taal probeert mee te denken, als een vrije jongen te betitelen (een vrije jongen die mogelijk alle regels aan zijn laars lapt, want daar hebben vrije jongens geen boodschap aan, en maar beter gelijk aan de Autoriteit overgedragen kan worden).
  11. [verwijderd] 26 november 2012 19:22
    @Lemar

    In dit land van hardwerkende mensen rest slechts nog 1 (één) conclusie: alle bakkers, groenteboeren, fondsbeheerders, behalve Vopak, pensioenaanbieders en Lokale Mercedes Benz dealers aangeven bij de Autoriteit en de regering die hier ongetwijfeld met vereende krachten paal en perk aan gaan stellen!
  12. [verwijderd] 27 november 2012 19:01
    @Lemar Ik had gedacht, maar wie ben ik om hier iets over te roepen, alle genoemde beroepsgroepen aangeven bij de Autoriteit en de "souvereine" regering van de lidstaat Nederland, zodat deze Autoriteit en deze "souvereine" regering van deze lidstaat hier ongetwijfeld met vereende krachten paal en perk aan gaat stellen, want het moet hiermee gewoon een keer afgelopen zijn en dergelijke, en als het deze beroepsgroepen niet bevalt, dan moeten ze maar verhuizen naar Rusland of zo.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 28 november 2012 07:56
    Theo,
    Ik denk dat we het ten dele wel eens zijn. Je vindt de Consumentenbond OK, maar vreest overheidsorganen als de AFM. Inderdaad dreigt daar bureaucratie, de AFM is momenteel een van de meest groeiende overheidsorganen!

    Aan de andere kant: sinds Napoleon, of iets later, hebben we hier iets als het Burgerlijk Wetboek, en iets als handelsrecht. Probleem is vaak je recht te krijgen...

    De AFM kan functioneren als pro-actieve waakhond, die ons vele dure en vruchteloze rechtszaken kan besparen. Zeker in deze internet-tijd.

    Als Cees Smit integer zaken doet, moet hij blij zijn met een AFM. Waarbij detailkritiek altijd mogelijk is, natuurlijk.

  14. Lemar 29 november 2012 09:24
    @Benschop, en Dijkbewaker(s).......gisteren Pauw en Witteman gezien?
    Comm. Levelt, Noort & Drenth hebben zich gebogen over de affaire Diederik Stapel.
    Conclusie: Kritische functie van de Wetenschap heeft gefaald.

    Usada ontfermde zich over Lance Armstrong:
    Conclusie: controle op doping heeft gefaald.

    Dan hadden we nog het akkefietje Enron.....een paar amerikaanse bankjes....
    en natuurlijk onze eigen Good Old Nout Wellink Uber Stormfuhrer
    toezichtshouder.....die ons fijntjes de praktijken van DSB bank controleerde.

    Ik zeg genetisch modificeren die controle organen en andere autoriteiten! ;-)

19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links