Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Black Thursday :-)

Update 22:15 uur: After Hours

Collega Pieter Kort is zo aardig om in het blog hieronder mijn tweet te plaatsen. Ja, morgen is het Black Friday, want we herdenken Black Monday. Beursveteranen weten het nog: op 19 oktober 1987 ging de Dow Jones -22,61% onderuit. Google trapte vanavond de festivteiten rondom deze herdenking al vroeg edoch stijlvol af :-)

Gelekte (rot)cijfers, een koersafstraffing (-8,01%), stil liggende handel en heel veel gedoe. Dat scheelt, want dan hoeven we ons nu nabeurs alleen maar met de cijfers Microsoft bezig te houden. Voor de zekerheid zet ik er AMD (dat gaf vorige week al een winstwaarschuwing) en natuurlijk Google ook bij. Je weet maar nooit...

OK, ik pik weer de headlines van het altijd snelle CNBC en link ook naar hun koersenpagina's. Daar ziet u de actuele koersen van de over-the-counter handel, ofwel After Hours.

  • Microsoft (23:00 uur: -2,70%): 65 Cents EPS on $17.36 Billion Revenue vs. Estimates of 56 Cents EPS, Revenue of $16.42 Billion
  • AMD: nog niet door. Zijn soms vorige week bij die winstwaarschuwing alle cijfers al doorgeven?
  • Google (23:00 uur): +0,63%

Omdat het zo'n turbulent avondje was, hier de belangrijkste slotkoersen:


Update 21:45 uur: Google terug op het bord

Een klein half uurtje geleden is de koers van Google weer gaan lopen in New York. Het vallende mes is vooralsnog trillend in het tafelblad blijven steken, want dieper dan -9% is de koersval niet geweest. Na een aarzelend herstelletje staat er nu -7,7% op de borden.

Maar wat gebeurde er nu precies met die uitgelekte cijfers? Dit blog geeft een aardige reconstructie. Of is dit gewoon Google's manier om een jubileum kracht bij te zetten?

(Pieter Kort)


Update 19:45 uur: Google in de goot

Verdorie, ik kan niet eens even rustig eten. De cijfers van Google zijn uitgelekt of gaan slingeren en daarom heeft het bedrijf ze direct op straat gegooid. En beleggers gooien de rapportage nu meteen in de vuinisbak, want de cijfers blijven ver, ver van de verwachtingen af...

Zo, in één klap grofweg 25 miljard dollar aan markwaarde verdampt. Ach, eigenlijk was dit in de eerste jaren van de notering van Google normaal. Het bedrijf lichtte analisten zo summier in dat die altijd in het duister tastten. De koers reageerde zo altijd vele pocenten op cijfers - plus of min. Ja, zelfs 10%,

Voor de gelegenheid een aparte koersbox. U ziet dat vooral de Nasdaq Composite en Nasdaq 100 kreunen en steunen onder de capriolen van zwaargewicht Google. De Europese futures en EUR/USD worden er niet warm of koud van.

Sneu gebeuren. Google heeft nog wel zo'n leuk Moby Dick plaatje vandaag!

Voor Google-aandeelhouders heb ik daarom als schrale troost déze Moby Dick om zich af te kunnen reageren:


Update 17:40 uur: Slot

U leest zo vast her en der in de beursverslagen dat AkzoNobel de grote boosdoener was op het Damrak vandaag en de AEX onder de duim hield. Wat dat betreft is de daling van Royal Dutch Shell en Unilever veel erger, want samen vormen Olies en Unies eenderde van het indexgewicht.

Opvallend aan de koersen van onze hoofdfondsen is dat al die grote, mooie, degelijke aandelen die het de afgelopen anderhalf à twee jaar zo goed deden, vandaag forfait gaven. De in die tijd afgestrafte bedrijven (wie zei daar crap...?) en aandelen die altijd hard bewegen droegen de stijging.

Ongetwijfeld lekken er vanavond quotes en proefballonnetjes uit de EU-top, maar schokkend is het vast niet. Wat er eventueel uitkomt neem ik hier na 22:00 uur in dit blog mee, als in de VS onder meer tech-grootmachten Microsoft, Google en AMD (dat al een winstwaarschuwing gaf) cijferen.

Vooruit, deze ook nog maar:

Update 16:30: Foei, Italië!

Hieronder een grapje over Griekenland, om 11:15 blogde ik een intrieste Spaanse grafiek en dan moet er in het kader van die EU-top ook iets over Italië komen, niet waar? Hebbes, wat dacht u van een topic over de nationale sport daar: corruptie? Gisteren was er het nieuws dat premier Mario Monti daar de strijd mee aan wil gaan.

Succes Signore Monti! heel veel succes... The Washington Post heeft de bedragen die er Italië met corruptie gepaard gaan in perspectief geplaatst en... nou ja, leest u zelf maar.


Update 16:00: "Help, de Grieken komen!"

Ja, de EU-top begint nú en de vergadering begint vast Op Hoge Poten met een ingelast agendapunt. Want lees mee wat De Speld - wie anders - nu weer voor internationale primeur heeft die dit cconintent op z'n beentjes doet schudden :-)


Update 15:30 uur: EU-top of flop?

Over een half uurtje gaat die EU top los... waar u in dit blog waarschijnlijk weinig over gaat lezen. Tenzij er een keer échte besluiten worden genomen en de koersen siginificant bewegen. Wat dat laatste betreft hebben EU-tops een slecht trackrecord. De markten dalen bijna altijd op die structureel mislukkende overlegjes.

Ik geef u het bekeende rijtje Europese staatsobligaties uit voorbeurs. Dit lijken me de meest aangewezen items om deze top te volgen. EUR/USD ook, maar die koers komt u overal tegen. Voor de gelegenheid veog ik de Griekse tienjarige rente toe. Nee, nu niet gaan lachen want dat ding daalt als een gek. Ja, écht!

Voorlopig is het - voor 2012 begrippen - rustig. Hier nog een Reuters' vooruitblik op die top:


Update 15:15: Bim BAM

Geen nieuws - of weet u het? - en op het forum gaan de liefhebbers elkaar vooral met technisch jargon en koersdoelen te lijf. BAM is stijger van de dag met rond +3% op het bord. Waarom is dan altijd de vraag. Onder voorbehoud en vooral op basis van ervaring: ik gok dat handelaren op dit aandeel zijn neergestreken.

Dat lees ik vooral af aan de omzetten op siginificante bewegingen. Vooral rond 13:00: ineens hup, met z'n allen d'r uit. Nogmaals, dit is koffiedik kijken. Op de een of andere manier wil iedereen altijd weten waarom een fonds stijgt of daalt. Bij deze dan maar deze poging.


p>Update 12:45 uur: Apple's marges lopen terug

Meer nog dan haar producten is vooral de winstgevendheid wat Apple tot z'n fenomeen maakt. Momenteel is de netto winstmarge een waanzinnige 25,19% (denk daar even aan als u uw goeie geld voor een peperduur Apple-product neertelt)... maar een paar maanden geleden was dat een nóg waanzinniger 29,66%.

Ik kom hier op via een artikel van Business Insider's Henry Blodget over dat Apple moeite heeft marktaandeel te winnen in de opkomende markten, India in dit geval. Die in de laatst jaren geëxplodeerde winstgevendheid zorgt ervoor dat Apple ondanks die megarally met een koerswinstverhouding van 15 niet peperduur is.

Exploderende omzetten en dito winstmarges rechtvaardigen die koersstijging dus. Ik hoef u niet uit te leggen wat er gebeurt als de Apple-hype wegebt, verkopen stagneren en winsten teruglopen. Ik zeg niet dat dit gebeurt (hoewel, eens...), maaar houd er rekening mee. Andersom kan ook natuurlijk. Faites vos jeux.


Update 12:15: [Lachpauze]

Hihi, uit het live-marktblog van FT geplukt. Dolle pret daar. Leve de Britse humor. De AEX heeft - zoals het een hautaine, wispelturige dame betaamt - alleen geen gevoel voor humor. Een stiff upper lippje, ofwel  -0,27% nu.


Update 12:00 uur Chinese fopcijfers

Dat Chinese BBP KW3-cijfer van +7,4% (precies volgens consensus) is evenals andere officiële Chinese data een fopcijfer, schreef ik vanochtend met de belofte dit uit te leggen. Bij deze. Dat ik beweer dat die cijfers niet deugen doet de wereld niet anders draaien, maar niet als Li Keqiang dit ook zegt... Uh, wie zegt u?

Robeco-econoom Léon Cornelissen maakte mij er een tijdje terug op attent. Uit Wikileaks bleek volgens hem dat de Chinese top-regeringsfuctionaris Li Keqiang keihard beweerde dat de officiële Chinese data wordt verzonnen. Om écht te weten hoe het land er voor staat gebruikt Li deze indicatoren:

Ik heb Cornelissen al om een bijgewerkte grafiek gevraagd (deze is een paar maanden oud) en mocht hij die opsturen, dan geef ik u die uiteraard. In ieder geval bevestigt Reuters vandaag dit Li Keqiang-verhaal met dit artikel. U weet nu wat voor waarde u aan die +7,4% van vanochtend moet hechten: niets.

Update 12:20 uur: Bedankt Léons collega Ronald Doeswijk, de grafiek is bijgewerkt... en ziet er helemaal niet zo rooskleurig uit. Vooral dat spoorwegvervoer doet 'n Baumgartnertje.


Update 11:15: Oh, Spanje...

Met die EU-top vandaag drukt Reuters' grafiekenkoning Scott Barber ons nog even met de neus op de Spaanse feiten:


Update 11:00 uur: Abercrombiezombie

Topmannen met een te groot ego... Een veel te groot ego zelfs. Daar komen ongelukken van. Hoe zei Warren Buffett het ook weer? "Ik houd van bedrijven die zo'n eenvoudige business hebben, dat zelfs idioten ze kunnen leiden. Want eens, eens gebeurt dat ook!" Lees mee op Bloomberg:

"The actors and models who worked on an Abercrombie & Fitch Gulfstream G550 jet had crystal-clear rules for serving Chief Executive Officer Michael Jeffries. Clean-shaven males had to wear a uniform of Abercrombie polo shirts, boxer briefs, flip-flops and a “spritz” of the retailer’s cologne, according to an “Aircraft Standards” manual, disclosed in an age-discrimination lawsuit brought by a former pilot."

"Among the 40-plus pages of detailed instructions: black gloves had to be used when handling silverware and white gloves to lay the table, the song “Take Me Home” had to be played when passengers entered the cabin on return flights and Jeffries’s dogs -- identified in the document as Ruby, Trouble and Sammy -- had different seating arrangements based on which ones were traveling."

U voelt 'm al hangen natuurlijk bij zo'n mafkees en ja hoor: Abercrombie & Fitch bakt er h.e.l.e.m.a.a.l. niks van (rood: S&P 500).


Update 10:30 uur: ASM XL

ASML verliest weer iets van -0,50%. Dat weerhoudt Bernstein er niet van om haar werkelijk buikschuivende advies te handhaven: outperform en koersdoel 58 euro. Dat is een slordige +50% hoger dan de koers nu. Vegelijk dat eens met de reduce en koersdoel 31 euro van SNS Securities... Hier Bernstein:


Update 10:00: Dichterlijk en kunstzinnige lééégte

Nog express ook, hé? HSBC is niet de enige die dit doet, hoor. Echt allemaal! Best arty (de Kunsthal Rotterdam heeft nog wel een muurtje over, wie weet), maar het blijft een vreemde gewoonte van zakenbanken om dit soort pagina's in hun research te proppen:

Het is een energierapportje en ook hier valt de naam Royal Dutch Shell. Veel stelt het niet voor, maar ik pik deze alinea's er uit (over dividend):

"Given the free cash generation, there should be scope to accelerate growth in the ordinary dividend, which only increased by 2.4% in 1Q2012 (in dollar terms). The prior increase in 1Q2009 5%. The size of the possible dividend increase in 1Q2013 could be a key catalyst if it signals any change in the apparent ‘slow growth’ policy."

"Generic upside and downside risks to our Neutral rating are that long-term oil and gas prices, refining margins, or the dollar are materially lower or higher than our assumptions. RD Shell-specific risks include an above-sector-average exposure to refining. It also has above-average exposure to Nigeria and Qatar."


Update 9:45 uur: Marktrondje

Twee vervelende huishoudelijke mededelingen van Dow Jones:

  • Dutch Sep Unemployment Rate 6.6% - CBS (6.5% aug)
  • Dutch Oct Consumer Confidence Index -32.0 - CBS (-29.0 aug)

Wat valt op het Damrak op?

Vreemd cijferseizoen eigenlijk. Bijna alle rapporterende fondsen dalen (en vaak flink). OK, vandaag even niet, maar de brede markt stijgt daarentegen. Zelfs met de daling nu staat de AEX dik +2% hoger sinds Alcoa vorige week dinsdag nabeurs als eerste bedrijf rapporteerde.


Update 9:30: Bike 'm there in

Pure reclame voor Accell. Zelfs een Sparta vol in beeld, Videootje op Bloomberg hoe Groot-Britannië verzot raakt op E-Bikes. Daar moet Accell, groot in die lucratieve elektrische fietsen, van kunnen profiteren, nu ze vorig jaar dat oude, statige Britse merk kocht: Raleigh.


Update 8:50: Fluts...

Zei ik daar non-beursdag...? Wat een futloze futures zeg. Misschien is fluts wel een goede naam.

Ik vis nog commentaar op AkzoNobel voor u uit de Dow Jones newsfeed:

"Akzo Nobel's impairment of EUR2.5 billion is unexpected, says Theodoor Gilissen analyst Tom Muller, but it is necessary given the ongoing difficult market conditions for decorative paints in Europe. Additional restructuring measures, which are to be announced in detail in the fourth quarter, are inevitable amid the current conditions."

"Underlying profit is better than last year's quarter, as price increases delivered, but volumes remain depressed, the analyst adds. Theodoor Gilissen rates Akzo Nobel at hold with a EUR46 target price."

Op Twitter kom ik deze oude bekende tegen:


Update 8:30 uur: Sell Shell?!

"Aandelen Shell die koopt men alleen maar. Die verkoopt men niet"

Deze oude, gevleugelde Amsterdamse beurswijheid is niet aan iedereen besteed - en zeker niet de minsten. Uit de Dow Jones newsfeed:

*Royal Dutch Shell Cut To Sell From Neutral By Goldman Sachs

Daarmee zetten De Bankiers van God in één klap de halve Nederlandse marktkapitalisatie op een verkoop, want zo groot is De Koninklijke.  Gelukkig hebben ze er weinig verstand van :-) Het vorige advies deze zomer was hold met een ietwat ambitieus koersdoel van 36,40 euro.  

Ah, hier is meer tekst van Dow Jones:

"Goldman Sachs moves to a cautious stance on the European integrated oil sector, from attractive, saying this sector is cheap for a reason. Says European integrated oils have undergone a period of falling returns and deteriorating free cash flow, despite rising oil prices."

"But Goldman now expects the decade-long rise in oil prices to come to an end owing to a revival of non-OPEC supply, led by shale oil. Downgrades Royal Dutch Shell to sell from neutral. Says Shell is set to start a new investment cycle, and this "cycle will be more capital intensive and will likely lead to lower returns."


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Dit kan wel eens zo'n typische non-beursdag worden. De agenda zit tjokvol spannende items, waarvan op voorhand mag worden verwacht dat het veel spektakel oplevert. Meestal loopt het dan uit op teleurstelling en amper bewegende koersen. Om te beginnen: vandaag en morgen is er een top van EU-regeringsleiders.

Het schijnt dat Griekenland en Spanje niet eens op de agenda staan. Waar ze het dan wel over hebben...? Afvinken maar, de koersen stijgen bijna nooit tijdens of naar aanleiding van zo'n eurotop. Vinkje twee: het Chinese BBP-cijfer over KW3 is p.r.e.c.i.e.s. volgens consensus: +7,4%. Ik vertel u straks wat voor fopcijfer dit is.

Wat is er nog meer om af te vinken?

Staatsobligaties

Misschien moet u niet eens op aandelen letten. Yields! Zo doet de dertigjarige Amerikaanse rente weer 3,00%. Vraag is of alle rentes op de fatsoenlijke én randgroep staatsobligaties weer hard oplopen cq dalen. Zeker omdat S&P Cyprus gisteravond tot Triple Z afvinkte. Spanje en Frankrijk halen zoals gezegd geld op.

De futures beginnen te pruttelen, hoogste tijd om naar de markten te kijken. Die ogen op de grote Aziatische aandelenmarkten na besluiteloos:

  • Het heeft geen naam, maar de futures openen weer hoger. de Amerikaanse minnen ietsiepietsie. Baas Bund future moet terug, maar overtuigt ook nog niet
  • Azië doet het goed en vooral China en Japan springen er positief uit. Let op die dekselse (en leidende?) Shanghai Composite, die een lange downtrend lijkt te breken
  • EUR/USD houdt stand in de eerste loopgraaf boven 1,31
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent komen amper van hun plaats, er valt nog niets over te zeggen. Ik weet ook niet hoe goud doorgaans op EU-tops reageert

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Uhm, fimpje van de dag maar eens. Niet alleen op straat, maar ook bij de Faculteit Economie van de Universiteit van Amsterdam vragen wie deze vier EU-hotemetoten zijn. Goed idee van GeenStijl en het resultaat is... Nou, ga maar kijken. Er zitten hele leuke en originele namen en opmerkingen bij :-)

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 04:00 China: BBP KW3 (consensus: +7,4%)
  • 04:00 China: industriële productie september (consensus: +9,0%)
  • 09:30 Nederland: werkloosheid september (consensus: 6,0%)
  • 10:45 Spanje: obligatieveilingen
  • 11:00 Frankrijk: obligatieveilingen
  • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: +365.000)
  • 16:00 VS: Philadlphia Fed Index september (consensus: 0,5)
  • 16:00 VS: leading indicators september (consensus: +0,2%)
  • EU: top regeringsleiders

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. 120,160
    -1,12% -1,360
  2. Accell Group aug '22
    57,550
    0,00% 0,000
  3. AEX 30 apr
    878,83
    -0,39% -3,44
  4. Akzo Nobel 30 apr
    62,140
    +0,19% +0,120
  5. Alphabet 30 apr
    164,640
    -1,94% -3,260
  6. Aperam 30 apr
    27,440
    -2,00% -0,560
  7. 3,834
    -2,14% -0,084
  8. Fugro 30 apr
    22,860
    -3,14% -0,740
  9. 425,990
    -0,17% -0,720
  10. Heineken 30 apr
    91,300
    +0,07% +0,060
  11. 389,330
    -3,21% -12,920
  12. 90,963
    +0,13% +0,123
  13. NESTLE N 30 apr
    92,200
    +0,13% +0,120
  14. RANDSTAD NV 30 apr
    47,200
    +0,02% +0,010
  15. SHELL PLC 30 apr
    33,735
    -0,82% -0,280
  16. 14,260
    +0,14% +0,020
  17. UNILEVER PLC 30 apr
    48,500
    +0,92% +0,440
  18. 39,225
    -0,67% -0,265

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links